zmch 20.03.06, 13:51 witajcie! mozecie pomoc z wynikami?20 latek - podejrzenie azs (wiem ze pozno) w wymazie z nosa wyszlo: 5% eozynofilow - czesciowo zdegranulowane obecne bakterie limfocyty 3% czy to potwierdza azs czy raczej wyklucza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sigvaris Re: wymaz z nosa 20.03.06, 14:04 Ale jakie bakterie są obecne? To kluczowa sprawa przy wymazie, tak mi się dotąd wydawało. Poza tym dlaczego przy podejrzeniu AZS wymaz zrobiono z nosa, a nie ze zmian skórnych..? Odpowiedz Link Zgłoś
zmch Re: wymaz z nosa 20.03.06, 14:38 nie jest napisane jakie bakterie a zmiany - w sumie to brak - to chyba lagodna postac jakas - bardzo sucha wrazliwa skora, krostki na ramionach, luszczenie na lokciach i kolanach - lekarze mowia ze to azs Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: wymaz z nosa 20.03.06, 14:58 Z tego co dostałeś/dostałaś nic nie można orzec. Wymaz robi się po to, żeby ocenic czy są bakterie i jakie. Tu tego nie ma. AZS wyklucza się lub nie m.in. przy pomocy wymazów ze skóry nie nosa. Przykro mi, ale coś mi się zdaje że zaszła jakaś pomyłka w tej "diagnostyce". Musisz szukac innego laboratorium i/albo innego lekarza do pomocy w tym rozpoznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
nowajulka Re: wymaz z nosa 21.03.06, 07:47 To, co Koleżanka robiła to jest cytologia nosa, która tylko stwierdza, czy wogóle sa bakterie. Aby zobaczyć jakie trzeba zrobic kolejny wymaz. Bakteriologiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
nowajulka Re: wymaz z nosa 21.03.06, 07:48 Z pewnością jest za dużo eozynofilów. Mogą świadczyć o między innymi opasożytach lub alergii. Odpowiedz Link Zgłoś
zmch Re: wymaz z nosa 21.03.06, 13:25 rozumiem ze w takim razie podejrzenie AZS w jakis sposob koreluje z tymi wynikami?? Odpowiedz Link Zgłoś
nowajulka Re: wymaz z nosa 21.03.06, 15:31 Prawdopodobnie tak. Czy zlecono Wam kały mykologicznie lub odrobaczanie/kał na pasożyty ? Bo to one mogły wywołaś zmiany skórne. Odpowiedz Link Zgłoś
nowajulka Re: wymaz z nosa 21.03.06, 15:34 Sorry, dopiero teraz doczytała o jak duże "dziecko" chodzi. Koniecznie trzeba sprawdzić grzyby i pasożyty oraz przeleczyć profilaktycznie na owsiki np Zentelem. Odbiegając od eozynofilii mozna jeszcze pokusić się o padanie cynku, którego brak wpływa na kondycję skóry. Nietolerancja glutenu także daje podobne objawy (może współgrać z pasożytami lub kandydozą) tak jak nietolerancja mleka, która może być wywołana obecnością lamblii lub grzybów. P.S. Grzyby mogą sfałszować badania IgE specyficzne - moga one wyjść dodatnie. Odpowiedz Link Zgłoś