Dodaj do ulubionych

bebilon pepti 2 -uwaga

23.11.06, 12:03
Wstrzymano sprzedaż mieszanki dla niemowląt
Główny Inspektor Farmaceutyczny wstrzymał sprzedaż partii Bebilonu Pepti 2,
mieszanki mlekozastępczej dla niemowląt - poinformowała telewizja TVN24.
Wstrzymano sprzedaż Bebilonu Pepti 2, 450 g, o numerze serii 202531, z datą
ważności 15.08.2008.

Wstrzymanie sprzedaży ma związek z "podejrzeniem wystąpienia wady
jakościowej, objawiającej się zatruciem pokarmowym" - czytamy w decyzji
Głównego Inspektora Farmaceutycznego.

Partia zostanie poddana badaniu, na wyniki trzeba poczekać dwa tygodnie.

to fragment zamiesczony nastronie
wiadomosci.onet.pl/1438723,11,item.html
Obserwuj wątek
    • mamadamianka Re: bebilon pepti 2 -uwaga 23.11.06, 12:54
      oo nie słyszałam. Mam nadzieję, że te puszki co mam w domu to nie z tej serii.
      A kupiłam cztery sztuki.
    • mamaronja Re: bebilon pepti 2 -uwaga 23.11.06, 14:17
      Właśnie o tym mówiło tok fm.
      Najlepiej zadzwonić na infolinię i się upewnić co do innyc serii...
      Zresztą to już nie pierwszy raz w przypadku tego mleka !
      • katis1 Re: bebilon pepti 2 -uwaga 23.11.06, 14:58
        No nie żartujcie dziewczyny- a to mozliwe, że inne serie też są podejrzane- Boże to jak tu leczyć dziecko jak nie mozna ufać nikomu i niczemu. Jestem przybita , dopiero co przeszłam z nutramigenu na bebilon pepti i chyba zaczynam żałować.Dziś mam kupić następone dwie puszki- jaka pewnośc, że nie są felerne.O rany!
    • anwaryl Re: bebilon pepti 2 -uwaga 23.11.06, 14:57
      Witam. Zastanawiam sie, czy w zwiazku z ta wadliwa partia mleka Peppti zrezygnowac z jego podawania dziecku i przejsc np na HA. Co robicie mamy podajace wlasnie dziecku to mleko. Troche spanikowalam.
      • kaya77 Re: bebilon pepti 2 -uwaga 23.11.06, 15:16
        podobno inne serie tez sa podejrzane. Zastanawiam sie co teraz zrobić. czym
        zastapic bebilon? nutramigen nie wchodzi w grę, mały ma na niego uczulenie.
        • kruffa Re: bebilon pepti 2 -uwaga 23.11.06, 15:38
          Jak się tam obawiasz - kupic BP 1. Z BP2 bywały już wcześniej problemy, ale w
          aptekach, bo partie mleka były zatrzymywane i nie trafiały do hurtowni.

Kruffa
          • aniagali Re: bebilon pepti 2 -uwaga 23.11.06, 16:12
            Ja mam tą partie mleczka, na szczescie uzywam tylko miarke dwa razy dziennie do
            kaszek, uzywałąm go tylko kilka dni bo pozniej wywiozlam do mamy, zeby miała
            jak bedzie siedziała z małym, a sobie kupiłam drugi ...i wiecie co, przez te
            kilka dni uzywania Juliusz robił około 5-6-ciu kupek dziennie a ja
            niewiedziałam o co chodzi, juz mialam isc do lekarza ale nagle przestał, i
            chyba tak sie składa, dlatego, ze mleko zostało wywiezione...
    • setia Re: bebilon pepti 2 -uwaga 23.11.06, 16:06
      tak naprawdę nie wiadomo czy na pewno ten preparat mlekozast. byl przyczyna
      zatrucia, jesli to zatrucie było, wiadomo jak to bywa z alergikami; trudno
      czasem dojsc co mogło zaszkodzic.
      moja córka pije od czasu do czasu wlasnie BP2 i to akurat kilka dni temu
      otworzylam puszkę z tej feralnej serii (juz wylądowała w koszu) i jakos jej nie
      szkodzilo.
      • pestka14 Re: bebilon pepti 2 -uwaga 23.11.06, 16:18
        moje dziecko od wczoraj wymiotuje i ma biegunkę
        je BP2, ale mam inną serię
        myślę jednak, że to nie zatrucie mlekiem, bo ja też wczoraj miałam mdłości
        cokolwiek zjadłam - więc to chyba jakiś wirus...
        ale akurat się musiała nałożyć na afera z Bebilonem! no i pewna nie jestem..
        małej już trochę przeszło, kupy już gęściejsze i nie wymiotuje, ale wczoraj po
        południu jadła kleik na wodzie...
        dziś dodawałam do kleiku 1-2 miarki i pomimo to jest lepiej
        sama już nie wiem, jutro z rana dzwonię do lekarza
    • aasiula1 Re: bebilon pepti 2 -uwaga 23.11.06, 16:16
      ufff dobrze, że Zuzia jadzie na Nutramigenie i na mamusinym cysiu
    • patyska Re: bebilon pepti 2 -uwaga 23.11.06, 16:17
      spokojnie - jeden zatruty niemowlak nie czyni z tej partii trucizny wink ale troche mnie dziwi, ze przy
      produkcji TAKIEGO preparatu moze w ogole dojsc do czegokolwiek. a moze, kiedys kupilam "dziwna"
      partie - niby nie szkodzila Jeremiemu, ale miala dziwny zapach i kolor. oczywiscie importer na swoj koszt
      wymienil wszystkie puszki i jeszcze jakas zabawke przyslal, wiec najwyrazniej mial cos na sumieniu, choc
      twierdzil, ze zmieniony wyglad ne przeklada sie na jakosc etc. hmmm...
    • sdomitrz Re: bebilon pepti 2 -uwaga 23.11.06, 16:50
      Cholera! Mam aż 3 nowe puszki z tej serii! I co robić? Czy będą wymieniać na
      dobry BP?
      • wiki1977 Re: bebilon pepti 2 -uwaga 23.11.06, 17:14
        ja mam właśnie otwartą puszkę z felarnej serii. powiem szczerze, że ja swój
        bebilon podejrzewałam, że coś jest nie tak bo od kiedy kupiłam we wrześniu nowy
        zapas młoda kaszle mi w nocy i nic nie pomaga budesonid i inne jej
        dotychczasowe leki. w dzień jest zupełnie zdrowa, byłam oczywiście u lekarza,
        gardło ok, oskrzela też. myślałam przez chwilę że może ma już przesyt bebilonu
        i się na niego uczuliła ale teraz myślę że może jest on zanieczyszczony jakimś
        innym mlekiem. oczywiście dzisiaj odstawiam tą puszkę ale co dać w zamian ?
    • szara_mysz1 mój syn zjadł 6 puszek mleka z tej serii i jest OK 23.11.06, 17:15
      Cześć Dziewczyny,
      własnie znalazłam 6 pustych już puszek po bebilonie pepti 2 z tej serii. Na
      początku trochę sie przeraziłam ale właściwie już jest po fakcie. Żadnej
      biegunki Mały nie miał. Moze faktycznie jeden przypadek biegunki to jeszcze nie
      tragedia. W końcu po to są rózne rodzaje mleka żeby dobrać dziecku najlepsze.
      Mój synek słabo przybierał na wadze na nutrze... no to teraz powinnam o to
      oskarżyć producenta wink
      A tak poważnie bądźmy czujne ale nie dajmy się zwariować. "Jedna jaskółka
      wiosny nie czyni".
      Pozdrawiam.
      • pestka14 też znalazłam pustą puszkę z tej serii 25.11.06, 17:49
        ostatnią niewyrzuconą, ale pewnie mała zjadła takie 4, bo po tyle kupuję
        za to rozchorowała się dopiero teraz, jak je inną serię
        tia, to na pewno takie opóźnione działanie wink, do tego nawet na odległość musi
        działać, skoro mnie też dopadło, a nie przypominam sobie, żebym BP jadała...
        A tak na poważnie, to już mam dość tej biegunki u małej. Wczoraj już było
        lepiej a dziś nawrót - rzadziutka kupa (albo mokre bączki) co godzinę góra
        półtorej z przerwami na spanie...
        Nifuroksazyd, lacidofil (o który się musiałam wykłócić w aptece, bo na recepcie
        pani doktor wypisała lakcid)i jakoś nic lepiej. Boję się, że w przyszłym
        tygodniu znowu u lekarza wylądujemy...
    • setia Re: bebilon pepti 2 -uwaga 23.11.06, 19:29
      no tak, posłuchałam w wiadomosciach ze to dziecko zareagowalo biegunka i bólem
      brzucha na BP2. cóz, moja reagowała tak na Nutramigen; czy mam napisac do
      głownego inspektoratu sanitarnego zeby wycofali Nutramigen z aptek???
      nie dajmy się zwariowac, mam wrazenie ze komus na mózg padło po ostatniej aferze
      z corhydronem. albo to robota konkurencjismile
    • chalsia Re: bebilon pepti 2 -uwaga 26.11.06, 22:17
      moje dziecko jadło puszki z tej serii i wszystko OK. Jednak pozostałe w domu
      puszki wymieniłam w aptece na inną serię. Miałam paragon z tej apteki na BP2
      więc nie było jakichkolwiek problemów z wymianą.
      Chalsia
    • nadrat1 Re: bebilon pepti 2 -zwrot ? 27.11.06, 12:21
      "Bebilon pepti 2 sprzedawany jest tylko na receptę. Jeśli ktoś stwierdzi, iż
      posiada preraprat feralnej serii, może w tej aptece, w której kupował Bebilon,
      wymienić go na preparat innej serii."

- jeśli już zdążyliśmy to ferelne pudełko otworzyć czy to też można oddać?
      • madziulaz Re: bebilon pepti 2 27.11.06, 14:05
        ja w domu znalazalm 1 puszke z tej serii, wiec najprawdopodobniej Mateusz zjadl
        3 pozostale..(bo kupuje po 4)..
        od drugiej polowy sierpnia mamy problemy z kupami..
        robilam badanie kału wyszla e.coli patogenna, potem grzyby na granicy normy...
        przeszlismy na diete bezglutenowa i bezlaktozowa..uspokoilo sie..ale w polowie
        wrzesnia wrocilo..
        Podalam Nifuroksazyd, od tego momentu stale podoaje probiotyki, Lacidofil,
        Enterol, teraz Acidolac..
        i jest ok..
        zastanawiam sie ile z problemow pokazromowych mojego dziecka bylo z winy
        bakterii a ile z winy feralnych puszek Bebilonu..
        dzwonilam na infolinie Nutrici, kazali czekac ok.2 tygodni, probli poszly do
        badan mikrobiologicznych..
        M.
    • bruksia Re:zgłaszajcie do inspektora 27.11.06, 16:15
      ja również mam "te" puszki i jeszcze przed "aferą" miałam taką myśl, że może
      sensacje są po mleku (nie będę opisywać jakie i dlaczego tak myślałam), ale
      wydało mi się to nieprawdopodobne. Ale teraz ...
      rozmawiałam z aptekarką. narazie nie wymieniają puszek, bo sprawa jest w toku i
      nie wiadomo czy "uwierzą" temu dziecku. dlatego jeżeli inni mieli podobne
      problemy dobrze by było to zgłosić do inspektora famaceutycznego, wiecie na
      zasadzie poszlaki jeżeli kilkoro dzieci miało podobne obiawy itp.
      Tel. do inspektora 022 628-28-60 lub 022 628-24-09
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka