Dodaj do ulubionych

Czy robic badania? proszę o szybką odpowiedź !!!

16.05.06, 10:47
Witam,
mojego 15-miesiecznego synka cos uczuliło - wysypka na pupie + czerwone
policzki. Odstawilam nabiał i jajka - bez poprawy. Teraz odstawiłam gluten
(jestesmy 5 dzien na diecie bezglutenowej) i wszytsko powoli się goi, wiec to
chyba to. Tylko mam pytanie: podobno przed wprowadzeniem diety mozna wykonac
badania stwierdzajace uczulenie/alergie na gluten lub celiakie. Czy
wprowadzic z powrotem gluten i zrobic jakies badania? Ewentualnie jakie?

Proszę o rade

Doris
Obserwuj wątek
    • maladorotka Re: Czy robic badania? proszę o szybką odpowiedź 16.05.06, 14:53
      To, ze odstawilas gluten i zeszly wypryski, nie ma ze soba nic wspolnego.
      Zeszloby tak czy inaczej, u mojej coreczki tez zeszlo, mimo, ze nie odstawilam.
      jest to albo reakcja uczuleniowa - moze byc na wszystko, rownie dobrze i na
      pylki, a moglbyc rumien zakazny - takze czerwone policzki, wiec nie podawanie
      dziecku glutenu moze okazac sie bezsensu.
      • maladorotka Re: Czy robic badania? proszę o szybką odpowiedź 16.05.06, 15:04
        Natomiast sensownie byloby nie odstawiac glutenu a podac claritine.
        • dziunia_f Re: Czy robic badania? proszę o szybką odpowiedź 16.05.06, 15:49
          "Natomiast sensownie byloby nie odstawiac glutenu a podac claritine"

Raaaaany kobieto co Ty wypisujesz?! Leczysz skutek bez dociekania przyczyny?! W
          nieskonczonosc tak mozna. Gratuluje rozsadku i wiedzy....
    • kerstink Re: Czy robic badania? proszę o szybką odpowiedź 16.05.06, 15:27
      Na temat tych konkretnych badan ci nic nie powiem. Natomiast mysle, ze mamy
      nastepnego trolla w postaci maladorotka, ktora wypisuje jakies glupoty.
      Lepiej zrezygnowac z uczulajacego pokarmu niz podawac Claritine.
      W jakiej postaci dziecko dostalo gluten ?
      K.
      • maladorotka do kerstink 17.05.06, 09:58
        jasne, wy jestescie przeciez najmadrzejsza, zapomnialam. A skad madralo wiesz,
        ze uczula to dziecko gluten? A moze wszystko dookola, tak jak to teraz sie
        dzieje, ze dziecko o tej porze roku, ktore nigdy nie mialo reakcjji
        uczulenioeych jest uczulone? wedlug was na tym forum to wszystkie dzieci maja
        pasozyty, zwlaszcza jesli badania robia 3 slynne szarlatanki, ktore dzieki
        waszej glupocie i fanatyzmowi nabijaja sobie kase. Zadnej z was nie przyszlo do
        glowy zrobic badania w innym laboratorium tylko wysylacie do jakiejs hopsztaplerki.
        • nowajulka Re: do kerstink 17.05.06, 10:41
          Malodorotka - odpuśc sobie. Z własnego doświadczenia wiem, że na tym forum nie
          warto sie wychylać. Bo Dziewczyny Cię zjedzą. Pozdrowienia
    • isma Re: Czy robic badania? proszę o szybką odpowiedź 16.05.06, 16:13
      Hm, jesli chodzi o alergie, to IgE swoiste na gluten zawsze mozna zrobic, a nuz
      potwierdzi Twoje podejrzenie. Dieta bezglutenowa nie jest zla, calej kupy
      polpszaczy do pieczywa sie unika wink)).
      Co do ewentualnej celiakii natomiast, to klopot jest taki, ze, zeby ja
      ostatecznie potwierdzic, trzeba by zrobic biopsje, a ta z kolei bedzie
      niemiarodajna, jesli zostanie wykonana po dluzszym okresie diety (kosmki moga
      zdazyc sie zregenerowac). Mysle jednak, i szczerze Ci tego zycze, ze skoro byly
      objawy skorne, a nie trawienne, to to jednak tylko, ewentualnie, alergia.
    • doris74 Re: Czy robic badania? proszę o szybką odpowiedź 17.05.06, 07:52
      dziekuje bardzo za odpowiedzi

Kerstink, mlody dostal gluten na samym poczatku w postaci biszkoptow do kisielu
      gdzies kolo 8-9 miesiaca, no i potem po skonczeniu roczku byl chleb, kasza
      jeczmienna i owsianka.

pozdrawiam
      Doris
      • kerstink Re: Czy robic badania? proszę o szybką odpowiedź 17.05.06, 12:28
        I zawsze byly te same objawy - po kazdej postaci glutenu ?
        A ew. jajko w biszkoptach, ew. dodatki w biszkoptach ?
        Kisiel domowy ?

K.
    • maladorotka Re: Czy robic badania? proszę o szybką odpowiedź 17.05.06, 10:19
      To jeszcze ja, troll, Doris chce ci tylko zwrocic uwage, ze jak wlaczysz
      myslenie, bo fanatycy tego nie robia, to wyjda ci dwie rzeczy:
      gluten, jak sama mowilas dziecko jadlo juz duzo wczesniej, uczulenie na gluten
      objawia sie prawie natychmist i daje bardzo gwaltowne reakcje, przede wszystkim
      biegunki ostre, czesto z krwia, a druga rzecz tak wlasnie wyglada tez rumien
      zakazny, no ale przeciez 100% dzieci ma robale, no i wtedy juz nic innego nie da
      sie zauwazyc.
      • isma Re: Czy robic badania? proszę o szybką odpowiedź 17.05.06, 15:34
        Uczulenie na gluten wcale nie musi dawac gwaltownych objawow wink)). Moje
        dziecko ma znacznie podwyzszone IgE swoiste na gluten, a objawow praktycznie
        zadnych, a juz na pewno nie trawiennych ;-O.
    • doris74 Re: Czy robic badania? proszę o szybką odpowiedź 17.05.06, 11:15
      no to właczam myslenie smile
      nie wydaje mi sie, ze to rumien zakazny. Przed chwila troche poczytalam w
      internecie, poogladalam zdjecia. Mlody mial policzek bardziej podchodzacy pod
      takie krostki (ale bez jakiegos bialego srodka), lekko wypukle, suche,
      lakierowane, skupione w jednym, centralnym miejscu policzka. A pupa jest w
      krostkach tworzacych takie plamy, ktore na poczatku sa czerwone, potem jakby
      pomaranczowieja, jest to suche i lekko luszczace sie. I na innej czesci ciala
      nie mial zadnej wysypki.
      Jezeli uczulenie czy alergia objawia sie zaraz po zjedzeniu glutenu, to wiec
      tez nie jest to.
      Martwi mnie, czy to czasami nie celiakia, ktora wlasnie objawia sie po kilku
      miesiacach jedzenia glutenu, ale wykonywac biopsji jelita z powodu czerwonej
      pupy troche mi sie nie usmiecha, tym bardziej, ze dieta przynosi skutki. Z
      drugiej strony wole wiedziec, niz zyc w niepewnosci...

ps.jestesmy po pierwszym badaniu kału na pasozyty, robakow niet

• maladorotka Re: Czy robic badania? proszę o szybką odpowiedź 17.05.06, 11:47
      tak, wyglada to na alergie, ale trzeba miec nadzieje, ze to nie celiaklia, ale
      jak mozesz idz do dobrego alergologa, moze jak podasz leki, to skutki beda duzo
      lagodniejesze i jak przejdzie po lekach, to upewnisz sie, ze to jednak alergia,
      a nie celiaklia. Pozdrawiam, smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka