Dodaj do ulubionych

czy to skaza a moze uczulenie?

01.12.07, 22:59
witam moj 3miesieczny synek ma wysypane w chrostkach cale policzki i czerwone i szorstkie plamy.od poltora miesiaca podaje mu bebilon pepti1 tak zalecil mi pediatra i przypisal masci na sterydach niestety nie pomaga ma caly czas to co mial masci owszem pomagaly ale gdy przestawalam smarowac to to powracalo.wyczytalam tu w forum ze witamina D3 uczula i odsawilam od poniedzialku dzis rano mu podalam i po trzech godz.tak mu to wyszlo na calej buzce i szyjce ze sie wystraszylam.nie wiem juz od czego to moze byc i co mam robic.prosze doradzcie mi cos!
Obserwuj wątek
    • anik1980 Re: czy to skaza a moze uczulenie? 05.12.07, 22:31
      Po pierwsze radziłabym odstawić na jakiś czas wit. D 3 i
      poobserwować dziecko. Jesli wysypka będzie sie nadal utrzymywać
      proponuję zmienić mleko. ( jest jeszcze nutramigen jako hydrolizat
      wysokiego stopnia i ewentualnie mieszanka elementarna: bebilon
      amino ). Leczenie skóry sterydami jako skutku alergii nie jest
      rozwiązaniem.Nalezy bowiem najpierw usunąć alergen i potem leczyć
      skutki alergii. Ja mam podobną sytuację z tym, że moje dziecko nie
      pije D 3. Ma po prostu silną skazę białkową. Nie pomógł bebilon
      pepti, nie pomógł nutramigen, Humana SL. Dziś dostaliśmy recepte na
      bebilon amino. Zobaczymy....
      Alergia męczy zarówno nasze dzieciaczki jak i nas same, prawda?sad
      Zyczę wytrwałości Tobie i sobie!
      • ana256 Re: czy to skaza a moze uczulenie? 05.12.07, 22:40
        A jaka to witamina D3?
        Popatzr na sklad , niektóre preparaty wit D3 sa robione na bazie
        oleju arachidowego ( orzech ziemny)!
        • pyza66 Re: czy to skaza a moze uczulenie? 06.12.07, 10:10
          podawalam mu DEWIKAP!
      • pyza66 do anik 1980 06.12.07, 10:15
        nie podaje mu devikapu juz prawie dwa tygodnie wydawalo mi sie ze mu schodzi na jednym z policzkow ma mniej na tym drugim mocnie niewiem juz czy przyczyna nie jest mleko do poniedzialku pedriatra nie kazala podawac witaminy i narazie pic pepti ale jak do poniedzialku nie zejdzioe mam sprobowac nutramigen. tak to jest bardzo meczace i smutne patrzec jak nasze pociechy sie meczasad dziekuje za wsparcie musimy to przetrwacsad pozdrawiam
        • anik1980 do pyza66 06.12.07, 11:55
          Mam nadzieję, że buzia Twojego maleństwa lepiej wyglada... Daj znać
          czy nastąpiła poprawa. Trzymam kciuki oby to nie była silna alergia
          i nie trzeba było zmieniać stale mleka jak u nas... My pierwszy
          dzień próbujemy bebilon amino.Narazie skórka jest bardzo czerwona i
          córeczka bardzo się drapie. Zobaczymy czy za kilka dni w ogóle
          będzie jakaś zmiana. Moja mała podobnie jak Twój synek ma 3
          miesiące. Bądżmy silne! Musimy być dobrej myśli!smile Pozdrawiam!
          • pyza66 Re: do anik1980 06.12.07, 17:27
            to zycze powodzenia napeno bedzie dobrze biedna musi tyle mlek miec zmienianychsad no ja mojemu malemu do wtorku nie podam d3 jesli nie przejdzie to od srody podam mu nutramigen mam nadzieje ze tez pomoze jak beda jakies zmiany to napeno dam ci znacsmile moj maly tez sie drapie jeden policzek ma mniej tak jakby mu schodzilo ale drugi ma strasznie podrapal az ma strupki. miejmy nadzieje ze minie im to bo juz niewiadomo co dalejsad pozdrawiam pa
          • pyza66 Re: do anik1980 06.12.07, 17:30
            a po jakim czasie powinno byc juz widac jakies zmiany jak podam mu nutramigen?
            • atopik Re: do anik1980 06.12.07, 21:57
              W ciągu tygodnia powinnas widzieć poprawę, choć sama skóra może sie goić nawet do miesiąca czasu.
              Na takie rozdrapane zmiany alergiczne dobra jest Ozonella, która zapobiega nadkażeniom. A do codziennej pielęgnacji mozesz spróbować Alantan lub Alantan Plus maść lub krem (sporo dzieci dobrze go toleruje)
              A byłaś u dermatologa, może te zmiany sa juz nadkażone ?
              • pyza66 Re: do anik1980 07.12.07, 13:28
                nie byla jeszcze wlasnie dzis rozmawialam z kolezanka i tez mowila byhm szla ale u nas przyjmuje tylko w srody takze w srode pojde dzis dam juz mu nutramigen bo ma mocno do poniedzialku napewno mu nie zejdzie to dam mu dzis i zobaczymy jak bedzie do srody i w srode pojde z nim do dermatologa! a ty daj znac jak twoja mala po tym bebilonie amino ok.pozdawiam
                • anik1980 Re: do anik1980 07.12.07, 22:11
                  masz racje-pyza66, nie ma na co czekac, daj mu nutramigen i
                  zobaczymy. nie zaszkodzi a moze pomoc! oby! trzymam kciuki!
                  my drugą dobę jesteśmy na amino-jeszcze nie ma zauważalnych zmian-
                  ale moze to jeszcze za krótko by cos wyrokowac, zobaczymy... tak
                  bardzo bym chciała by jej pomogło bo już nie ma żadnej alternatywy
                  jesli chodzi o jedzeniesad pozdrawiam ciepło!
                • anik1980 Re: do anik1980 07.12.07, 22:16
                  jesli chodzi o te wizyty u alergologów i dermatologów to nie mam
                  przekonania, może po prostu żle trafiamsad jeden mi przepisał maść
                  przeciwgrzybiczą po której małej zaczęła schodzić skórka a drugi
                  jakis silny steryd, po którym plamy były dwukroć silniejsze!
                  leczenie skóry teraz mi się żle kojarzy! dlatego tak wielkie
                  nadzieje pokładam w bebilonie amino... jak nie pomoże to już nie
                  wiem co zrobimy...sad
                  • pyza66 Re: do anik1980 08.12.07, 12:13
                    witaj! ja podalam malemu od wczoraj nutramigen mam nadzieje ze tez mu pomoze ja chce jechac do dermatologa bo juz niewim co dalej kolezanka zna dobrego dermatologa wojskowego w poznaniu tam jej chlopak pracuje i zaproponowala mi ze pojedzie ze mna tam jak nie pomoze mu te mleko. ja tez juz niewiem co robic biedny meczy sie tylko a ma duze plamy czerwone i tak mocno sluche pedriatra kazala mi smarowac lipobase i gorzej ma czerwone jak mu smaruje teraz nie smaruje niczym i ma takie suche szorstkie te polikisad chcialabym by mu pomoglo te mleko chodz jest takie nie dobre a twojej malej te co teraz pije pewnie tez nie dobresad pozdrawiam trzymaj sie narazie musimy poczekac troche czy bedzie jaka kolwiek poprawa badzmy dobrej myslismile
                    • pyza66 Re: do anik1980 15.12.07, 11:12
                      witaj bylam z moim synkiem u lekarza dermatologa i przypisal mi robiona masc i zyrtec i nie zapeszajac po dwuch dniach juz bylo calkiem inaczej ma gladka buzke i nie ma czerwonej wogole sie nie drapie nie te dzieckosmile ale nutramigen musi narazie pic dalej. a napisz mi jak twoja coreczka pomaga jej te amino czy dalej bez zmian? mam nadzieje ze tez juz jest lepiej czego wam bardzo zyczesmilesmile pozdrawiam odezwij sie pa
                      • anik1980 Re: do anik1980 18.12.07, 16:27
                        pyza66, napisałam na priva, odbierz, pozdrawiamsmile
                        • pyza66 Re: do anik1980 18.12.07, 21:36
                          wiesz co niewiem jak mam tam wejsc na priva bo jestem tu od niedawna i niewiem gdzie tam wejscsadsad
    • pyza66 Re: czy to skaza a moze uczulenie? 18.12.07, 21:59
      odpisalam ci aniu juz tam znalazlam wkoncusmile pozdrawiam pa
    • annasi23 Re: czy to skaza a moze uczulenie? 19.12.07, 08:56
      Moja córeczka miała podobne objawy, tylko że ja ją karmiłam piersią
      i wprowadziłam mleko modyfikowane jako bazę kaszek jak już zaczęłam
      jej podawać stałe pokarmy. Kiedy wyszła jej wysypka pediatra kazała
      podawać bebilon pepti, ale to nie pomogło, wysypka nie zeszła, a
      nawet się zwiększyła.
      Poszłyśmy więc do alergologa, pani dr powiedziała, że to jest po
      prostu bardzo silna skaza białkowa i organizm reaguje alergicznie na
      ten bebilon pepti, który jest przecież robiony z mleka, mimo że
      poddanego hydrolizie. Od tej pory pijemy tylko mleko sojowe (isomil)
      i żadnego nabiału.
      może to jakaś podpowiedź dla Ciebie.
    • pyza66 do anik1980 19.12.07, 12:12
      wyslalam ci juz napewno wiadomosc na priva bo wcziraj cos namieszalam i nie doszlo wejdz i zobacz i odpiszsmile pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka