mami7 05.05.05, 19:49 Wynik moczu ogólnego: cięzar 1028 pH 5,5 reszta bz, osad: nabłonki płaskie pojedyncze, krwinki białe-jeden, czerwone-1-2 świeże Posiew 10 do 6. Wierzyć temu psoiewowi????? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mami7 Re: Pytanie ważne 05.05.05, 19:50 Acha w posiewie e.coli. Patryk sie przeziebił. Mial stan podgorączkowy zatem zrobilismy badania. I takie wyniki z wtorku. Teraz gorączki nie ma, katar sie kończy. Kurcze nie wiem teraz co zrobic, późno już i weekend za pasem. Odpowiedz Link
edie28 Re: Pytanie ważne 05.05.05, 20:36 Ogólne jak sama wiesz jest ok, ten posiew mnie zaskoczył. 10^6 to dużo, ale skąd tyle bakterii przy dobrym ogólnym moczu ??? Kaja też przeziębiona katar ma, gorączkę, w zasadzie stan podgorączkowy miała jednorazowo, moczu jej nie robiłam, ale robiłam niedawno dlatego sobie teraz odpuściłam choć może jednak warto zrobić .... Może coś się zanieczyściło w tej próbce ?? Może powtórz badanie, ale na pewno zdzwoń się z lekarzem on na pewno będzie wiedział co zrobić !! Odpowiedz Link
co-jest-grane Re: Pytanie ważne 05.05.05, 20:44 Może bezobjawowa bakteriuria? Albo dopiero początek infekcji. Ale raczej nie zanieczyszczenie, bo tylko jeden szczep, co najwyżej - mogli przesadzić w ilości (może próbka w cieple zbyt długo?) - oczywiście z tym tylko tak kombinuję . Odpowiedz Link
mami7 Re: Pytanie ważne 05.05.05, 20:47 Zgadzam się, mogła być zbyt długo w cieple. Ale nic to, lekarz dopiero jak juz to jutro. Będziemy tez rano zawozic do innego laba. Ale mam pytanie, ulubione Madziulec )) Ile Furaginy mogę mu dać na noc? Wrażliwa na Furaginę. Odpowiedz Link
co-jest-grane Re: Pytanie ważne 05.05.05, 20:56 Wiesz Mami, jak moja mała dostała po raz pierwszy ZUM - a było to w czwartym miesiącu życia - to jako pierwszą porcję kazano podać całą tabletkę (!), a potem 2x1/2 dziennie, ale zastanawiam się, czy u Was w ogóle jest sens leczyć, skoro ogólny bez zmian, może jutro skontrolować ogólne i dopiero potem. A macie jakieś niepokojące objawy oprócz tego? Odpowiedz Link
mami7 Re: Pytanie ważne 05.05.05, 21:00 Aga, jest przeziebiony, tzn. mija mu już. Wazy 17 kg. Miał dostac na noc, bo dostaje niestety co drugi dzień, pól tabletki. Z moich wyliczeń wynika, ze tabletka to mu nie zaszkodzi. Jutro wezwę lekarza, a rano mąż zawiezie mocze do badania. Tym razem do Baktera. Poprzednio to z Litewskiej i rzeczywiście mocz na posiew stał niemal godzinę. Odpowiedz Link
co-jest-grane Re: Pytanie ważne 05.05.05, 21:03 Jeżeli jest osłabiony, a nie dostaje osłonowo codziennie, to myślę, że spokojnie możesz podać. Odpowiedz Link
madziulaw Re: Pytanie ważne 05.05.05, 21:51 dr Rutka przy takich wynikach ogólnych (co prawda bez wyników posiewu, ale stwierdził, ze miarodajne jest badanie ogólne przede wszystkim) stwierdził, że to nie zum na pewno.. Pa. Dobrej nocy Powtórzyć badanie i będzie dobrze Odpowiedz Link
mami7 Re: Pytanie ważne 06.05.05, 10:47 Jeszcze raz dziekuję wszystkim Wiem już jaki mocz ogólny: leukocyty 0-1, bakterie nieliczne. Jutro dowiem sie co z posiewem. Lekarz będzie po południu. A ja mam nadzieję, że skończy się na Furaginie Pozdrowionka Odpowiedz Link
ziuta74 Re: Pytanie ważne 06.05.05, 10:51 gratulacje mami. dobra robota! gdzie wreszcie oddaliscie? do baktera? Odpowiedz Link
mami7 Re: Pytanie ważne 06.05.05, 10:54 Do Baktera. Mąż miał maleńki poślizg w pracy, bo pracuje przy Domaniewskiej, a dzień wyjątkowo trudny. Ale, jak się dzieje to na całeego Całe życie. Odpowiedz Link
edie28 Re: Pytanie ważne 06.05.05, 11:00 To elegancko - posiew będzie czyściutki zobaczysz -) Ja miałam dzisiaj zrobić mocz Kai i mówię wczoraj to męża: słuchaj zróbmy jej mocz, jest przeziębiona może warto sprawdzić ? on: no jasne zróbmy. Kaja się dzisiaj obudziła przyszła do nas do pokoju i mówię do niej na wpół śpiąco: Kaja idź do łazienki i wysikaj się. No i dziecko poszło i nagle oprzytomniałam, kurcze mieliśmy zbadać mocz -)) Oj -) W poniedziałek zaniosę, może nie zapomnę -) Odpowiedz Link
mami7 Re: Pytanie ważne 06.05.05, 11:09 My robilismy standardowo 2 tygodnie temu, pełny zestaw i było ok. Teraz gorączkował, ale ewidentnie to przeziębienie, szczególnie, że miał kiedy zmarznąć. Zwykle robimy ogólne w takich przypadkach, ale mąz coś pomieszał i mamy za swoje. Tak, że czysty przypadek. Zobaczymy, co z tego wyniknie. Odpowiedz Link
edie28 Re: Pytanie ważne 06.05.05, 11:12 Ja właśnie też robiłam 2 tyg temu i było ok. Teraz jest lekko przeziębiona w zasadzie tylko katar i po twoim poście pomyślałam, że jej zrobię - W poniedziałek zaniosę. Odpowiedz Link
mami7 Re: Pytanie ważne 06.05.05, 11:19 Edi u nas tez tylko katar. Ale długi i ciagnący ))) Taki stan podgorączkowy był jeden, no może dwa dni. Nie zmienia to faktu, że u twojej córy będzie oki Odpowiedz Link
edie28 Re: Pytanie ważne 06.05.05, 11:24 Musi być -) U naszych dzieci to jesteśmy wyczulone na moczowe sprawy i przy byle infekcji lepiej zbadać ten cholerny mocz. Moja koleżanka to może 2 razy dziecku mocz sprawdzała a dziecko ma prawie 4 lata - Odpowiedz Link
co-jest-grane Re: Pytanie ważne 07.05.05, 00:10 > Wiem już jaki mocz ogólny: leukocyty 0-1, bakterie nieliczne. No to Siuper! Odpowiedz Link
mami7 Re: Pytanie ważne 07.05.05, 09:54 Dzieczyny, posiew z Baktera jest jałowy. Pierwszy raz u nas była taka historia... Dzięki wielkie za wsparcie )))) Odpowiedz Link
ziuta74 Re: Pytanie ważne 07.05.05, 10:30 super! pewnie przez dlugi weekend wam cos wyhodowali czyli zlota forumowa zasada dziala - zeby powtarzac badanie po niejasnym wyniku a przed podjeciem lecznia z. Odpowiedz Link
edie28 Re: Pytanie ważne 07.05.05, 11:16 a mówiłam, że będzie jałowy -)) Miłego weekendu - Odpowiedz Link
mami7 Re: Pytanie ważne 07.05.05, 15:23 Przy okazji uśiwdomiłam sobie, jak łatwo napisac komuś w podobnej sytuacji, nie przejmuj się, powtórz wynik ))) Z drugiej strony Wasz spokój dawał mi poczucie, że to słuszna droga i trzeba się jej trzymać. Miłego wypoczynku, bo my w dalszym ciągu leczymy objawowo-domowo przeziębienie. Wymiękamy znaczy się Odpowiedz Link
co-jest-grane Re: Pytanie ważne 07.05.05, 15:26 > Przy okazji uśiwdomiłam sobie, jak łatwo napisac komuś w podobnej sytuacji, nie > przejmuj się, powtórz wynik ))) )))) No to miłego wyleczenia! Odpowiedz Link