Dodaj do ulubionych

proszek do pieczenia?

28.03.06, 11:46
dr Z zabronila nam drozdzy, a nie spytalam czy moge sprobowac z proszkiem. macie jakies
doswiadczenia? dzieki.
Obserwuj wątek
    • ndowson Re: proszek do pieczenia? 28.03.06, 12:28
      u nas drożdze nie przechodza, ale prosze do pieczenia w rozsadniej ilosci i
      owszem.
    • gutekjr Re: proszek do pieczenia? 28.03.06, 12:42
      Ja nie używałam proszku, tylko sody oczyszczonej (w ilości zbliżonej do proszku)
      i było ok. Kiedyś nawet piekłam biszkopt (dla nie-alergików) i nie miałam w domu
      proszku - na sodzie urósł super! Możesz spróbować.
      Dorota
      • jaworka Re: proszek do pieczenia? 28.03.06, 13:36
        Hm a mogłabym prosić o przepis na ten biszkopt??smile
        • gutekjr Re: proszek do pieczenia? 29.03.06, 18:38
          Biszkopt z masą cytrynową:
          Ciasto: 1 szkl.mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemn., 6 jaj, 1 szkl.cukru, 2
          łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu/soku z cytryny;
          Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, potem zółtka i ocet -
          ubić, powoli wsypywać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszać, żeby
          nie było grudek. Piec w temp. 200 stopni do 15 min. (ja nakłuwałam wykałaczką,
          aż nie była oblepiona) w niezbyt dużej blaszce, np. tortownicy ze zdejmowanym
          spodem.
          Masa: 1 szkl.wody, 1 szkl. cukru, 0,5 kostki margaryny, c.waniliowy, sok z 1
          cytryny (przez sitko - pestki), 0,5 szkl.mleka, 2 łyżki mąki ziemn.
          Wodę zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną, potem dodać sok z
          cytryny. Wymieszać w garnuszku zimne mleko z mąką ziemn. i wlać do gotującej się
          masy, ugotować jak budyń, ostudzić.
          Lukier: 8 czubatych łyżek cukru pudru, sok z połowy cytryny - mieszać aż będą
          pęcherzyki powietrza.
          Ciasto przekroić na pół, przełożyć masą, górę polać lukrem i posypać wiórkami
          kokosowymi (niekoniecznie).
          Ten placek udał mi się po baaardzo długim okresie nie-pieczenia, więc uważam, że
          nie jest trudny.
          Smacznego smile)
          Dorota
          • jaworka Re: proszek do pieczenia? 29.03.06, 18:53
            dziekuję za przepissmile Ale spr go dla nas, bo Albertowi ni jak dać nie mogęsmile
            Przez jajka i mlekosad Ech...
    • kruffa Re: proszek do pieczenia? 28.03.06, 14:00
      Celico ma proszek dla bezglutenowców. ten normalny ma mąkę pszenną w składzie.
      Mała je go od bardzo dawna.

Kruffa
      • patyska Re: proszek do pieczenia? 28.03.06, 14:17
        kurcze, musialam skoczyc na lunch (czyli do mothercare wink) i nie zadzwonilam do Z. myslisz, ze ten
        celiko by Jeremiemu pozwolila? a jest o co kopie kruszyc? z oliwy, mak bezglutenowych i proszku
        zrobia sie ciastka?
        • kruffa Re: proszek do pieczenia? 29.03.06, 18:49
          Patyska, w tym proszku naprawdę nic takiego nie ma. Wiadomo, że wszytsko może
          uczulic. A dr Zawadzka nie sadzę aby znała jego skład. Wiesz dobrze jak moja
          mala była/jest uczulona na wszelką chemie i wynalazki, a ciastka z takim
          porszkiem jadła jak miała rok.
          A ciastka da się zrobic. Spróbuj też Mix C - do ciastek i naleśników.

Kruffa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka