bella16 11.07.06, 23:54 bynajmniej nie w akwarium, ale do jedzenia. Nie mam pojęcia podawać czy nie i które ryby, czy łososia mogę. Dodam ze moje dziecię ma 14 miesięcy, uczulenia na selera, pomidora, mleko i jego przetwory, białko jajka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jolkapolka1 Re: Alergik i ryby 12.07.06, 04:01 Ryby plus owoce morza i orzechy to dwie z najbardziej niebezpiecznych alergii pokarmowych. Ja nie mieszkam w Polsce, a moj lekarz nie kazal dawac ani ryb ani orzechow przed trzecim rokiem zycia, zwlaszcza u dziecka ktore ma juz alergie pokarmowe. Moj syn ma 4 lata, juz wiemy ze ma alergie na orzechy ( na zawsze a rybe chce wprowadzic lada dzien. Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: Alergik i ryby 12.07.06, 08:07 Jako test nie podaje się łososia i karmazyna. Ja bym spróbowała w niedużej ilości. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
beciaw2 Re: Alergik i ryby 12.07.06, 09:13 Mimo iż Małgośka ma alergię nie IgEzależną alergolog stwierdziła iż możemy spróbować ryby, ale blisko szpitala na wszelki wypadek. Jak na razie się nie odważyłam Odpowiedz Link Zgłoś
emfj do Kruffy: Alergik i ryby 12.07.06, 11:53 "NIE podaje sie łososia i karmazyna?" wydaje mi sie, ze pisałaś jakiś czas temu ze testujesz właśnie łososia? E. Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: do Kruffy: Alergik i ryby 12.07.06, 13:08 Tak, bo moje dziecko od roku je już ryby i mogę zobaczyc czy te ryby też może jeśc. Od nich się po prostu nie zaczyna. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
joaska26 Re: Alergik i ryby 12.07.06, 12:06 ja właśnie w niedziele podałam dziecku rybę, pstrąga. to był jej pierwszy raz ma skńczony roczek. skutkiem było półtorej godz płaczu w nocy...chyba sie wstrzymam z dalszym eksperymentowaniem. a może pstrąg nie był najlepszym materiałem testowym? Odpowiedz Link Zgłoś
pasmo30 Re: Alergik i ryby 12.07.06, 14:52 U mojej córeczki ryba uczula silniej niż mleko, pomidory czy nawet miod. Jeden mały kawałeczek i następnego dnia wysypany cały brzuszek. Próbowałam karpia, mintaja i dorsza. Odpowiedz Link Zgłoś
bella16 Dzięki za odpowiedź... 12.07.06, 15:25 trochę się przestraszyłam i zaczekam z rybą. O łososia pytałam bo w gotowych słoiczkach jest właśnie łosoś, wiem ze to dla "zdrowych" dzieci ale... Odpowiedz Link Zgłoś
pour Re: Dzięki za odpowiedź... 12.07.06, 22:55 Próbuj podawać baaardzo ostrożnie, w małych ilościach, niekiedy bardzo silną reakcję alergiczną może wywołać tylko 1 gatunek ryby. U córki zaczęłam ostrożnie testować niektóre gatunki ryb po uprzednim wykluczeniu na nie alergii testami (niestety ma uczulenie na wszystkie słodkowodne, z karpiem na czele). I bynajmniej nie histeryzuję - alergii „rybnej” nie gubi się z wiekiem, do dziś ląduję w szpitalu po spożyciu nawet niewielkiej ilości suma, węgorza czy langusty (kiedyś po sumie, ze wstrząsem anafilaktycznym) Odpowiedz Link Zgłoś
jolkapolka1 Re: Dzięki za odpowiedź... 13.07.06, 03:53 pour napisała: > Próbuj podawać baaardzo ostrożnie, w małych ilościach, niekiedy bardzo silną > reakcję alergiczną może wywołać tylko 1 gatunek ryby. U córki zaczęłam > ostrożnie testować niektóre gatunki ryb po uprzednim wykluczeniu na nie alergii > > testami (niestety ma uczulenie na wszystkie słodkowodne, z karpiem na czele). > I bynajmniej nie histeryzuję - alergii „rybnej” nie gubi się z wiek > iem, do dziś > ląduję w szpitalu po spożyciu nawet niewielkiej ilości suma, węgorza czy > langusty (kiedyś po sumie, ze wstrząsem anafilaktycznym) Sorry, ale musze dodac, ze alergia na ryby lub orzechy to nie histeria. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe ze jak sie ma wstrzas anafliktyczny to nie zawsze sie zdazy do szpitala. Ciekawe cz masz adrenaline przy sobie jak corce serwujesz rybki? Odpowiedz Link Zgłoś
pour Re: Dzięki za odpowiedź... 13.07.06, 12:10 Jolu, nie pisz tak póżno Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
nowajulka Re: Alergik i ryby 16.07.06, 10:06 To masz o tyle dobrze, że "tylko" wysypuje.........u nas zjedzenie miruny za pierwszym razem spowodowało gorączkę, którą na początku nie skojarzyłam z tą rybą, za którymś razem z kolei przelewanie przez ręce......... Odpowiedz Link Zgłoś
jolkapolka1 Re: Alergik i ryby 13.07.06, 03:50 pour troche nie rozumiem czy to ty czy corka laduje w szpitalu. Piszesz jakby nigdy nic, ze do dzis ladujesz w szpitalu po spozyciu niewielkiej ilosci ryby...Dziwi mnie to, bo ja bym bardzo uwazala zeby ryby nie jesc i to zadnej. Moj syn ma alergie na orzechy, w testach kilka tylko wykazuje uczulenie, a kilka wcale, ale ja nigdy mu nie dam orzecha, bo niestety nie chce z nim "ladowac w szpitalu" Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: Alergik i ryby 13.07.06, 07:09 Mojej w testach też wychodziło że jest uczulona na orzechy jak miała 8 m-cy. Ja zamierzam jej jednak po wakacjach podac odrobinę orzecha. Właśnie żeby zobaczyc jaka będzie reakcja i czy w ogóle będzie. Zaleciła to zresztą alergolog. Nawet gdyby nie było już oznak uczulenia mam oczywiście orzechów nie dawac za bardzo, ale trzeba wiedziec jak dziecko reaguje. Nasze dzieci są coraz starsze i będę chodziły do rówieśników - potem już pewnie same. Musza wiedziec jak ich organizm zareaguje i co im ewentualnie grozi. Trzeba je nauczyc jak się "poruszac" No chyba że dzieciak ma uczulenie w 5-klasie. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
pour Re: Alergik i ryby 13.07.06, 12:09 Rzeczywiście, trochę nie zrozumiałaś U córki zaczęłam bardzo ostrożnie podawać te gatunki ryb, na które testy nie wykazały śladu uczulenia, a testy (skórne) były bardzo wyraziste – albo silny odczyn alergiczny albo jego brak. Raz w tygodniu bez problemu je solę lub łososia. I nie widzę powodu, aby unikać wszelkich potencjalnie alergizujących produktów, na które uczulenia dziecko nie ma – bo biorąc dodatkowo pod uwagę krzyżowe powiązania – córka musiałaby żyć praną. Tymczasem ładnie wyrasta z uczulenia na białko zwierzęce, leczenie i pielęgnacja diametralnie poprawiła stan skóry i śluzówek i co najważniejsze – nie chodzę z inhalatorem, zaś za 2 lata zamierzam podjąć próby jej odczulania. Natomiast jeśli chodzi o ryby – hmm..., reakcje są czasem tak niespecyficzne (nie wiążą się bynajmniej z wystąpieniem wysypki), że początkowo trudno je zdiagnozować. Kiedyś półtorej godziny po zjedzeniu suma miałam objawy bardzo silnego zatrucia pokarmowego i tak zostało to ocenione przez lekarzy. Dwa lata później, po spożyciu porcji tego gatunku ryby, po godzinie zaczęłam mieć znane już mi objawy oraz problem z ciśnieniem i widzeniem, po pół godzinie, już w szpitalu, straciłam przytomność. Trochę mniej drastycznie ale również ze szpitalnym epizodem zareagowałam na langustę (mimo iż inne owoce morza zawsze jadłam bez problemu), po węgorzu zaś puchną mi usta. Inne ryby mogę spożywać bez żadnego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
jolkapolka1 Re: Alergik i ryby 14.07.06, 04:19 Pour z tego co widze to kopmletnie sie nie zrozumialysmy. A co do poznych godzin, to mieszkam za oceanem i jak u Was srodek nocy to ja wlasnie po polozeniu dzieci spac mam chwile dla siebie...Myslalam, ze to Twoje dziecko juz mialo epizody wstrzasu i pobyty w szpitalu....zgadzam sie ze jesli moze pewne gatunki ryb i sa wyprobowane to pewnie ze tez bym dawala nawet mimo pozytywnych testow. Ja panikuje, bo moj syn byl juz w szpitalu po nagryzieniu przypadkowo orzecha ( musialam mu zaserwowacnawet zastrzyk adrenaliny...) i moj lekarz absolutnie nie pozwala mi sprobowac zadnych orzechoew, nawet tych co testy nie wykazuja alergii. Ja sie zgadzam. Z ryba jest moze inaczej. Ale ja tylko pisalam ze czasami jak sie ma 'wrazliwe'dziecko to lepiej poczekac z orzechem i ryba do trzeciego roku zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
kuroda Re: Alergik i ryby 14.07.06, 22:01 Eeee, to w koncu jaka rybe proponowalybyscie na poczatek? Ciagle zwlekam z ryba zwlaszcza, ze ostatnio jakims cudem przeszedl nam zolty ser i kusi mnie inny nabial. Odpowiedz Link Zgłoś
kakuja Re: Alergik i ryby 15.07.06, 11:58 ja 3 dzien z kolei synowi 3 latka podaje po kawalku pangi,pyszna rybka taka delikatna ale czy uczuli to sie okaze ,jak na razie nic sie nie dzieje .tez zwlekalam dlugo z rybka ,oczywiscie probowalam wczesniej wprowadzic ,ale moj synus nie mial ochoty nie zasmakowala mu,a teraz tylko zapytam chcesz rybki i juz otwiera buzke.oby u nas przeszla bo naprawde chetnie ja zjada. Odpowiedz Link Zgłoś
nowajulka Re: Alergik i ryby 16.07.06, 10:11 Panga jest pyszna, ale ponoć nie najzdrowsza - na wzór naszych kurczaków............ Odpowiedz Link Zgłoś
kasinekg Re: Alergik i ryby 17.07.06, 15:20 panga, podobnie jak inne ryby przywożone z bardzo daleka, żeby przetrwać podróż są podobno, strasznie faszerowane chemią, chyba lepsze są nasze bałtyckie świeże ryby, ja w ubiegłym roku zaczęłam od dorsza (teraz jest niestety okres ochronny do września) i nadal jest ulubioną rybką mojej córki Odpowiedz Link Zgłoś