Dodaj do ulubionych

lamblia w sanepidzie nie kazali powtarzać badania

26.02.07, 12:21
Dzisiaj zaniosłam kał do sanepidu w Poznaniu na badanie - lamblia
spytałam pani - jeżeli nic nie wyjdzie kiedy przynieśc koleją próbkę kału?
Pani odpowiedział że to wystarczy że nie trzeba przynosić kolejnej próbki i
wmówiła mi że pomyliłam z badaniem na obecnośc jaj pasożytów w kale
czy nakręciłam? Wydaje mi się że czytałam na forum że badanie należy
powtarzac po 7 dniach?
Obserwuj wątek
    • alinaw1 Re: lamblia w sanepidzie nie kazali powtarzać bad 26.02.07, 18:50
      A to dziwne. Mnie z kolei kazali 3 razy zrobić posiew na obecność salmonelli.
      Dotarczyłam 1 wynik (brak ss), pani stwierdziła, że należy powtarzać co 7 dni.
      Chyba jej się pomyliło...
      • sigvaris Re: alinaw1 26.02.07, 19:12
        Błąd, który popełniasz, to mylisz bakterie z pasożytami. Salmonella jest
        bakterią - lamblia to przedstawiciel pierwotniaków (czyli jeden z pasożytów).
        Co do ss, nie jestem specem, ale oni muszą to badanie robić 3-krotnie.
      • dziunia_f Re: lamblia w sanepidzie nie kazali powtarzać bad 26.02.07, 19:13
        Lamblia to pierwotniak, Salmonella-bakteria. Co do badania na Salmonelle-takie
        sa wytyczne. W zasadzie w przypadku lamblii tez takowe powinny bycsmile W przypadku
        Salmonelli posiewy wykonuje sie trzykrotnie przez trzy tygodnie dlatego, ze
        posiewy wykonywane w pierwszych dwoch tygodniach choroby moga dawac wyniki ujemne.
        -------
        Everything comes to one who waits!
    • dziunia_f Re: lamblia w sanepidzie nie kazali powtarzać bad 26.02.07, 19:05
      Blad pani z Sanepidu. Prawidlowo kal do badania w kierunku lamblii powinno
      oddawac sie trzykrotnie, z odstepem 2,3 dniowym pomiedzy kolejnymi probami.
      Wynika to z faktu nieregularnego wydalania cyst przez lamblie, badajac kal
      trzykrotnie zwieksza sie prawdpodobienstwo "trafienia" w moment wydalania cyst.
      -------
      Everything comes to one who waits!
    • mkluczak Re: lamblia w sanepidzie nie kazali powtarzać bad 26.02.07, 22:28
      ja robiłam w sanepidzie w Skiernieiwcach. Przez 9 dni zbierałam próbki z wszystkich kup - ile kup dziennie, tyle próbek. Co 3 dni zawoziłam całe zestawy smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka