bella70 28.02.06, 14:40 Moja mala ma skanczone 3mc.Podaje jej prosobe,lecz nie chce tego pic ze wzg na smak co robic musze czasami wyjsc z domu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katsaj Re: nietolerancja mleka 28.02.06, 22:10 Witaj Chyba mamy podobny problem (nietolerancja mleka), choć moja Maluszka jest już teraz znacznie starsza (skończone 8 mies.). Przechodziła na Nutramigen (też zachwycający w smaku nie jest ))) mniej więcej w wieku 3,5 mies. Karmiłam ją piersią i początkowo z nikłym skutkiem próbowałam wprowadzić Nutr. Ja też myślałam, że to chodzi o smak.... ale szkopuł tkwił w tym, że Mała nie umiała pić z butelki (wcześniej pucowała cyca) i po dwóch dniach gehenny okazało się, że załapała dopiero butelkę Aventu (to była chyba piąta, którą próbowałam - stało tego kilka w szafce - prezenty od zapobiegliwych). Nie chcę Ci "wciskać reklamy", ale naprawdę chodziło tylko o rodzaj butelki.... oczywiście początkowo piła tylko jakieś 30ml Nutr. i jeszcze się krztusiła na butli, ale po tygodniu mogłam spokojnie jedno karmienie zastąpić całkiem. Przez jakiś czas (ok. 2 mies. ) karmiłam w taki mieszany sposób (2 karmienie Nutramigenem całkowicie i reszta z piersi), poczym Maluszka wybrała Nutramigen.... bo szybciej leciało i było więcej (może... tak mi się wydaje . Ale od początku piła bez poprawiaczy i tak jest dotąd. Może spróbuj stopniowo domieszać Prosobee do pokarmu, który dajesz obecnie (przy karmieniu piersią to trudne), dzień po dniu coraz więcej. Jeśli podajesz butelkę i "coś modyfikowanego", to będzie to ułatwione. Stopniowo Maluch przyzwyczai się, problem jednak w tym, że może całkiem w końcu przejść na butelkę, jeśli będzie mu to służyło. Może trudno Ci w to uwierzyć, ale ja akurat piłam Nutramigen "na spółkę" z moją Maluszką. Po dwóch dniach nie miałam już odruchu wymiotnego, po tygodniu wcale nie smakował jak karton rozmoczony ))) a teraz wcale nie czuję zapachu a smak ma ot taki sobie - kwestia przyzwyczajenia. Myślę, że warto było się pomęczyć ten tydzień czy dwa i jednak sukcesywnie podawać. W końcu zaczęła to pić, obecnie jest przyzwyczajona do Nutramigenu i traktuje go jako coś mlecznego, zupełnie normalnego (pomimo, że je już znacznie smaczniejsze produkty ))). Powodzenia Trzymam kciuki Mama Wróbelki Odpowiedz Link Zgłoś
bella70 Re: nietolerancja mleka 01.03.06, 21:57 bardzo dziekuje za slowa otuchy, mala pila z butelki wszystko gdy podalam jej Nut.. to nie chciala nawet wody z butelki, lekarka poradzila mieszac pól na pól z dotychczasowym ale smak zbijal wszystko co dobre, w desperacji kupilam mleko sojowe i pila z apetytem ale czytalam ze tez moze uczulic zmieszalam z nutra..i nie tknela butelki Odpowiedz Link Zgłoś
katsaj Re: nietolerancja mleka 02.03.06, 13:05 Pół na pół to stanowczo za dużo. Jest tu nawet gdzieś taki post, że dziewczyny zaczynały od 10 ml na 100 ml gotowej mieszanki i tak pierwszy dzień, potem drugi 20 ml na 100 ml itd. aż do skutku. Możesz to robić nawet dwa dni po 10 ml na 100 ml, chodzi o przyzwyczajenie. Jeśli masz sojowe, to spróbuj tak mieszać. Z mojego (bardzo prywatnego bo sama usiłowałam się zmusić do picia tego )) doświadczenia: kleik kukurydziany jakoś poprawia smak takiej mieszanki. Łagodzi ten kartonowy smak Nutra. Tylko nie wiem, czy już podajesz takie rzeczy. Potem sprawdzają się też przeciery z owoców (trochę jabłko-gruszka ze słoiczka na przykład). Próbuj, inne hydrolizaty też nie są smaczne, jeśli nie tknie Nutra. to sposób wprowadzania może się przydać przy innych. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś