Gość: guest IP: *.* 18.12.01, 13:37 Czym smarujecie chlebek dziecku?Ania jest uczulona na białko i wszystko co związane jest z mlekiem, wołowiną i takimi innymi.Je pieczywo i wędlinę z indyka, ale jak na razie to oddzielnie, a co później?Aga28a. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: guest Re: Co do chleba? IP: *.* 18.12.01, 22:47 Kiedys czytalam, ze jak sie stopi maslo, ostudzi i z zastygnietego zbierze "szumowiny" to to, co zostanie, jest bezpieczne, niealergizujace. Ale to trzeba by sprawdzic w konkretnym przypadku.zawsze mozesz sprobowac, chyba, ze alergia jest bardzo silna, wtedy moze lepiej nie.mozna smarowac oliwaalbo margaryna bezmleczna, ale to moze starszemu dziecku ...pzdronka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Alergia ? IP: *.* 04.01.02, 15:01 Moja 10-cio miesieczna córka Ola ma skaze białkową potwierdzoną przez lekarza, pije od paru miesięcy bebilon sojowy, je tylko zupki, te bez masła i kaszke. Na tyle pozwolił lekarz. Przez jakies 3 miesiące był spokój - żadnych czerwonych plam, ani szorstkiej skóry. jednak pare dni temu wróciło - Oli zaczerwieniły sie policzki, które dodatkowo zaczeły się łuszczyć. Smaruje ją kremami i oliwką SVR, przeznaczoną na atopowie zapalenie skóry , troche pomaga, ale nie bardzo. Obawiam się, że Ola jest też uczulona na soje, albo na cos co jest w zupkach, tylko co? napiszcie jesli wasze dzieci miały podobne problemyMira Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Alergia ? IP: *.* 04.01.02, 15:28 Bardzo możlie, że Ola jest uczulona na soję. Ja odstawiłam na początku wszystko mleczne, póżniej jaja i mięso kurczaka. Zuzię nadal wysypywało. Po testach z krwi okazało się że jest uczulona również na soję (olej sojowy jest w zupkach bobo vity, pomidory, gluten, orzechy, cytrusy. Teraz również metodą prób i błędów wiemy, że nie może jejść ryb i bananów. Czasami ma jeszcze niewielkie wysypki, ale naprawdę nieraz ciężko wytropić mleko w niektórych produktach np. w bułkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Co do chleba? IP: *.* 19.12.01, 12:50 Wiem, że dla dziecka do 3 lat najzdrowsze jest masło. Niestety moja Zuzia jest uczulona na m.in. na mleko i jego przetowry. Z koneiczności więc smaruje jej cjlebek bardzo cieniutko margaryną (BONA) i na to kładę wędlinkę z indyka. Czsem na wędlinkę jeszcze ogórek surowy lub kiszony. W jakim wieku jest twoja Ania? Ja zaczęłam smarować chlebek od 12 miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Co do chleba? IP: *.* 19.12.01, 18:44 Osobiście uwielbiam chleb z oliwą z oliwek, ale to może za mało "wiążące". Poza tym chyba jakies pasztety (raczej samemu zrobione, bo czort wie, co do sklepowych dodają) i pasty np. ze strączkowych rozmaitych. Polecam stronę http://puszkkka.spinacz.pl/ - wegetariańska książka kucharska, jak nie znajdziesz konkretnego przepisu, który by ci pasował, to przynajmniej inspirację.Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Co do chleba? IP: *.* 14.01.02, 22:54 cześć mam ten sam problem. Mam córkę Madzię i ma 4 i pół roku.Ja poprostu kupuję schab i go własnoręcznie piekę tylko posolony. Dobry jest też zwykły dżemik najlepiej własnej roboty, sprubuj też piec piersi z kurczaka i rybki. są naprawdę niezłe Odpowiedz Link Zgłoś