Dodaj do ulubionych

Pytanie o Fenistil

14.06.06, 22:43
Mój syn (2lata) od ponad roku jest nieustannie na zyrtecu (2X5 kropli).
Ponieważ od jakiegoś czasu nasilił się świąd skóry, czy możliwe jest
podawanie Fenistilu (w płynie) w połączeniu z zyrtec? Pytałam, swojego
alergologa, ale powiedział, że on poleca hydroksyzyne. Z tym że hydroksyzynę
można podawać doraźnie w chwilach wielkiego świądu. Mnie chodzi o stały lek
który złagodzi ten okropny świąd skóry u mojego syna.
Dziękuje za odpowiedzi
Nikka
Obserwuj wątek
    • mamaku Re: Pytanie o Fenistil 14.06.06, 23:44
      Nie wiem jak działa fenistil w kroplach, bo nigdy nie stosowaliśmy, ale
      hydroxyzyna jest bee.
      Kiedyś pediatra nam to zapisał i kazał dawać po łyzeczce na noc. Zaczęliśmy to
      stosować, ale szybko odstawiliśmy, bo bardzo silnie działała na synka, nawet po
      odstawieniu "chodził do tyłu" przez kolejne 3 dni, potykał się o własne nogi i
      był zupełnie nieprzytomny. Potem przychodziło nasilenie pobudzenia, jakby
      odreagowywał te stracone przez hydroksyzyne dni. Nie polecam, chociaż zdarzyło
      mi się kilka razy, mimo złych doświadczeń, podać h., bo myśleliśmy, ze
      oszalejemy z "fruwajacym " po domu dzieckiem. No, ale trzeba było to potem
      odchorować...
    • dawn7 Re: Pytanie o Fenistil 15.06.06, 14:04
      Stosowałam Fenistil w kroplach 3 razy dziennie przez 2 mce u mojego synka
      (obecnie 6 mcy). Ale świąd był okrutny, całe noce właściwe non stop drapanie
      (często do krwi), w dzień nie było najgorzej. Poprosiłam dermatologa dziecięcego
      o zmianę na bardziej antyświądowy, po czym otrzymałam odpowiedź, że to Fenistil
      z leków antyhistaminowych jest właśnie najbardziej przeciwświądowy.
      Mimo wszystko zmieniliśmy na 2xdziennie Ketotifen i na noc Zyrtec i widzę poprawę.
    • iwonasg Re: Pytanie o Fenistil 16.06.06, 22:37
      witam
      mialam ten sam problem z moim 2 latkiem. Przez ok 2 tyg podawalam zyrtec i
      krople fenistil. Jednak swiad ustepowal na chwile. Rewelacyjnie sprawdzil sie
      krem z serii emolium krem specjalny ( dzilal przeciwswiadowo). Fenistil
      odstawilam, gdyz krem wystarczal. Maly w nocy drapal sie do krwi tak wiec
      mielismy co dobrego.
      pozdr
      ps zamiast zyrtecu teraz bierze claritine w syropie, chyba jest skuteczniejszy
      bo coraz rzadziej sie drapie a smaruje go juz zwyklymi emolientami typu
      exomega, zmiany na skorze ustepuja.
      • nikka11 Re: Pytanie do iwonasg 17.06.06, 23:05
        Możesz napisać dokładną nazwę tego kremu? Czy jest on antyświądowy, czy po
        prostu natłuszczający? I jeszcze jedno pytanko, czy można go stosować latem na
        słoneczko. (Niedawno kupiłam krem fenistil i wielkie rozczarowanie - nie
        stosować na słońce).

Z Waszych wypowiedzi rozumiem, że można łączyć fenistil w płynie z zyrtec. W
        jakich dawkach dla 2 latka? Czy fenistil jest na receptę?
        • jolka1974 Re: Pytanie do iwonasg 19.06.06, 14:28
          Fenistil mozna kupić bez recepty za ok. 20 zł. Ja go stosuję prawie rok (Mała
          na rozliczne uczulenia zaczęła go brać jak skończyła 3 tygodnie).
          Ostatnio stan skóry znacznie sie pogorszył, drapała się do krwi. U alergologa
          dostaliśmy zestaw: Zyrtec w kroplach, hydroksyzinium, hydrokortizon, Balneum
          plus do kapieli - masa lekarstw, długie moczenie w specjalnych preparatach i...
          coraz gorzej!!!
          Okazało się, że to uczulenie na chlor w wodzie - pomogło: ZYrtec w kroplach (10
          kropli na noc), 3 raz po pół łyżeczki wapna i MYCIE dziecka WYŁĄCZNIE w wodzie
          mineralnej (hydrokortizon i dermobaza przez 3 dni na noc na zmianę) - jak ręką
          odjął... Tyle, że z tą mineralną wariacja...
          • nikka11 Re: Pytanie do iwonasg 19.06.06, 23:19
            Grunt, że jest poprawa. Jak trzeba w mineralnej to trzeba, ale przynajmniej
            macie efekty.
            • mamaku Re: Pytanie do iwonasg 20.06.06, 08:19
              Nie chcę krakać (przepraszam, jeśli tak wyjdzie), ale czy ta poprawa nastąpiła
              faktycznie po zmianie wody? Nie zapominaj, że smarujesz dziecko sterydem
              (hydrocortison)więc bardzo prawdopodobne, że poprawa jest wynikiem kuracji
              sterydem...
              Oczywiście życzyłabym, żeby był to chlor, z tego co słyszałam wodę wystarczy
              gotować (chlor odparowuje), ale z pewnością mineralna lepszasmile
              U naszego synka (ale on ma 6 lat) rewelacyjnie działa kąpiel w wodzie z
              dodatkiem gruboziarnistej soli morskiej.
              Jeszcze żaden kosmetyk do kąpieli i inne naturalne metody nie były tak
              skuteczne! Trochę się bałam, że sól może podrażniać zaczerwienienia na skórze, a
              tu niespodzianka - po kąpieli zmiany zdecydowanie bledsze, nie zaczerwienione,
              skórka wygładzona! Może jeszcze za krótko, żeby popadać w euforię, ale na prawdę
              na razie rezultaty są imponujace.
              Na swędzącą skórkę dawaliśmy Claritine + Ketotifen (ten drugi często przez
              lekarzy ignorowany, jako lek starej generacji, ale u nas był bardzo skuteczny),
              a do kąpieli i smarowania kosmetyki svr topialyse dla alergików i atopowców -
              rewelka! Balsam do ciała ma również działanie przeciwzapalne.
              • mamaku Re: Pytanie do iwonasg 20.06.06, 08:23
                oops, chyba pogalopowałam z tym sterydem, doczytałam własnie, że już chyba nie
                stosujesz, tylko zmieniliście wodę...jeśli tak, to brzmi optymistycznie, może
                faktycznie chlorsmile Pozdrawiam
              • dawn7 Re: Pytanie do iwonasg 20.06.06, 16:58
                a jak zdobyć sól morską?
                próbowałam prawie wszystkiego, mogę i sól...
                • mamaku Re: Pytanie do iwonasg 20.06.06, 22:04
                  My też próbowaliśmy prawie wszystkiego, a w przyszłości przetestujemy resztęsmile
                  Sól morską kupiłam w sklepie spożywczym, bo to teoretycznie sól spożywcza, tyle
                  że otrzymywana z odparowanej wody morskiej, zawiera ponad 70 minerałów, głównie
                  potas, jod i magnes. NAzywa się chyba "O'Sole mio" czy coś w tym rodzaju,
                  niestety przesypuję ją i nie mam opakowania. Torebka 0,9 (!?) kg. kosztuje ok. 3,50.
                  Ja jej używam także w kuchni, ale przy okazji wykorzystuję do kąpieli.
                  Skoro nie jedziemy nad Morze Śródziemne, to chociaż pokąpiemy się w morskiej
                  wodziesmile
    • iwonasg Re: Pytanie o Fenistil 20.06.06, 22:29
      witam
      Sorki, ze tak pozno odpisuje. Niestety nie mam opakowania i co do stosowania
      na slonce nie wiem jak to z nimm jest. Nazwa KREM SPECJALNY firmy emolium.
      Dzialanie ma pielegnacyjne plus przeciwswiadowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka