Dodaj do ulubionych

Alergia pokarmowa - fragmenty artykułu

25.01.07, 14:58
Prof. dr hab. n. med. Krystyna Wąsowska-Królikowska, dr n. med. Aneta
Krogulska
Klinika Alergologii, Gastroenterologii i Żywienia Dzieci UM w Łodzi
Kierownik Kliniki: prof. dr hab. n. med. Krystyna Wąsowska-Królikowska
Zgodnie ze stanowiskiem Europejskiej Akademii Alergologii i Immunologii
Klinicznej (EAACI) za nadwrażliwość pokarmową uznajemy wszystkie typy reakcji
mające charakter obiektywnych i powtarzalnych objawów zainicjowanych
ekspozycją na bodźce pokarmowe w dawce tolerowanej przez ogół populacji (3).
Mogą one mieć charakter alergiczny bądź niealergiczny. O alergii pokarmowej
mówimy wówczas, gdy u podłoża nieprawidłowej reakcji na pokarm tkwią
mechanizmy immunologiczne (udokumentowane lub wysoce prawdopodobne), zarówno
IgE-zależne, jak i IgE-niezależne. Wszystkie pozostałe reakcje, występujące
znacznie częściej niż alergiczne, to niealergiczna nadwrażliwość na pokarm.
Zaliczamy do niej reakcje metaboliczne, np. w przebiegu hypolaktazji czy
mukowiscydozy; reakcje farmakologiczne wynikające z zawartości w pewnych
pokarmach czynnych mediatorów, takich jak: dopaminy w czekoladzie, histaminy
w rybach, tyraminy w serze, lub właściwości pokarmów (np. jajek, czekolady,
truskawek, skorupiaków, ryb, przypraw) do uwalniania histaminy z mastocytów.
W skład tej grupy wchodzą również reakcje toksyczne prowokowane np. przez
konserwanty (kwas benzoesowy), barwniki (tartrazyna), środki smakowe
(wzmacniacze smaku, kwas glutaminowy, środki aromatyczne), siarczyny czy
aflatoksyny, metale ciężkie, pestycydy.
Obserwuj wątek
    • ana256 Re: Alergia pokarmowa - fragmenty artykułu 25.01.07, 14:59
      Najczęstszymi pokarmami uczulającymi w okresie niemowlęcym i u dzieci w wieku
      około 4 lat są: mleko krowie, soja, jaja kurze, orzechy, pszenica i ryby. U
      osób dorosłych do najczęstszych alergenów, równocześnie odpowiedzialnych za
      potencjalnie groźne objawy, należą: orzeszki, ryby i skorupiaki. Często spotyka
      się także uczulenie, zazwyczaj o przebiegu łagodnym, na owoce i warzywa.
      Gotowanie może zarówno redukować alergenowość pewnych białek (zawartych np. w
      owocach, warzywach, jajku czy rybie), jak i ją zwiększać (np. w orzeszkach).
      Należy zwrócić uwagę, że pojedynczy alergen pokarmowy może powodować różnorodne
      objawy kliniczne, np. w uczuleniu na mąkę: atopowe zapalenie skóry, pokrzywkę,
      anafilaksję, astmę piekarzy lub celiakię. Badania ostatnich lat potwierdzają
      regionalne zróżnicowanie alergenów pokarmowych, a ponadto wskazują na znaczenie
      nowych alergenów pokarmowych, np. sezamu

• ana256 Re: Alergia pokarmowa - fragmenty artykułu 25.01.07, 15:01
        Alergia pokarmowa a marsz alergiczny
        Alergia pokarmowa jest uznawana za pierwszy sygnał kliniczny potencjalnej
        choroby atopowej w wieku późniejszym. W większości przypadków ma charakter
        przemijający i ustępuje w ciągu pierwszych lat życia, co wynika z nabywania
        tolerancji na pokarmy. Część dzieci (35% z abmk) uczula się jednak na nowe
        pokarmy lub alergeny inhalacyjne. Badania ostatnich lat zweryfikowały
        dotychczasowe dogmaty, mówiące iż abmk ustępuje całkowicie po 2. r.ż., a
        alergia na orzechy jest permanentna (14). Wykazano, że w 3. r.ż. alergię
        pokarmową ma nadal 71% dzieci, w 6. r.ż. - 50%, a po 9 latach jeszcze 28%
        dzieci (15). Z kolei stwierdzono, że 20% dzieci "wyrasta" z alergii na orzechy
        ziemne. Podkreśla się także, że u niemowląt z IgE-zależną alergią na białka
        mleka krowiego ryzyko przetrwania alergii na te białka, jak i inne alergeny
        pokarmowe i inhalacyjne, jest większe aniżeli u innych dzieci (16).
        • patyska a co to jest abmk? n/t 25.01.07, 15:07

• ana256 Re: a co to jest abmk? n/t 25.01.07, 15:09
            alergia (na) białka mleka krowiego
            • patyska aaaaaa ;) dzieki n/t 25.01.07, 15:11

• ana256 Re: aaaaaa ;) dzieki n/t 25.01.07, 15:15
                Diagnostyka
                Głównym problemem w rozpoznawaniu alergii pokarmowych jest brak uniwersalnego,
                czułego i swoistego testu diagnostycznego dla szybkiego rozpoznania reakcji
                pokarmowych. Na trudności diagnostyczne składają się: złożoność mechanizmów
                patogenetycznych, różnorodność alergenów pokarmowych, zmienna natura antygenowa
                i różne sposoby przenikania do ustroju, indywidualna wrażliwość osobnicza,
                występowanie reakcji krzyżowych, obecność alergenów zamaskowanych, różnorodna
                manifestacja kliniczna i zróżnicowany czas jej wystąpienia.
                • ana256 Re: cd ... 25.01.07, 15:16
                  Aktualne metody diagnostyczne obejmują:
                  Wywiad (rodzaj i ilość pokarmu, czas jaki upłynął od spożycia do wystąpienia
                  objawów klinicznych, charakter objawów, powtarzalność dolegliwości po spożyciu
                  pokarmów, konieczność współwystępowania czynników dodatkowych, okres od
                  ostatniej reakcji)
                  Badanie fizykalne
                  Badania dodatkowe:
                   testy skórne (alergeny klasyczne, natywne, rekombinowane)
                  punktowe - na ich wynik ma wpływ odpowiednia technika wykonania, właściwy dobór
                  alergenów, właściwa interpretacja wyników. Wynik dodatni może wyprzedzać na
                  wiele lat wystąpienie objawów choroby, a wynik ujemny nie wyklucza alergii.
                   płatkowe - patch testy z alergenami pokarmowymi - mają znaczenie w
                  interpretacji późnych reakcji na pokarmy (odczyt po 48 i 72, 98 godzinach
                  surowicze stężenia IgE całkowitego
                  wskazuje na mechanizm IgE-zależny, a wysokie parametry mogą świadczyć o
                  dynamice choroby; istnieją jednak również inne przyczyny podwyższonego poziomu
                  IgE
                   alergenowoswoiste przeciwciała IgE w surowicy krwi
                  stwierdzenie stężeń powyżej 1 klasy dla alergenów pokarmowych jest jedynie
                  laboratoryjnym dowodem uczulenia na te pokarmy. Ujemny wynik może wykluczyć
                  reakcję IgE-zależną, a swoistość wyniku dodatniego jest mała (23)
                   badania pomocnicze: endoskopia z pobraniem wycinków, testy oceniające
                  wchłanianie, badanie stolca i pH-metria

• ana256 Re: cd ... 25.01.07, 15:22
                    Leczenie
                    1. Najważniejszym elementem leczenia alergii pokarmowej jest unikanie alergenu,
                    zdecydowanie łatwiejsze w przypadku uczulenia na jeden produkt pokarmowy,
                    aniżeli w polialergii pokarmowej. Eliminację alergenu można osiągnąć stosując
                    dietę eliminacyjną.
                    2. Czas stosowania diety eliminacyjnej w celach diagnostycznych wynosi 1-4
                    tygodnie, a w leczeniu minimum 9-12 miesięcy (do chwili przeprowadzenia próby
                    prowokacyjnej). Brak skuteczności diety eliminacyjnej może wynikać ze złego
                    doboru eliminowanego alergenu, nieprzestrzegania diety eliminacyjnej, obecności
                    alergenu w diecie eliminacyjnej, zbyt krótkiego czasu stosowania diety i
                    współistnienia innych chorób. Poza tym należy zwracać uwagę na konieczność
                    okresowej weryfikacji diety eliminacyjnej.
                    • patyska eeeee... tam! 25.01.07, 15:37
                      nie nudz, tylko napisz lepiej cos o pasozytach big_grinDD
                      [Sigvaris, najdrozsza, tylko nie bierz tego do siebie!]
    • marki0 Re: Alergia pokarmowa - fragmenty artykułu 25.01.07, 21:42
      Chi, chi, jakie madrości ta Królikowska napisała! A tyle nerw mnie kosztowała
      jak wyladowałam na jej oddziale z synkiem ze słów nie ma! Ku przypomnieniu moje
      dzicko ma taki rodzaj alergi ze na Nutramigen i Pepti reaguje wstrzasowo, no i
      ta PAni niestety w oczy mi patrząc mówiła ze taka reakcja na te mleka jest
      NIEMOŻLIWA!!!!! Gdy powiedziałam ze podaję mu sojowe to uczepiła sie ze tak
      moze reagować właśnie na nie, sugerując wyrażnie ze sie POMYLIŁAM. generalnie ja
      swoje a ona swoje.Uparła sie na test prowokacyjny i tak go zaplanowała ze w pt o
      14 podano mu Pepti co skończyło sie wiadomo jak - była potrzeba natychmiastowego
      podania lekaów antywstrzasowych - a na oddziale nie było juz zadnego lekarza bo
      sa do 15 i powyłazili! Sciagneli mi lekarza z innego oddziału a ta zamiast podac
      odrazu leki widzac w jakim stanie jest dzieciak/był obrzekniety jak bania, dusił
      się, zarzygał cały boks i korytarz/ musiała najpierw napisac zlecenie na podanie
      dozylnego leku.Koszmar, te nasze szpitale! Na drugi dzień lekarze i pielegniarki
      przeprosili mnie ze mi nie wierzyli, nawet sprowadzili z W-wy jakieś specjalne
      wenflony dla alergików/rychło w czas!/, jednak Pani Królikowskiej zabraKłO
      KULTURY I ODWAGI ABY PRZYJSC I PRZEPROSIć ALBO CHOC PRZYZNAC SIE DO BłęDU!
      zATEM NIE MAM O NIEJ ZBYT DOBREGO ZDANIA.ZRESZTA NA FORUM łóDZKIM RACZEJ JA
      ODRADZAJA A NIEZELI POLECAJą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka