IP: *.* 29.08.02, 20:06
Cześć,jestem mamą pół rocznej Natalki.Od około 2 lat choruję na astmę oskrzelową,która objawiała się strasznymi dusznościami.Jednak mimo astmy zdecydowałam się na dziecko i do tej pory karmię moją córcię piersią.Przeczytałam gdzieś w gazecie,że jeśli matka choruje na ten rodzaj astmy powinna karmić tylko do 4 mięsiąca.Od 1,5 roku choroba tak jakby się cofnęła i jak na razie jestem zdrowa.Czy w związku z tym moja córka też może kiedyś chorować? Czy może już teraz powinnam się tym bardziej zainteresować? Bardzo proszę-pomóżcie! Pozdrawiam-Joanna
Obserwuj wątek
    • Gość: Hermiona Re: astma??? IP: *.* 30.08.02, 14:58
      Cześć, Joasiu! Wydaje mi się, że nie ma żadnego konkretnego powodu, żeby mama-astmatyczka karmiła tylko do 4-tego miesiąca. Astma i alergia są przecież dziedziczne, więc Twoja córeczka może w przyszłości zachorować bez względu na to, jak długo ją karmiłaś. Albo może inaczej - im dłużej ją będziesz karmić, tym lepiej, bo to ją będzie chroniło przed alergią na białko (a od niej zwykle u dzieci zaczyna się "marsz alergiczny", który kończy się astmą). Wydaje mi się, że jeśli tylko możesz brać leki, które nie sa dla niej szkodliwe (nie przechodzą do pokarmu) i dobrze się czujesz, to karm jak najdłużej. Nie wydaje mi się, żeby to miało Ci zaszkodzić....:hello: Monika
      • Gość: isabellla Re: astma??? IP: *.* 30.08.02, 16:16
        WitamJa też czytałam publikację, że matka alergiczka i/lub astmatyczka powinna karmić dziecko 4 miesięce, ponieważ może być tak, iż zwięszają się szanse na alergię/astmę.PozdrawiamIza - astmatyczka i alergiczka,
    • Gość: rąbek Re: astma??? IP: *.* 01.09.02, 12:19
      Cześć !Parę słów na temat astmy . Nic nie piszesz o lekach typu sterydy doustne, leki antyhistaminowe, antyleukotrienowe typu Singulair. jesli bierzesztylko leki wziewne nie ma przeciwskazań do karmienia piersią jak długo chcesz.pardoksaknie ciąża moze polepszyć jej stan.Co do córci. Może dziedziczyc astmę . Wazne - jesli wiesz na co jestes uczulona to staraj sie unikać alergenów u córeczki. ni episzesz tez co to z rodzaj astmy. daj znać , jesli będe mogła odpowiem na Twoje pytania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka