Dodaj do ulubionych

ZŁA WIADOMOŚĆ!!

IP: *.* 09.03.02, 16:34
Drogie Mamy!Nie wiem czy Wszystkie wiecie, ale od 1.4.2002r., wszystkie mleka, które do tej pory były na receptę będą odpłatne 100%!!Dlatego kto może (a kto może?)niech zrobi sobie chociaż maleńki zapasik. Moja siostra pracuje w aptece i już apteki dostały takie informacje odnośnie sprzedaży mleczka, i nie tylko mleka będą odpłatne w 100%, inne leki też. Cieszę się tylko, ze moje dziecko już nie musi pić mleka na receptę, bo wiem ile ta "przyjemność" kosztuje.Pozdrawiam wszystkie mamy!Aneta.
Obserwuj wątek
    • Gość: Marta_B Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! IP: *.* 09.03.02, 22:34
      Te na receptę "P" też?Koniec dofinansowania?
      • Gość: AnetaByra2 Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! IP: *.* 10.03.02, 07:22
        Recepta "P" to leki za 2,5o? Jeśli tak, to też bedzie 100%, leki na astmę też, no i full innych leków. To jest po prostu szok!Pójdziesz w kwietniu do apteki i pomyślisz, ze to prima aprilis jak Ci zasuną nową cenę!Podobno jeszcze nie wiadaomo czy Bebilon Pepti też będzie na tej liście do wymiany, więc trzymajmy kciuki.Pa!Aneta
        • Gość: Villi Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! IP: *.* 10.03.02, 15:51
          Raaany, czy oni powariowali?!!! Przy Miśka apetycie, to z torbami pójdziemy! mam nadzieję, że Bebilon Pepti2 to ominie, bo lepiej kupować mleczko za 13 niż za 26!Pozdrawiam i kciuki 3mam za Bebilona :)Ania
      • Gość: Madzia2002 Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! IP: *.* 10.03.02, 18:20
        a co to jest ta recepta P ??? i kto ja moze wypisać ???
    • Gość: AgaAda Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! IP: *.* 10.03.02, 18:47
      O Boże mam nadzieję, że to okaże się nieprawdą... Jakiś czas temu w wyborczej czytałam, że wiele chorób w tym m.in. alergia i astma mają być skreślone z listy chorób przewlekłych... ale oczywiście leki na nie miały być refundowane np. w 50 % a nie jak dotychczas na ryczałt. Były tam oczywiście jakieś bzdety, że tak będzie sprawiedliwie bo ten sam lek wszyscy będą kupować za tyle samo, bez względu na stwierdzoną chorobę... jako przykład był podany Jasio ze spastycznym zap. oskrzeli który zapłaci więcej za leki bo jeszcze nia ma stwierdzonej astmy czyli choroby przewlekłej... i oczywiście miało być pięknie i wcale nie miało być dużo drożej.... moja córeczka ma "tylko" alergię na krowskie mleko więc wg prawa przysługiwały nam recepty 50%.... czyli jak to teraz będzie - to w końcu znieśli ryczałty czy całkiem refundacje mleka... Swoją drogą regularnie czytam prasę i tak sobie myślę, że takie informacje powinny być dużo wcześniej publikowane...
      • Gość: Marta_B Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! IP: *.* 11.03.02, 09:16
        A dlaczego akurat Bebilon Pepti miałby być na receptę?
        • Gość: polaszea Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! IP: *.* 11.03.02, 12:59
          Po pierwsze dlatego, że jest lekiem stosowanym w leczeniu alergii pokarmowych na białko mleka krowiego. Po drugie kosztuje dwa razy tyle co zwykłe mleko. Skoro płacę ubezpieczenie zdrowotne i chorobowe - i to nie małe - to chyba mogę liczyć, że jeżeli moje dziecko jest chore (bo alergia to choroba) to dostanę dofinansowanie do lekarstw. Nie wiem kogo stać aby kupować Bebilon Pepti czy Nutramigen w normalnej cenie. W naszym przypadku będzie to prawie 200 zł na miesiąc za samo mleko.
          • Gość: Marta_B Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! IP: *.* 11.03.02, 14:10
            Ja też płacę ubezpieczenia i za Humanę SL mam płacić 30 złotych za paczuszkę????Też mnie na to nie stac.Pytam o Bebilon, bo dziwi mnie że jedno mleko może być na receptę a inne nie....... Jak to w końcu ma być?????I nie unoś się Aniu, bo nie tylko twoje dziecko jest alergikiem.
            • Gość: polaszea Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! IP: *.* 11.03.02, 14:52
              Przepraszam Marto, ale zbulwersowała mnie wiadomość, że mają znieść ulgę na mleko. Twoją wypowiedź zrozumiałam w kontekście, dlaczego w ogóle Bebilon Pepti ma być dotowany, a nie tak jak napewno miałaś na myśli dlaczego tylko Bebilon Pepti ma być dotowany. Jeszcze raz przepraszam za nieporozumienie.
              • Gość: Marta_B Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! IP: *.* 11.03.02, 15:06
                Ok. Wszystko wyjasnione. Mnie tez zbulwersowała ta wiadomość, bo juz naprawdę nie mają na czym oszczędzać tylko na dzieciach.....Koszmarne państwo..........
                • Gość: kasiap. Re: Z?A WIADOMOS´C´!! IP: *.* 11.03.02, 17:19
                  Po prostu nie wierze!!! 38 zl za JEDNA puszke Nutramigenu???LEKI NA ASTME TEZ 100%???NIE!!!!!
                  • Gość: AnetaByra2 Re: Z?A WIADOMOS´C´!! IP: *.* 11.03.02, 18:16
                    Cześć!To ja, sprawczyni całego zamieszania!Byłam dzisiaj na szczepieniu i zapytałam wprost mojej lekarki czy to prawda. Powiedziała, ze tak, ale od 6 kwietnia i wszystkie mleka na 100%!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!I można tylko wypisać recepty na 3 mies. do przodu. Współczuję wszystkim! Teraz to chyba trzeba się "pociąć", przecież puszka nie wystarcza nawet na tydzień!I co kogo obchodzi, że człowiek płaci ciężką kasę na ubezpieczenie.Aneta
                    • Gość: Magda_D Re: Z?A WIADOMOS´C´!! IP: *.* 11.03.02, 20:19
                      Ja sie zalamie!!! Mam bliznieta i u nas w tygodniu idzie 5 puszek. Chyba zbankrutujemy.Magda
            • Gość: lidka Humana SL- oddam IP: *.* 12.03.02, 14:01
              Mam paczkę Humany SL do oddania. Jak chcesz Marto jest twoja. Mieszkam w Poznaniu.A tak poza tym to jestem tą sytuacją wstrząśnięta. Do tej pory kupowaliśmy mleko -Bebilon Pepti 2-na ryczałt( dzięki dobroci lekarza). Teraz kupno 1 puszki wyniesie mnie tyle samo co wcześniej kupno 10!!!!Dobrze, że Piotrek już tak dużo nie pije, tylko je co innego.PozdrawiamLidka mama Grocha
              • Gość: Marta_B Re: Humana SL- oddam IP: *.* 12.03.02, 18:44
                Dzięki Ci Lidka, odpisałam na priv....Ja też kupowałam Humanę na ryczałt i też jedna paczka kosztuje normalnie co 10 na receptę. Szok!!!!Pozdrawiam-Marta
    • Gość: alex-mama-Tili Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! propozycja - skandal!! IP: *.* 11.03.02, 21:39
      mam propozycję! spróbujmy to nagłośnić! w radiu, w gazecie, nawet w telewizji! a moze na łamach DZIECKA??to skandal!, jak mozna oszczędzać w ten sposób?! to wbrew konstytucji! jest to sytuacja zagrażająca zdrowiu i życiu wielu dzieci. bo mowa jest tu nie tylko o mleku, ale i o lekach na astmę, alergię!!
      • Gość: Villi Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! propozycja - skandal!! IP: *.* 11.03.02, 22:35
        Ja jestem za, tylko... czy to coś da? Wydaje sie, ze to juz postanowieone, nie wiem, ale mi to wygląda na metode: wytrzebić najsłabszych. Brutalne, ale jestem strasznie rozgoryczona, najłatwiej jest oszczędzać na dzieciach i na matkach (skrócenie macierzyńskich, brak zasiłku porodowego). tak jakbyśmy sie wcale nie liczyli. Taki Bebilon za 100% to bardzo poważna wyrwa w naszym domowym budżecie, no i nie za bardzo nas stać na kupowanie "na zapas". Chyba się troszkę zapożyczymy i chociaż na kilka miesięcy zrobimy zapasów.A w Dziecku powinni o tym napisać, przecież powoli dzieci alergicznych jest więcej niż tych zdrowych!pozdrawiamSmutna i zła Ania
    • Gość: Wronka Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! NAGŁAŚNIAMY IP: *.* 12.03.02, 15:40
      Dziewczyny nagłaśniamy sprawę. Na razie co prawda w lokalnym zakresie, ale jakby każda z was spróbowała u siebie w mieście to będzie efekt. Otóż sprawa wygląda tak: rozmawiałam z rzeczniczka ministerstwa zdrowia p. Renatą Furman. Potwierdziła, że wykreślenie tych preparatów mlekozastępczych jest w propozycji ministra. Ale upiera się,żeby nie robić jeszcze szumu, bo na razie te propozycje są konsultowane, zespół ludzi nad nimi pracuje. A otóż nie - TRZEBA NAGŁOŚNIĆ, aby wzięli pod uwage nasze głosy przy konsultacjach. Przy ministerstwie jest Biuro Praw Pacjenta - tam trzeba skierować pisma z protestami, najlepiej zebrać podpisy pod protestem i złożyć. Nie wiem, czy to coś da i czy te "konsultacje" nie są tylko wirtualne, ale zawsze możemy powiedzieć, że zrobiłyśmy co się dało. Ja deklaruję, że o tym napisze w gazecie ( Słowo Ludu - Radom ). I podam adres Biura Praw Pacjenta, aby mamy z Radomia mogły interweniować. Sama mam małego alergika - dwie, do trzech puszek Bebilonu Pepti tygodniowo. Poza tym cukrzycy podnieśli larum i jest oddźwięk. My też nie możemy zaspać. Zróbmy coś, bo obudzimy się z ręką w nocniku. Na razie to tylko propozycje w trakcie konsultacji. Jak staną się rozporządzeniem to odkręcic to będzie duuuużo ciężej.PozdrawiamWasz Rzecznik PrasowyWronka
      • Gość: alex-mama-Tili Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! NAGŁAŚNIAMY IP: *.* 13.03.02, 08:03
        oki ! ja sprobuje w radiu katowice i katowickich gazetach, moze uda mi sie w rmf! trzymajcie sie! alex
    • Gość: AśkamamaWiki Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! - PYTANIE IP: *.* 12.03.02, 20:54
      Dziewczyny podobnie jak Wy jestem zbulwersowana takim stanem rzeczy, tym bardziej, że moje dziecko (9 m-cy) jest na Nutramigenie i to jest podstawowy jej posiłek. 2 lub 3 puszki na tydzień po 35-36 zł to ponad 300 zł miesięcznie na samo mleko!!! Chciałabym zgodnie z sugestią Anety zrobić zapasik, ale nie rozumiem co to znaczy, że można wypisać receptę na trzy miesiące do przodu? Czy to znaczy, że jeśli data na recepcie będzie sprzed 6 kwietnia to mleko kupię na 50% nawet jeśli zrealizuję ją w maju ale nie później niż po 3 m-cach od daty wystawienia? Chyba tak, ale chciałabym się upewnić czy dobrze myślę. Jutro też dzwonię do gazety, żeby to nagłośnić (może coś to da) ale idę też do lekarza z prośbą o recepty żeby się zabezpieczyć.
      • Gość: Marta_B Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! - PYTANIE IP: *.* 12.03.02, 22:07
        Przeczytaj post MiGoTkI "Recepta na mleko".Pozdrawiam-Marta
    • Gość: YennaM Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! IP: *.* 13.03.02, 10:15
      A ja napisalam do Centrum Informacyjnego Rzadu w KancelariiPrezesa Rady Ministrow (adres mailowy cirinfo@kprm.gov.pl) nastepujacy list: Szanowni Panstwo! Zdumial mnie szalenie projekt wykreslenia z listy preparatow dotowanychmieszanek mlekozastepczych dla dzieci alergicznych.Po takich zmianach rodzice takich dzieci, zamiast placic 50% cenymieszanki, beda musieli poniesc za nia pelna odplatnosc.Popatrzmy, jak sprawa wyglada od strony finansowej. Srednio 5-6puszek mieszanki miesiecznie razy 38 zlotych (cena po zlikwidowaniudotacji do mieszanek) daje nam 190-228 zlotych.Nie sadze, zeby wiekszosc rodzicow byla w stanie poniesc takiwydatek. Czyli po prostu zrezygnuja z podawania dziecku mieszanki, nie bedac jednoczensie w stanie zastapic jej jakimis rozwiazaniami alternatywnymi, bo takichpo prostu brak. Moze Panstewo nie wiedza, ale podanie takiej wlasnie mieszanki, zamiastzwyklej mieszanki, czy tez zamiast piersi (tak, tak, czasem utrzymanieodpowiedniej diety przez karmiaca matke jest praktycznie niemozliwez uwagi na wysoka alergicznosc niemowlecia) jest jedynym sposobemna zatrzymanie rozwoju alergii (czyli zapobiega tzw marszowi alergicznemupolegajacemu na uczulaniu sie dziecka na coraz to nowe alergeny), malo tego, zapobiega rozwojowi alergiiw astme. Moze Panstwo nie zdajecie sobie z tego sprawy, ale coraz wiecej dzieciw naszym Kraju jest w mniejszym lub wiekszym stopniu alergikami. Pytanie: czy propozycja Rzadu ma na celu wychowanie pokoleniachorowitych Polakow, ktorzy, jako dorosli, nie beda w staniez uwagi na stan zdrowia pracowac tak efektywnie, jak ludziezdrowi? Czy Panstwo nie pomysleliscie, ze ktos bedzie musial finansowacleczenie tych ludzi? Renty dla nich? Ze nie bedac w stanieefektywnie pracowac, nie beda rowniez zdolni do zarabiania nanasze, czyli rodzicow tych dzieci, emerytury? Czy nie warto, pomimo problemow finansowych, zainwestowac w zdrowienaszych dzieci? Przeciez to wlasnie one sa nasza przyszloscia. Dlatego lekiem napawa mnie i inne matki alergicznych dziecipropozycja Ministerstwa Zdrowia.Lęk nasz jest tym wiekszy, ze chodzi o tych najbardziej bezbronnych, o ktorychmy - dorosli Polacy - winnismy w sposob szczegolny sie troszczyc. Czyli o nasze dzieci. PodpisadresMoze bysmy wszystkie zarzucily rzad mailam? Troche im dokuczymy w ten sposob, no a poza tym zasygnalizujemy problem, z ktorego chyba nikt z rzadzacych nie zdaje sobie sprawy :guz:PozdrawiamYennaM
      • Gość: kasiap. Re: Z?A WIADOMOS´C´!! IP: *.* 13.03.02, 12:13
        Wyslalam.kaska
      • Gość: YennaM Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! - list do Konsultanta d/s Alergologii. Tak napisalam IP: *.* 14.03.02, 15:15
        Szanowny Panie Profesorze (Pani Konsultant)! Pisze do Pana, poniewaz jest Pan (Pani) ostatnia deska ratunku dla nas- rodzicowdzieci alergicznych. Jestem matka 14-miesiecznego dziecka alergicznego.Niedawno dowiedzialam sie o projekcie Ministerstwa Zdrowia majacym na celuskreslenie z listy lekow refundowanych (czyli o odplatnosci 50 % normanej ceny)hydrolizatow dla alergicznych niemowlat.Wiadomosc ta napawa mnie i inne znane mi matki dzieci alergicznych ogromnym lękiem, bo tego typu leki sa juz w tej chwiliogromym obciazeniem dla naszych budzetow. Co bedzie,gdy przyjdzie nam za hydrolizaty placic 100 % ceny (miesiecznie bedziemynarazeni na wydatek ponad 200 zl)?Przeciez nie jestesmy w stanie zastapic tych mieszanek alternatywnymrozwiazaniem, bo takiego po prostu nie ma.Wielu z nas bedzie wiec zmuszonych zaprzestac stosowania bezmlecznej diety.Tylko dokad to zaprowadzi?Czy propozycja Rzadu musi skazywac nasze dzieci na zaostrzenie alergii,moze nawet na astme?Cale szczescie lista lekow objetych czesciowa refundacja jeszcze nie zostalauchwalona, wiec jest szansa na to, ze hydrolizaty bialkowe na niej pozostana. Panie Profesorze (Pani Doktor)! Jest Pan(i) nasza ostatnia deska ratunku. Moze Pana (Pani) argumentyprzekonaja urzednikow z ministerstwa i leki, jakimi przeciez sa mieszanki,o ktorych pisze, beda nadal dostepne z 50-procentowa odplatnoscia?Podpis, adres.W nawiaskach podaje wersje do konsultanta d/s Pediatrii ;)
    • Gość: AśkamamaWiki Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! IP: *.* 13.03.02, 10:46
      Brawo Yenna M!Zgodnie z Twoją sugestią również wysyłam protest po wskazany przez Ciebie adres. Szukałam maila do Ministerstwa Zdrowia ale na ich stronach nie znalazłam. Wczoraj napisałam maila do Wyborczej we Wrocławiu - może się zainteresują tematem. Cały czas mam jeszcze nadzieję, że to okaże się nieprawdą ale z drugiej strony obawiam się, że może to dojść do skutku. Walczmy!
    • Gość: Wronka Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! IP: *.* 13.03.02, 12:06
      Bravo Yenna!!!A teraz:Krajowy Konsultant ds. Pediatrii Dr hab. Anna Dobrzańskae-mail: dobrzanska@czd.waw.plKrajowy..ds. Alergologii Prof dr hab. Jerzy Kruszewskie-mail: jruszew@polbox.comPrimum Non Nocere e-mail: sppnn@sppnn.org.plRzecznik Praw dziecka: rpd@brpd.gov.plSejmowa Komisja zdrowia - list elektorniczny wpisuje sie na ich stronach internetowych, adres: www.sejm.gov.pl/komisje/www-zdr.htmPodobnie z Komisją Polityki Społecznej i Rodziny.Mamy czas do końca przyszłego tygodnia. Wtedy zostaną zakończone konsultacje społeczne na temat propozycji ministra zdrowia. Jeżeli nic nie zrobimy to koniec.Bombardujmy ich e-mailami, listami i czym się da.Pozdrawiam WronkaResztę informacji, które zdobyłamd dzisiaj wpisze później
      • Gość: DorisM Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! IP: *.* 13.03.02, 23:02
        Dziewczyny dzięki z wiadomość nie miałam pojecia już wysłałam swój protest.Pozdrawiam
    • Gość: Wronka Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! - uzupełniam IP: *.* 13.03.02, 12:19
      1303apla/GosiaAdresy pod które można przesłać protest:1. Ministerstwo ZdrowiaUl. Miodowa 15, 00 – 952 Warszawa2. Biuro Praw Pacjentaprzy Ministerstwie Zdrowiaul. Długa 38/4000 – 238 Warszawa3. Centrum Informacyjne RząduAl. Ujazdowskie 1/3, 00 – 583 Warszawae-mail: cirinfo@kprm.gov.pl4. Biuro Listów i Opinii ObywatelskichKancelaria Prezydenta RPUl. Wiejska 10, 00 – 902 Warszawa5. Stowarzyszenie Pacjentów „Primum Non Nocere”Ul. 29 Listopada 10a/8, 00 – 465 Warszawae-mail: sppnn@sppnn.org.pl6. Rzecznik Praw dzieckaUl. Śniadeckich 10, 00-656 Warszawae-mail: rpd@brpd.gov.pl7. Rzecznik Praw ObywatelskichAl. Solidarności 77, 00 – 090 Warszawa8. Krajowy Konsultant ds. Pediatrii - dr hab. Anna DobrzańskaKlinika Patologii Noworodka, Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia dziecka”Al. Dzieci Polskich 20, 04 – 730 Warszawae-mail: dobrzanska@czd.waw.pl9. Krajowy Konsultant ds. Alergologii – prof. Dr hab. Jerzy KruszewskiKlinika Chrób Infekcyjnych i Alergologii CSK WAMUl. Szaserów 128, 00 – 909 Warszawae-mail: jkruszew@polbox.com10. Sejmowa Komisja Polityki Społecznej i Rodziny oraz Sejmowa Komisja Zdrowia
      • Gość: kasiap. Re: Z?A WIADOMOS´C´!! - dajcie wzor listu IP: *.* 13.03.02, 13:38
        Dajcie wzor listu, bo rece odpadna od pisania w kazde miejsce innego, i wywala mnie z pracy za prywatne pisdanie. Cos dobrego do konsultantow pediatrycznych i alergologicznych, bo do ministerstwa i innych urzednikow znakomicie nadawal sie list Yenny (wyslalam).Kaska
    • Gość: polaszea Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! IP: *.* 13.03.02, 13:00
      Hej dziewczyny!Zaraz wysyłam mój protest. Dzięki za namiary gdzie wysyłać.
    • Gość: Magda_D Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! IP: *.* 13.03.02, 15:02
      Dziewczyny,Ja tez wyslalam swoj prostest. Pod spodem wklejam moj list, niestety nie jest zbyt grzeczny ale mnie poniosło po dzisiejszej wizycie w aptece (na razie mam tylko 5 puszek)Szanowni Panstwo,Jestem przerazona propozycja wykreslenia z listy preparatów dotowanychmieszanek mlekozastepczych dla dzieci alergicznych. Mam dwie córeczkiw wieku 14 m-cy (bliznieta), przebywam na bezplatnym urlopiewychowawczym (równiez ze wzgledu na zdrowie dzieci) i koszty mieszankimlekozastepczej po zniesieniu ulgi przerastaja moje mozliwosci.Zuzywamy 5 puszek na tydzien, co przy nowych cenach (38 zl za puszke)wyniesie nas 760 zl miesiecznie!!! Koszty wyzywienia moich dzieci zdieta bezglutenowa, bezmleczna i bezjajeczna sa i tak wystarczajacowysokie.Oczywiscie najlepsza metoda zapobiegania alergii jest karmieniepiersia i to byc moze natchnelo Panstwa do zaprzestania dotowaniamieszanek mlekozastepczych: niech leniwe matki, którym nie chcialo siekarmic piersia, placa teraz za swoje lenistwo. Niestety alergia moichdzieci ujawnila sie dopiero po odstawieniu ich od piersi w wieku 9miesiecy.Jakie wyjscia bede miala po zaprzestaniu dotowania mieszanekmlekozastepczych? Bede musiala ograniczyc podawanie mieszankimlecznej zastepujac ja innym pozywieniem, co moze grozic niedoboremwapnia oraz ogólnym niedozywieniem dzieci, albo tez czesc mleka dzieciotrzymaja w postaci zwyklego mleka modyfikowanego, co grozi tzw.marszem alergicznym, czyli przeradzaniem sie alergii w coraz to nowepostacie choroby - alergie kontaktowe, wziewne, na astmie konczac. Oile z alergii pokarmowej duzo dzieci wyrasta a dieta eliminacyjna(niepodawanie dziecku produktów, które mu szkodza np. zwyklego mlekaczy mieszanki mlecznej) stwarza szanse na wyeliminowanie wszystkichreakcji alergicznych, o tyle zaniechanie tej prostej terapii (dieta)prowadzi do problemów uczuleniowych trwajacych cale zycie. Ichleczenie jest kosztowne i malo skuteczne, polega glównie nazmniejszaniu dolegliwosci pacjenta - nie ma zadnej gwarancjipowodzenia terapii.Ze wzgledu na zanieczyszczenie srodowiska, w tym tez zywnosci, wPolsce problem alergii dotyka coraz wiekszej proporcji spoleczenstwa.W tym najczesciej tych najmniejszych bezbronnych obywateli, którzy niemoga sie upomniec o swoje prawa. Powiedzmy sobie szczerze - chocbymmiala sama przymierac glodem, czy zalegac z oplatami, to kupie moimdzieciom niezbedne im pozywienie. Zagrzebie sie w ksiazkach ispróbuje wynalezc taka diete, która umozliwi moim dzieciom zdrowywzrost. Ale ile matek po prostu zrezygnuje z zakupu smiesznie drogiego"mleka" i dzieki temu wychowa chronicznie chorego czlowieka. Panstwaten problem moze nie dotyczy - to kolejne pokolenie polityków bedziesie musialo martwic o finansowanie leczenia i rent dla rzesz chorychludzi. I to przy i tak niskim przyroscie naturalnym - kto bedziezarabial na utrzymanie tego kraju? Immigranci?Mam nadzieje, ze ktos jeszcze przemysli te propozycje.Z powazaniem,PIszmy dalej,Magda
    • Gość: Wronka Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! IP: *.* 13.03.02, 15:22
      Mgada D.Czy mogę wykorzystać fragmenty twojego listu do treści protestu, pod jakim chcemy ( moja redakcja )zbierać podpisy, aby później przesłać do ministerstwa?Odezwij sie w miarę prędko.
      • Gość: Magda_D Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! IP: *.* 13.03.02, 15:38
        Oczywiscie! Nie ma sprawyMagda
        • Gość: alex-mama-Tili Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! wizytowka IP: *.* 13.03.02, 23:19
          hejka! jak Wam idzie? widze, ze ok!! obskoczyłam listami i mailami co sie dało. Mam nadzieje, ze cos to da..Rozumiem, ze trzeba zalepic dziure w budzecie, ale bez przesady!! Wyobrazacie sobie jaki to bedzie koszmar dla rodzica, ktorego nie stac bedzie na to, aby pomoc dziecku w normalnym funkcjonowaniu.?! Dziecko z astma potrzebuje przeciez kilkakrotnie, w ciagu dnia, sprawdzac glebokosc oddechu, ale za coś musi kupic ten pikflometr, musi zazywac leki i MUSI je miec. Inaczej pewnego dnia, nie bedzie w stanie oddychac..A co dawac dzieciom na diecie bezmlecznej , bezglutenowej, bezjajecznej? - zsiadle mleko?!! czy Oni w ogole zdaja sobie sprawe z konsekwencji swoich wymyslow??! I tak dieta jest ograniczona , niekiedy do minimum, wiec skad dziecko ma przyswajac witaminy i mineraly? preparaty mlekozastepcze sa wiec niezbedne do prawidlowego funkcjonowania, no, chyba ze wedlug ministerstwa wystarczy podac dziecku sama wode..i doprawdy , nie wiem komu Oni robia ta cala sprawa dobrze, bo spolecznstwu, napewno nie. przeciez te dzieci bez odpowiedniej diety i lekow poumieraja w wieku 40 lat..to tragiczne, ale prawdziwe. juz pisalam wczesniej : to jest niezgodne z konstytucja, ktora podobno gwarantuje rowny dostep do leczenia, i jest wizytowka naszego panstwa..ladna mi wizytowka...piszcie , co slychac!pozdrowka alex
          • Gość: Villi Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! wizytowka IP: *.* 14.03.02, 00:47
            A oto co mi się udało wypłodzić. Troszkę ściągnęłam od Yenny, troszkę od Magdy. Mam nadzieję że się nie gniewacie, ale jak zaczełam sama, to się tak zdenerwowałam, że wyszło troszkę niecenzuralnie :) I też bombardowałam :) wersja ostateczna:Szanowni PaństwoZ przerażeniem usłyszałam o propozycji Ministra Zdrowia o wykreślenie z listy preparatów dotowanych mieszanek mlekozastępczych. Jestem mamą rocznego alergika. Mój syn nie może spożywać mleka pod żadną jego postacią. Tygodniowo zużywamy około 1,5 puszki o cenie 30 zł. Miesięczny wydatek na sam hydrolizat, po zlikwidowaniu dotacji to około 200 zł. A co dopiero inne produkty jego bardzo wybiórczej diety! Jestem na urlopie wychowawczym, mąż pracuje dorywczo, tak, że miesięczna kwota, z której się utrzymujemy wynosi około 600 zł. Nie stać nas będzie na pełnopłatne preparaty mlekozastępcze. A mimo to i tak je kupimy, kosztem naszego zdrowia. Może Państwo nie zdają sobie sprawy, że większość dzieci w Polsce to alergicy? Mieszanka mlekozastępcza jest lekarstwem, hamuje rozwój alergii, a podawana odpowiednio długo, bardzo często ją także likwiduje. Bez niej u wielu dzieci rozwinie się alergia wziewna astma, a chory dorosły człowiek nie może efektywnie pracować. Czy rządowi naprawdę zależy na kraju ludzi słabych? Czy nimi łatwiej się rządzi? A skoro nie przemawiają do Państwa argumenty zdrowotne, to może przemówi język pieniędzy: Kto będzie zarabiał na Wasze emerytury? Ci chorowici Polacy, którzy nie mogą się przemęczać, ze względu na osłabienie organizmu?Najbardziej bulwersuje mnie fakt, że oszczędności szuka sie wśród najsłabszych. Takie 5-cio miesięczne niemowlę, nie zaprotestuje głośno. Może tylko płaczem wyrazić ból żołądka podrażnionego nieodpowiednim pożywieniem, czy swędzenie skóry obsypanej ropiejącą wysypką.Mam nadzieję, że Państwo jeszcze raz przemyślicie swoją propozycję.#majmy się i zasypujmy ich dalej. Niech wiedzą, że z matkami igrać nie wolno!
    • Gość: Villi Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! IP: *.* 14.03.02, 01:08
      Hihi, wysyłam i wysyłam, mąż wszedł do pokoju i stwierdził, że wyglądam na zdrowo nawiedzoną! :)Pozdrawiam i życzę wytrwałości w mailowaniu.Wiedźma Villi
      • Gość: Yano Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! IP: *.* 14.03.02, 14:32
        Nieprawda! Wcale tak nie stwierdziłem. Uważam tak samo jak większość z nas albo może nawet i wszyscy, że zniesienie tych ulg to jest zdrowo poroniony pomysł. I całkowicie popieram wszelkie metody wpłynięcia na decyzję ministerstwa.Ze swojej strony (Villi zajęła się listami) mogę zaprojektować stronę z możliwością dopisania się do listy osób popierających protest. Co myślicie o czymś takim? Co jest potrzebne aby taka lista była w miarę wiarygodna? Imię i nazwisko napewno. Nie każdy zgodzi się podać wiekszą liczbę informacji. Chodzi mi o sam fakt - ile osób jest gotowych zrobić wszystko, aby nie zniesiono tych ulg. Prosiłbym o w miarę szybkie odpowiedzi, bo i czasu jest niewiele. A w przyszŁym tygodniu jedziemy we trójkę do Warszawy, więc nie będzie kiedy zrobić strony.
    • Gość: Villi Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! IP: *.* 14.03.02, 10:50
      Kochane, nie trudźcie sie wysyłaniem maili do rzecznika praw dziecka. Oto co otrzymałam w odpowiedzi:Biuro Rzecznika Praw Dziecka informuje iż wszystkie sprawy jakie trafiają na konto e- mailowe do Rzecznika Praw Dziecka dotyczące skarg, interwencji lub pisemnych informacji będą rozpatrywane tylko po przysłaniu ich drogą pocztową z podaniem dokładnego adresu oraz imienia i nazwiska nadawcy wraz z własnoręcznym podpisem oraz kserokopią załączników.Dokumenty bez podpisu i bez podanego adresu nie będą rozpatrywane przez Rzecznika Praw Dziecka.I co Wy na to? Trzeba napisać list i wysłać go normalną pocztą. Wtedy oni mają szansę, że nie dojdzie, a jak dojdzie, to sprawa nie będzie już aktualna i będą mieli mniej pracy.Ni podoba mi się to!Ania_wkurzona
    • Gość: Wronka Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! IP: *.* 14.03.02, 11:52
      Przesyłam tekst protestu, jaki wyłożyliśmy w redakcji. Zbieramy podpisy. Na razie idzie tak sobie. Może wykorzystacie u siebie?Redakcja Słowa Ludu Radom, 14.03.2002 r.ul. Żeromskiego 5126-600 Radom Biuro Praw Pacjenta Ministerstwo Zdrowia PROTEST Protestujemy przeciwko propozycji Ministerstwa dotyczącej skreślenia z listy leków refundowanych preparatów mlekozastępczych stosowanych w leczeniu alergii pokarmowej i zespołów złego wchłaniania u małych dzieci. W sytuacji ekonomicznej w jakiej znalazła się większość rodzin w naszym mieście, koszty żywienia mieszanką mlekozastępczą po zniesieniu ulgi przerosną ich możliwości finansowe. Decyzja ministra, aby preparaty niezbędne w prawidłowym żywieniu chorych dzieci były pełnopłatne spowoduje, że rodzice zrezygnują z leczenia i zastąpią drogie preparaty, ze szkodą dla zdrowia dzieci, zwykłym mlekiem w proszku. Może grozić to niedoborem wapnia oraz ogólnym niedożywieniem dzieci, a także tzw. marszem alergicznym, czyli przeradzaniem się alergii w coraz to nowe postacie choroby - alergie kontaktowe, wziewne, astmę. O ile z alergii pokarmowej dużo dzieci wyrasta a dieta eliminacyjna (niepodawanie dziecku produktów, które mu szkodzą np. zwykłego mleka czy mieszanki mlecznej) stwarza szanse na wyeliminowanie wszystkich reakcji alergicznych, o tyle zaniechanie tej prostej terapii (dieta) prowadzi do problemów uczuleniowych trwających całe życie. Ich leczenie jest kosztowne i mało skuteczne, polega głównie na zmniejszaniu dolegliwości pacjenta - nie ma żadnej gwarancji powodzenia terapii. Ze względu na zanieczyszczenie środowiska w Polsce, problem alergii dotyka coraz większej liczby osób, w tym najczęściej tych najmniejszych, bezbronnych obywateli, którzy nie mogą się upomnieć o swoje prawa.Imię i nazwisko Adres Podpis
      • Gość: Wronka Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! IP: *.* 14.03.02, 11:54
        Dla zainteresowanych treść artykułu, który u nas już poszedł:Preparaty mlekozastępcze dla dzieci nie będą refundowaneZanim mleko się rozlejeRADOM. Jeżeli twoje dziecko jest alergikiem przyszykuj się na spore wydatki. Minister Zdrowia chce skreślić z listy leków refundowanych preparaty mlekozastępcze.Chodzi o tzw. hudrolizaty białka, np. Bebilon Pepti, Nutramigen i preparaty sojowe jak Bebiko sojowe, Humana SL, Bebilon sojowy, Isomil i Prosobee. Karmi się nimi niemowlęta, u których stwierdzono alergię pokarmową na białko mleka krowiego. Do tej pory, gdy lekarz zdiagnozował alergię, preparaty można było kupić na receptę za połowę ceny, czyli około 13 – 15 złotych za puszkę. Przy diagnozie zespołów złego wchłaniania preparaty można było kupić na ryczałt – 2,50 zł. za puszkę.Jeżeli propozycja ministra zdrowia wejdzie w życie, preparaty mlekozastępcze będą 100 procent płatne. Za każdą puszkę trzeba będzie zapłacić około 26 – 30 złotych. Puszka o wadze 450 gr. starcza zwykle, w zależności od apetytu dziecka na trzy, cztery dni.- Nie wiem kogo stać, aby kupować Bebilon Pepti, czy Nutramigen w normalnej cenie. W naszym przypadku będzie to prawie 200 złotych na miesiąc za samo mleko – mówi Anna, mama Zuzi.- Mam bliźnięta i u nas w tygodniu idzie 5 puszek, co daje 560 złotych miesięcznie. Chyba zbankrutujemy,a przecież muszę dać dzieciom jeść – dodaje mama Ewelinki i Zosi.W samym Radomiu problem dotyczy co najmniej kilkuset, jeśli nie kilku tysięcy rodzin. Tylko w poradni alergologicznej przy ul. Lekarskiej diagnozuje się około 100 przypadków alergii rocznie.Dlatego propozycją ministra zaniepokojeni są lekarze. Ich zdaniem matki z powodów finansowych przerwą kurację i zaczną dzieciom podawać zwykłe, dużo tańsze mleko dla niemowląt.- Tylko systematyczna i codzienna kuracja ma sens. Zastąpienie preparatów mlekozastępczych zwykłym mlekiem w proszku spowoduje nawrót choroby i nasilenie objawów, jak zmiany skórne, biegunka, wymioty i w konsekwencji przewlekłe niedożywienie z powodu zaburzenia wchłaniania. To z kolei może prowadzić do upośledzenie rozwoju dziecka – wyjaśnia dr Lila Pisarek, lekarz alergolog, specjalista chorób dziecięcych i dodaje, że preparaty mlekozastępcze nie mają tańszych odpowiedników. Nie można też całkowicie wyeliminować mleka z diety dziecka.- Propozycje ministra są w tej chwili konsultowane. Do końca przyszłego tygodnia zbieramy opinie i uwagi. Dopóki prace nie zostaną zakończone, jeszcze wszystko może się zmienić – tłumaczy Renata Furman, rzecznik prasowy Ministra Zdrowia.(mar)***Redakcja „Słowa Ludu” zbiera podpisy pod protestem przeciwko skreślaniu preparatów mlekozastępczych z listy leków refundowanych. Podpisy można składać w sekretariacie redakcji przy ul. Żeromskiego 51 w Radomiu w godz. 9 – 14 do środy 20 marca. Protest przekażemy Ministrowi Zdrowia.Apla:Adresy, pod które można zgłosić uwagi do propozycji ministerstwa:1. Biuro Praw Pacjentaprzy Ministerstwie Zdrowiaul. Długa 38/4000 – 238 Warszawa2. Krajowy Konsultant ds. Pediatrii - dr hab. Anna DobrzańskaKlinika Patologii Noworodka, Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia dziecka”Al. Dzieci Polskich 20, 04 – 730 Warszawae-mail: dobrzanska@czd.waw.pl3. Krajowy Konsultant ds. Alergologii – prof. Dr hab. Jerzy KruszewskiKlinika Chrób Infekcyjnych i Alergologii CSK WAMUl. Szaserów 128, 00 – 909 Warszawae-mail: jkruszew@polbox.com4. Sejmowa Komisja Polityki Społecznej i Rodziny oraz Sejmowa Komisja ZdrowiaEwentualna apla:„Zapewni się każdemu choremu równy dostęp do leków niezbędnych w trakcie leczenia, niezależnie od jego sytuacji materialnej” – Strategiczne kierunki działań Ministra Zdrowia w latach 2002 – 2003.
        • Gość: Magda_D Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! IP: *.* 14.03.02, 20:54
          Wronka,Dzieki za skorygowanie mojego błędu arytmetycznego - cóż, wypada się zarumienić ze wstydu.Poza tym, otrzymałam już odpowiedzi: od konsultanta pediatry optymistyczną: "Jestem pewna ,ze mojestarania przyniosa oczekiwany przez Pania skutek". Od kons. alergologicznego zdziwioną: "Przecenia Pani mozliwosci konsultantów krajowych. Listy leków nie byly i nie sa z nimi konsultowane. W róznym trybie sa przekazywane uwagi ale przyznam, ze w zakresie alergii dotyczyly one glównie astmy...Spróbuje zainteresowac problemem rózne gremia."Od Rzecznika Praw Dziecka otrzymałam tę samą odpowiedź, co Villi. Odpisałam im, że chyba między nami jest zagięcie czasoprzestrzeni a oni żyją w średniowieczu. Po cholerę wydano pieniądze podatników na zainstalowanie im poczty elektronicznej???To tyle z frontu,Magda (na barykadzie)
          • Gość: Yano Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! IP: *.* 14.03.02, 22:26
            :) to w takim razie ja juz nie bede tlumaczyl Rzecznikowi co to jest poczta oraz internet, choc mialem przygotowana calkiem ironicznie sarkastyczna lekcje. ;)
    • Gość: goś Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! IP: *.* 15.03.02, 10:10
      A mnie najbardziej wkurza, ze rozwaza sie wciagniecie na liste lekow refundowanych srodkow antykoncepcyjnych. Sama z nich korzystam ale latwiej jest chyba wydac raz w miesiacu 30 zl na pigulki niz raz w tygodniu 30 zl na mleko!!!! I to ma byc panstwo prorodzinne!!!!!
    • Gość: Villi Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! IP: *.* 16.03.02, 16:08
      Melduję, że opuszczam chwilowo barykady i jadę na front (tzn. na tydzień do Warszawy), niestety bez dostępu do netu. 3mam kciuki za powodzenie naszej akcji :)PozdrawiamAnia
    • Gość: Maglena Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! IP: *.* 18.03.02, 08:56
      A ja dostałam odpowiedź (co prawda tylko jedną), pozwolę sobie wkleić jako zachętę do dalszego pisania :Szanowna Pani,ma Pani calkowita racje co do nieuzasadnionej medycznie decyzji ministra zdrowia w sprawie preparatow dla dzieci z alergiami. Na rowni lekarzami pediatrami i rodzicami domagamy sie od ministra zmiany decyzji. Mam nadzieje, ze te nasze wspolne protesty przyniosa oczekiwany skutek. Minister juz zmienil zdanie (co zapowiedzial w trakcie odpowiedzi na zadane pytania na sali sejmowej) w sprwie astmy oskrzelowej, paskow cukrzycowych czy lekow na nowotwor stercza. Jestem przekonana, ze dalsze naciski spowoduja zmiane decyzji ministra w innych kwestiach. Ja osobiscie i moja kolezanka z komisji zdrowia Ewa Kopacz bedziemy o to walczyc nadal. Obiecuje.Z powazaniemPosel na Sejm RPElzbieta RadziszewskaTo do dzieła i róbmy "dalsze naciski" :hello:Maglena
    • Gość: tatarka Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! IP: *.* 19.03.02, 09:11
      Rozmawiała własnie z ministrem Lapińskim , ale wiele mi nie wyjasnił, strasznie kręcił, na antenie w czasie rozmowy z moim kolegą powiedział , ze preparaty mlekozastepcze, będą refundowane dla tych, którzy ich naprawde potrzebują. A mi powiedział, że alergia najpradopodobniej zniknie z listy chorób przewlekłych, ale będzie refundowana - tylko w jakiej cześci tego nie chciał powiedzieć, więc boje sie ,zę nici z tej refundacji. Genaralnie wg. niego chodzi o to, by lekarze nie oszukiwali i ze względów oszczędnościowych nie przepisywali na recepte preparatów normalnych typu bebiko. Nowa lista leków refundowanych i nowe kategorie chorób mają być znane do końca tygodnia, więc piszcie dalej , ślijcie protesty, moze to pomoże. Ja zobowiązuje sie, ze będe pytać o to w ministerstwie.Pozdrawiam Mira
    • Gość: Agucha Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! IP: *.* 20.03.02, 10:48
      Oj! Ale późno tu zajrzałam! Na szczęście nie za późno na protest, już wysyłam maile! Nie dajmy się! Już i tak dostajemy nieźle po tyłkach, a potem dziwią się że nasze społeczeństwo się starzeje! Jestem na wychowawczym, niedługo wracam do pracy, bo dziura w moim budżecie rośnie w zastraszającym tempie. Trzymajcie się ciepło.Agucha mama alergika
    • Gość: Maglena Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! IP: *.* 21.03.02, 06:49
      Wyciągam wątek na górę z optymistyczną wiadomością (?).Mam nadzieję, że Pani Poseł się nie obrazi za cytat:Szanowna Pani,dzisiaj w rozmowie po debacie na sali sejmowej, gdzie ponownie zapaytalam o interesujace nas preparaty, minister Nauman powiedzial mi, ze znajda sie one na liscie lekow refundowanych.Mam nadzieje, ze to okaze sie prawda i na opublikowanej liscie znajdziemy je.Z wyrazami szacunkuPosel na Sejm RPElzbieta RadziszewskaMaglena
    • Gość: maka Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! - A JEDNAK NIE!!!!! IP: *.* 21.03.02, 13:46
      Mam przed sobą propozycję list refundacyjnych tzn. załącznik do rozporządzenia i co następuje:1. Dieta eliminacyjna w nietolerancji pokarmowejBebilon Pepti 1,2 sojowy 1,2, Humana SL, Isomil 1,2, Nutramigen, Pregestimil, ProSobee1,22. Dieta eliminacyjna z MCTBebilon Pepti MCT, Humana MCTA więc jednak będą refundowane!Pozdrawiam
      • Gość: ulcik Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! - A JEDNAK NIE!!!!! IP: *.* 21.03.02, 15:22
        Możesz mi przesłać skąd to masz?z góry dziekismile)
      • Gość: KachaOb Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! - A JEDNAK NIE!!!!! IP: *.* 22.03.02, 07:33
        Marzena, dziękuję za dobre wieści.Hurra!!! Isomil2 refundowany :)
    • Gość: AnetaByra2 Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! IP: *.* 24.03.02, 19:02
      Witajcie!Niestety nie mam dobrych wiadomości. Rozmawiałam dzisiaj z siostrą, która pracuje w aptece i na dzień dzisiejszy wszystkie mleka są w dalszym ciągu na 100%.Dlatego nie radzę zbytnio się cieszyć, bo w aptekach nie ma takich wiadomości, że ma być inaczej. Ludzie przychodzą i chcą tańszych leków, bo słyszeli w telewizji,ze mają być tańsze ale to nieprawda!!Nawet dla ludzi z chorobami nowotworowymi jakieś plastry jednorazowe będą po 500zł!A leki dla astmatyków też w pełnej odpłatności.Ciekawe tylko kto kogo robi w "jajo"?Aneta.
      • Gość: tatarka Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! IP: *.* 24.03.02, 22:49
        Z tego co wiem preparaty mlekozastępcze bedą refundowane, ale alergia znika z listy chorób przewlekłych, wiec może to być refundacja 50 czy 30 procentowa, ponadto wszystko zalezy od limitów, które też są zmieniane, jeśli np. Niutramigen ma polski odpowiednik ,który jest o połowe tańszy to refundacja, obojetnie jak wysoka by była bedzie dotyczyć tylko tej części ceny do limitu, różnice między limitem a ceną naszego leku trzeba bedzie pokryc z własnej kieszeni. Nie wiem czy dobrze to opisałam, jutro powinnam mieć szczegółowe informacje.PodrawiamMira
        • Gość: Madzia2002 Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! IP: *.* 25.03.02, 18:13
          a od kiedy to alergię zalicza się do chorób przewlekłych ????Ja nieżle musiałam się nagadać ... żeby dostać receptę ""P "" bo wcześniej NALEŻAŁA się tylko 50% zniżki :-(
        • Gość: Villi Re: ZŁA WIADOMOŚĆ!! IP: *.* 25.03.02, 21:08
          W "Kropce nad i" pan minister strwierdził, że listy preparatów refundowanych nadal jeszcze nie zostały zatwierdzone... pogubiłam się już w tym :(Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka