Dodaj do ulubionych

Pytanie o Claritine (?)

12.09.06, 12:45
Nawet nie wiem czy dobrze napisalam.Otóz, moja córcia gdy choruje zawsze ma
potworny kaszel.Pediatra kaze nam wtedy podawac Zyrtec na noc-zeby kaszel jej
nie wybudzal.Ale ten Zyrtec tak sobie dziala na nią.
Wyczytalam,ze Clemastiunm hamuje tez kaszel-zdecydowanie szybciej i
skuteczniej niż Zyrtec.I poprosilam znajomoa lekarke o wypisanie.Ona
powiedziala,ze Clemastinum jest od 6 r.z. i zapisala nam wlasnie to Claritine-
ale nie spytalam czy on hamuje kaszel?Mi nie chodzi o dzialanie typowe dla
dzieci z alergia-chodzi o to, by hamowal kaszel bezproduktywny w razie
choroby.Czy ten lek też tak dziala?
Obserwuj wątek
    • marki0 Re: Pytanie o Claritine (?) 12.09.06, 12:55
      A kiedy dziecko ma ten kaszelBo jesli jest to kaszel nocny z nasileniem porannym
      to wiesz, ale może to byc pierwszy objaw astmy i wówczas taka Clarytina czy
      Clemastinum nie wystarcza.
      • babsee Re: Pytanie o Claritine (?) 12.09.06, 13:36
        Ja chce to kupic i miec na wszelki wypadek w apteczce.Chodzi tylko o
        chorobe.Normalnie nie kaszle.Juz.Bo jest wyleczona.
    • 5_monika Re: babsee 12.09.06, 13:31
      a Ty nie możesz czegoś na ten kaszel wypróbować wink
      • babsee Re: Monika 12.09.06, 13:35
        zawsze próbuje smile
        Ale Jaga ma to po mnie.Ja każda chorobe-katar, przeziebienie, chore ucho nawet,
        zaczynam i koncze kaszlem.Ma tez tak moja Mama-wiec to dziedziczne-tzw.
        wsychająca sluzówka gardla.Do tego stopnia, ze dostalam zakaz wykonywnia zawodu
        nauczyciela od laryngologa na koniec Liceum.
        Zawsze próbuje homeo ale czasem, nie mam czansy podawc co pol h kulek Drosery a
        Mala sie meczy.Stad pare razy dawalam Zyrtec.I on dziala-ale dopiero po 3 dobie
        (bo ja daje tylko na noc 10 kropli).Wiec chcialam cos co zadziala skuteczniej.
      • babsee Re: babsee 12.09.06, 13:42
        napisalam na priva smile
    • nowajulka Re: Pytanie o Claritine (?) 13.09.06, 23:14
      Obiło mi ise o uszy, ale nie jestem tego pewan, że zyrtec ma działanie jedynie
      przeciwalergiczn,e zas claritina i clemastinum także działa przeciwzapalnie,
      więc leczy i z tego powodu oba syropki podaje sie przy przeziębianiach. Z tym
      że claritina to lek nowszej generacji, cokolwiek to oznacza (pewnie dotyczy to
      skutów ubocznych,)
      • madzia116 Re: Pytanie o Claritine (?) 16.09.06, 14:33
        mój mały ma alergię na roztocza i claritinę ma przepisaną na stałe, bierze
        codziennie po łyżeczce.
      • pour Re: Pytanie o Claritine (?) 17.09.06, 02:03
        Mówiąc prostymi słowy - Zyrtec jest typowym lekiem przeciwalergicznym, efekt
        terapeutyczny w takiej dawce można ocenić po określonym, dłuższym (np.
        kilkudniowym) czasie stosowania (nie jednorazowo, jak w przypadku leku
        przeciwbólowego). Podobnie jak Claritine - chociaż ten lek zawiera zupełnie
        inną substancje czynną, która działa w inny sposób, może powodować nadaktywność
        psychoruchową i bezsenność m. in. dlatego, w przeciwieństwie do Zyrtecu, nie
        powinno się go stosować na noc, lecz dawkuje rano. Oba leki stosuje się w
        przypadku alergii skórnej oraz nieżytu alergicznego nosa i oczu, nie odgrywają
        większej roli w zwalczaniu objawów alergii oskrzelowej (innymi słowy mówiąc –
        w przypadku astmy oskrzelowej są mało skuteczne, infekcji oskrzelowych–tym
        bardziej). Natomiast Klemastyna, również lek przecgiczny, działa w większym
        stopniu również na mięśnie gładkie - w tym oskrzeli, dlatego niekiedy stosuje
        się ją wspomagająco w łagodzeniu objawów zapalenia oskrzeli (u dzieci do 6 r.
        życia sporadycznie i bardzo ostrożnie, jest to silnie działający lek).
        Objawy infekcji znoszą inne leki! Przecież kaszel bardzo często przebiega w
        przypadku infekcji gardła, grypy czy też najzwyklejszego kataru!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka