Dodaj do ulubionych

ratujcie - urodziny 3-latka

IP: *.* 27.03.02, 23:39
Błagam ratujcie, mój synek skończy zaraz (za 2 dni) 3 latka a biedaczek jest alergikiem i co z tortem itp.?Ma uczulenie głównie na pszenicę , ale również na mleko krowie (jogurt może), białko jaja (przepiórki O.K.), pomarańcze, innych nie będę wymieniać bo nie mają związku z tą sprawą. Jeżeli znacie przepisy na ciasta bez ww składników proszę podzielcie się ze mną bo smutne to będą urodziny przy sałatce a bez ciasta, co więcej rodzinka mojego ślubnego też nie wytrzyma braku słodyczy. Synek ciągle mówi o torcie ze świeczką - czyta w moich myślach czy co ?Zaopatruję się głównie w sklepie przy pl.Wiosny Ludów w Poznaniu i testowałam już ich przepis na ciasto sypkie (ciasto kruche z paczki, jabłka i masło) ale to jest okropnie tłuste nawet z mniejszą ilością tłuszczu.Czekam z niecierpliwością na Wasze listy.Renata
Obserwuj wątek
    • Gość: Elik Re: ratujcie - urodziny 3-latka IP: *.* 28.03.02, 11:09
      Cześć Renatko, witam w gornie. Polecam Ci książkę kucharską wegetariańską http://puszkkka.spinacz.pl/, tam po lewej stronie na górze znajdziesz wyszukiwarkę zaawansowaną , potem przy "znajdz przepisy zawierające" odklikujesz "przynajmniej 1 z powniższych składników" to z lewej strony.Od prawej jest opcja do odkliknięcia składników których nie chcesz w przepisach czyli mąka pszenna , jest opcja mąka wrocławka, czyli wiadomo odklikujesz kilka których nie chcesz(przy pomocy klawisza Ctrl - tylko nie obraź się za ten szczegół ale nie wiem na jakim etapie jesteś z komputerem ;)Poszukaj też alfabetycznie jeśli chcesz. Jak już znajdziesz potrzebne przepisy to możesz udać się do sklepu ze zdrową żywnością bo w normalnym nie dostaniesz mąki ryżowej czy sojowej, lub z amarantusa. Adresy sklepów znjdziesz na stronie http://www.puszatkowo.prv.pl/. Jeśli będziesz miała pytania napisz na edziecko lub priv. Mam też fajny przepis na szybką szarlotkę , z forum zresztą, znajdz w wyszukiwarce, albo daj znać to napiszę. Jest 1/4 to mąka pszenna, ale jeśli mały może jeść żytnią to mioże da się ją zastąpić , albo kukurydzianą czy ryżową. Ja niedawno przechodziłam 2 urodzinki. Tort biszkptowy z jaj przepiórczych, uff. Nadzienie ze zmielonych pestek dyni i słonecznika plus konfiturka domowa. Niestety nasączyłam sokiem z cytryny i Olinkę wysypało jak złoto. Cóż teraz mam pewność( potwierdzoną testami) że córa jest uczulona na cytrynę, ale na vit C nie więc teraz rozrobię cebion z wodą , hi,hi. Powodzenia. Daj znać jak poszukiwania.
    • Gość: Elik Re: ratujcie - urodziny 3-latka IP: *.* 28.03.02, 12:22
      Przed chwią teściowa podała mi prepis na krem do tortu, placka. Margarynę ( bezmleczną w naszym przypadku) utrzeć ze szkalnką cukru ( może być pewnie mniej) , albo fruktoza ( jeśli dziecko uczulone na cukier jak moje). Potem powoli dodawać keir , lub jogurt, nie wiem jaką ilość , ale pewnie ok 0,5 litra. Pozdrawiam.Szarlotka: szklanka mąki( ja daję pszenną razową, ale można eksperymentować z ryżową lub kukurydzianą)szklanka płatków owsianychszklanka popingu z amarantusaszklanka cukruproszek do pieczenia ( troszkę, jak to do ciasta), można też cukier waniliowy lub/i cynamonwszystko zmieszać. 1 kg lub więcej jabłek. Ja daję ze słoika smażone przez moją teściową właściwie bez cukru.1 kostka margaryny.Połowę"proszku" wysypać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, na to jabłka, potem reszta "proszku". Na całość pokroić w wiórki margarynę i do piekarnika. Ja piekę ok 1-1,15 godz w tem 180stopni. Pychotka. Papatki.
    • Gość: MiGoTkA Re: ratujcie - urodziny 3-latka IP: *.* 28.03.02, 23:44
      Nie wiem czy zdarzylam ale chcialam najpierw wyprobowac przepis... tzn idee przepisu ktora juz przez jakis czas mialam w glowie...a oto Torcik MiGoTki ;-)Ciasto1,5 szklanki mąki kukurydzianej0,5 szklanki mąki ryżowej (lub ziemniaczanej)0,5 szklanki kleiku ryżowego0,5 szklanki kleiku kukurydzianego0,5 szklanki cukru1 kostka margaryny (może być bezmleczna)Margarynę rozpuścić w garnku razem z cukrem. Ostudzić. Dosypać mąki i kleiki i wymieszać. Ciasto będzie się kruszyło ale takie ma być. Porcję podzielić na dwie części. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać połowę ciasta. Dokładnie ugnieść tak, aby warstwa była mniej więcej równej grubości. Piec 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Pierwszą porcję wyciągnąć z tortownicy i tak samo piec drugą część. Drugą część w tortownicy pozostawić.Galaretka.1 szklanka soku (najlepiej żeby był ciemny i kwaskowy – wiśniowy albo porzeczkowy, ale nie koniecznie)0,25 szklanki wody2 łyżki żelatyny.Żelatynę wsypać do wody, zagotować. Dolać sok, dokładnie wymieszać i pozostawić do stężenia.Masa I400 ml wody4 łyżeczki cukru waniliowego (albo wanilia w laskach)1 szklanka cukru pudru200g margaryny (może być bezmleczna) – wyjętej wcześniej z lodówki, żeby zmiękła.kleik ryżowy Nestlepół szklanki wiórek kokosowychWodę zagotować, wystudzić dosypać kleik – tyle, żeby masa była gęsta. Wrzucić margarynę, wsypać cukier puder i cukier waniliowy i ucierać mikserem. Kiedy masa będzie już jednolita, wsypać wiórki i odstawić do lodówki.Zamiast wiórek mogą być inne bakalie albo owoce.Masa II400 ml wody0,5 szklanka cukru pudru200g margaryny (może być bezmleczna) – wyjętej wcześniej z lodówki, żeby zmiękła.kleik ryżowy Nestle0,5 szklanki cukru6 łyżek wody.0,5 szklanki orzechów włoskich (niekoniecznie, mogą być rodzynki, migdały albo owoce)Wodę zagotować, wystudzić dosypać kleik – tyle, żeby masa była gęsta. Wrzucić margarynę, wsypać cukier puder ucierać mikserem aż do uzyskania jednolitej masy. Pół szklanki cukru wrzucić na patelnię i rozpuścić. Do karmelu dodać 6 łyżek wody – wlewać powoli do masy. Dokładnie wymieszać, wsypać orzechy i odstawić do lodówki.Na ciasto w tortownicy wyłożyć masę I i równomiernie rozprowadzić. Z pergaminu przełożyć drugi placek ciasta, docisnąć i polać galaretką. Odstawić do lodówki, aż galaretka stężeje. Na galaretkę wyłożyć masę z karmelem. Równomiernie rozprowadzić, obsypać orzechami lub wiórkami, albo ozdobić owocami.SMACZNEGO!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka