Dodaj do ulubionych

silny AZS co robić dalej???

28.07.06, 11:27
mój 3,5 letni syn od małego (ok pierwszego miesiąca życia) cierpi na alergię
skórną, zaczęło się od zmain za uszami potem klasycznie zmiany w zgięciach i
na całej skórze. Leczony od małego lekami przeciwhistaminowymi, kremami
sterydowymi czyli klasycznie. Przez trzy lata pomomo zaostrzeń i załagodzeń
jakoś funkcjonowaliśmy ( aczkolwiek dobrze nie było nigdy), zmiany zwykle
nasilały mu się latem, przygasały zimą. mały ma strwiedzoną alergię na
roztocza (oznaczaną z krwi). w tym roku już od wczesnej wiosny zmiany były
zdecydowaniegorsze, tak że rozdrapywał sobie rączki do krwi. Zrobiliśmy testy
skórne (potwierdziły się roztocza i pleśnie) ale przy takich zmianach na
skórze nie były one wiarygodne. Przed testami odstawiliśmy leki co spowodowało
bardzo nasilenei zmian, po powrocie na leki sytuacja sie nie poprawia ( brał
Alertec, cliritine, Clemastin, hydroxisine + kremy sterydowe) i po każdym leku
była chwilowa poprawa o potem pogorszenie. Alergolog zdecydowała wprowadzić
Encorton w celu uspokojenia skóry ( przyjmuje już piąty dzień w dawce 2x5mg),
powinniśmy już zacząć redukować dawkę. Owszem zmany na skórez się zmniejszyły,
ale ten strzaszny świ pozostał. Mały drapie się szczególnie wieczorem po
kąpieli, w nocy od ok. pierwszej przez dwie-trzy godziny i po zbudzeniu. T
drapanie powoduje że na naowo rozdrapuje sobie skórę do krwi. Już nie wiem jak
mogę mu pomóc, kąpaliśmy w balneum, potem w krochmalu, w soli bocheńskie,
nawilżamy kremami, maściami robionymi, nic nie przynosi ulgi. Boję się że
odstawienie encortonu znowu spowoduje że będzie cały w ranach i strupach, z
drugiej strony wiem jak bardzo szkodliwy jest ten lek. Czy ktoś ma pomysł jak
mogę pomóc dziecku???/

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • patyska Re: silny AZS co robić dalej??? 28.07.06, 11:46
      moj syn ma ponad 3 lata i megaalergie - skorna i pokarmowa oraz azs. przez te trzy lata nauczylam
      sie, ze najwazniejsze to stosowac "brudny" wychow wink oraz minimalizowac chemie z otoczenia. nie
      wolno tez "dusic" skory masciami. stosujemy 3-skladnikowe eko mydlo i xerialine 500 lub trixera do
      ciala, warzywa i owoce tylko eko i z wlasnego ogrodka, nie jemy zadnych "syfow", staramy sie jak
      najczesciej wyjedzac, nawet na 2 dni i nie mamy sterylnych warunkow - po to, by troche prostowac
      immunologie. chlod, biala bawelna, prysznic zamiast kapieli, a jesli kapiel to w emoliencie trixera i to
      chlodna. najgorsze jest to, ze nie ma mozliwosci odszukania i wyeliminowania alergenu, wiec pozostaje
      pielegnacja tak naprawde. na pocieszenie moge ci tylkopowiedziec, ze im dziecko wczesniej
      zachorowalo, tym jest wieksza sznasa na "wyrosniecie", zwlaszcza u chlopcow (testosteron). no i trzeba
      trzymac diete sad
      • szwedka101 Re: silny AZS co robić dalej??? 28.07.06, 12:15
        czy możesz coś bliżej napisać o tym trixera i xeraline 500, co to jest, ile
        kosztuje i gdzie można kupić. Wydaje mi się że mój syn wyrósł już z pokarmówki,
        roboliśmy testy z krwi na podstawowe alergeny ( cały panel) wyszedł mu tylko
        orzech laskowy co nie jest trudne do wyeliminowania. Też jestem zdania że
        sterylne warunki tylko mogą pogorszyć sytuację, bo jakoś jednak żyć tzreba (
        sama mam alergię na roztocza kurzu i z tymi oswojonymi w domu radze sobie
        całkiem dobrze a miewam problemy jak nocuję w innym domu).
        • kuroda Re: silny AZS co robić dalej??? 28.07.06, 21:53
          Poszukaj dobrze tu na forum, na temat kapieli w wywarze z owsianej slomy lub
          platkach owsianych. Kilka dni temu byl tu taki watek. Chyba Kruffa cos pisala na
          ten temat, ale moge sie mylic.
        • maggie2229 Re:trixera i xeraline 500 29.07.06, 16:50
          trixera (Avene):
          vena-vita.pl/product_info.php?products_id=134
          www.vena-vita.pl/product_info.php?products_id=149
          Xerialine 500 (SVR):
          vena-vita.pl/product_info.php?products_id=1237
          mam nadzieje,ze podalam dobre,bo tych emolientów-tzn.rodzai jest kilka i nie
          wiem,czy patyska dokladnie o tym pisala, ale masz z grubsza opisy i ceny i
          producenta

Patyska,czy mozesz napisac od jakiego wieku uzywalas trixere, u nas tez b.ciezki
          przypadek AZS, corcia ma skonczone 10 m-cy i boje sie testowac, a próbowalam juz
          i Topialyse SVR i Atoderm A-dermy, i oba podrazniaja, wiec jade na robionych
          emolientach...i tez najgorszy u nas swiad-nic na niego nie pomaga, a zmiany
          skorne prawie wszedzie sad
          • maggie2229 Re:trixera i xeraline 500 29.07.06, 16:55
            aha, do kapieli i Oilatum i Balneum Hermal Plus, oba bez rewelacji, krochmal tez
            nie za wiele daje....czy ta trixera to olejek,czy zel pod prysznic, czy dobrze
            dziala przeciwswiadowo?

czy moze któras mi wyjasni czy jesli mamy stwierdzone uczulenie na gluten, to
            mozemy uzywac kosmetyki Exomega A-dermy (polecane bardzo przez mamy atopików),
            skoro sa one oparte na owsie, który zawiera przeciez gluten???
            to samo dotyczy kąpieli,czy mozemy kąpać w Balneum, skoro mamy uczulenie na soję
            a jest tam olej sojowy?
            sorki,ze podpielam sie pod watek,ale mysle ze pytania sa ogolne i moze przydatne
            komuś jeszcze

• koralka Re:trixera i xeraline 500 30.07.06, 10:08
              a testy skorne robilyscie dzieciom?
              moj syn tak samo byl chory; platalam sie od 1 alergologa do drugiego, chyba
              przeszlam z 10-ciu, az w koncu jedna doktorka zrobila mu skorne testy i wyszlo,
              ze maly byl przede wszystkim alergikiem na glupia wanilie; wanilie, ktora jest
              prawie wszedzie, nawet w mleku dla niemowlakow!
              testy z krwi nie daly nic a nic
              znalazlam tez dobra homeopatke, ktora wyleczyla mi dziecko z alergii
              zywnosciowych zsiadlym mlekiem! na niektore preparaty homeopatyczne maly tez
              mial straszna reakcje uczuleniowa, np. na hepar sulfur
              • mata_haari Re:trixera i xeraline 500 31.07.06, 01:11
                Osobom z AZS, nie wykonuje się testów skórnych ponieważ ze względu na chorobę
                skóry, w większości przypadków nie można polagać na ich wynikach. Są jeszcze
                bardziej niemiarodajne, niż testy z krwi.
    • orchidea55 Re: silny AZS co robić dalej??? 30.07.06, 17:22
      Nie wiem czy Cię pocieszę, ale moje dziecko też ma silną alergię od 1 m-ca
      życia. Przez długi czas borykaliśmy się z silnym AZS, świądem w dzień i w nocy,
      liszajami, strupami i związaną z tym nerwowością dziecka. Mieliśmy problem z
      wprowadzaniem nowości do diety, bo po prostu na wciąż zaognionej skórze nie
      było widać co uczula, a co nie.
      Nie wiem co się stało, ale nagle bez żadnych zmian w diecie ani w otoczeniu
      skóra zaczęła zdrowieć. W tej chwili skóra córki wygląda jak skóra każdego
      zdrowego dziecka. Oczywiście alergia nie minęła, ale AZS chyba tak.
      Niepokoi nas fakt, że córka ostatnio częściej chorowała i ma alergię wziewną,
      chociaż od prawie 2 m-cy jest naprawdę dobrze.
      Nie mogę uwierzyć w to, że jeszcze rok temu wszyscy przyglądali się
      współczująco dziecku, bo wyglądało jakbyśmy je maltretowali - rany do krwi,
      strupy, czerwone liszaje. Dzisiaj tylko kilka białych plamek na skórze od
      leczenia sterydowego (którego czasami nie udało się uniknąć) przypomina o
      tamtych koszmarnych czasach.
      Nie rezygujemy z diety, bo wiemy, że alergia jeszcze nie odpuściła.
      Córka we wrześniu skończy 3 lata.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka