Dodaj do ulubionych

Kaszel ____ przewlekly

30.10.06, 08:31
Mialabym prosbe aby kazdy kto spotkal sie z tym przypadkiem dopisal swoja
historie.

Od 2 miesiecy staram sie ustalic przyczyne kaszlu u dziecka.
Oto co udalo mi sie zrobic:

1. Badanie na pasozyty (owsiki, lamblie, oble, toksokaroze). Podobno kaszel
moze wywolac glista ludzka. Czy jakis jeszcze pasozyt?

2. Bakteria Chlamydia pneumonae, tutaj wymaz z gardla i nosa

3. Srodmiazszowe zapalenie pluc, tutaj RTG

4. Astma, tutaj spirometria

Czy moze powodem kaszlu u Waszych dzieci bylo cos jeszcze? Bede wdzieczna za
odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • skakankka Re: Kaszel ____ przewlekly 30.10.06, 08:45
      Zbadalabym Candide tez. Nie wiem, czy ona moze byc powodem kaszlu. Jednak
      Candida i inne pasozyty lubia chodzic parami, pasozyty czesto nie wychodza w
      badaniach, a Candida wychodzi i moze wkazac na 'miejsce' problemu.
      Moja corka gdy byla duzo mniejsza czesto miala kaszel, taki niby bez powodu, gdy
      sie ja osluchalo bylo wszystko w porzadku. Najczesciej ten kaszel pojawil sie
      jesienia-zima. Bylo juz podejrzenie o alergie, np. na plesnie, pediatra chciala
      juz przepisac pierwsze leki na astme (no bo typowy alergik, ma przeciez tez
      czerwone policzki itd.) ! Cale szczescie, ze w taki przebieg nie wierzylam.
      Odkad leczymy u niej Candide (wyszly w badaniach), leczylismy pasozyty (w ciemno
      ale pod okiem lekarza), lamblie (wyszly w badaniach), to kaszlu nie bylo.

Ostatnio niestety mam wrazenie, ze Candida sie znowu uaktywnila (pare razy byly
      takie bardziej czerwone policzki, czerwony odbyt), a rowniez czasami corka
      kaszle 'bez powodu'.

K.
      • kerstink Re: Kaszel ____ przewlekly 30.10.06, 08:47
        Ha, to sie wydalo, to wyzej bylam ja - uzywam na innym forum na zupelnie inne
        tematy ...
        K.
    • 5_monika Re: Kaszel ____ przewlekly 30.10.06, 08:46
      przewlekły ponad 3 miesiące lub dłużej, najpierw suchy napadowy w nocy później
      mokry(rano, po wysiłku), badań nie robiłam oprócz klasycznego osłuchania u
      pediatry, pomógł lek homeopatyczny.
      • wiga1968 Re: Kaszel ____ przewlekly 30.10.06, 09:35
        Mój obecnie 2 letni synek kaszlał od 4 mies. życia (do 12 mies.). Wszelkie
        rodzaje leków pomagały, ale na krótko. Za radą sigvaris z tego forum wymusiłam
        na naszej lekarce skierowanie na badanie w kierunku pasożytów. Okazało się, że
        mały ma lamblie. Wyleczyliśmy, ale kaszel znów powrócił. Co jakiś czas
        dołączało się zapalenie oskrzeli, więc antybiotyk. W końcu poprosiłam o
        skierowanie do alergologa. IGE w normie, ale RTG przełyku z kontrastem wykazał
        refluks pokarmowy III stopnia. Dostaliśmy leki na refluks i... zakaz picia
        gęstych, przecierowych soków marchewkowych. Po 6 tyg. leczenia narazie mamy
        spokój. Wprawdzie kaszel jeszcze kilkakrotnie powracał, ale już w dużo słabszej
        wersji i zaraz znikał.
    • nowajulka Re: Kaszel ____ przewlekly 30.10.06, 10:37
    • emila25 Re: Kaszel ____ przewlekly 30.10.06, 11:09
      Przewlekły katar jak skończył 1 roczek, później pojawiła się kaszel - suchy w
      nocy i nad ranem, katar , zapchany nosek, powiększony migdał.
      Stwierdzono alergię na mleko po badaniach z krwi (tzw. transformacja blastyczna
      na antygen mleka i mąki). Po tygodniu stosowania restrykcyjnej diety z
      wykluczeniem mleka i pochodnych kaszel i katar ustąpił.
      Pozdrawiam
    • babsee Re: Kaszel ____ przewlekly 30.10.06, 13:01
      Procz badan ktore wymienilas,ja robilam córci jeszcze
      -pneumocistis carini
      - mykoplazma
      Moja córa kaszlala przewlekłe ponad 8 miesięcy.Zbadalam ja wzdłuż i wszerz.
      Okazalo sie ze ma obfity przerost grzyba(w sumie 3 rodzaje grzybków).Nie miala
      kompletnie zadnych objawów typowych dla grzybicy.Tylko kaszel.Dlatego tez,tak
      długo szukalismy.Ale juz jest zdrowa.Nie kaszle od 6 misięcy!!!a ja spie
      spokojnie...wreszcie...
      zbadaj koniecznie pozimo eozynofilii(kwasochlonne)Jesli sa podwyższone to macie
      na bank pasozyty ktore starsznie trudno złapać tak naprawde w posiewie.
    • gandalf26 Re: Kaszel ____ przewlekly 30.10.06, 13:38
      Bardzo dziekuje za taki odzew.

A jak bada sie :
      -pneumocistis carini
      - mykoplazma
      Czy posiew z kalu czy wymaz?

Candidie badalam u dr Kamirskiej ( nie wiem jakim sposobem, moze jest inny? ) -
      b. nieliczne (+). Podobno mam sie tym nie przejmowac- moze nieslusznie? Moze
      powinnam wyeliminowac prod. mleczne? Moze zbadac inaczej?

I czy badanie o ktorym pisze emila25 - transformacja blastyczna na dany
      antygen. Czy ja sie wykonuje osobno z krwii?

• aleksandraantek Re: Kaszel ____ przewlekly 30.10.06, 17:12
      Mój syn jest alergikiem i wszystko sie objawia u niego kaszlem (obserwacja w
      kierunku astmy oskrzelowej)! Kaszel zawsze się nasila na jesieni! W zeszłym
      roku tez tak było i myśleliśmy że to alergia ale okazało się że to krztusiec
      (co dziwne syn był parę miesięcy po szczepieniu)! Kasłał okropnie i trwało to
      bardzo długo (ok 4 m-cy)! Do tego nałożyło się z alergią sad
    • gandalf26 Re: Kaszel ____ przewlekly 31.10.06, 09:38
      Bardzo dziekuje, zaraz ide do lekarza i wypisalam sobie wasze rady.Zobaczymy co
      powie?
      • wiola.cz7 Re: Kaszel ____ przewlekly 31.10.06, 10:48
        napisz co powiedzial ci lekarz,moje dzieci a jest ich 3 maja astme kaszlowa,sa
        na singularze,fliksotide,berodualu, lekach histaminowych ale najmniejsza 5 mies
        na atrovencie,bo kaszle od ponad 2 miesiecy jest po szpitalu,zap.pluc i nadal
        kaszle.
        • mazeb Re: Kaszel ____ przewlekly 29.12.06, 21:54
          up
          • beatam Re: Kaszel ____ przewlekly 30.12.06, 00:10
            U nas kaszel utrzymuje się od ponad 2 m-cy, synek ma niecałe 2 latka.
            Wyszło podwyższone IgE, więc robiłam testy na alergie z krwi, wszystkie wyszły
            ujemne (Fx5 tzn. na białko jajka, mleko, rybę, mąkę pszenną, orzechy, soję,
            gluten, marchew, ziemniak). Robiłam też zdjęcie rtg - żadnych zmian w płucach i
            oskrzelach. w tej chwili jestem w trakcie badań z kału na pasożyty, lamblie i
            grzyby. Na te ostatnie wyniki jeszcze trochę poczekamy.
            Nie robiliśmy wymazu z gardła.
            Nie robiliśmy rtg przełyku.
            Objawy to kaszel raczej suchy, czasem w kierunku mokrego tzn. z wydzieliną,
            praktycznie tylko w nocy, taki napadowy. Nie towarzyszy temu katar ani nic
            takiego. Czasami miewa zaczerwienione policzki, ale to raczej po spacerze czy
            po ciepłej kąpieli.
            Czasami ma cos w rodzaju wysypki w okolicy ust, drobne czerwone krostki, tylko
            tam, nie wiem po czym...
            Dziewczyny, idę we wtorek do pediatry, o jakie badania jeszcze mogę poprosić?
            Mój siostrzeniec, z którym synek miał kontakt, choruje właśnie na krztusiec
            (!), ale to chyba nie to w naszym przypadku... Jak zbadać astmę oskrzelową? Czy
            warto robić kolejne dodatkowe testy alergiczne z krwi na inne potencjalne
            alergeny?
            Aha, osłuchowo oczywiście nic nie słychać...
            Pozdrawiam,
            Beata
    • amra1 Re: Kaszel ____ przewlekly 01.01.07, 21:40
      Z moją córką (2l.) juz drugi raz przerabiamy coś na kształt przewlekłego
      kaszlu. W 2005 roku zaczęło się w październiku od zapalenia oskrzeli, a potem
      wystąpiła nadreaktywność oskrzelowa, leczona przez dłuższy czas wziewami
      (Ventolin, Budesonit mitte). Nadreaktywność nasilona występowała przy okazji
      każdej infekcji, którą córka w tym okresie jesiennym łapała jedną za drugą.
      Wszystko minęło jak ręką odjął, gdy w styczniu przyszły pamiętne mrozy do -30
      st. i wymroziły całe badziajstwo fruwające w powietrzu. Alergolog się nie
      przejęła zbytnio. Przez resztę zimy, wiosnę i lato, córka była okazem zdrowia.
      Problemy zaczęły się we wrześniu wraz z wyżynającymi się trójkami, ataki
      kichania (raz na kilka dni), potem kaszel suchy, który stawał się coraz
      bardziej intensywny (w końcu występujący również w nocy) i potem zamieniający
      się w kaszel mokry. I tak w kółko się to powtzarzało i za każdym razem wyżynał
      się na koniec ząb. Skończyło się to obturacyjnym zapaleniem oskrzeli i
      antybiotykiem (w tym czasie wyrżnęła się ostatnia trójka) oraz wziewami
      (Flixotide i Berodual). Nastąpiła chwila spokoju, do momentu pierwszej
      infekcji, ktorą córka złapała bardzo szybko (ma bliski kontakt z dziećmi
      chodzącymi na co dzień do przedszkola). Od razu wrócił kaszel i nadreaktywność
      oskrzeli (dodam, że od końca listopada już były dwa takie nawroty).
      Jeden lekarz podejrzewa ewidentną alergię wziewną, drugi pediatra puka się w
      głowę i twierdzi, że to nie alergia tylko ząbkowanie i po prostu dziecko tak ma
      i reaguje na wszystko oskrzelami, trzeci (ten który się generalnie małą
      zajmuje) podejrzewa astmę wczesnodziecięcą, ale też nie na typowym tle alergii,
      ale raczej określił to jako "alergię na infekcje" i obstawia, że w czwartym lub
      piątym roku życia z tego wyrośnie. Obecnie jest stosowana nebulizacja,
      Singulair, Zyrtec i jest duża poprawa. Pasożytów nie ma, lamblii też nie.
      Kwasochłonne nie podwyższone.
      Zaufany doktorek powiedział mi jeszcze taką teorię, że niekiedy jest tak, że
      dziecko ma na okrągło kontakt z jakimś alergenem (u nas kot) i sam ten alergen
      nie daje żadnych objawów, ale już alergen + infekcja = dramat...
      Z moich obserwacji - podejrzewam alergię na grzyby i pleśnie, ale nie jestem
      pewna. 15 stycznia idziemy do alergologa jestem niezwykle ciekawa, co powie.
      Dziwne jest to, że objawy występują tylko sezonowo i to jeszcze w takich
      miesiącach, gdzie właściwie alergenów w powietrzu już nie ma (pomijając
      oczywiście kurz czy roztocza, ale one są i tak cały rok, więc i objawy mniejsze
      lub większe chyba też powinny występować cały rok).
      Pozdr.
      A
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka