syndoman 14.09.07, 23:02 Zastanawiam się nad tym, czy wynik IgE całkowitego jest pewny, wiarygodny?Czy też mogą wychodzić czasem zafałszowane wyniki jak przy IgE specyficznym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
syndoman Re: wiarygodność IgE całkowitego 21.09.07, 08:59 Hej hej proszę o odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: wiarygodność IgE całkowitego 21.09.07, 11:36 A co dokładnie chcesz wiedzieć? Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: wiarygodność IgE całkowitego 21.09.07, 11:49 IgE wskazuje czaem alergię IgE zalezną. Sa tez alergie nie IgE zależne. A wręcz mozna być bardzo silnym alergikiem i miec IgE w normie lub ciut podniesione. Oprócz wyniku wazny jest wywiad i generalnie klinika. Odpowiedz Link Zgłoś
madolina Re: wiarygodność IgE całkowitego 21.09.07, 12:10 wynik IgE całkowitego może być bardziej mylący nić specyficznego - wtedy jeśli jest się uczulonym na niewiele rzeczy, IgE specyficzne na któryś alergen może być znaczne, podczas gdy IgE całkowite jest w normie. oba badania nie sa miarodajne przy alrgiach IgE niezależnych. Odpowiedz Link Zgłoś
syndoman Re: wiarygodność IgE całkowitego 21.09.07, 17:35 Dzięki za odzew. Wiem to że jeśli IgE specyficzne na jakiś pokarm wyjdzie ujemnie, to wcale nie znaczy, że nie ma alergii. Zastanawiałam się, czy jeśli IgE całkowite wyjdzie wysokie (u Emilki 2000), to czy może to być wynik fałszywy? Odpowiedz Link Zgłoś
olamad Re: wiarygodność IgE całkowitego 21.09.07, 17:43 Rozmawiałam na ten temat z pediatrą i ona mi powiedziała, ze IgE wychodzi też podwyższone takze podczas infekcji, albo jeszcze innych chorób (w tej chwili nie pamiętam o jakich chorobach mówiła). Są podobno 4 rodzaje alergii i tylko jeden z nich jest IgE zależny - jeśli Twoje dziecko cierpi na ktoryś z tych trzech, to nic w IgE nie wyjdzie. Mi pediatra zaleciła zrobić panel pokarmowy z krwi. Opłaca sie? Wyjdzie jakiś miarodajny wynik u 6-miesięczniaka? Odpowiedz Link Zgłoś
syndoman Re: wiarygodność IgE całkowitego 21.09.07, 23:41 Olamad nie wiem, czy wyjdzie wiarygodny wynik, może wypowiedzą siębardziej doświadczone. Ale spróbowac można... Moja mała miała pierwsze testy w wieku rok i 4 miesiące, nie wyszło nic... W wieku 2 i 4 m-ce wyszło uczulenie na mleko 2-ga klasa. Teraz ma 2 i 8 m-cy mleko nie wyszło, za to IgE całkowite 2000. W takiem razie mi ciężko powiedzieć czy testy są wiarygodne. U nas nie mam pojęcia czy może byc to alergia IgE zależna, skoro na specyficzne alergeny raz wychodzi raz nie? Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: wiarygodność IgE całkowitego 23.09.07, 20:11 Przy takim gwaltownym skoku ja bym obstawiala, ze skolonizowaly ja robale. Ewentualnie moglby byc tez kontakt z jakims nieznanym wczesniej silnym alergenem (np. kot). Ale robale zdecydowanie w pierwszej kolejnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
syndoman Re: wiarygodność IgE całkowitego 23.09.07, 20:52 Isma obyś miała rację. Jutro będę miała wyniki od Kamirskiej. Poza tym na skórze wyszedł jej gronkowiec,co może byc wtr\órnym zakażeniem od drapania. Po stosowaniu miejscowym Bactrobanu miejscowo efekt był krótkotrwały. Koleżnka powiedziała mi że trzeba stosować na cała skórę. Teraz robię jej na przemian Bactroban z Povidonem, na bazie jodyna działa super, szczególnie w głowie gdzie ciężko jest rozsmarować maść. Zobaczymy jutro Odpowiedz Link Zgłoś