ki25 07.10.08, 11:34 Prosze o informacje jak ta sprawa wyglada u waszych dzieci. Moj czteroletni wnuk z DMD ma wstrzymane wszystkie szczepienia. Czy wasze dzieci takze? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cat4444 Re: Szczepienia ochronne 07.10.08, 18:08 A dlaczego ma wstrzymane? Z jakiego powodu? Nasze dzieci pod tym względem są ,,normalne" także nic nie szkodzi na przeszkodzie aby je szczepić.Mi po wizycie w niemieckiej klinice, która zajmuje się DMD zalecono szczepienie na pneumokoki ze względu na częste infekcje dróg oddechowych, które towarzyszą chorobie. Odpowiedz Link
ki25 Re: Szczepienia ochronne 15.10.08, 21:06 Neurolog stwierdził,że mogą wystąpić powikłania po szczepieniach typu bezdech, padaczka i inne. Proszę więc jeszcze raz o informacje, czy inni neurolodzy mają takie samo zdanie, zwłaszcza polscy, gdyż podstawowe szczepienia ordynują lekarze rodzinni i to oni opierają się na zdaniu neurologów. Odpowiedz Link
cat4444 Re: Szczepienia ochronne 15.10.08, 21:47 A po jakich konkretnie szczepieniach występuje bezdech i padaczka? Mój syn miał wszystkie szczepienia wg kalendarza szczepień plus jeszcze kilka dodatkowych i żadne tego typu powikłania nie wystąpiły.Oczywiste jest to że po każdej szczepionce mogą wystąpić powikłania nawet po takiej na grypę, ale należy też zachować zdrowy rozsądek i nie szukać na siłę powodu do zmartwień.Wiele dzieci zostaje zdiagnozowanych dopiero w wieku 8-9 lat i każde przechodziło wszystkie obowiązkowe szczepienia.Proszę zapytać tej pani neurolog ile zna dzieci z DMD, u których wystąpiły takie powikłania bo ja uważam że kobieta po prostu przesadza, zresztą co ma neurolog do szczepień? Proszę zasięgnąć porady immunologa a nie lekarza, który nawet nie ma prawa wypowiadać się na ten temat.Mojemy synowi szczepienia orydował pediatra a nie lekarz rodzinny i pierwsze słyszę żeby jakikolwiek lekarz kosultował szczepienia z neurologiem! Odpowiedz Link
angelika.sztajnke Re: Szczepienia ochronne 20.10.08, 22:54 mþj 14 latek miał wszystkiev szczepieniazgodnie z kalendarzem. nic mu nie dolegało po żadnym z nich. Odpowiedz Link
misiu-123 Re: Szczepienia ochronne 24.10.08, 12:32 ale bzdura nasi lekarze sa naprawde nie douczeni... Odpowiedz Link
winampka Re: Szczepienia ochronne 24.10.08, 23:36 Pamiętajmy o tym, że każde dziecko inaczej znosi i toleruje szczepienia. Nasz syn źle to znosił.Jeśli sa przeciwwskazania do szczepień, to trzeba sie do tego ustosunkować. a nie narzekać na lekarzy:)) Odpowiedz Link
amulet1 Re: Szczepienia ochronne 25.10.08, 09:42 Witam. Jeśli chodzi o DMD to nie ma przeciwskazań do żadnych szczepień. Każde dziecko różnie przechodzi szczepienia i nie zależy to od tej choroby tylko od organizmu. Mój syn jest szczepiony wg kalendarza szczepień, a nawet dodatkowo na pneumokoki dzięki czemu prawdopodobnie nie choruje na oskrzela itp, zdarzają mu się zwykłe przeziębienia których nie leczę antybiotykiem. Ostatnie szczepienie przeszedł troszkę gorzej bo dostał gorączki, a poprzednie bezobjawowo. Trzeba szczepić, no chyba że są inne przeciwskazania! Odpowiedz Link
gruchotka Re: Szczepienia ochronne 26.10.08, 12:19 Podawanie sterydów w DMD jest przeciwwskazaniem do szczepień. Mat jako wcześniak był pod opieką Poradni d/s szczepień. I ze względu na wcześniactwo i DMD był zwolniony ze szczepień oprócz WZWB. Potem szczepienie było odroczone ze względu na sterydy. Od 01.01.2008 zlikwidowano Poradnie d/s szczepień i Mat jako prawie 8-latek został zaszczepiony zaległymi szczepionkami, ale najchętniej w ogóle bym go nie szczepiła. Odpowiedz Link
misiu-123 Re: Szczepienia ochronne 26.10.08, 13:32 chyba lepiej podac szczepionke niz czekac jak dziecko zachoruje na gruzlice czy na odre moj syn dostał wszystkie plus pneumokoki Odpowiedz Link
cat4444 Re: Szczepienia ochronne 26.10.08, 16:13 Ja byłam z synem w klinice w Essen, która specjalizuje się w DMD, oraz przeprowadza testy kliniczne na ludziach z nowymi lekami i kazano mi przestrzegać kalendarza szczepień oraz dodatkowo zaszczepić dziecko na pneumokoki. Osobiście korzystam z niemieckich standartów postępowania umieszczonych na stronie TREAT-NMD: www.treat-nmd.eu/userfiles/file/general/TREAT-NMD_DMD_interim_recommendations_DE.pdf i tam przed podaniem sterydów wymaga się zaszczepienie dziecka na ospę wietrzną i gruźlicę. Ja osobiście proponuję korzystać właśnie z tej literatury ponieważ ma charakter międzynarodowy i podpisuje się pod nią wielu znanych i cenionych specjalistów. Polska jak już napewno zauważyło wielu z was żądzi się własnymi prawami i zaleceniami.Moim zdaniem paranoją jest to że na całym świecie podaje się Prednisalon i Deflazacort a tylko i wyłącznie u nas podaje się Encorton i nie mamy możliwości wyboru no chyba że kupimy te sterydy w Czechach lub Niemczech. Odpowiedz Link
gruchotka Re: Szczepienia ochronne 26.10.08, 18:30 cat4444 napisała: > kazano mi przestrzegać kalendarza szczepień oraz dodatkowo > zaszczepić dziecko na pneumokoki. Z tego, co wiem w Niemczech nie ma obowiązkowego szczepienia (kalendarza szczepień). Szczepionki są dobrowolne i zalecane przez lekarza. Do tego są to szczepionki zabite i bezkomórkowe, a to jak najbardziej rozumiem i z tym zgadzam. Ja pisałam o polskich realiach, gdzie odroczono szczepienia Matowi, ze względu na wcześniactwo, DMD i sterydy. Polski kalendarz szczepień obowiązkowych budzi we mnie lęk i niechęć do szczepień. Jakoś tak się składa, że po szczepieniu MMR Dominik, z super rozwijającego się dziecka (ur. w 32 tyg. dostał 10 pkt APGAR) mając ok. 18 miesięcy zaczął się cofać w rozwoju intelektualnym. Żałuję, że potraktowałam Dudusia jak zdrowe dziecko i go zaszczepiłam w/g kalendarza szczepień, bo gdybym opóźniła szczepienia, może nie byłby dzieckiem preautystycznym. Ale to tylko moje subiektywne odczucia i spostrzeżenia, matki dwójki dzieci z DMD i opóźnionych intelektualnie. Odpowiedz Link
cat4444 Re: Szczepienia ochronne 27.10.08, 12:03 Gruchotko autyzm towarzyszy chorym na DMD i ja raczej nie winiłabym za to szczepionki tym bardziej że obydwoje twoich synów jest opóźnionych.Gdyby jednego z nich poziom intetelktualny był prawidłowy a drugiego nie to również stawiałabym na szczepienie, ale w takim wypadku ciężko jest potwierdzić, że spowodowała to szczepionka.Widziałam w telewizjii dzieci, u których szczepienie spowodowało autyzm, ale były to przypadki bardzo ciężkie, z normalnie funkconującego dziecka, które mówiło, chodziło i bawiło się nagle zrobiły się ,,rośliny", które za bardzo nie kontaktowały co się wokół nich dzieje. Jeszcze raz powtarzam,że odnośnie szczepeiń rozmawiałam z neurologiem w Niemieckiej klinice i tam powiedziano mi, że mam zaszczepić syna na wszystkie szczepienia plus pneumokoki.W Niemczech dziecku nie zostaną podane sterydy dopóki nie zostanie zaszczepione na ospę i gruźlicę czyli oznacza, że szczepienia mają sens i podawanie sterydów nie jest przeciwskazaniem do szczepień a wręcz przeciwnie. Sama nigdy siebie ani syna nie zaszczepiłabym na grypę bo tego typu szczepienia moim zdaniem nie mają sensu,ale jeżeli chodzi o tężec, krztusiec,gruźlicę itd to są to choroby niebezpieczne dlatego należy zastanowić się co jest większym zagrożeniem szczepienie czy choroba? Weźmy pod uwagę to że szczepienia powstały po to żeby nas chronić a nie zabijać. Odpowiedz Link
gruchotka Re: Szczepienia ochronne 27.10.08, 17:35 cat4444 napisała: > Gruchotko autyzm towarzyszy chorym na DMD Wiem o tym, jak i opóźnieniu umysłowym towarzyszącym DMD, ale jakoś nie udało mi się spotkać dziecka z obydwoma schorzeniami. nie winiłabym > że obydwoje twoich synów jest opóźnionych.Gdyby jednego z nich > poziom intetelktualny był prawidłowy a drugiego nie to również > stawiałabym na szczepienie. No, ale Mat urodził się 26 tyg. mając 14 miesięcy tylko leżał, dopiero zaczął 'trzymać głowę' a do 5 roku życia nie wydawał żadnych dźwięków nawet, prawie nie płakał, był bardzo opóźniony, ale to wina wcześniactwa. Dominik rozwijał się książkowo do mniej więcej 18-tego miesiąca, wtedy nastąpił regres, więc może to szczepionka MMR, może opóźnienie towarzyszące DMD. Ale nie znam innego dziecka opóźnionego i z DMD, więc sama nie wiem na ile, to kolej rzeczy na ile wpływ szczepionki. > Widziałam w telewizjii dzieci, u których szczepienie spowodowało > autyzm Film jak wiadomo pokazuje najbardziej skrajne przypadki, w temacie autyzmu 'siedziałam kilka lat', znam dzieci z autyzmem a autyzm autyzmowi nie równy. > W Niemczech dziecku nie zostaną podane sterydy dopóki nie > zostanie zaszczepione na ospę i gruźlicę czyli oznacza, że > szczepienia mają sens i podawanie sterydów nie jest > przeciwskazaniem do szczepień a wręcz przeciwnie. Ale czym innym jest 'pojedyńcza' szczepionka przeciwko ospie czy gruźlicy, a czym innym szczepionki skojarzone, które to właśnie są źródłem kontrowersji, a w Polsce tak ochoczo aplikowane. Gdybym naiwnie nie wierzyła, że Dominik jest zdrowy, też opóźniłabym szczepionki maksymalnie, a jest zaszczepiony zgodnie z kalendarzem, mimo, że nie jestem przekonana do polskiego Kalendarza Szczepień. A tak chciałam wierzyć, że jest zdrowy i nie poszliśmy do Pradni Konsultacyjnej d/s szczepień i to uważam za swój błąd, ale nie chcę się nad tym rozwodzić. Czytałam wiele różnych opracowań, relacji rodziców i mam swoje zdanie na ten temat, którego absolutnie nie zmienię. Więc nie ma co się spierać, bo będziemy w kółko o tym samym ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link
ki25 Re: Szczepienia ochronne 05.11.08, 18:50 Witam! przez jakis czas nie odzywałam się,bo po odpowiedzi cat4444 próbowałam dowiedzieć się jakichś konkretów.Pani profesor Fidziańska{PAN} stwierdziła że należy szczepić oprócz Hainego-Medina.Lekarz pediatra jest przeciwny.Czekam na informację od konsultanta do spraw szczepień.Byłam cały czas nastawiona pozytywnie do szczepień,ale teraz po waszych wypowiedziach mam wątpliwości. Sądzę jednak,że to dobrze,bo lepiej je mieć i rozpatrzeć 10 razy,niż potem żałować pochopnej decyzji.Dziękuję wszystkim którzy tu zabrali głos,bo na pewno pomoże to w decyzji innym rodzicom. Odpowiedz Link
cat4444 Re: Szczepienia ochronne 12.11.08, 19:34 ki 25 bylam dzisiaj u niemieckiego neurologa zapytac sie o szczepienia, a wiec w niemczech tak jak w kazdym kraju sa szczepienia obowiazkowe (ktos pisal ze sa niby zalecane ale to bzdura) np na HIB juz szczepiono dzieci w latach 90 a u nas dopiero od tego roku) jezeli cie to interesuje to mam wypis ze szpitala z kliniki w Essen (w ktorej wykonuja testy kliniczne na chorych z DMD) i jezeli chcesz to moge ci to przeslac na maila, ale jest to napisane w jezyku niemieckim i tam neurolog pisze ze nalezy przestrzegac kalendarza szczepien plus zaszczepic dziecko na pneumokoki.Wlasnie sie dowiedzialam ze w Niemczech przed podaniem sterydow dziecko najpierw trafia do szpitala w ktorym sa wykonywane wszystkie badania i tam wykonuje sie testy ze sterydami zanim zastosuje sie je jako terapie. Odpowiedz Link
ki25 Re: Szczepienia ochronne 13.11.08, 11:59 W zeszłym tygodniu dostałam odpowiedż od konsultanta d/s szczepień,że decyzję uzależni od zdania neurologa,a ten jest przeciwny szczepieniom.Nie wiem więc czy wypis od Ciebie(cat4444) coś pomoże,ale zapytam go.Ja na razie nie będę podawać sterydów,więc w tym względzie szczepienia nie są konieczne,ale np. przeciw pneumokokom to raczej tak.Muszę więc znależć lekarza, ktory uzna,że jest to potrzebne.Pozdrawiam Odpowiedz Link
misiu-123 Re: Szczepienia ochronne 13.11.08, 13:15 mogła bym prosic o adres tej kliniki ,albo strone internetową... Odpowiedz Link
cat4444 Re: Szczepienia ochronne 13.11.08, 14:20 Zentrum für Kinder- und Jugendmedizin Universitätsklinikum Essen Hufelandstr. 55 45122 Essen tel 0201 723-2176 fax 0201 723-5389 Bylismy na konsultacji u dr.med Ulrike Schara. Odpowiedz Link
misiu-123 Re: Szczepienia ochronne 13.11.08, 16:49 ja byłam z moim synem w getyndze,i teraz mam dylemat gdzie lepiej w essen czy getynga ? Odpowiedz Link
cat4444 Re: Szczepienia ochronne 13.11.08, 18:49 Essen bierze udzial w testach klinicznych dlatego ja zdecydowalam sie pojechac tam, jak jest w Getyndze niestety nie wiem. Ja bylam bardzo zadowolona po wizycie w Essen, poniewaz pierwszy raz lekarz odpowiedziala mi na wszystkie pytania co w Polsce jest niestety niemozliwe.Jezeli masz jakies pytania albo watpliwosci to pisz na cat4444@wp.pl a ja chetnie odpowiem. Odpowiedz Link