Dodaj do ulubionych

MASLO - a skaza bialkowa

IP: *.* 19.06.02, 21:00
Chcialabym sie dowiedziec czy dzieci ze skaza bialkowa moga jesc maslo. Zawsze myslalam ze nie, ale moja kuzynka twierdzi, ze tak. :what: Jej coreczka ma skaze i od 4 miesiaca jadla zupki z maslem :crazy: Czy w diecie waszych alergicznych maluchow jest maslo? Ona mowi, ze to jest tluszcz wiec nie uczula :sarcastic:
Obserwuj wątek
    • Gość: AniaSK Re: MASLO - a skaza bialkowa IP: *.* 20.06.02, 09:17
      To chyba bardziej zależy od stopnia skazy. Są dzieci, które nic mlecznego, ani pochodnego z mleka (masło) jeść nie mogą, ale np. mój mały ma skazę białkową tylko na "czyste" słodkie mleko, jogurty czy masło w ogóle go nie uczulają.Ania
    • Gość: mszb Re: MASLO - a skaza bialkowa IP: *.* 20.06.02, 10:57
      Chciałam tylko dodać do poprzedniej odpowiedzi, że nie należy wierzyć nikomu, kto mówi, że w maśle nie ma białek mleka, bo masło to sam tłuszcz. Z tego co ja wiem, to tłuszczu w maśle jest max. 75 - 80%, a reszta to woda, pozostałości maślanki(czyli w tym białka) i extra dodatki np.śmietanka (masło śmietankowe). Niektórym dzieciom alergicznym rzeczywiście masło nie szkodzi, a innym (tak jak mojemu) szkodzi tak samo jak słodkie mleko.Pozdrowienia.
    • Gość: Elik Re: MASLO - a skaza bialkowa IP: *.* 20.06.02, 12:25
      No to ja polecę masło klarowane tzw ghee.Moja córa jest uczulona na mleko i nie tylko zresztą. Przepis znalazłam za pośrednictwem forum zresztą. Wkaładam do garnka, najlepiej z grubym dnem, ale nie koniecznie masło- ja kilka kostek i rozpuszczam a potem gotuję na małym ogniu około pół godziny zbierając fusy i pianę. Trzeba uważać aby masło się nie przypaliło bo będzie gorzkie. Częśc fusów pozostaje na dnie garnka część udaje mi się zebrać łyżką. W zależności od masła (staram się kupować te o zawartości tłuszczu 82%) odchodzi jakaś 1/3. Z tego piekę czasem mężowi pyszne ciasteczka maślane z czekoladą.Masło powinno być klarowne o posmaku orzechowym. Na kanapki moim zdaniem się nie nadaje , ale do potraw czy na kluseczki mniam.Potem jeszcze przecedzam przez grubą lnianą szmatkę i gotowe.Takie masełkodłużej postoi, podobno w chołodnym miejscu i pół roku( nie próbowałam ;)Można nawet na nim smażyć- ja smażę placuszki bananowe.Mojej córci nie szkodzi to masło a normalne owszem. Pozdrawiam.
      • Gość: AniaSK Re: MASLO - a skaza bialkowa IP: *.* 20.06.02, 12:38
        Zgadza się, ja robiłam to masełko i przechowywałam w lodówce ponad 3 m-ce, nadal było pyszne.
    • Gość: jagus Re: MASLO - a skaza bialkowa IP: *.* 20.06.02, 22:17
      Nam pani alergolog powiedziala ze jesli zechcemy sprawdzic czy Magda jest uczulona na mleka to musimy zaczac najpierw od masla, potem ser bialy (ale nie pakowany tylko na wage), jogurty (naturalny) i dopiero mleko. Wedlug stopnia alergizacji maslo podobno najmniej uczula.Aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka