Dodaj do ulubionych

Czy banany muszą być eko?

04.12.06, 12:15
Pierwszy raz kupiułam z eko sklepu, żeby zbadać, czy wogóle moje dziecko
będzie mogło je jeść. Wydaje się, że może, ale wkurzają mnie terminy
oczekiwania na nie. Otóż dziś zadzwoniłam i okazało sie, ze będą dopiero za
tydzień we wtorek!!!
Czy podajecie dzieciom banany kupowane gdzieś na bazarku czy w hipermarkecie?
Obserwuj wątek
    • kruffa Re: Czy banany muszą być eko? 04.12.06, 13:11
      Małemu silnemu alergkowi nie. Możesz sprawdzić czy chemia z banana twoje
      dziecko uczula czy nie. Moja córka jak miała rok nie mogła ich jeśc, jak miała
      prawie 3 już tak.
      Do testowania dobre są też słoiczki hippa jeśli dziecko może jabłko lub
      brzoskwinię lub morelę - już nie pamiętam. Gerbera słoiczków nie polecam, bo są
      z kwaskiem cytrynowym.

Kruffa

• patyska Re: Czy banany muszą być eko? 04.12.06, 13:44
      jesli mam byc szczera to te ze sklepu Jeremiego nie uczulaja, a eko tak. najprawdopodobniej za malo sa
      polane przed podroza i cos tam w nich gnije i uczula. natomiast zwykle czikity wink na luziku, choc jest
      spejalna procedura ich podawania: trzeba je umyc gabka dokladnie, NIE PARZYC!, obrac tak, by nie
      dotknac, umyc dokladnie rece i dopiero dotykac obranego, odkroic grubo obydwa konce, udusic z
      odrobina wody. podac. smacznego wink
      • agata9991 Re: Patyska 04.12.06, 15:11
        a czemu nie parzyć? Ja zawsze wlaśnie parzę. Teraz to juz nie wiem,bo i tak
        parzę, ale kiedyś po niewyparzonych zawsze wysypka. ja myslałam że właśnie
        parzeniem wybijam cały "ekwadorski" czy jaki tam syf.
        • patyska Re: Patyska 04.12.06, 15:25
          bo pod wplywem wysokiej temperatury pory skorki moga sie rozszerzyc i "wpuscic" syf z wierzchu (tyczy
          sie zwlaszcza pomaranczy i mandarynek, powiedziala mi o tym o ile pamietam dziewczyna, ktorej
          kolezanki coreczka smile dostala chyba nawet wstrzasu po sparzonej mandarynce, a mandarynki nieparzone
          mogla jesc na luziku). trzeba bardzo dokladnie wyszorowac w cieplej lecz nie goracej wodzie i tak obierac
          by nie dotknac lapa skorki a potem miazszu wink
          • setia Re: Patyska 04.12.06, 16:21
            ale wyjasnijcie mi jaki sens ma w ogóle mycie bananów, jesli skorkę sie obiera i
            to tak, zeby nie dotknac tego co w środku smile ja własnie z tego powodu zeby nic
            nie przeniknęło do środka nie myje bananów wcale, tym bardziej nie przyszloby mi
            do glowy zeby je parzyc.
    • mama_marunia Re: Czy banany muszą być eko? 04.12.06, 13:50
      Najpierw poodawałam słoiczkowe - potem zwykłe banany ze sklepu, czy hipermarketu
      - wszystko było Ok. Teraz dziecko nie chce ich już jesć....
      • beatle1 Re: Czy banany muszą być eko? 05.12.06, 09:28
        banany hippa tez zawieraja cytryne niestety.
        • kruffa Re: Czy banany muszą być eko? 05.12.06, 10:40
          Ale z tego co pamiętam te mieszane z innymi owocami już nie - przynajmniej
          niektóre.

Kruffa
          • kuroda Re: Czy banany muszą być eko? 05.12.06, 21:37
            Owszem czysty banan Gerbera jest z kwaskiem cytrynowym, I ten banan u nas
            przeszedl. Natomiast czysty banan hippa jest z sokiem cytrynowym i ten uczulil
            syna (sok cytrynowy moim zdaniem). Pewnie nowosci Wam nie powiem, ale kwas
            cytrynowy i sok cytrynowy to nie to samo. Tak mi mowi maz- chemik. Owszem sok
            zawiera kwas cytrynowy, ale jeszcze mnostwo substancji chemicznych (czyt.
            organicznych, naturalnych).
            Oczywiscie ktos moze byc uczulony na kwasek cytrynowy.
            • kruffa Re: Czy banany muszą być eko? 05.12.06, 22:25
              Pewnie, że kwasek i sok cytrynowy to 2 różne rzeczy. Mi wystarczy, że nic tak
              nie czyści kamienia jak właśnie kwasek cytrynowy. Używam go do czyszczenia
              czajnika i kranów. Jak pomyślę, że można coś takiego jeśc to słabo mi się robi wink
              Kruffa
              • kuroda Re: Czy banany muszą być eko? 07.12.06, 00:26
                Zgadza sie! To tez racja i my tez czyscimy tym czajnik i innesmile Chodzi o to, ze
                w ten sposob wyprobowalam banana. Wiem teraz, ze mlody nie jest uczulony na
                niego i zjada juz te nie eko, a starsza byla uczulona az do 30m-ca zycia.
                Mam tylko cicha nadzieje, ze kwasku nie uzyja tyle co ja do czyszczenia.
                Hm, a probowalas czyscic zlew czystym sokiem z cytryny lub pomaranczy? Tez
                cudnie schodziwink W koncu to kwasy owocowe.
                • kruffa Re: Czy banany muszą być eko? 07.12.06, 07:30
                  Nie, ale spróbuję - dzięki smile)

Kruffa
    • betty69 Re: Czy banany muszą być eko? 07.12.06, 09:46
      piszecie o kwasie cytrynowym w sloikach banana. tak mi sie zdaje ze w Sinlacu tez jest kwas cytrynowy
      jako regulator kwasowosci czy cos takiego, a wiekszosc dzieci alergicznych go je. chyba w takim razie nie
      trzeba sie bac tego skladnika?...
      • mama.wojtusia Re: Czy banany muszą być eko? 07.12.06, 12:35
        A propos kwasu cytrynowego - w którejś z dzieciowych gazet przeczytałam, że to
        jeden z mitów, że może uczulać, bo podobno to substancja, którą fizjologicznie
        mamy w sobie (?...).
        • mamaksinka Re: Czy banany muszą być eko? 07.12.06, 13:25
          Taaak, to pewnie jak z oliwą z oliwek - przecież ona też nie uczula smile
          tylko dziwnym trafem moje dziecko i po oliwie i po kwasku było wysypane.

Jeśli nawet w organizmie jest kwas cytrynowy, to na pewno ten dodawany do
          jedzenia jest otrzymywany w wyniku procesu chemicznego, i pewnie oprócz kwasu są
          tam jeszcze jakieś zanieczyszczenia. Może to one uczulają - nie wiem.
          Ja swojemu dziecku nie daję nic z kwaskiem.
          • mamaksinka Re: Czy banany muszą być eko? 07.12.06, 13:38
            Oczywiście chodziło mi o to, że jest otrzymywany syntetycznie, bo w wyniku
            procesu chemicznego to by nie było nic dziwnego smile w końcu żyjemy też dzięki
            procesom chemicznym
            • karotka11 Re: Czy banany muszą być eko? 07.12.06, 14:27
              betty, witamina C to kwas askorbinowy
        • setia Re: Czy banany muszą być eko? 07.12.06, 18:40
          mama.wojtusia napisała:

> A propos kwasu cytrynowego - w którejś z dzieciowych gazet przeczytałam, że to
          > jeden z mitów, że może uczulać, bo podobno to substancja, którą fizjologicznie
          > mamy w sobie (?...)

kwas cytrynowy dodawany do żywności jest zazwyczaj produkowany syntetycznie z
          fermentacji pleśni Aspergillus niger. niespecjalnie mi się to podoba.
    • betty69 Re: Czy banany muszą być eko? 07.12.06, 10:37
      HiPP Jabłka z bananami - BIO
      Składniki:
      jabłka*, banany*, witamina C.

te sa bez kwasu smile
    • elkusia Re: Czy banany muszą być eko? 07.12.06, 11:28
      w gazetach o dzieciach radzą, żeby podawać banany gdy zaczynają lekko czernieć
      tzn. skórka nie zawartość. Wtedy niby już ta cała chemia na nich się ulatnia i
      przestaje działać. Mąż opowiada, że jak był w USA to, gdy banany zaczynały
      czernieć to jej przenosili do działu art. ekologiczne i podwajali cenę smile))))
    • betty69 Re: Czy banany muszą być eko? 07.12.06, 19:02
      wiecie od ktorego m-ca mozna podawac banany?
      • natela Re: Czy banany muszą być eko? 08.12.06, 16:34
        to zalezy np. wg medycyny chinskiej u malych dzieci, szczegolnie tych z alergia
        bananow nie nalezy podawac ze wzgledu na ich wychladzajace dzialanie, chodzi
        bowiem o to zeby maly organizm wzmacniac energetycznie wlasnie glownie poprzez
        diete
        • betty69 Re: Czy banany muszą być eko? 08.12.06, 17:05
          alergolog ktora prowadzi synka powiedziala nam ze jest tyle polskich owocow ze z bananami mozna
          poczekac. teraz mam nie dawac (synek ma 10-mcy).
    • pmjc Re: Czy banany muszą być eko? 08.12.06, 22:07
      A ja zaczęłam od bananów gerber dawać cokolwiek, bo moje dziecko nie mogło ani
      jabłek, ani gruszek, ani marchwi, ani moreli, a banany o dziwo tak.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka