15.05.06, 11:59
Przepraszam za być może głupie pytanie, ale nie wiem, czy robi się testy na
ukąszenia owadów? Na przykład osy, pszczoły itp. Syn silnie reaguje na
ukąszenia komarów, badanie na eozynofile wskazuje na alergię. Niedługo więc
zaczniemy "przygodę" z alergologiem. Jestem ciekawa, czy testy na alergeny
uwzględniają również owady. Wolałbym wiedzieć, czy syn jest uczulony też na
pszczoły, osy. Dziękuję
Obserwuj wątek
    • mamaku Re: Owady 15.05.06, 12:27
      Testy jak najbardziej można wykonać.
      Nasz syn też jest silnie uczulony na komary, cały puchnie, a w miejscu
      ugryzienia pojawiaja się zasinienia (wygląda potem, jakby był pobity...).
      Niestety w testach nie wychodzi mu wrażliwość na jakiekolwiek owady... Z testami
      często tak bywa, że mogą być wskazówką, ale nie wyrocznią.
      A z ugryzieniami owadów jest tak, że jednego roku mogą być bardzo niebezpieczne,
      w następnym jest ok, a za 2 lat znowu jest niebezpiecznie.
      Na pocieszenie dodam, że w ubiegłym roku małego użądlił szerszeń i bardzo się
      wystraszyliśmy, bo było to pierwsze ukąszenie przez innego owada niż komar.
      Jednak okazało się, że po 2-3 godz. miejsce użądlenia było już ledwo widoczne i
      nic złego się nie stało. Z drugiej strony czytałam, że każde kolejne użądlenie
      może zwiększać ryzyko wystąpienia uczulenia lub nawet wstrząsu anafilaktycznego.
      Moją koleżankę w ubiegłym roku ugryzła osa (nie pierwszy raz przecież), dotąd
      nie miała żadnych problemów, a ostatnio skończyło się w szpitalu i zastrzykiem z
      hydrocortisonu.
      • stypkaa Re: Owady 15.05.06, 15:22
        Mojemu dziecku strasznie się zaczęło paskudzić ugryzienie po komarze - podeszło
        mu to ropą, strasznie czerwone się zrobiło.
        Czym takie coś należy potraktować? Macie jakieś sprawdzone mazidła? A czym
        bronić się przed komarami - jakie preparaty działają, macie coś sprawdzonego?
        • mamaku Re: Owady 15.05.06, 16:58
          Teraz zabezpieczamy się OFFem i to jest b. skuteczny środek (uwaga kobitki na
          lakier do paznokci - maże się po offie, jak po zmywaczu!).
          Jeśli jakiś paskud ugryzie natychmiast smarujemy fenistilem w żelu, a kiedy jest
          bardzo źle lekarz zapisuje nam Triderm (antybiotyk + steryd + lek przeciwgrzybiczy)
    • sweet.joan Re: Owady 16.05.06, 09:08
      Dzięki za odpowiedź. Mój syn też tak samo ma po komarach: wielkie opuchnięte
      bąble, rany... Też ratujemy się fenistilem. A zapobiegalismy w tamtym roku
      preparatem Ziaja AntyBzzz (czy jakoś podobnie). W tym roku spróbujemy z Offem.
      Jeszcze nie zdarzyło się, żeby syna użądliła osa lub pszczoła, więc się obawiam
      reakcji sad Dzięki.
      • 12s2 Re: Owady 16.05.06, 09:55
        cześc dziewczyny... ech te komary daja w kosc!!!! mojego synka tez komar capnął
        w policzek i może nie wygląda to tak drastycznie jak waszych przypadkach ma
        tylko takiego czerwonego bąbla.... na forum inne mamy doradzały zakup
        homeopatycznego leku Dapis zel (przeciw komarom- zielony) lub Moustidose w
        sprayu koszt 18pln
        pozdrawiam
    • patyska Re: Owady 16.05.06, 10:09
      mojego tate w zeszlym roku uzadlila osa - zreszta nie pierwsza w jego zyciu, moj tata specjalnie sie tym
      nie przejal nawet. a po 10 minutach jechala do niego karetka - ciezka anafilaksja sad
      a jesli chodzi o komary, to... ocet wink nie zartuje. tylko trzeba posmarowac tym octem jak najszybciej po
      ukaszeniu. naprawde dziala!
    • sweet.joan Re: Owady 16.05.06, 14:13
      Witajcie raz jeszcze!
      Czy znacie jakieś jeszcze inne preparaty chroniące przed owadami? Z tego, co
      wiem, Off jest tylko od kleszczy i komarów. Ta Ziajka ponoć chroniła też przed
      pszczołami i osami. Znacie coś jeszcze godnego uwagi?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka