Dodaj do ulubionych

do Dziunia - bakterie

25.04.06, 22:38
Dziuniu, jeśli dobrze kojarzę to znasz się na bakteriach. Bardzo proszę o
Twoja opinię.
W posiewie kału synka (2 lata) wyszły bakterie:
- gronkowiec złocisty - nieliczne
- escherichia coli - nieliczne
- enterobacter cloacae - wzrost obfity
- klebsiella oxytoca - wzrost obfity
Czy trzeba to leczyć? Synek ma luźne kupy, no i oczywiście uczulenie na
bardzo wiele produktów (właściwie tylko niewiele produktów może jeść).
czy bakterie , szczególnie obfite wzrosty, są do wyleczenia jedynie za pomocą
antybiotyków. Konsultowałąm z lekarzem i zalecił podać baktrim. Jaka jest
Twoja opinia? Czy te antybiotyki są nieuniknione? ... pewnie nie muszę pisać,
że wolałabym ich uniknąć....
Puza
Obserwuj wątek
    • dziunia_f Re: do Dziunia - bakterie 25.04.06, 23:33
      Gronkowca w zasadzie nie powinno byc, ale "nieliczny" czesto nie jest
      kwalifikowany do leczenia. E. coli to norma, o ile jest to E. coli niepatogenna,
      ale raczej chodzi o ta fizjologiczna E. coli. Tutaj raczej w wyniku
      spodziewalabym sie okreslenia "liczne", u Was jest "nieliczne". Dwie pozostale
      bakterie moga wystepowac w kale, ale u synka jest ich za duzo. A za malo flory
      fizjologicznej, czyli E. coli. Przewazaja wiec "zle" bakterie. Jak najbardziej
      wiec luzne kupki synka moga miec zwiazek z flora bakteryjna przewodu
      pokarmowego. Co do zalecen lekarskich.. Ja nie jestem lekarzem ,wiec trudno mi
      tu cokolwiek radzic, ale przy walce z Klebsiella ladnie mozna sie jej pozbyc
      stosujac probiotyki, wiec moze do zalecen lekarskich dorzuc troche wieksze niz w
      profilaktyce dawki probiotykow. A grzyby, pasozyty badalas?
      • puza1 Re: do Dziunia - bakterie 26.04.06, 09:01
        Podaję Lacidofil 2 kapsułki dziennie. Nie wiem czy mogę to jeszcze zwiekszyć
        (profilaktycznie jest 1 kapsułka dziennie).
        Lamblii nie ma, Candidę mieliśmy na jeden + ale pozbyliśmy się jej za pomocą
        diety i probiotyków smile Pasożyty badaliśmy w lab. przy przychodni rejonowej i
        wyszło zero ale im nie ufam bo wsszystko badaja z kału (żadne plastry) i to z
        jednej próbki. Zamierzam powtórzyc badanie na robaki w innym laboratorium bo
        małego swędzi odbyt i zgrzyta zębami w nocy.
        Bardzo dziękuję Dziuniu za odpowiedź. Jeśli miałabys jeszcze jakieś sugestie to
        bardzo o nie proszę.
        Puza
        • dziunia_f Re: do Dziunia - bakterie 26.04.06, 22:56
          Ilosc probiotyku jest ok-2 kapsulki. Tylko sprobowalabym uzywac np. dwoch
          roznych probiotykow zamiennie. Jesli dziecko uczulone jest na mleko
          krowie-uwaznie czytaj sklad probiotykow aby nie bylo w nich mlecznych dodatkow.
          Osobiscie polecam Beneflore.
          Pasozyty rzeczywiscie zbadaj w wiarygodnym laboratorium, badania na lamblie
          jestes pewna? Powiem Ci, ze z moich kilkumiesiecznych obserwacji wynika, ze
          czesto problemy na tle bakteryjnym sa spowodowane obecnoscia pasozytow, glownie
          lamblii. Po wyleczeniu, wszystko w zasadzie samoistnie wraca do normy.
          • puza1 Re: do Dziunia - bakterie 27.04.06, 22:11
            Powtórzymy zarówno robaki jak i lamblie. Dziękuję bardzo Dziuniu smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka