Dodaj do ulubionych

nutramigen itp a rozwoj maluszka

IP: *.* 01.06.02, 09:50
moj smoczur ma skaze bialkowa a ja nie mam pokarmu. Ma 6 i pol miesiaca, od niecalych dwoch tygodni jest na ProsoBee, ale okazalo sie, ze na soje tez jest uczulony.Wyglada na to, ze bedzie musial pic Nutramigen, ktorym pluje dalej niz widzi. Poza tym, ze Nutramigen jest wstretny boje sie czy dostarcza wszystkiego, czego maluchowi trzeba. Macie doswidczenie z krmieniem Nutramigenem takich malych dzieci? Jak to wplynelo na ich rozwoj?Dodam, ze maly na anemie (raczej jej poczatki, hemoglobina 10,7, dostaje zelazo i witaminy), prawdopodobnie przez jakis czas byl niedokarmiony - wisial na piersi godzinami, ale niewiele z niej lecialo lub to co lecialo nie bylo wartosciowe. A ze smoczur jest spory (9 kilo) trudno bylo wpasc na to, ze jest niedozywiony> lekarka, gdy ja o to zapytalam, tylko sie smiala i powiedziala, ze krzywda mu sie nie stanie jesli troche zrzuci. Hmm, a anemia to nie krzywda? Bardzo prosze, powiedzcie jak to z tym Nutramigenem jest. Czy sa jeszcze inne mieszanki bezmleczne i bezsojowe a smaczniejsze niz Nuttramigen?
Obserwuj wątek
    • Gość: agneli Re: nutramigen itp a rozwoj maluszka IP: *.* 01.06.02, 14:17
      Moja kolezanka wychowala synka na nutramigenie. Teraz ma juz 4 lata, jest to zdrowy i madry chlopiec, tylko ze teraz pluje normalnym mlekiem, a uwielbia nutramigen :bounce:
      • Gość: Lia Re: nutramigen itp a rozwoj maluszka IP: *.* 01.06.02, 20:45
        Podobno bebilon pepti jest smacznejszy ( tez hydrolizat bialkowy) - moja siostra tym karmila malego alergika. Ale znam osobiscie dzieci, ktorym wlasnie nutramigen smakowal. L.
        • Gość: MiGoTkA Re: nutramigen itp a rozwoj maluszka IP: *.* 01.06.02, 20:54
          co do smaku bebilonu pepti i nutramigenu sie nie wypowiadam... ale... nie mozna stosowac zamiennie jednego i drugiego preparatu, ze wzgledu na to ze bialko w nutramigenie jest bardziej "rozdrobnione" niz w pepti, a co za tym idzie duzo mniej uczula...MiG
    • Gość: magdawa Re: nutramigen itp a rozwoj maluszka IP: *.* 01.06.02, 22:30
      Czesc,Spokojnie, moja mala byla na Nutramigenie od 4 miesiaca zycia, nic sie nie dzialo, przybywala ok, krew w porzadku (wyniki badan oczywiscie), na dodatek dzieki mojej konsekwencji i stanowczosci w niepodawaniu nabialu a dawaniu malej nutramigenu mala zostala wyleczona ze skazy w wieku 15 miesiecy. Teraz mam spokoj. Ostatnio miala robione testy i nie ma juz zadnej skazy. To jest normalne zdrowe mleko, ktore przechodzi tylko wiecej "laboratoryjnych czynnosci"smile sama nie wiem jak to nazwac- wada jedna - piorunsko drogie...pozdrawaiam magdawa
    • Gość: goskax Re: nutramigen itp a rozwoj maluszka IP: *.* 02.06.02, 21:26
      Efa... z tego co wyczytałam , Nutramigen jest pełnowartosciowym preparatem mlekozastepczym ! Nalezy tylko pamietać o uzupełnieniu wapnia (dr Myłek podaje przelicznik: 50-70 mg/kg/dobę ,ale nie w syropie !!!) "Pozostałe niezbedne witaminy i mikroelementy znajduja się w wystarczającej ilościw odzywce. ich ilośc nawet przekracza dzienne zapotrzebowaniedziecka na poszczególne składniki" (też ww autorka)Tak więc głowa do góry ! Pozdrawiam
      • Gość: efa Re: nutramigen itp a rozwoj maluszka IP: *.* 03.06.02, 13:14
        dzieki za wszystkie odpowiedzi i prosze o jesszczesmile
        • Gość: goskax Re: nutramigen itp a rozwoj maluszka IP: *.* 04.06.02, 12:34
          Efa..zapomniałam dodać,że przy podawaniu preparatów mlekozastepczych mogą wystepować zielone stolce . Ja o tym nie wiedziałam i "trochę" się martwiłam ... Pozdrawiam
          • Gość: efa Re: nutramigen itp a rozwoj maluszka IP: *.* 04.06.02, 22:09
            bylismy wczoraj u pani alergolog. no i jest dziwnie: kazala zostac przy Prosobee (preparat sojowy), mimo ze mlodego troche wysypalo. powiedziala, ze generalnie przesadza sie z ta skaza bialkowa i poki nie bedzie mial powazniejszych problemow powinien jesc co sie da. hm. zawsze slyszalam, ze trzebba uwazac na alergeny, zeby zapobiec alergii wziewnej itd. ta pani uchodzi za swietnego fachowca, wiec sama juz nie wiem
    • Gość: goskax Re: nutramigen itp a rozwoj maluszka IP: *.* 05.06.02, 14:37
      Efa.. może zasiegnij porady jeszcze jednego alergologa ...jaki jest sens karmienia mlekiem , które mu nie służylo ?A właściwe czym to się objawiało ? Przecież konsekwencje nietolerancji moga być bardzo poważne !!!
    • Gość: MonikamamaBartka Re: nutramigen itp a rozwoj maluszka IP: *.* 07.06.02, 10:45
      Mój synek ma skończony roczek od 1/2roku jest niemal wyłącznie na Nutramigenie, wyniki morfologii krwi bardzo dobre. Bebilon pepti zawiera laktozę (cukier mleczny), który uczula niezależnie od białka mleka krowiego. Nutramigen jest pozbawiony laktozy. Niedawno robiłam testy synkowi i okazało się, że nie jest uczulony na białko krowie, a właśnie na laktozę. Dla tego muszę mu podawać Nutramigen. Preparatów sojowych nie podawałam, ponieważ soja jest silnym alergenem. Wolałam nie ryzykować tak samo jak mój lekarz. Nie podaję dodatkowo żadnych witamin i minerałów z wyjątkiem witaminy D3.
    • Gość: agula Re: nutramigen itp a rozwoj maluszka IP: *.* 07.06.02, 21:05
      Moja corka przestała pić Nutramigen w wieku UWAGA!- 6 lat. Do tej chwili pila go dobrowolnie ( ku mojej uciesze bo jest to preparat wartosciowy). Dodam,że z alergią poradziłyśmy sobie dużo wcześniej i Ania jedocześnie pila Nutramigen i zajadała jogurty i sery. Dzięki niemu wyprowadzilam córkę z anemii no i alergii. Dzisiaj Nutramigen pije mój 1.5 roczny synek tuż po tym jak odstawiłam go od piersi (9mies). Wiedząc, że ma alergię na krowie mleko - sojowego nawet nie próbowałam dawac. Jedna tylko zasada: nie pokazujemy dzieciom, że Nutramigen ma ohydny smak :lol: Przy próbowaniu pięknie się uśmiechamy :grin: Pozdrówka . Acha, dzieci rozwijają sie b. dobrze. Aga.
    • Gość: efa Re: nutramigen itp a rozwoj maluszka IP: *.* 08.06.02, 13:08
      dziekuje wszystkim za odpowiedzi. i wiecie co? jak skonczyly sie upaly, cala wysypka zniknela! wyglada na to, ze pani alergolog mogla miec racje! moze to byly potowki? chociaz nie mam pojecia co moglyby robic potowki na lydkach. A moze winne sa brzoskwinie ze sloiczka? tak czy tak maly nie jest juz w kropki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka