Dodaj do ulubionych

panel pediatryczny

21.08.03, 15:59
witam,

chciałabym zapytac bardziej doświadczone mamy czy jesli w wyniku badania
(panel pediatryczny i IMG) nic nie wyszło to znaczy że maly zeczywiscie nie
jest uczulony na te alergeny naktóre byl badany. Mój synek ma 11 miesiecy, od
6 miesiaca problemy skorne. Najpierw byly to liszajowate plamki na buzce,
raczkach i dekoldzie. Pediatra bez badania stwierdzil ze to skaza bialkowa i
przepisal Nutramigen. Uczulenie jednak nie schodzilo. Pomogl Elokom niestety
tylko na 2,3 tygodnie. Pozniej znów pojawilo sie uczulenie, juz nie plamki a
krostki na dekoldzie i ramionach. I tak juz jest 4 miesiące. Alergolog kazala
zrobic mu testy. Stwierdzila, ze nie jest na nic uczulony i kazala zaczac
wprowadzac danonki. Prosze o wasze opinie i doswiadczenia.

pozdrawiam,
Pola
Obserwuj wątek
    • anewtamm Re: panel pediatryczny 22.08.03, 13:40
      czasami tak sie zdarza, że na testach nic nie wychodzi a skóra jest taka jak
      pisałaś. Ja proponuję jeszcze wstrzymać sie z nabiałem. Moj 15 miesięczny synek
      też dostaje liszaii takich jak pisałaś po nabiale (Danonkach) chociaż na
      testach nie wyszło mu nic. Wiec obserwuj dziecko a sama bedziesz wiedziała co
      można podawać.
      A jeszcze sugeruje zmienic lekarza jeżeli takie porady Tobie daje.
      • eu-iza Re: panel pediatryczny 22.08.03, 19:34
        Żeby sie na coś uczulić, trzeba mieć z tym kontakt; tzn. na przykład jeść.
        Tylko wtedy we krwi wytwarza sie dostateczna ilość skąd inąd niepotrzebnych
        ("alergicznych") przeciwciał, które mozna wykryć w testach.
        Zastanowiłabym sie nad wykształceniem lekarki, która twierdzi, ze ujemne testy
        skórne to oznaka braku uczulenia.
        Moje dziecko ma silną alergię na gluten, mleko, seler, orzechy itd, własciwie
        na wszystko, co alergizuje. Dostaje po tym wysypek lub zielonych, sluzowatych
        kup, zaleznie od rodzaju produktu. Od urodzenia on i ja bylismy na
        antyalergicznej diecie. Ostatnio miał badania, IgA i testy skórne i nic nie
        wyszło. Nawet nie robilimu badan na gluten, bo jadł go tylko raz (stąd wiemy że
        jest uczulony i strasznie to odchorował)więc nie ma przeciwciał anty-gluten.
        Powiedziano nam, że by zbadać alergię na gluten potrzeba conajmniej 6
        miesięcznej prowokacji, czyli np jedzenia chleba.
        Według nowych badan (z literatury naukowej na temat alergii) przetwory mleka
        krowiego powinno sie próbować podawać dzieciom alergicznym dopiero po 18
        miesiącu a gluten po 2 latach. My spróbowalismy z glutenemw 17 miesiacu i
        niestety Krzyś bardzo to przechorował, nie oznacza to, ze bedzie dobrze w 2
        roku życia. Na razie nasze prognozy na wyrastanie z alergii datuje sie na wiek
        wczesnoszkolny.
        Ale większość dzieci wyrasta do 2 roku zycia, dlatego ważne by nie uczulić
        dziecka do tego czasu.

Z prywatnych i pokątnych informacji wiem, że firma Danon nie jest najlepsza dla
        dzieci. Jeśli w składzie jest mleko wproszku, nie powinno sie tego dawać
        alergikom. Podobno Bakusie są dobre... albo może desery Gerbera z jogurtemale
        to juz prywatny wybór...

pozdrawiam
        Iza
        • secret2 Re: panel pediatryczny 22.08.03, 20:22
          Moje dziecko też reaguje wysypką na Danonki a Bakusie wcina i jest wszystko
          dobrze (tylko nie te truskawkowe). Może to jest związane nie z mlekiem a z
          innymi substancjami w składzie. Danonki są ze skrobią pszenną a Bakusie z
          kukurydzianą. Jak dziecko jest uczulone na pszenicę to i Danonki odpadają.
          • martyka Re: panel pediatryczny do eu-izy 24.08.03, 13:01
            Witam
            Proszę opisz jak odchorował twój syn wprowadzenie glutenu. Mam problemy ze
            swoim alergikiem . Ponieważ razem z wprowadzeniem również jednokrotnym chlebka
            zbiegły się inne dolegliwości, nie wiem poczym była taka reakcja. Gorączka
            zielone śluzowate kupy. Dziękuję za odpowiedż. Martyka
            • eu-iza Re: panel pediatryczny do eu-izy 24.08.03, 19:30
              Po glutenie Krzyśka bolał w nocy brzuszek, budził nam się co chwila i kręcił.
              Daliśmy mu przez trzy dni po ćwiartce kromki chleba przy czym objawy narastały
              z każdym dniem: pierwszego dnia brzydka zielona kupa i bóle w nocy, drugiego
              dnia gorsza, luźna i śluzowata, kupa i gorsza noc, a trzeciego dnia rano zrobił
              pół nocnika czegoś takiego płynnego i śluzowatego w kolorze szpinaku i o
              podobnej konsystencji.
              Następny gluten próbujemy za rok, moze półtora.
              Iza
              • martyka Re: panel pediatryczny do eu-izy 25.08.03, 12:10
                Dziekuję za odpowiedż.
                Niestety objawy u nas były takie same. A ja sie łudziłam, bo Miłosz jeszcze
                gorączkował. Więc do końca nie wiem czy to była jakaś infekcja, czy gluten. Ale
                ten szpinak mnie przekonał. Chlebku pa pa.Martyka
                • eu-iza Re: panel pediatryczny do eu-izy 25.08.03, 12:41
                  Martyka, my małemu kupujemy bezglutenowy, mrozimy i codziennie odmrazam jedną
                  kromkę. On to nawet lubi, no i wydaje mu się, że je chlebek jak mama i tata.
                  Iza
    • ma.pi Re: panel pediatryczny 27.08.03, 19:29
      Moj syn jest alergikiem na kurz, pylki i roztocza i tez ma takie objawy skorne
      jak opisalas. Takze to nie zawsze jest objawem alergii pokarmowej.
      • echna Re: panel pediatryczny 05.09.03, 06:20
        Witam. Mój synek miał robiony panel pediatryczny w maju. Okazało się że jest
        zdrowy (w/g wyników) . Moja lekarka znając moje dziecko była bardzo zdziwiona.
        Skierowała mnie do innego alergologa, który stwierdził że synek może być
        alergikiem a we krwi nie ma jeszcze odpowiedniej ilości tych przeciwciał (czy
        czegoś tam)jest za mały. (4,5 roku). Powiedział że trzeba zrobić normalne testy
        skórne, są bardziej wiarygodne. Tydzień temu synek miał testy i niestety jes
        alergikiem. Na 16 alergenów na 9 był uczulony. Jeden lekarz mówi tak inny tak,
        Zasięgnij porady innego. Ja tylko niepotrzebnie wydałam 180,00 zł. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka