madzia1505 25.11.06, 11:33 DROGIE MAMY.Może Wy znacie jakiś skuteczny sposób na odparzoną pupę.Ja już sobie nie radzę.Smaruję sudocremem , dużo wietrzę i często zmieniam pieluchy (używam Pampers)a mimo to pupka jest ciągle odparzona. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jogusia24 Re: 25.11.06, 11:39 Mojemu synkowi pomaga bepanthen jest rewelacyjny i nie drogi ok 13 zł. Słyszałam że pomaga tez mąka ziemniaczana ale nie próbowałam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aga.as1 Re: Odparzenia 25.11.06, 11:43 Spróbuj najzwyklejszej pasty cynkowej (do kupienia w każdej aptece, cena ok. 2,- zł). W naszym przypadku sprawdziła się idealnie, odparzenia zniknęły szybciutko. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nulenka Re: Odparzenia 26.11.06, 16:38 polecam krem dla niemowląt F18. Bardzo tani a skuteczny Odpowiedz Link Zgłoś
pacia811 Re: 25.11.06, 11:49 cześć może maluszkowi szkodzą chusteczki nawilżające ( może dodatkowo podrażniają pupcie maluszka), spróbuj przez jakiś czas myć pupę zmoczoną pieluszką bez jakiś środków myjących, i posypuj mąką ziemniaczaną, na moją córeczkę to działa, spróbuj zawsze warto powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
jogga linomag 25.11.06, 11:51 Moja córeczka dostała odparzeń na pupie podczas przechodzenia z pieluch nr2 na 3 ( pampers). Walczyłyśmy z odparzeniami 2 tygodnie za pomocą sudokremu, ale niewiele to pomogło. Potem była mąka ziemniaczana i mycie Zuzi pod kranem zamiast chusteczkami i była znaczna poprawa. Jednak dopiero po zastosowaniu zielonego linomagu odparzenia znikneły(to jest maść a nie krem). Teraz używam na miejsca gdzie były odpzrzenia linomag a na resztę pupy maść pośladkową z Ziaja i myję małą pod kranem. Wpisz w wyszukiwarkę: odparzenia, to na pewno znajdziesz jeszcze wiele innych specyfików na tę dolegliwość. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gosiik Re 25.11.06, 12:30 ja bym zmieniła pieluchy, tak na próbę a na odparzenia nam pomagało zawsze wietrzenie i mąka ziemniaczana pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jotka_aa Re: Re 25.11.06, 13:16 Witam, nam ani Linomag, mąka ziemnaiaczana, ani Sudocrem i inne maści z cynkiem nie pomogły, nawet mycie pod bieżącą wodą...naskórek był już zmacerowany i aby odparzenie przeszło trzeba było go "odbudować", tak rzekł mądry lekarz, przepisał nam raz dziennie cieniuteńko smarować Elocomem i najważniejsze maść Nanobase(w aptece bez recepty, choć droga ok. 30 zł), ale uwierz warto! ta maść odbudowała jakby odparzony naskórek.i po kilku dniach zobaczysz rewelacyjną poprawę, a dodam, że u nas odparzenie było straszne, trwało miesiąc zanim urzyłam w/w maści, ponieważ najpierw próbowałam Sudocremem itp. jak pisałam wyżej, ale te nie pomogły....one zapobiegają odparzeniom, a nie leczą odparzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: Re 25.11.06, 14:26 Elocom zawiera silny steryd. Nie powinno sie go stosować u dzieci do 3 rż... Odpowiedz Link Zgłoś
jotka_aa Re: Re 25.11.06, 17:19 Uwierz mi, że Elocom przepisał pediatra, ordynator szpitalu dziecięcego i cieniuteńka warstwa przez dwa trzy dni raz dziennie nie spowodowała żadnych skutków ubocznych...jesteś przewrażliwiona jak nie które mamy gdy słuyszą słowo "danonek"...chyba to lepsze niż cierpienie dziecka, którego pupka piecze? Odpowiedz Link Zgłoś
asia0212 Re:proszę o pomoc 25.11.06, 14:29 U mnie sprawdza się mączka ziemniaczana lub linomag. Odpowiedz Link Zgłoś
agapit73 Bepanthen 25.11.06, 14:29 Bepanthen masc - fenomenalna, jak reka odjal. Odpowiedz Link Zgłoś
dragon_fruit Re: Bepanthen 25.11.06, 14:38 maść alanthan plus-swietna a pol ceny bepanthenu www.i-apteka.pl/go/_info/?id=333 Odpowiedz Link Zgłoś
sssheee Re: Proszę o pomoc 25.11.06, 14:41 Witam, kiedy moja malutka miała odparzoną pupcię, dość długo szukałam czegoś co może zadziałać i niewiele pomagało... w końcu rewelacyjnie pomógł nam Penaten krem dla dzieci. Acha i sprawdź czy przyczyną nie są przypadkiem pieluszki, bo wydaje mi się, że u nas stało się to po zmianie Pampersów na Huggisy, wróciłyśmy do tych pierwszych ale może to zwykły przypadek... Odpowiedz Link Zgłoś
brises73 Re: Proszę o pomoc 25.11.06, 16:03 A ja proponuję nieśmiało: zmień pieluchy. U naszego Miłka, właśnie pampersy tak mu pupci załatwiły, że szok! Odpowiedz Link Zgłoś
owianka Re: 25.11.06, 16:06 Nam pomógł Tormazol. Trudno go dostać, ale warto poszukać. To to samo, co Tormentiol, tylko bez kwasu bornego. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka57 Re: Mąka ziemniaczana 25.11.06, 16:14 MOjaj córce szkodziły jak sie okazało wzelkie chustaczki. Teraz myję zawsze pupcię czytstą wodą i posypuję mąką (choc juz nie zawsze) i nie mam problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
renia1807 Re: Mąka ziemniaczana 25.11.06, 17:30 Na odparzenia- woda+mydło, wietrzenie pupy+ posypywanie mąką ziemniaczaną albo pudrem alantan. Broń Panie Boże stosować chusteczki nawilżajace bo po nich skóra szczypie jak diabli!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mika9912 Re: już sie robi 25.11.06, 17:27 nie pamiętam jak to sie pisze ale mojej Amelce pomógł tormentiol tani i skuteczny Odpowiedz Link Zgłoś
gizmaaa Re: już sie robi 25.11.06, 18:06 też popieram termentol i częste mycie pupci Odpowiedz Link Zgłoś
brejzaga1 Re: prosze o pomoc 26.11.06, 13:07 witaj ja mialam ten sam problem ,przy zmianach mleka wystapily odparzenie i doszlo do rumienia bylo to bolesne dla mojego Kuby,wiec zaczelam duzo wietrzyc pupe ,zrobilam male dziurki w pampersach,i nigdy niezapinalamm w kroku spiochow,duzo sudokremu ale co wazne skora musi byc dobrze osuszona (czase po zminie pieluchy i myciu.a(sama woda)osuzsalam suszarka z chlodmympowietrzem ,przeszlo i problem niepowraca Kubus ma teraz 8 mies.pozdrawiam, dodam ze pampersy dziurawilam okolo 2 mies a pajacykow na noc dzo dzis niezapinam w kroku Odpowiedz Link Zgłoś
kiniamum tormentiol 26.11.06, 13:09 posmarowac oliwka i na to tormentiolem-bez recepty, po 2 dniach zdecydowana poprawa gwarantowana... Odpowiedz Link Zgłoś
moreno500 Re: 26.11.06, 13:32 tormentiol sobie odpuść (sporo było na temat przypadków śmiertelnych u niemowląt po stosowaniu kwasu bornego), lepiej użyć tormazolu (to samo co tormentiol, tylko bez k.b.) i jak mówiły poprzedniczki - wypróbuj inne pieluchy. nas odparzał pampers rozmiar 3 (wcześniej było ok), po zmianie na huggies odparzenie zniknęło w ciągu kilku godzin. i dodatkowo idź do lekarza, bo może to być nadkażenie bakteryjne lub grzybicze i trzeba zastosować coś na receptę. ale koniecznie wypróbuj inne pieluchy! Odpowiedz Link Zgłoś
paulapo Re: prosze o pomoc 26.11.06, 16:57 mojemu synowi pomógł najzwyklejszy clotrimazol (tak, tak to ten co sie stosuje przy zapaleniu pochwy). smarowałam 2 razy dziennie, a przy kazdej zmianie pampersa zamiast kremu - puder nivea. Przeszło Odpowiedz Link Zgłoś
aghatta1 Re: prosze o pomoc 27.11.06, 12:33 Ja odstawiłam chsteczki pielęgnacyjne i do wycierania pupy stosujemy wacik zwilżony tylko wodą, potem smaruję grubo sudocremem i jak ręką odjął nie mamy żadnych problemów z pupą. Chusteczki wydaje mi się są za bardo pefumowane dla niektórych delikatnych pup. Odpowiedz Link Zgłoś