27.03.06, 16:08
dzieciak spada mi z centyla sad kurcze... czyzby poprawila sie skora a poszlo w problemy tego typu?
ale z drugiej strony, on nic nie je! wczoraj zjadl przez caly dzien: 7 "talarkow" amarantusowo-
kukurydziano-gryczanych, 3/4 banana, 2 ziemniaki, kilka malenkich puplecikow, rozyczke kalafiora,
sloiczek gruszki plus ze 4 butelki bebilonu. hmmm... duzo to czy malo jak na 3-latka? wink
Obserwuj wątek
    • sigvaris Re: centyl :( 27.03.06, 17:05
      z którego centyla Patysko?
      • magda1104 Re: centyl :( 27.03.06, 17:13
        moja potrafi zjeść przez cału dzięń pół bułki i pije, pije...
        centyl 10
      • patyska Re: centyl :( 28.03.06, 08:43
        byl miedzy 25 a 50, a teraz jest miedzy 10 a 25 (i waga, i wzrost). Z. powiedziala, zeby wyluzowac, bo
        harmonijnie mimo wszystko, poza tym badala go dokladnie i mowi, ze nic mu nie jest (procz alergii wink)
    • kruffa Re: centyl :( 27.03.06, 17:19
      Ej to wcale nie tak źle. A z którego na który ci spadł?

Kruffa
    • chwilka9 Re: centyl :( 27.03.06, 17:24
      jakby mój synek wypił 4 butelki mleka to pewnie nic innego by nie włożył do
      buźki (również 3 latka)
    • jagoda2 Re: centyl :( 27.03.06, 22:07
      Jak to nic nie je??? To, co napisałaś, to jest wg Ciebie nic? Rety, moja córka
      (3,3 mies.) tyle jada, kiedy jest w "szczytowej formie". Dodam, że wygląda przy
      tym dużo lepiej (wagowo) niżby to wynikało z jej diety (a słodyczy nie jada w
      ogóle).
      Zaciekawiło mnie tylko, dlaczego Twój synek wypija aż 4 butelki mleka? I jakie
      duże są te butelki? Moja córka wypija rano i wieczorem 250 ml Nutramigenu i
      często jest to jej najbardziej "konkretny" posiłek w ciągu dnia, ale żeby aż
      cztery butelki??
      Jagoda
    • agastaga Re: centyl :( 28.03.06, 09:35
      Rety, mało je??? Gdyby mój sześciolatek tyle zjadał to byłoby nieźle. Właśnie
      jestem na świeżo po bilansie 6-latka: waga i wzrost poniżej 3 centyla. Na
      szczęscie lekarkę mam świetną i nie robi z tego paniki, bo mimo wszystko mały
      rośnie i tyje. Tyle tylko że w ramach wagi lekko piórkowej smile
    • kerstink Re: centyl :( 28.03.06, 09:46
      Nigdy sie nie wglebilam w te centyle. Jesli chodzi o jadlospis, to tego typu
      problemy mialam z corka, dopoki sie nie wzielismy za grzyba i lamblie.
      Oczywiscie teraz mala rowniez nie jest zadowolona z perspektywa, ze ma jesc
      obiad, ale juz nie wymiotuje go. Dodam, ze zaczelam ostatnio stosowac
      lagodniejsza forme, jaka stosuje Sigvaris u Martusi. I dziecko nagle jednak moze
      jesc, oby tak zostalo.
      K.
      • patyska Re: centyl :( 28.03.06, 10:32
        no tak, ale Jeremi byl badany, wyszla tylko candida "+", caly czas dostaje probiotyki. hmmm...
        • kerstink Re: centyl :( 28.03.06, 21:37
          A czy u Jaskag nie byl maly plusik ? A teraz ew. leczenie grzyba. U mnie tez
          maly plusik, a teraz leczenie grzyba ... Moze taki plusik u roznych ludzi ma
          rozne znaczenie ?
          K.
          • jaskag Re: centyl :( 28.03.06, 21:49
            tak u mnie wyszedłjeden plus, ale objawy były straszne - dopiero jak wróciłam do
            enterolu odeszły bóle brzucha, niepokój i kiepskie kupy, ale skóra nadal
            pozostawiała dużo do życzenia chocaż nie było dramatu,
            teraz (czyli od wizyty u dr Z), czyli po przeleczeniu skóry tridermem (strzał w
            dziesiątkę), odstawieniu glukozy (a zjadał jej sporo) i zmniejszeniu sinlacu
            jest cudownie, wiec moze jednak dr Z dobrze celuje w candidę - dopiero za
            tydzień będę miała wyniki, wtedy zobaczymy, jak to jest z tymi plusami,
            a przy okazji ostatnio pisała do mnie jedna mama z forum, której dziecko jest na
            strasznie ubogiej diecie i ma straszne problemy ze skórą - mama ta napisała mi,
            ze właśnie odebrała wyniki na candidę ++, z komentarzem: candida w normie, to
            nie to,
            dlatego pytałam was, czy w końcu dwa plusy to norma, czy nie, bo jej lekarz
            machnął ręką, a może właśnie t jest sedno całej sprawy, może dlatego taka skóra
            i porażki w rozszerzaniu diety?
            a ty patysko może spróbuj nie dawać cukru, czyli np. gruszek, tym bardziej, ze
            pisałaś kiedyś, ze nie jesteś ich pewna na sto procent, może to nie chodzi o
            gruszki, tylko cukier, którego jest tona w gruszkach powoduje reakcje organizmu,
            bo candida ma wyżerkę i szalej, czyli mały jest niespokojny albo nie ma apetytu?
            a jeśli chodzi o wagę to nie martw się, ze trochę spadł, gorzej gdyby spadał z wagi,
            jaska, która jest w siódmym niebie, bo cała moja trójka słodko śpi, a ja mogę
            szkolić się, zeby mieć więcej przespanych nocy smile))
            • ana256 Re: centyl :( 28.03.06, 23:48
              Jaskag , rozwaz, w Twoim przypadku ilość antybiotyków ktore wzieło dziecko
              była "imponująca". teraz jest pytanie czy to Candida była pierwotna przyczyna
              czy się rowinęła dopiero po tych kuracjach.

Trzeba też pamiętac że cukier jest niezbednym składnikiem diety - odzywia mózg.
              Ale nie mówię tutaj o cukrach rafinowanych.
              Niedobór curów w diecie może spowodowac stan hypoglikemii ( niski poziom cukru
              w krwii). Kazdy przypadek trzeba roważac indywidualnie.
              Jezeli chodzi o te wyniki Candidy w plusach, to cąły czas dreczy mnie pytanie
              jak jest to oceniane. Tzn. co "widzi" sie w kale dając jeden plus a co kiedy
              daje sie więcej plusów. Jak jest gradacja, ocena próbki? tego nie wiem i
              wzbudza moje wątpliwości.

• patyska mam winnego :/ 29.03.06, 08:52
              przerwa w braniu kreonu. czyli nadal z trzustka nie jest dobrze sad zrobilismy odpoczynek od kreonu i
              zmniejszyl sie apetyt - a moze przypadek? w kazdym razie od wczoraj znow kuracja kreonowa i apetyt
              ok. dzieki dziewczyny. candidy ani pasozytow niestety nie moge sie czepic, choc oczywiscie zbieram
              kupy na badania kontrolne wink
    • puza1 Re: centyl :( 28.03.06, 11:34
      Tak właśnie słyszałam , że najważniejsze że równomiernie sie rozwija (i waga i
      wzrost).
      Kiedys tu na forum czytałam, że któremus dziecku bardzo poprawił się apetyt po
      jakimś przeleczeniu, ale teraz zupełnie nie pamiętam o co chodziło....
      Może jednak ta niewielka candida zmniejsza apetyt?
      No nie wspominając juz o ubogiej smakowo diecie naszych dzieci. Wczoraj bardzo
      było mi przykro i źle jak moje dziecko musiało jeść kaszę kolejny raz w ciągu
      dnia. ... zjada kilka łyżeczek ... ale jak jest zabawiany podczas karmienia...
      Ciągle szukam pomysłów na urozmaicenie diety składajacej sie z kilku składników.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka