Dodaj do ulubionych

probiotyki raz jeszcze

27.10.06, 16:23
wlasnie sie dowiedzialam, ze Jeremi znow ma candide srednioliczna, wiec
zaczelam przekopywac net i atakowac mailami producentow wink w poszukiwaniu
probiotyku bezmlecznego. i na przyklad okazalo sie, ze polecany tu probiolac
ma w skladzie mleko:

www.polfarmex.com.pl/pl/leki/suplementy/probiolac.htm
pytania wyslalam do producentow dicofloru, lactoralu, lactiv up, a nawet do
Finow napisalam z pytaniem o lactoseven wink jak mi odpowidza, to dam znac co i
jak.
jesli ktos zna NAPRAWDE bezmleczny probiotyk - prosze o nazwe.
dzieki.
Obserwuj wątek
    • patyska Re: probiotyki raz jeszcze 27.10.06, 16:38
      odezwal sie importer Dicofloru - jest bezmleczny! (tzn. dicoflor, importer to
      nie wiem wink)
    • setia Re: probiotyki raz jeszcze 27.10.06, 16:40
      Fisioflor na pewno nie zawiera mleka ma za to wyciąg z korzenia cykorii, no i
      kapsulke (dosc dużą) trzeba połknąc bo rozgryziona jest bardzo niesmaczna,
      dlatego nie podaję dziecku.
      a co z beneflorą?
      • patyska Re: probiotyki raz jeszcze 27.10.06, 16:48
        ha! zapomnialam o niej, dzikei setia. zaraz poszukam producenta i go
        przycisne wink a potem dam znac.
        czyli fisioflor jest ok na pewno, ale nie da sie go spozyc, tak? hmmm... mimo
        to sprobuje, bo Jeremi jest twardziel, lyka rozpuszczona tabletke zyrtecu wink
    • patyska Re: probiotyki raz jeszcze 27.10.06, 17:01
      takie cos znalazlam o beneflorze:

republika.pl/prodcat/uki9B3ad+pokarmowy/beneflora+7+saszetek-id-13915.shtml

czyli ze niby jest bezmleczna, ale gdzies czytalam, ze maltodekstryna czy cos
      takiego (ktora jest skladnikiem benflory) moze byc robiona z jakiegos zboza, a
      wtedy nie nadaje sie dla bezglutkow.
      • setia Re: probiotyki raz jeszcze 01.11.06, 12:25
        powiem szczerze, ze ta beneflora od dłuzszego czasu cos mi nie leży, a raczej
        mojemu dziecku. podobnie jest z probiotykiem acidolac - mala chodzi po nim jak
        struta. na opakowaniu acidolacu napisane jest ze zawiera cukry, w skladzie
        wymieniają tylko oligofruktoze (prebiotyk), ale być moze zawiera jeszcze cos.
        w kazdym razie jedyny probiotyk, ktory jej nie szkodzi to na razie enterol.
        sprobuję jeszcze Dicoflor30, ale w kapsułkach.
    • arsz Re: probiotyki raz jeszcze 27.10.06, 17:40
      A lacidofil?
    • sdomitrz Re: probiotyki raz jeszcze 27.10.06, 21:07
      Patysko! Polecany jest PROBIOLAC PLUS a to jest co innego. Zobacz, że mleka nie
      zawiera:
      www.polfarmex.com.pl/pl/index.htm
      • sdomitrz Re: probiotyki raz jeszcze 27.10.06, 21:15
        Coś mi nie idzie z tym linkiem, dlatego wklejam skład Probiolac Plus tutaj:

Skład: 1 kapsułka zawiera 4 mld bakterii kwasu mlekowego w proporcjach: 42%
        Lactobacillus acidophilus (LA-5), 42% Bifidobacterium animalis subsp. lactis
        (BB-12), 11% Streptococcus thermophilus (ST-Y31) i 5% Lactobacillus delbrueckii
        subsp. bulgaricus (LB-Y 27), substancję wypełniającą (dekstroza odwodniona),
        substancję przeciwzbrylającą (stearynian magnezu).

Znalazłam dotychczas tylko Probiolac plus, Beneflorę, Probacti 4, Lacidozone
        (ale tu piszą, że podawać dzieciom od 12 lat, więc nie dawałam), Lactoseven.
        Chyba nie zawiera nic z mleka Lacium, ale to należałoby potwierdzić u
        producenta.
    • patyska Re: probiotyki raz jeszcze 31.10.06, 15:29
      dostalam maila od producenta lactiv up - lactiv up jest bezmleczny.
      • martiks Re: probiotyki raz jeszcze 31.10.06, 18:47
        o ile sie nie mylę LactivUp zawiera tylko jeden szczep bakterii - ubogosad
        Beneflora - 6, lactoseven - 7
        Byłam dzisiaj w 6 aptekach na warszawskim Ursynowie i nigdzie nie ma ani
        probiolac plus, ani lactoseven, ani beneflory. Beneflorę jeszcze mogą zamówić,
        ale lactoseven nie ma nawet w hurtowniach - widziałam w aptekach internetowych
        jedynie. No kurcze, co jest!!!
        • marki0 Re: probiotyki raz jeszcze 01.11.06, 21:41
          ja swojej od urodzenia podjae LAcidofil/za namowa lekarza/.Powiedzcie mi a z
          czym on jest gorszy od innych.Generalnie jej sie nadaje a mi cena tez odpowiada.
          • martiks Re: probiotyki raz jeszcze 02.11.06, 13:04
            zawiera serwatkę - a watek dotyczy probiotyków bezmlecznych (sensu largo, jak
            rozumiem)
            • marki0 Re: probiotyki raz jeszcze 03.11.06, 21:42
              a skąd to wiesz, od producenta? Mój na serwatke i temu podobne reaguje wstrząsem
              a LAcidofil mu kilka razy podałam i nie miałam zadnych wiekszych sensacji.Ale
              generalnie u niego najlepiej lubie enterol.NATOmiast córa od urodzenia jest na
              LAcidofilu.
              • tijgertje Re: probiotyki raz jeszcze 04.11.06, 23:28
                NW ulotce Lacidofilu nie ma nic o serwatce. Lakcid jest z mlekiem, Lacidofil
                nie.
                • deesia Re: probiotyki raz jeszcze 19.11.06, 00:53
                  Hej! hej! Tak sobie tu czytam co nieco, no i z czystym sumieniem polecam
                  Dicoflor 30... Nie zawiera mleka krowiego, nie zawiera glutenu, laktozy też nie
                  ma...saszetki są dosładzane wprawdzie, ale sorbitolem, także naprawdę jest ok...
                  W Bydgoszczy, skąd jestem można go dostać....Z ulotki jeszcze wyczytałam, że
                  może być podawany już od pierwszego dnia życia, w przypadku innych probiotyków
                  takiego wskazania nie ma. Do tej pory u jednego jak i u drugiego mojego Szkraba(
                  5 lat synek i 13 m-cy córa) stosowałam Lacidofil, ale właśnie ostatnio nasz
                  pediatra dał nam na spróbkę Dicoflor 30, no i teraz jemy tę bakterię....
                  Pozdrawiamy
                  mama Marcelo i Figi
              • martiks Re: probiotyki raz jeszcze 05.11.06, 22:20
                sprawdzałam w aptekach internetowych - zawsze piszą, ze zawiera serwatkę
                (łącznie ze strona producenta):
                www.merck.pl/farmacja/farma-lekibr5i.php
                www.aptekaotc.pl/go/_info/?id=422
                • atopik Re: probiotyki raz jeszcze 06.11.06, 10:32
                  Zadzwoń do producenta a dowiesz się, że na stronie internetowej jest błąd...
                  martiks napisała:

> sprawdzałam w aptekach internetowych - zawsze piszą, ze zawiera serwatkę
                  > (łącznie ze strona producenta):
                  > www.merck.pl/farmacja/farma-lekibr5i.php
                  > www.aptekaotc.pl/go/_info/?id=422
                  • marki0 Re: probiotyki raz jeszcze 06.11.06, 10:49
                    no własnie, to mamy spór.Zawiera lacidofil serwatkę czy nie?
                    Wg mnie nie zawiera bo syn by dostał mi wstrzasu taj jak po innych rzeczach ze
                    śladem mleka a nie dostaje choć podaje mu sporadycznie.Raczej enterol.
                    • martiks Re: probiotyki raz jeszcze 06.11.06, 11:16
                      spor, jak spór, bez przesady, nie mam szczególnie emocjonalnego stosunku do
                      lacidofiluwink)))))
                      piszę, co wyczytałam w necie. Jeśli na stronie producenta podają błędne
                      informacje (jest to przedruk z ulotki dla pacjentów), to świetnie świadczy o
                      firmie i tyle.
                      • marki0 Re: probiotyki raz jeszcze 06.11.06, 11:21
                        zdenerwowałas się? No coś Ty!
                        • martiks Re: probiotyki raz jeszcze 06.11.06, 11:26
                          nie żartuj, czym się miałam zdenerwować?
                          wręcz przeciwnie, raczej rozbawił mnie "spor nt. lacidofilu".
                          tak to jest w necie, ze czasem trudno odczytac intencje piszącegosmile))
                          • marki0 Re: probiotyki raz jeszcze 06.11.06, 11:49
                            no dobra, dobra. Mnie zszokowała ta internetowa ulotka, bo nawet alergolog nam
                            go rok temu polecał jako najbezpieczniejszy a tu taki numer, wiec zdebiałam.
                            W takim razie uciekam, i sledze dalej Wasze opinie.
    • pm_ksz Re: probiotyki raz jeszcze 03.11.06, 21:38
      Jesli szukacie probiotyku bez białek mleka krowiego, bez cukru i glutenu to polecam Dicoflor, jest w saszetkach i kapsułkach...
      Powodzenia!!
      • madziulaz Acidolac 06.11.06, 13:35
        ten probiotyk teraz uzywamy..super sie rozpuszcza w wodzie i jest smaczny..do
        tego stopnia ze Mateusz widzac saszetke dopomina sie amwink
        • tijgertje Re: Acidolac 06.11.06, 22:22
          madziulaz napisała:

> ten probiotyk teraz uzywamy..super sie rozpuszcza w wodzie i jest smaczny..do
          > tego stopnia ze Mateusz widzac saszetke dopomina sie amwink

Dobresmile Moj niespelna 3-latek podobnie reaguje na Lacidofil. Probuje sobie
          podkradac z lodowki, na szczescie bezskuteczniesmile
    • patyska o lactoseven! 10.11.06, 09:08
      producent mowi, ze bakterie w tym preparacie gdzies po drodze maja kontakt z niewielka iloscia mleka,
      potem jego bialka i laktoza sa usuwane, ale nie mozna wykluczyc, ze jakies sladowe ilosci moga w nim
      jednak zostac. wiec lactoseven jest bezmleczny, ale moze sie zdarzyc, ze cos tam zostanie. bede
      probowac lactoseven po enterolu i dicoflorze, to dam znac wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka