patyska 28.03.06, 11:46 dr Z zabronila nam drozdzy, a nie spytalam czy moge sprobowac z proszkiem. macie jakies doswiadczenia? dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ndowson Re: proszek do pieczenia? 28.03.06, 12:28 u nas drożdze nie przechodza, ale prosze do pieczenia w rozsadniej ilosci i owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
gutekjr Re: proszek do pieczenia? 28.03.06, 12:42 Ja nie używałam proszku, tylko sody oczyszczonej (w ilości zbliżonej do proszku) i było ok. Kiedyś nawet piekłam biszkopt (dla nie-alergików) i nie miałam w domu proszku - na sodzie urósł super! Możesz spróbować. Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
jaworka Re: proszek do pieczenia? 28.03.06, 13:36 Hm a mogłabym prosić o przepis na ten biszkopt?? Odpowiedz Link Zgłoś
gutekjr Re: proszek do pieczenia? 29.03.06, 18:38 Biszkopt z masą cytrynową: Ciasto: 1 szkl.mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemn., 6 jaj, 1 szkl.cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu/soku z cytryny; Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, potem zółtka i ocet - ubić, powoli wsypywać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszać, żeby nie było grudek. Piec w temp. 200 stopni do 15 min. (ja nakłuwałam wykałaczką, aż nie była oblepiona) w niezbyt dużej blaszce, np. tortownicy ze zdejmowanym spodem. Masa: 1 szkl.wody, 1 szkl. cukru, 0,5 kostki margaryny, c.waniliowy, sok z 1 cytryny (przez sitko - pestki), 0,5 szkl.mleka, 2 łyżki mąki ziemn. Wodę zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną, potem dodać sok z cytryny. Wymieszać w garnuszku zimne mleko z mąką ziemn. i wlać do gotującej się masy, ugotować jak budyń, ostudzić. Lukier: 8 czubatych łyżek cukru pudru, sok z połowy cytryny - mieszać aż będą pęcherzyki powietrza. Ciasto przekroić na pół, przełożyć masą, górę polać lukrem i posypać wiórkami kokosowymi (niekoniecznie). Ten placek udał mi się po baaardzo długim okresie nie-pieczenia, więc uważam, że nie jest trudny. Smacznego ) Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
jaworka Re: proszek do pieczenia? 29.03.06, 18:53 dziekuję za przepis Ale spr go dla nas, bo Albertowi ni jak dać nie mogę Przez jajka i mleko Ech... Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: proszek do pieczenia? 28.03.06, 14:00 Celico ma proszek dla bezglutenowców. ten normalny ma mąkę pszenną w składzie. Mała je go od bardzo dawna. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
patyska Re: proszek do pieczenia? 28.03.06, 14:17 kurcze, musialam skoczyc na lunch (czyli do mothercare ) i nie zadzwonilam do Z. myslisz, ze ten celiko by Jeremiemu pozwolila? a jest o co kopie kruszyc? z oliwy, mak bezglutenowych i proszku zrobia sie ciastka? Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: proszek do pieczenia? 29.03.06, 18:49 Patyska, w tym proszku naprawdę nic takiego nie ma. Wiadomo, że wszytsko może uczulic. A dr Zawadzka nie sadzę aby znała jego skład. Wiesz dobrze jak moja mala była/jest uczulona na wszelką chemie i wynalazki, a ciastka z takim porszkiem jadła jak miała rok. A ciastka da się zrobic. Spróbuj też Mix C - do ciastek i naleśników. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś