toja76 02.07.07, 21:16 Robię Oli wszystko na przegotowanej Żywiec Zdrój. Do picia też ją dostaje przgotowaną. Kiedyś coś słyszałam, że podobno ta woda nie ma najlepszych wyników badań. Słyszałyście coś? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kind27 Re: Jak woda butelkowa najlepsza? 02.07.07, 21:45 Po pierwsze wody z butelki sie nie przegotowywuje bo traci swoje skladniki. Po drugie tez cos kidys na ten temat o uszy mi sie obilo.Polecam wode Dobrawa jest naprawde dobra i nawet przeznaczona dla niemowlat. Odpowiedz Link Zgłoś
imiriam Re: Jak woda butelkowa najlepsza? 02.07.07, 22:23 Najlepsza woda to woda w szklanych butelkach. I jak najbardziej wodę z butli można przegotowywać. Odpowiedz Link Zgłoś
kind27 Re: Jak woda butelkowa najlepsza? 02.07.07, 23:05 Nie twierdze ze nie mozna przegotowac pisze tylko zeby lepij nie bo traci swoje skladniki Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: Jak woda butelkowa najlepsza? 03.07.07, 08:38 tylko, ze woda dla niemowląt to powinna być woda niskozmineralizowaną, stołowa. takowa nie posiada niemalże żadnych właściwości "leczniczych", ale za to nie powinna być zanieczyszczona chemicznie, dlatego niby lepsza od kranówy. spokojnie można gotować, nawet powinno się. zobacz na stronie "Świata Konsumenta", kiedyś podawali ranking wód mineralnych. Odpowiedz Link Zgłoś
kind27 Re: Jak woda butelkowa najlepsza? 03.07.07, 12:45 Ja to wszystko rozumiem ale poco przegotowywac wode ktora jest juz oczyszczona.A jesli cchodzi o butelkii szklane to u nas jest Spa ze wskazanim do stosowania dla nimowlat a w Polsce jej odpowidnikiem jest Dobrawa.I zgadzam sie z tym ze czasami lepiej zalozyc filtr niz kupowac wode w butelce. Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 imiriam 03.07.07, 08:39 a jaka woda jest w szklanych butelkach nadająca sie dla dzieci? ja widziałam tylko Periera Odpowiedz Link Zgłoś
jamonka1 załóżcie sobie kranik z filtem osmotycznym.. 03.07.07, 09:19 tylko tam masz naprawdę czystą wodą, wsyztskie butelkowe to szajs - możesz dać do przebadania w labie i zobaczysz co pijesz.... ja jestem baaardzo z niego zadowolona Odpowiedz Link Zgłoś
imiriam Re: załóżcie sobie kranik z filtem osmotycznym.. 03.07.07, 13:04 Jamonka, rozważałam niedawno tą opcję, ale czytałam, że gromadzi w nim się wiele bakterii i odkażanie niewiele pomaga. Więc się wstrzymałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mloda121 Re: załóżcie sobie kranik z filtem osmotycznym.. 03.07.07, 13:14 ja gotuję i kapię małego w oligoceńskiej Odpowiedz Link Zgłoś
jamonka1 skąd masz te info? 03.07.07, 13:39 Czytalismy dużo fachowej literatury, konsultowaliśmy z chemikami (moi rodzice) i nie potwierdzilismy tego faktu bakterii.... może to stereotyp... A o jakiej firmy filtrze mówisz, może to różnica? Odpowiedz Link Zgłoś
imiriam Re: imiriam 03.07.07, 13:14 Kinga Pienińska, Ostromecko lux, Jurajska. Plastik bardzo niekorzystnie wpływa na żywność, a wody przecież nie wypłucze się. Niestety coraz mniej jest wód w szklanych butelkach, bo jej produkcja nie jest opłacalna. A jak już są to najczęściej w bezzwrotnych butelkach, co oznacza wysoką cenę końcową - 300 ml kosztuje ok. 2,70 zł, mniejsza butelka jeszcze więcej. Na pewno Jurajska jest w zwrotnych butelkach i cena jej jest całkiem przyzwoita. Odpowiedz Link Zgłoś
katis1 Re:Test w Świat Konsumenta( 06,2007) mówi, że .... 03.07.07, 15:15 Najlepsza z mineralek niegazowanych jest nałęczowianka, staropolanka , cisowianka, jurajska nastepna ale już z oceną dobrą.Wody źrdolane badano tylko trzy- kropla beskidu, zywiec zdrój i Buskowianka. Najlepsza jest kropla beskidu, i wychodzi na to, że jest najczystsza z tych 3 , bo ocene czystości wody ma na 4,75, zaś wielce polecana żywiec zdrój ma ocenę czystości tylko 3,5. Podano, że w niej po 2 dniach po otwarciu liczba bakteri siega 1100 w 22 stopniach, a w 36 stopniach 490. nie wiem tylko jakie jednostki. W kropli beskidu bakteri tych jest mniej niż 1 , czyli jakby nie było.W żywiec zdrój zaraz po otwrciu bakteri też jest mniej niż 1. Na to wyglada, że do gotowania ten zywiec sie nadaje, ale do picia jako surowa woda, bo ja wiem, no chyba ryzyko podac, chyba, że za każdym razem z nowo otwartej butelki, ale ja bym nie ryzykowało, koło Żywca wciąz krązą niezbyt dobre opinie, wszystkie dotycza właśnie czystości wody. A dlaczego polecają ją niemowlętą to już kiedys był tu taki link na forum ,mówiący na ten temat. Wychodziło, na to, ze zdrowie dzieci nie ważne, ważna kasa.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
anusia1912 Re:Test w Świat Konsumenta( 06,2007) mówi, że ... 03.07.07, 17:21 Mieszkamy na dolnym slasku. Nie mam pojecia jaka tu jest kranowka, ale co ja zauwazylam... Kupwalam rozne wody mineralne Zywiec polecany dla dzieci itd. wysypka totalna, a jak robie na kranowce, przegotowuje 2 razy skora o niebo ladniejsza. Moze spotkam sie z krytyka bo uzywam kranowki ale...jak wyzej. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: imiriam 03.07.07, 22:52 pierwsze słyszę, a przeszukałam już sporo, żeby jurajska była w szklanych butelkach. gdzie znalazłaś coś takiego? pozostałe wody są wysoko zmineralizowane nie podam ich dziecku, zresztą tez nie spotkałam się z nimi w butelkach szklanych... Odpowiedz Link Zgłoś
imiriam Re: imiriam 03.07.07, 23:50 Z tego co wiem to wody te są słabo zmineralizowane, niskosodowe. Kingę i Ostromecko w szklanych opakowaniach można kupić w hipermarketach (np. Carrefour), delikatesach (Bomi, Piotr i Paweł) i w zwyłych supermarketach (chociażby Hala Banacha). A tu masz namiary na centra dystrybucji Jurajskiej www.jurajska.com.pl/?site=486. Pytaj o szklane opakowania. W Warszawie mają hurtownie na Jana Kazimierza. Pojawiła się też Kropla Beskidu w szklanych butelkach. Smakuje wyśmienicie Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: imiriam 04.07.07, 08:37 w takim razie mieszam w "złej" części Warszawy. dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
karotka11 Re: Jak woda butelkowa najlepsza? 04.07.07, 12:55 Z tego co widze, moje dziecko potwierdza to, co mówią badania. Przy każdym takim wątku piszę, że Żywiec Zdrój (przegotowany)powodował u mojego dziecka mega wymioty po każdym spożyciu. Dopiero alergolog wpadła na pomysł, że to może być woda. I zmieniliśmy na inną, jak się okazało świetną dla mojego syna. Do tej pory próbowaliśmy przejśc na inne wody i musieliśmy wracał ponownie do tej samej. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaijacek Re: Jak woda butelkowa najlepsza? 03.07.07, 18:57 Woda Żywiec zawiera dużo fosforanów - co niekorzystnie wpływa na gospodarkę wapniowo-fosforanową, nie powinna być stosowana zwłaszcza dla noworodków. Odstawienie tej wody zaleciła mi pediatra z CZD gdy karmiłam piersią. Gotowanie wody ma na celu zlikwidowanie bakteri - niedawno w mediach nagłaśniano, że nawet woda w butelkach przekraczała normy bakteriologicze; filtry mają na celu oczyszczenie ze składników min - żelaza, wapnia (dlatego po wodzie filtrowanej jest mniejszy kamień), te domowe filtry nie likwidują bakteri. Producent Brity wręcz zaleca gotowanie. Odpowiedz Link Zgłoś