Dodaj do ulubionych

Bebilon sojowy kontra Nutramigen

IP: *.* 03.04.02, 14:26
Mój młodszy synek początkowo (po przejściu z piersi) był karmiony Nutramigenem. Przerażała mnie każda jego kupka - zielona i śmierdząca brrr! Zaufana pediatryca poleciła nam wówczas Bebilon pepti (1 lub 2 - w zależności od wieku). To też jest hydrolizat białka mleka krowiego czy coś w tym stylu (jak Nutramigen), ale nieco lepszy w smaku i umożliwia lepszą obserwację stolca. Może warto spróbować?Pozdrawiam,Kaśka
Obserwuj wątek
    • Gość: MiGoTkA Re: Bebilon sojowy kontra Nutramigen IP: *.* 03.04.02, 15:05
      Przeciez Bebilon Sojowy to zupelnie cos innego niz Bebilon Pepti. Sojowy jak sama nazwa wskazuje to mleko sojowe a Pepti to hydrolizat mleka krowiego. Rozni sie od Nutramigenu tym, ze jest bardziej alergizujacy - w druga strone patrzac bialka sa mniej shydrolizowane, a wiec z reguly przechodzi sie z Pepti na Nutramigen (jako ostatecznosc) a nie odwrotnie.ANia.
      • Gość: tesla Re: Bebilon sojowy kontra Nutramigen IP: *.* 04.04.02, 09:17
        Temat postu rzeczywiście niezbyt pasuje do treści, ale to miała być odpowiedź na dyskusję na temat soja-nutramingen, ale jako debiutantka niewłaściwie to wykonałam :(Chodziło mi o to, żeby uspokoić i podsunąć rozwiązanie dziewczynom obawiającym się, że ich dzieci są uczulone na Nutramigen. Mam zbyt mało wiadomości, by zgłębiać ten temat, aczkolwiek wiem, że oba (pepti i nutramigen) preparaty sa mlekozastępcze, zaś pepti jest wskazany przy nawracających biegunkach. Dla mnie zdecydowaną wadą nutramigenu było to, ze nie wiedziałam, czy kupka jest zielona i śluzowa z powodu nutramigenu, uczulenia czy też infekcji rota-wirusowej. Przy bebilonie pepti Krzysiek nie ma żadnych zmian skórnych i wiem, jak reaguje na nowe pokarmy. Dla nas przejście na Bebilon pepti skończyło się sukcesem...Pozdrawiam, Kaśka
      • Gość: Brenda Re: Bebilon sojowy kontra Nutramigen IP: *.* 05.04.02, 11:27
        Jeśli chodzi o kupki: mój synek przez pewien czas pił tylko Bebilon Pepti i robił kupkę UWAGA: raz w tygodniu. W poniedzialek o 8:30 rano napinal sie i w pieluszce ladowala zielona kupa w ogromnej ilosci. Nasz pediatra prowadzacy uwazal, ze takie rzeczy sie zdarzaja i nie ma powodow do niepokoju. Niemniej jednak zalecil podawanie Debridatu.
    • Gość: Annik Re: Bebilon sojowy kontra Nutramigen IP: *.* 03.04.02, 15:30
      Hej! Mój mały jdał mutramigen od 4 miesiąca( dokarmiąłm go jedną butelką dzienniea ja sam byłam na diecie).Robil zeilonkawe kupki ale to było normalne więc sie nieprzejmowałam.Potem pzez miesiaca był na bebilonie sojowym ale odstawiłam bo soja tez lubi uczulać.Potem jadl pebilon pepti i uważam ze bebiolon pepti był najlepszy.Bebilon pepti pił do 16 miesiąca i zaczeał mu wprowadzać (za radą pediatry) mleko krowie i o dziwo jak byl uczulony na białko tak po Łaciatym a nei żadnym juniorze w proszku nic mu nie było.czyli faktycznie z alergii pokarmowej sie wyrasta.I skórę ma ładną, czasmi ma atopowe zpalenia skóry ale to nie po mleku, sprawdziłam.Ma wrażliwą skórę.I ma juz 18 miesiecy i pije jszcze 2 butelko mleka dziennie z kleikiem.Ale bebilon pepti nie jest zły
    • Gość: MonikamamaBartka Re: Bebilon sojowy kontra Nutramigen IP: *.* 05.04.02, 08:32
      Mój synek od 6tego miesiąca życia jest na Nutramigenie. Robi zielone, bardzo śmierdzące kupki. Z tego powodu dwa razy próbowałam zastąpić Nutramigen bebilonem pepti, niestety za każdym razem Bartek dostawał silnego kataru, który przechodził po odstawieniu bebilonu pepti. Lekarz alergolog, do którego chodzimy powiedział, że to ze względu na laktozę (cukier mleczny), który uczula niezależnie od białka. Nutramigen jest pozbawiony laktozy. Dlatego nie można mówić o wyższości jednego preparatu nad drugim. Produktów sojowych nie wprowadzałam ze względu na silne działanie uczulające soji.
      • Gość: Basia72 Re: Bebilon Pepti kontra Nutramigen do Moniki mamy Bartka IP: *.* 05.04.02, 10:58
        W swoim poście napisałaś że twój syn po Nutramigenie robi zielone kupki, jeżeli możesz to odpisz mi jak długo już podajesz Nutramigen i jak na to zapatruje się twój pediatra (najbardziej interesuje mnie to czy twój alergolog twierdzi że dziecko przy podawaniu Nutramigenu może robić takie kupki i czy rzeczywiście nie trzeba się martwić), my mamy taki sam problem tylko że kupka jest zielona i zniewielką domieszka śluzu i nasz pediatra już od ponad 3 tyg nie może sobie z tym poradzić a gdy ja proponuję zmianę mleka na inne to on kategorycznie zabrania twierdząc że Nutramigen nie może szkodzic.Możesz pisac na priva kinga@kasjersc.com.pl. Pozdrowienia Baśka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka