Dodaj do ulubionych

Pomóżcie mi rozszyfrować wyniki.

09.02.07, 11:20
Wiem, że to nie o alergi, ale sie wiąże, zrobiłam małej pisiew kału, mała jest po lambliziozie. No i zrobiłam w polecanym ALABIE we Wrocławiu, specjalnie tam jechałam,żeby zawieść,a oni mi nawet antybiogramu nie dali. Jestem wkurzona na ich wyniki.Takie super laboratoriu, a tak mnie wkurzyli- nie wiem co mam robić. Wynik taki
Citrobacter freundii,
Staphylococus Aureus metycylinowrazliwy,
Eschericha coli nieenteropatogenny
Candidia spp + do 10 koloni na płytce

I nie wiem co to ta puerwsza bakteria, to że gronkowiec jest to wiem bo jest od dawna. Nie ma żadnego antybiogramu nic, a mia być w razie co, nie rozumiem, czy kał jest ok czy poprostu mnie olali i nie zrobili mi antybiogramu. Powiem, że w moim miejscowym labie zrobili to lepiej bo mam antybiogram do gronka.jestem wściekła, chce mi sie ryczeć, do tego grzyby też mi obiecali, że mi okreslą jaki to typ i co i jak, tymczasem nic nie ma napisane. Nie wiem, mam powtarzać wyniki czy co ja mam robić.Dodam, że mała ma kiepski apetyt i stoi w miejscu z wagą.Już 1,5 miesiąca od zakończenia leczenia lambli, a waga stoi. Doaradźcie coś , dlaczego na wyniku nie ma określone ile jest gronkowca i tego pierwszego typa. Dziuniu Ty na pewno wiesz co to za bakteria ta pierwsza, daj mi znać proszę bo ja niedługo zwariuje.
Obserwuj wątek
    • katis1 Re:Do Dziuni. 09.02.07, 14:28
      Wyczytałam w jednym z twoich postów, że ta pierwsza bakteria jest zarówno u chorych jak i u zdrowych.Ale ja już nie wiem, czy moje dziecko jest zdrowe czy chore.Płakać mi sie chce, bo już nie wiem co robic, wkurza mnie to , że dziecko najpierw miało tylko gronkowca, a potem cała gala przyjaciół, lamblie grzyb, teraz lambli nie ma, grzyb niby na +, ale czy dobrze zrobili tego grzyba w laboratorium a jesli go za krótko hodowali, to co mógłby jeszcze urosnąc? Ty sie znasz jak to wygląda, sieją i ile dni czekają, niby mówili, że do 7 dni, ale wątpie w to.Mam do tego laboratorium kawał drogi, nie wiem, czy wieźc kał jeszcze raz, czy poczekać troszkę i za miesiąc. Grzyba stwierdziła kamirska na ++, wczesniej z posiewu ogólnego niby nie wychodziła candida.Już sama nie wiem o co tu chodzi.Chciałam jechać do zielarki którą polecała bebsse do tej ze Stanowic, aby wyleczyć gronkowca, ale jak mała ma jeszcze jakieś inne bakterie to nie wiem, czy jechać czy nie.Od urodzenia ciągle marnie przybiera na wadze, wciąż jakieś wzloty i upadki, a szczupła to nie wiem po kim ma być, jak ja raczej grubej budowy kości zawsze leciutka nadwaga, mąż może nadwagi teraz nie ma, ale nie nalezy do chudzieńkich.Nawet nie mam komu sie pożalić, bo mąż to się wścieka na mnie, że czytam to forum a potem wymyślam.Ale co mam robić.Tylko tu moge znaleść jakieś wskazówki.Podpowiedzcie coś. A może lepiej udać sie do normalnego lekarza tylo jakieś innego niż zwykle , by obejżał małą bo chyba anemie ma , nie wiem czy czasem nie ma problemów z mleczkiem sojowym,pisałam w innym wątku o tym.Wciąż ma sińce pod oczami. w sumie lepiej już je, niż wtedy jak te lamblie były, je dość dośc, tylko, ze trzeba ją prosić, chodzić za nią, sama sie nie upomni.
      • dziunia_f Re:Do Dziuni. 10.02.07, 12:04
        Dopiero natrafilam na Twoj watek, wiec wybacz, ze pisze dopiero teraz.
        Po pierwsze w wynikach posiewu brakuje mi ilosci bakterii. Jesli chodzi o
        Citrobactera, to rzeczywiscie moze sie on znajdowac w kale ludzi zdrowych, jak
        rowniez z objawami chorobowymi (biegunka).
        Gronkowiec tez sie w kale zdarza, jako ze nosicielsto tej bakterii jest szeroko
        rozpowszechnione. Ale tutaj tez kluczowa jest informacja, jak duzo jest tej
        bakterii. To samo z Candida.
        E. coli to norma, flora fizjologiczna.
        Na podstawie tego wyniku trudno mi wnioskowac, czy flora fizjologiczna jest
        zaburzona, czy mamy do czynienia z nadmierna iloscia gronkowca, Citrobactera.
        Sprobuj moze podrazyc temat u osob, ktore wykonywaly badanie.Zapytac sie jak
        ilosciowo miala sie flora fizjologiczna (E.coli) do innych bakterii czy grzybow.
        Powiedz mi, jaki czas minal od leczenia lamblii u Was? Pewnie o tym czytalas na
        forum, ale praktycznie zawsze przy lambiozie jest "towarzystwo" w postaci
        gronkowca i Candidy. Po wyleczeniu lamblii, musi uplynac pewien czas na
        regeneracje jelit, nalezy podawac probiotyki, aby pomoc przywrocic jelitom ich
        naturalna flore. Po jakims czasie -miesiac, dwa od leczenia lamblii sytuacja z
        bakteriami czy grzybami moze ulec diametralnej zmianie.
        Co do hodowli grzyba-Candida rosnie bardzo szybko, takze dluzsze trzymanie
        probki w tym przypadku nie wplyneloby na zmiane wyniku.
        -------
        Everything comes to one who waits!
        • katis1 Re:Do Dziuni. 10.02.07, 16:38
          Wyniki robiłam w ALABIE we wrocławiu, to niby dobre laboratorium - polecane tu było, przed badaniem prosiłam o wszystko o antybiogram o oznaczenia ile czego i w ogóle, Jak zadzwoniłam zapytać sie czy są już wyniki do nich, to ta pani miała je w ręce i powiedziała mi tak, że są wyniki i nic tu takiego nadzwyczajnego nie ma, zapytałam czy candidia jest - powiedziała mi, że jest w naturalnej ilości na +, do 10 koloni na płytce.Zapytałam o gronkoca a ona, że jest ale to często jest u ludzi.Ogólnie umawiałam sie tak, że jeżeli bedzie coś dodatkowego rosło to bede musiała dopłacić do badania, ale Panie powiedział że nic dopłacać nie musze bo nic nadzwycajnego nie ma.Jestem zła na to laboratorium, bo taki wynik to i u siebie bym miała- zresztą mam z przed 2 miesięcy- wtedy był początek lambliozy i wtedy gronek był na ++, a candidia nie wyhodowana.Acha wyniki robiłam 27 dni po skończeniu leczenia lambli.Na wyniku nie ma żadnych wielkości ani plusików, tylko przy pozycji candidi jest ten +.A przy bakteriach nic nie ma.Bez sensu.Do tego zrobiłam tez resztki pokarmowe i wyszła skrobia, też nie wiem ile, ale pewnie duzo bo gołym okiem widać w kupce niestrawione kasze i ryż.Daje dalej małej probiotyki, a do jedzenia dodaje czosnek.NIe wiem czy coś jeszcze wzmacniającego by jej wprowadzić.je już o wiele lepiej, ale waga- no możę sie ruszy w końcu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka