Dodaj do ulubionych

nutra i soja

07.09.06, 14:36
jak to jest???
moj synek jest uczulony na mleko sojowe, teraz pije nutramigen. widze
pogorszenie skory straszne!!! wyczytalam na opakowaniu nutry ze ma olej
sojowy wiec czy to mozliwe ze ten skladnik sojowy w nutrze uczula malego?
alergolog twierdzi ze nie...
spotkalyscie sie z takim przypadkiem?
Obserwuj wątek
    • basfx Re: nutra i soja 07.09.06, 14:47
      Jak najbardziej uczula. Napisałam sporo w moimwątku wczorajszym jak chcesz
      przeczytaj przeszliśmy na mleko KOZIE jest ogromna poprawa i zrobiliśmy badania
      zeby zobaczyc na co dziecko jest uczulone.
      Jak na razie jestem bardzo zadowolona z rezultatów.
      Niewiarygodne działanie - SUPER - to mój wczorajszy wątek
      pozdrawiam
      • agatekb1 Re: nutra i soja 07.09.06, 14:57
        hi!
        czytalam... smile
        u nas tylko maly problem bo maly ma 9m-cy i watpie aby testy byly
        wiarygodne ;-( dlatego nie wiem czy to mleko tak zle wplywa... poza tym jak to
        mowie lekarzaom to mnie wysmiewaja..
        • basfx Re: nutra i soja 07.09.06, 15:14
          Jesli dajesz nutre i jest zle to warto sparwdzic cos nowego
          moja alergolog tez mówiła ze nutra jest najlepsza ze juz lepiej nie bedzie ...a
          jednak
          • agatekb1 Re: nutra i soja 07.09.06, 15:47
            no tak... tylko jak dam inne mleko- jesli bedzie wogole chcial pic znowu cos
            innego- i okarze sie ze to nie przez to i znowu bede musiala wprowadzic nutre
            to watpie zeby maly chcial ja pic... to mleko jest obrzydliwe i ciezko bylo mi
            go przyzwyczic...
            a skafd wiedzialas ze Twoje dziecko bedzie tolerowalo kozie mleko? z testow
            wyszlo? kiedy robils testy?
            • basfx Re: nutra i soja 07.09.06, 15:58
              Tak najpierw były testy wyszło ze kozie mleko dla niej jest dobre i nie uczula
              jest bardzo smaczne bo to ganulat zwykłe jest ocgydne z kartonu a ogólenie
              jeszcze sie nie spotkałam z kims uczulonym na mleko kozie.Moja córka bardzo
              lubiła nutre mimo ze jest ochydne jesli nawet nie jest to uczulenie na mleko a
              mysle z tego co napisałąs ze jest to warto sprawdzic.a w miedzy czasie zrobic
              testy my robilismy testy aparatem VEGA prywatnie za 100zł jak na razie wszystko
              sie sprawdziło jesteśmy na etapie odczulania i jest coraz lepiej.
              pozdrawiam
              • agatekb1 DZIEKI!!! 07.09.06, 16:08
                dzieki za rady!!! chyba tak zrobie- kupie to mleczko i sprobuje....
                aha, a czy Ty sama podalas to mleko, czy lekarz przepisal? chodzi mi o to czy 9
                m-nemu dzidzi mozna dawac takie mleko...
                • basfx Re: DZIEKI!!! 07.09.06, 16:28
                  Sama a potem lekarz powiedział ze była to świetna decyzja
                  i generalnie na to mleka nie ma uczulen a mozna dawec jej praktycznie od
                  urodzenia.
                  pozdrawiam
              • kruffa Ja bym takich rad nie słuchała 07.09.06, 16:56
                Bo masz ogromne prawdopodobieństwo, ze załatwisz dzieciaka na "amen".
                Jesli dziecko tak reaguje na soje i na Nutramigen to mnie nikt by nie zmusił do
                podania mleka koziego. - to pisze do autorki wątku. Kup Bebilon Amino i spróbuj
                zrobic dziecku IgE całkowite z krwi. Dobrze by było w miejscu gdzie mroża krew
                do dalszych badan.

A do Baswfx: Jak nie spotkałas sie z uczuleniem na mleko kozie to masz nikłe
                pojecie o alergi - własciwie żadne - sorry. Jesli dziecko nie jest uczulone na
                kazeine to mleko kozie moze nie uczulac, ale akurat kazeina jest tym białkiem
                ktore uczula najczesciej.
                Na dodatek autorka watku pisze, ze dziecko źle reaguje na nutramigen, a to jest
                własnie hydrolizat kazeiny i własciwie mozna przyjac z duzym
                prawdopodobienstwem, ze dziecko jest na nia uczulone.
                A o biorezonansie juz wiele razy była mowa uncertain

Kruffa
                • agatekb1 Re: Ja bym takich rad nie słuchała 07.09.06, 17:16
                  ok, rozumiem... jestem zielona w tych wszystkich alergicznych sprawach...

a pytanko co do mleka amino- czy ono w skladzie ma cos sojoego?
                  zastanawiam sie nad powrotem do NAN HA... jak maly pil to mleczko nie bylo tak
                  tragicznie... tylko slady na policzkach po pryszczach niewiadomego
                  pochodzenia... jak tylko zaczal pic nutre w wiekszej czesci(jak bylo pol na pol
                  z NANem) pojwily sie problemy skorne- liszaje, swedzenie, znowu krosty...
                  poprostu rece mi opadaja, nie wiem co robic, a lekarze olewaja ;-( wg nich
                  tylko nutra, testy, steryd i czekac az samo przejdzie.... brak mi slow
                  • kruffa Re: Ja bym takich rad nie słuchała 07.09.06, 18:35
                    Bebilon Amino to juz aminokwasy - jest to mieszanka stworzona dla dzieci
                    uczulonych na nutramigen i bebilon pepti.
                    Jesli to alergia na mleko to powrót do mlek HA - to kiepski pomysł.

Kruffa
                    • agatekb1 Re: Ja bym takich rad nie słuchała 07.09.06, 18:54
                      no tak ale skad mamy wiedziec ze to wlasnie alergia na mleko?????
                      to dla mnie WIELKA zagdka....
    • marki0 Re: nutra i soja 07.09.06, 17:17
      Do mamy basfx.
      Ile ma Twoje dziecko i jakie to były testy.Z krwi czy cos innego.A w jaki sposób
      odczulaliscie?
      I dodam jeszcze jedno, a mianowicie kozie mleko moze uczulać tak samo jak kazde
      inne.Ja mam mega alergika i podanie mu mleka koziego, nutramigenu czy pepti
      bebilonu powoduje zapasc! Zreszta samo zetkniecie skóry z tym mlekiem powoduje
      wysypke.Zatem była bym ostrozna z radzeniem innej mamnie że mleko kozie na pewno
      nie uczula.Znam dzieci, które je w małych ilosciach tolerują, ale moje dziecko
      niesttety nie toleruje nawet sladowych ilości.U nas na szczescie przeszła soja
      • basfx Re: nutra i soja 07.09.06, 17:44
        Moja mała ma niecałe 22 miesiące z krwi były testy w 8 miesiacu tylko na mleko
        jajko i przenice i wyszło wszystko źle leczyłam przez rok maści, sterydy, potem
        mleko najpierw ProSobee potem Nutra i jak poszlismy prywatnie na badania VEGA
        wiem ze to dziwne badania ale sprawdziło sie wszystko co podejrzewałam jest
        córka bardzo duzym alergikiem na mleko krowie, jajko, przenice indy, kurczak,
        cukier, konserwanty,...i silnie na SOJE I wiele innych.
        Nie wiem jak to jest ze akurat na mleko kozie nie i jej to pomaga bardzo ale
        tak ma oprócz tego scisła dieta i nie smaruje juz jej zadnymi sterydami które
        działały na chwile
        Acha na robaki pasożyty i wszystkie inne tez badania robiła i wyszło ok.
        A odczulamy sie tez przez ten aparat VEGA jak na razie jest ogromna poprawa
        mimo ze na medycyne niekonwencjionalną byłam sceptycznie nastawiona...ale
        tonacy brzytwy sie chwyta... i córce pomaga a to najważniejsze
        pozdrawiam
    • ana256 Re: nutra i soja 07.09.06, 19:03
      ALERGIA 3/6 2000 dr n.wet Anna Winnicka

"Jakościowo skład białkowy mleka obydwu gatunków jest jednakowy, natomiast
      ilościowo mleko kozie zawiera dwukrotnie więcej białek serwatkowych typu
      albumin i globulin w porównaniu z mlekiem krowim. Białka te są znacznie łatwiej
      przyswajalne niż kazeina. Albuminy nie zawierają fosforu, są natomiast bogate w
      cystynę i cysteinę oraz lizynę. Globuliny zawierają dużo treoniny i seryny, a
      mniej cysteiny. Jako jedyne spośród białek mleka nie zawierają fosforu i azotu
      w postaci amidowej.

Skład mineralny mleka koziego jest odmienny od mleka krowiego. Wyrazem tego
      jest nieco wyższa zawartość wapnia i fosforu oraz prawie dwukrotnie wyższe
      stężenie potasu i chloru, co stwarza niebezpieczeństwo powstania kwasicy
      metabolicznej. Wyższa jest też zawartość witamin: A, B1, B2, kwasu
      pantotenowego i witaminy PP. Mleko kozie natomiast zawiera niewiele żelaza i
      miedzi oraz witamin: B12 i B6, a także kwasu foliowego. Brak jest także
      witaminy C i D. Taki skład mleka może wywołać u dzieci, a szczególnie u
      niemowląt niedokrwistość."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka