ania7212 24.01.07, 12:31 Czesc.Mam pytanie do Ciebie dotyczace metody PCR.Pan w lab powiedział, ze daje ona grubo ponad 90 procent skutecznosci i ze wystarczy pojedyncze oznaczenie.Aha mamy nia oznaczac nasza entamoebe histolytice.Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziunia_f Re: do dziunia_f 24.01.07, 13:17 Nie mam zadych doswiadczen w kwestii wykrywania pasozytow jelitowych ta metoda. Znane jest mi wykrywanie bakterii przy pomocy techniki PCR, rzeczywiscie charakteryzuje sie ona duza specyficznoscia i czuloscia, jest to metoda genetyczna, w ktorej materialem badwaczym jest DNA danego organizmu. Natrafilam na takie info: "Metoda PRC wykorzystywana do wykrywania patogenow cechuje sie bardzo wysoka czuloscia, polaczona ze stosunkowo krotkim czasem potrzebnym do wykonania badania oraz niskimi wymaganiami odnosnie transportu probek, gdyz metoda nie wymaga zdolnosci namnazania czynnika infekcyjnego. Z tych powodow metoda PCR coraz czesciej zastepuje klasyczne metody wykrywania drobnoustrojow" Oto link do calosci: www.labogen.de/pdf/pl/wetinfo/informacje_laboratoryjne/infektionserreger_pcr.pdf Akurat tu oznaczenia dotycza zwierzat, ale to akurat nie ma znaczenia, bo zasada metody pozostaje bez zmian. Mysle, ze jest to dobra metoda diagnostyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
ania7212 Re: do dziunia_f 24.01.07, 13:32 Dziekuje bardzo.Ponoc w Niemczech jest to szeroko stosowana metoda i pozwoliła ona na oznaczenie genotypu naszej ameby, no i niestety jej patogennosci.Szkoda tylko, ze lakarz jest mało tym zainteresowany. Odpowiedz Link Zgłoś