Dodaj do ulubionych

pleśń w łazience!!!

02.11.06, 13:13
dziewczyny w łazience na suficie i w silikonie otaczającym wannę pojawił się
czarny nalot, to chyba jakaś pleśń albo grzyb. wiecie może co z tym począć,
jak się tego pozbyć? czy to coś ma jakiś wpływ na to, że moje dziecko ma
teraz grzybicę przewodu pokarmowego?
Obserwuj wątek
    • isma Re: pleśń w łazience!!! 02.11.06, 13:17
      Plamy przy wannie Domestosem, tylko uwaga, sprawdzac stan fug, bo silikon sie
      po nim lubi rozszczelniac, i mozesz latwo zalac sasiadow.
      Na sciany jest taka specjalna zaprawa przeciwgrzybowa Ceresitu, u nas od dwoch
      lat problemu niet.
      Lazienke wietrzyc, nie przegrzewac, nie zostawiac prania i mokrych recznikow,
      sprawdzic wentylacje.

Natomiast grzyb w przewodzie pokarmowym to raczej inny gatunek grzyba wink)).
    • nowajulka Re: pleśń w łazience!!! 02.11.06, 16:25
      Tak, ma jak najbardziej. Wtedy dochodzi do reakcji krzyzowej - objawy są
      silniejsze. My to przerabialiśmy.
      Nie wystarczy zmycie sciany. To pomaga, ale przy fugach. Grzyb z sufitu trzeba
      skuc (do cegieł, osuszyć, posmarować dwa razy środkiem grzybobójczym0. Najleiej
      aby zrobił to mykolog. Warto także zrobić wiertasrka dziure w syficie i
      sprawdzić czy nie ma tam wody. Bo może być. bo poza usunbięciem grzyba warto
      sprawdzić przyczyne jego powstania. Czy to jest nowy budynek czy stray ?
    • czarna.perla Re: pleśń w łazience!!! 02.11.06, 16:44
      blok ponad 21 lat, kontrole wentylacji mówią, że wszystko jest ok (czasami
      kiedy jest duży wiatr to właściwie czuje się to w łazience, kiedy do kratki
      wentylacyjnej przystawi się płomień to wyraźnie widać, że jest wciągany).
    • inna.basia Re: pleśń w łazience!!! 02.11.06, 17:16
      A na uszczelce w pralce nie masz czarnych plam? Bo to też częste.
    • czarna.perla Re: pleśń w łazience!!! 13.11.06, 09:06
      w pralce oczywiscie też jest pleśń ale nie na uszczelce tylko za szufladą na
      proszki, widać to po wyciągnięciu szufladki.

skucie sufitu i zrobienie w nim dziury tak jak radzi nowajulka nie wchodzi w
      grę ponieważ mieszkam w nie swoim mieszkaniu i będę w nim mieszkać jedynie
      przez kilka najbliższych miesiecy.

pleśni nie ma na fugach, jest za to na silikonie wokół wanny nie można jej
      zetrzeć bo jest taka jakby wżarta.

dziewczyny co jeszcze mogę zrobiż żeby się tego pozbyć? możecie polecić
      jakieśpreparaty przeciw tej pleśni?
      • inna.basia Re: pleśń w łazience!!! 15.11.06, 00:38
        Tą na silikonie spróbuj zalać na noc wybielaczem (ja zastosowałam vanish, bo od
        ace można odlecieć, zamknij łazienkę, bo opary nie są zdrowe, rano spłucz
        porządnie, powinno pomóc - uporczywe czarne punkciki wżarte w zasłonkę
        prysznicową swego czasu znikały po takiej "kuracji").
        Gotowe preparaty są, ale ich skuteczność jest różna, nie każdy działa jak
        trzeba, wręcz większość nie działa, dlatego ja zaufałam różowej sile... wink

Przy okazji... Nie cierpię zimy, bo na oknach osadza się para wodna i na
        uszczelkach okiennych też pojawiaja się czarne punkciki, niestety, zmniejszyć
        wilgotność w mieszkaniu nie jest łatwo, latać ze ścierką i wycierać do sucha
        tym bardziej sie nie da.
        Jak już będę miała własne okna postaram sie, żeby były lepszej klasy, żeby nie
        było gradientu termicznego, podobno są takie.
      • munay Polecam HG 15.11.06, 00:51
        Polecam płyn firmy HG ?środek do usuwania pleśni?. Kosztuje 33 zł w Castoramie w Warszawie. Chyba
        można też kupić przez internet. U mnie usunął bardzo ładnie czarne naloty z fug w łazience i z uszczelki
        w pralce. Niestety zostały czarne plamy w fugach silikonowych - te chyba trzeba wymienić.
        • sconosciuta Re: Polecam HG 15.11.06, 07:59
          HG jest super tylko strasznie smierdzi bo to silny środek.A co do problemów z
          oknami i ich parowaniem.Jeżeli macie własne okna i są to okna PCV polecam
          zamontować tzw nawiewnik okienny ( wentylacja higrosterowana)
          Nawiewnik ciśnieniowy umożliwia dopływ powietrza zewnętrznego do mieszkania.
          Instalowany w górnej części okien zarówno nowych jak i już zamontowanych.
          Zapewnia prawidłową wentylację.
          Może być wyposażony w blokadę minimalizującą przepływ.
          Nie wymaga zasilania elektrycznego,
          Łatwy w utrzymaniu.
          Estetyczny
          Po drugie należy mieć zawsze odkręcone kaloryfery,na noc odwierac żaluzje lub
          lekko unosic rolety, wietrzymy mieszkanie porządnie , robiąc przeciągi przez
          ok.10 min.Mozna zostawic okna idąc do sklepu lub ze śmieciami.Koniecznie
          zgłosci do administratora budynku zagrzybienie i sprawdzic jak sprawa wygląda u
          sąsiadów.Jezeli wentylacja grawitacyjna działa bez zarzutu , czyli jest "ciąg"
          powietrza to najprawdopodobniej budynek potrzebuje docieplenia zewnętrznych
          ścian, zwłaszcza naroży.
    • topcia27 Re: pleśń w łazience!!! 15.11.06, 12:01
      Pleśń na silikonie w łazience (pewnie masz kabinę) zawsze będzie bo sprzyja
      temu wilgoć i ciepełko, ja też miałam taki problem i przetestowałam wiele
      nieskutecznych środków. Pokonałam ją dopiero preparatem Ajax Proffesional
      Double Action - czy jakoś tak (różowa butla). POLECAM!!!Działa tez na wszelkie
      inne brudy i rdzę. Pozdrawiam
      • konkubinka Re: pleśń w łazience!!! 15.11.06, 15:10
        a ja dodam , ze od dawna sypie proszek prosto do bebna.To samo z plynem.Troche
        jest zabawy ale mam spokoj z tym syfem w pojemniku.
    • b-e-a-t-k-a Re: pleśń w łazience!!! 20.11.06, 15:53
      Ja na fugi używam ace, flash albo domestos - pomaga.
      Pralkę często szoruję w "kieszonce" i gumie w bębnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka