Dodaj do ulubionych

Jaki oczyszczacz dla alergika?

11.07.07, 14:50
Piszę, bo mam w domu małego alergika i potrzebuję rady dotyczącej oczyszczacza
powietrza. Zalecił go lekarz. Powiedział, że można by połaczyć funkcję
oczyszczania z funkcją nawilżania. Przyszliśmy do domu. Wszedłem do netu, żeby
sprawdzić w jakim przedziale cenowym oczyszczacze się mieszczą. I szczęka mi
opadła… nie wiem dlaczego, ale lekarz chyba w ogóle nie orientował się w
sprawie. Powiedizał, z eto koszt najwyżej 400 złotych. A pierwsze odkażacze
nawilażaczmi jakie widze przekraczają 800! Sądzę, ze takiego urządzenia nie
należy kupowac od kogoś. Nie chcę oszczędzać na dziecku. Allegro nie ufam, bo
ostanio miałem nieprzyjemności. Chociaż ciągle jestem jak najbardziej
pozytywnie nastawiony do kupowania w necie…
Obserwuj wątek
    • frida751 Re: Jaki oczyszczacz dla alergika? 11.07.07, 14:54
      Mam podobny problem. Potrzebuję nawilżacza i oczyszczacza w jednym. Pomóżcie!!
    • sebastian.jablonski Re: Jaki oczyszczacz dla alergika? 11.07.07, 14:57
      Jeśli przez Internet – może:
      Np.
      www.hoopla.pl/product_info.php/cid/67_120/pid/15380/AGD_drobne/Nawilzacze_powietrza/Oczyszczacz_Powietrza_Rowenta_PU_2010_z_Filtrem_Hepa/
      Nie wiem-przecież wystarczy wejść na pierwszą lepszą stronę i oczyszczacz jak z
      marzeń – cena tez ok.! Ej ludzie….
    • marek.kulka Re: Jaki oczyszczacz dla alergika? 11.07.07, 14:59
      Ale mi chodzi o połączenie nawilżania z oczyszczaniem, a ten, który wskazałeś
      jest tylko oczyszczaczem. Wszystkie połączone nawilżaczo-oczysczacze zaczynają
      się od 800 zł.
    • frida751 Re: Jaki oczyszczacz dla alergika? 11.07.07, 15:03
      Dla mnie cena tez jest ważna. I nie wiem czy stać mnie na nowy.
    • zosiapa Re: Jaki oczyszczacz dla alergika? 11.07.07, 15:49
      Mam alergika i też lekarz naciskał na to, żeby kupić urządzenie łaczące te dwie
      funkcje, ale potem okazło się, że wcale nie musi być to połączone, przynajmniej
      w wypadku naszego dziecka nie trzeba było łaczyć tych funkcji. Kupiliśmy tylko
      oczyszczacz z jonizatorem - trochę droższy kupiliśmy, długo się zastanawialiśmy,
      bo nie wiedzieliśmy który. Nie potrzebowaliśmy takiego, który opróz pozbywania
      się zanieczyszczeń także usuwa brzydkie zapachy i psika jakieś perfumowane wody.
      To niepotrzebne, gdy ma się w domu alergika, chyba, że ktoś kupuje takie
      urządznie tylko dla siebie, do domu, ale nie wiem kto chce wydawać takie sumy,
      po to by takie coś mu stało w dużym pokoju i pachniało.
    • gosiapapryczka Re: Jaki oczyszczacz dla alergika? 11.07.07, 15:52
      A co jest małemu? Może trzeba się jeszcze skonsultować z jakimś drugim
      specjalistą. Każdy lekarz w przypadku mojego Jasiamowił co innego, a odczulania
      nie działały. Może pożycz odznajomyych takie urządzenie. Może ktoś mógłby je
      udostępnić. Bo jak okaże się , że nawilzanie tylko pogarsza alergię waszeg malca
      będziecie mieli 900 zeta w plecy.
    • marek.kulka Re: Jaki oczyszczacz dla alergika? 11.07.07, 16:02
      Nie bardzo mam od kogo pożyczyć, ale dziękuję za radę.
    • tessa28 Re: Jaki oczyszczacz dla alergika? 11.07.07, 16:42
      Mam oczyszczacz. Bardzo dobry. A większośc alergikow jednak za wilgotno nie może
      mieć w pokoju. Zamieszczam linki do kilku fajnych oczyszczczy:
      www.hoopla.pl/product_info.php/cid/67_120/pid/11023/AGD_drobne/Nawilzacze_powietrza/Oczyszczacz_Powietrza_DeLonghi_DAP_700_E_z_Jonizatorem/
      www.hoopla.pl/product_info.php/cid/67_120/pid/6551/AGD_drobne/Nawilzacze_powietrza/Oczyszczacz_Powietrza_Electrolux_Z7010_Oczyszczanie_Do_130m3/
      www.hoopla.pl/product_info.php/cid/67_120/pid/15380/AGD_drobne/Nawilzacze_powietrza/Oczyszczacz_Powietrza_Rowenta_PU_2010_z_Filtrem_Hepa/
      obejrzyj – na ho opli mają fajne opisy – można się dużo dowiedzieć o produkcie.
      • marek.kulka Re: Jaki oczyszczacz dla alergika? 11.07.07, 17:20
        Dzięki!
        • madziejka2 Re: Jaki oczyszczacz dla alergika? 11.07.07, 22:50
          Witam,
          Dokładnie kilka miesięcy temu miałam ten sam problem. Zdecydowaliśmy się nie
          oszczędać, bo to urządzenie na lata. Odpada forma z nawilżaczem, bo mój synek
          uczulony jest na pleśnie i wszelkie formy jej kolonizacji odpadają. Więc i
          odpadły oczyszczacze z filterm wodnym.
          Kupiliśmy: www.teklim.com/index.php?
          grupashockczyszczanie+Powietrza&podgrupashockczyszczacz+powietrza+DAIKIN
          I być moze się na niego nie zdecydujesz, ale jest opcja testowania. Możesz za
          50 zł (koszt nowego filtra) wypożyczyć urzadzenie na tydzień. Jeżeli spełni
          Twoje oczekiwanie i będziesz chciał kupić nowy to wtedy te koszty Ci odliczą od
          zakupu. Firmę polecam, bo na prawdę byli i są bardzo pomocni. A wybór padł po
          przeczytaniu setek postów i ciężkich rozmowach. Jak dla mnie rewelacja, z
          czystym sumieniem mogę polecić.
          • domka1 Re: Jaki oczyszczacz dla alergika? 11.07.07, 23:33
            moje dziecko ma zdiagnozowaną alergię pokarmową i najprawdopodobniej pyłkowicę
            (na potwierdzenie czekamy do przyszłego roku)

według naszej alergolog wskazane jest suche powietrze w mieszkaniu, ponieważ
            wilgoć sprzyja rozwojowi roztoczy
            z tego powodu zaleciła również pozbycie się akwarium

też jestem na etapie zastanawiania się nad oczyszczaczem, tym bardziej, że mamy
            w domu psy i kota
            myślę o zakupie DAIKINa, chociaż cena zwala z nóg

no i oczywiście z chęcią dowiem się czegoś więcej
            • madziejka2 Re: Jaki oczyszczacz dla alergika? 13.07.07, 20:53
              Generalnie wszystko co jest napisane na stronach o tym oczyszczaczu wydaje się,
              że jest prawdą. Mam w domu dwóch alergików. Jeden reaguje kaszlem, drugi
              bardziej katarem i oczami. Teraz kiedy jest mocny sezon na płyki, po zamknięciu
              okien i włączeniu oczyszczacza mogą spać znacznie bardziej spokojnie. Ilość
              kurzu, pyłków latających po podłodze (nie mam dywanów) jest znacznie mniejsza,
              to jest to co ja mogę zobaczyć, bo alergikiem nie jestem i nie czuję. Jednak po
              swoich alergikach widzę, że przynosi ulgę. Szczerze polecam przetestowanie,
              zawsze możemy sobie wyrobić zdanie.
              Ten oczyszczacz ma na prawdę fajny system, chodzi cichutko, jedynie na turbo go
              słychać, ale nie jest to dźwięk, który by przeszkadzał, spokojnie można przy
              nim nawet spać. Załaczanie się systemu gdy jest włączony na automat również nie
              przeszkadza nam zupełnie podczas snu. Super wyłapuje nie tylko alergeny, ale i
              zapachy, ma również filtr wyłapujący wirusa grypy. Jest na prawdę ładnie i
              estetycznie wykonany, nie jest to jakiś szmelc chiński. Pilot jaki sam
              oczyszczacz są zrobione z materiałów wysokiej jakości. Ja też dopiero się go
              uczę, nabieram zaufania, ale wydaje mi się, że wybór był słuszny. Mogę
              odpowiedzieć na Wasze pytania. Pozdrawiam
    • oliani Re: Jaki oczyszczacz dla alergika? 12.07.07, 21:33
      Witam

Pracuje w tej branzy nie w PL ale w USA i jak ktos ma jakies pytania to chetnie
      odpowiem.

Zdecydowanie najwazniejsze jest kupic urzadzenie z filtrem HEPA lub HEPA
      podobny. Polecam www.blueair.se sa jedna z najlepszych na rynku.

Nie polecam kupowania 2w1 one poprostu nei dzialaja.

Tez nie polecam oczyszczaczy co uzywaja ionoizers bo dosc ze kiepko dzialaja to
      do tego wydaje ozone ktory jak jest go za duzo moze podowodowac ataki astmy itp
      • domka1 oliani 13.07.07, 15:52
        a wiesz coś na temat oczyszczacza daikin?
        te które polecasz są dostępne w Polsce? jaka jest ich cena?
        • oliani Re: oliani 14.07.07, 20:56
          Witam

Niestety ten akurat nie jest na rynku usa takze nie wiem za duzo. POczytalam
          na ich stronce i nie polecam.Jest to typowy janizator i dziala podobnie jak
          telwizor, to znaczy te prady ktore sa wydawane przez telewizor przyciaja kurz i
          dlatego tak duzo sie go zbiera wokol telewizora. Ten oczyszczac ma bardzko
          kiepski filter. Takze owszem cos tam zbierze ale zdecydowanie dla alergika nie
          jets to wystarczajaco.

Jak kupujecie oczyszczacz to patrzcie co producent mowi o efektywnosci filter
          HEPA daje 99.97% do .3 micron i tego trzeba szukac. POzniej oczywiscie jak
          szybko filtruje powietrze i jak duzy pokoj oczyszcza.
          • madziejka2 Re: oliani 14.07.07, 21:51
            Tak szczere to mocno mnie zaniepokoiłaś. Wydawało mi się, że zrobiliśmy
            sensowny zakup, a teraz jestem w kropce. Czy możesz mi powiedzieć w jaki sposób
            oseniasz ten filtr, że jest kiepski?
            Przy wyborze kierowaliśmy się wieloma opiniami. Ja powaznie już nie wiem co w
            Polsce można uznać za rzecz na prawdę sensowną. Czy mogłabyś dać kilka
            przykładów.
            Dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka