estocek 18.03.06, 18:42 Chciałabym się dobrze przygotować do wizyty u alergologa. Dlatego mam do Was pytanie, jak powinien wyglądać taki Dziennik, co w nim wpisywać? Poradźcie, dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nowajulka Re: Jak powinien wyglądać Dziennik alergika? 18.03.06, 18:50 Z doświadczenie wiem, że żaden z alergologów u których byłam, nawet nie chciał zerknąc na taki dziennik. Ja pisałam co Synek jadł, czy bezpośrednio po posiłku wystapiły jakies objawy, wypisywałam na końcu wszystkie ewentualne objawy alergiczne oraz opisywalam kupy i wpisywalam leki, które dałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mata_haari Re: Jak powinien wyglądać Dziennik alergika? 19.03.06, 16:05 Ja taki dziennik prowadziłam za namową alergologa, ale zupełnie dla siebie. Na pewno łątwiej mi wtedy było rozmawiać z lekarzem, który w czasie każdej wizyty pytał o bardzo wiele szczegółów, których bez prowadzenia dziennika nie byłabym w stanie mu podać. Głównym celem jednak było ułatwienie obserwacji dziecka. U nas sprawdzał się on znakomicie - wiele mi wyjaśnił. Ja w nim zapisywałam godziny posiłków, ich ilość i rodzaj. Pisałam gdzie dziecko było, czym się bawiło, z czym miało kontakt. Opisywałam stan skóry oraz ewentualne, inne objawy typu kaszel, katar. Notowałam ilość kup i ich charakter. Wpisywałam podawane leki (wraz z ich ilością) oraz wszystkie środki, jakich używałam do pielegnacji dziecka. Prowadzenie dziennika jest bardzo dobrą sprawą, z tym, że trzeba to robić w miarę sumiennie. Odpowiedz Link Zgłoś
patyska Re: Jak powinien wyglądać Dziennik alergika? 19.03.06, 18:38 na www.malyalergik.pl byl moj kwestionariusz - moze jeszcze jest. a jesli nie, nic nie szkodzi: mam ulepszona wersje, ale w komputerze w pracy - wysle ci w ponidezialek jesli chcesz. wazne jest czasem to, na co zupelnie nie zwracamy uwagi, np. zaczerwienienie cipci u dziewczynek a czubka ptaszka u chlopcow. na poczatku wazne jest nawet zapisywanie godziny podania nowego pokarmu. ech, wiele rzeczy. wysle, to poogladasz Odpowiedz Link Zgłoś
emilka82 Re: Jak powinien wyglądać Dziennik alergika? 19.03.06, 20:35 Czy możesz mi też coś takiego wysłać? Odpowiedz Link Zgłoś
ewelina78 Re: Jak powinien wyglądać Dziennik alergika? 19.03.06, 23:45 Ja tez poproszę Odpowiedz Link Zgłoś
giorgia5 Re: Jak powinien wyglądać Dziennik alergika? 20.03.06, 19:42 hey, i ja bardzo poprosze, bo zaobserwowalam u mojego synka z azs objaw o ktorym piszesz!!! giorgia5@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kubakuba7 Re: Jak powinien wyglądać Dziennik alergika? 20.03.06, 19:49 a co znaczy to zaczerwienienie sikawki ? Maja tak miewa często i się drapie jeszcze do tego. Zauważyłam,że pojawia się to jak ma inne zmiany skórne, tak jakby tam też wysypywało, bo delikatne miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
jk64 Rdo patyska 20.03.06, 21:51 ja tez bardzo prosze o wyslanie poniewaz jestem wtrakcie wprowadzania i tez musze prowadzic zeszyt dziekuje a co mam zrobid abys mogla mi wyslac czy podac adres email Odpowiedz Link Zgłoś
jk64 Re: do patyska? 20.03.06, 21:55 podaje adres justysia106@vp.pl dziekuje i przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś