Dodaj do ulubionych

Brak żelaza

IP: *.* 03.03.02, 22:00
Hej! Jestem początkującą czytelniczką tego forum i nie wiem czy temat mnie interesujący już był kiedyś poruszany, ale bardzo potrzebuję pomocy.Jestem mamą trzymiesięcznego ślicznego chłopca. Niestety alergika (to po mężu). Kilka dni temu dowiedziałam się, z wyników morfologii, że synek ma niedobór czerwonych krwinek, żelaza. Lekarz przepisał podawanie Hemofaru w kropelkach. Niestety lek ten powoduje między innymi zaparcia, które męczą dziecko. Co mam zrobić żeby mu ulżyć??? Monika
Obserwuj wątek
    • Gość: alex-mama-Tili Re: Brak żelaza IP: *.* 04.03.02, 11:09
      hejka ! mozesz mu podawać żelazo homeopatyczne. FERRUM METALLICUM 15CH. Trzy razy dziennie po 5 granulek rozpuszczonych w malej ilosci wody. Trzeba to robić systematycznie. Większe efekty widac po 2 miesiacach stosowania. Hemofer jest silny, ale niezbyt dobrze tolerowany przez małe dzieci. Zawiera (jak większość zawiesin) sorbitol. Subst. konserwująca, uczulająca i szkodliwa dla ścian żołądka. Co do zaparć, to przyjmowanie większości przeparatów żelaza, powoduje właśnie takie zaburzenia. Jeśli są bardzo dokuczliwe, można spróbować herbatke z kopru włoskiego, lub w ostateczności DUPHALAC, ale po konsultacji z lekarzem.pozdrówka Alex
      • Gość: monika_n Re: Brak żelaza IP: *.* 04.03.02, 18:48
        Bardzo dziękuje za radę. Spróbuje zastosować ten lek. A czy to prawda, że alergicy trudniej przyswajają witaminy i w związku z tym przez cały czas muszą przyjmować witaminy dodatkowo? Czy dieta matki ma na to jakiś wpływ (karmię synka tylko piersią)?PozdrawiamMonika
    • Gość: duck Re: Brak żelaza IP: *.* 04.03.02, 20:30
      Witaj. Moja córeczka też dostawała Hemofer jednocześnie z witaminą E i B6 obyło się bez zaparć. Lekarz poradził mi abym w razie potrzeby dała kilka łyżeczek przegotowanej wody (też karmię piersią).Ania
    • Gość: alex-mama-Tili Re: Brak żelaza IP: *.* 04.03.02, 21:39
      Oczywiście możesz podawać witaminy. Najlepiej Cebion Multi.nie więcej, niż 5 kropli dziennie.pozdrówka Alex
      • Gość: alex-mama-Tili Re: Brak żelaza IP: *.* 04.03.02, 21:40
        Aha! Twoja zdrowa i bogata w żelazo dieta też ma duże znaczenie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka