Dodaj do ulubionych

bebilon amino

29.03.06, 09:03
Czy ktoś karmił swoje dziecko bebilonem amino? Jeżeli tak, to dlaczego? jest
to przeparat dla dzieci z ciężkimi objawami alergii - jakie były te objawy?
Czy moż e przy podaniu bebilonu amino okazało się, że nie jest to jednak alergia?
Moja córka jest od miesiąca na nutramigenie i niestety objawy sie utrzymują.
Obserwuj wątek
    • shamsa Re: bebilon amino 29.03.06, 09:11
      bebilon amino to to samo, moze troche pomoze. chodzi o to, ze czasteczki bialka
      nigdy nie sa do konca shydrolizowane i to one powoduja utrzymanie sie objawow,
      przy stosowaniu takich preparatow.
      nam pomoglo prosobee, mleko sojowe, chociaz ludzie odradzaja ze wzgledu na
      mozliwosc wystapienia alergii krzyzowej. ja uznalam, ze warto sprobowac i udalo
      sie. nastapila znaczna poprawa wygladu skory dziecka. bialko soi jest tez
      bardziej wartosciowe od hydrolizatu.
      • moniszek1 Re: bebilon amino 29.03.06, 10:25
        niekoniecznie to samo. nutramigen to hydrolizat kazeiny, a bebilon amino to
        aminokwasy.
        • moniszek1 Re: bebilon amino 29.03.06, 10:28
          ...to tzw. mieszanka elementarna
          • shamsa Re: bebilon amino 29.03.06, 10:52
            aminokwasy powstaja z hydrolizy bialka
            wiec mieszanka elementarna to hydrolizat
          • shamsa Re: bebilon amino 29.03.06, 10:53
            jedno jest pewne - dwa razy drozszy, a nam nie pomogl
      • bea-ta Re: bebilon amino 29.03.06, 11:09
        To nie to samo, bo bebilon amino ma w soim składzie wyłacznie wolne aminokwasy-
        najmniejsze czatki białka, a Nutramigen hydrolizat kazeiny krowiej.
        U dzieci do 3mz nie nalezy stosowac sojowych mieszanek- zbyt duże
        prawdopodobieństwo uczulenia. Ale im starsze dziecko tym mniej cieknące jelita(
        mniej przepuszczalne dla alergenów, b. dojrzała śluzówka i śluzówkowe IgA) i
        moża ew. spróbować- znam maluchy wychowane na soi.
        Zas co do wartości białka- to nigdy bialko roslinne nie jest bardziej
        wartościowe niż bialko zwierzęcesmileB.
    • bea-ta Re: bebilon amino 29.03.06, 10:57
      Opis bebilonu amino www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,262
      Nutramigen www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,259
      Nie piszesz jakie to objawy i ile ma miesięcy córa i czy Wy- rodzice,
      rodzeństwo, dziadkowei jesteście alergikiami- to podsatwowe informacje.
      Przy sakzie objawy powinny ustąpic do 4 tyg. po zachowaniu diety elimiznacyjnej.
      Często utzrymywanie sie objawów świadczy o tym, że alergen jest jednak podawany-
      jesli zdiecko je onne rzeczy może tam sa pochodne mleka?Jesli karmisz jeszcze
      piersia i dokarmiasz NUTRa- może Ty nie stosujesz włąsiwej diety?
      czasem pomaga zmiana mieszanki na Bebiol Pepti- równowazna miezsanka
      mlekozastepcza z Nutramigenem- www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,260
      Poza tym skaza jesli zmiany tycza tylko skóry może byc mylona z innymi chorbami
      np. ŁZS, czy zmiany moga byc wynikiem przemian homonalnych u dziecka.
      jesli to kolki i zaparcia to moga być one objawem niekoniecznie alergii a
      zwyczajnie niedojrzalości ukl. pokarmowego- wszystko zalezy jakie twoje dziecko
      ma objawy i na co ten Nutramigen mial pomóc. Za malo informacji aby coś
      radzićsmileBeata
      • moniszek1 Pani Beato! 29.03.06, 11:18
        Cieszę się, że się pani odezwała.
        Moja córka (w tej chwili ma 3,5 miesiąca) ma zdiagnozowaną skazę białkową. Nie
        przybierała na wadze, miała dziwne kupy ze sluzem, wysypkę, która przeszła w
        azs. Na początku karmiłam ją piersią, ale gdy po 4 tyg. diety eliminacyjnej nie
        było poprawy, przeszłam na nutramigen. Niesety - minęły kolejne 4 tyg i nadal
        stan skóry się pogarsza. Doszło spore ulewanie i wielka niechęć do picia tej
        mieszanki. Próbowałam zagęszczać jej nutramigen nutritonem, ale dodatkowo ją
        chyba uczulił. Co prawda zaczęła troszkę przybierać (przez pierwszy tydzień 300,
        potem coraz mniej), wypija ok 630 ml na dobę, ale jest to okupione płaczem. A te
        przybory wagi też nie są jakieś zastraszające. (waga ur. 3000, teraz 5300).
        Co robić w tej sytuacji?
        Wiem, że azs leczy się niejako oddzielnie od skazy, ale przecież nie powinno się
        to pogarszać? Bardzo uważnie dobieram maści... Sterydy zastosowałam tylko raz.
        Podejrzewałam też o te zminy olej sojowy w Balneum, ale po odstaweiniu wciąż nie
        ma poprawy.
        Czy można zamienić nytramigen na jakąś inną mieszankę np. bebilon pepti? A
        jeżeli jest to ciężka postać alergii - na bebilon amino? Kiedy możena
        stwierdzić, że to może jednak wcale nie jset alergia, skoro wykluczenia
        alergenów nie pomaga?
        (córka ma zrobione kilkakrotnie badania krwi i moczu, żeby wykluczyć inne
        przyczyny nieprzybierania na wadze - wyniki są za każdym razem prawidłowe).
        Ja nie jestem alergikiem, ale w rodzinie u kuzynostwa w pokoleniu Zuzi skaza
        białkowa ujawniła się 4 razy.
        • moniszek1 Re: Pani Beato! 29.03.06, 11:19
          pisałam też tu:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=632&w=39313506
          • bea-ta Re: Pani Beato! 29.03.06, 12:07
            Trudno odpowiedziec, bo alergia nie jest łatwa ani do leczenia ani do
            zdjadnozowania zwłaszcza u tak małych dzieci. AZS może, ale nie musi byc objawem
            alergii pokarmowej. Prosze iśc do lekarza i wspólnie podjąc decyzje czy
            sprawdzic Bebilon Pepti - serwatka jest mniej uczulająca frakcja baiłka i czasem
            jest tak, że jak nie pomaga NUTRA to pomoże BP i vice wersa- ale nie ma zasady-
            co dziecko to inna reakcja. Trzeba się liczyc, ze podając BP moga zmiany sie
            nasilić.
            Jesli nie przejdzie BP to pozostaje Bebilon Amino.
            Jesli soja w preparatach do uzytku zewnetrznego uczula to bałabym sie ja podać w
            formie mleka do wewnatrz. To zbyt trudna i odpowiedzialna decyzja dlatego ja tu
            nie dam Pani jednoznacznej odpowiedzi. Nie ma wyjścia jak iśc do swojego
            pediatry. Próbowała opani kosmetyki A-dermym, czy Topylaise - do skóry
            atopowej?Jka bedzie Pani zmieniać mleko to nie kosmetyki?A jak z
            praniem?Proszkami?Może cos z nich?Przyu AZS płatki mydlane i 2 płukania- proszki
            z reguły pogarszają skóre. Podobnie prepatay witaminowe- vigantol- lepiej
            podawac wodny roztwór D3, czy zamiast cebionumulti vibowit- u szczególnie
            wrazliwych dzieci dodatki do witamin w postaci kwasu arachidowego czy olejku
            pomarańczowego moga uczulać. Dobrze podawac alergikowi dla oslony jelit coś
            zprobiotyków- enterol, beneflore, lacidofil bez serwatki- mam nadzieje, że nie
            podaje pani lakcidu czu Trilacu?One moga nasilac zmiany!Pozdrawiam i przykro mi,
            że wiele nie pomoge, Beata
            • moniszek1 Re: Pani Beato! 29.03.06, 12:16
              Jestesmy prowadzone przez alergologa i pediatre ze szpitala. Dzis własnie mam
              wizyte i zasugeruje zmiane mleka.
              Stosuje a-derme, a topialyse wlasnie zamowilam. piore w plynie lovela.
              probiotykow nie podaje, ale skonsultuje dzis z pediatra to co pani sugeruje.
              mam nadzieje ze znajdziemy w koncu wyjscie z tej sytuacji...
    • shamsa Re: bebilon amino 29.03.06, 10:59
      www.alergia-pokarmowa.med.pl/dla_lekarzy/lecz_dieta.shtml
      tu fajnie napisali
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka