Dodaj do ulubionych

Nietolerancja laktozy a dieta

02.03.08, 16:52
Witam, moja córka ma nietolerancję laktozy. Stwierdzono gdy miała miesiąc.
Obecnie ma prawie 6 miesięcy. Mam pytanie do osób które mają dzieci z
nietolerancją laktozy. Czym żywicie swoje dzieci?? Czy z tego sie wyrasta??
Moja mała jak do tej pory je kleik, sinlac, zupkę mojej roboty i jabłuszko, no
i oczywiście jest na bebilonie pepti (była na nutramigenie).
Obserwuj wątek
    • brunette1 Re: Nietolerancja laktozy a dieta 02.03.08, 17:01
      Moja córka jest na piersi, ma 4 mies. Miała nietolerancję i potworne kolki.
      Teraz ma skazę białkową. Czy tak czasem nie jest u Ciebie? Lekarka zasugerowała
      na razie wprowadzić ziemniak, marchew i ryż. Ale sama nie wiem czy nie jest za
      wcześnie. Podobno z tego się wyrasta w ciągu kilku pierwszych lat życia dziecka.
      • jolantawierzbicka Re: Nietolerancja laktozy a dieta 02.03.08, 17:16
        Skazy białkowej nie ma, ale może dlatego ze jest zupełnie odstawiona od piersi.
        Próbowano utrzymać karmienie piersią w szpitalu, ale sie nie dało, mała tak
        wyła, że aż strach. Mi zasugerowano wprowadzić zupkę - ziemniak, burak, marchew,
        no i teraz do tego kawałek mięsa (wieprzowina, indyk, królik) Tak też robię.
        Zupkę zaczełam dawać jak miała 4 miesiące i 2 tygodnie.
    • mika_p Re: Nietolerancja laktozy a dieta 02.03.08, 18:01
      Zdolnośc do trawienia laktozy mają wszystkie ssaki, ale prawie wszytskie tę
      zdolnosć traca, gdy wyrosną z okresu młodzieńczego.
      Człowiek traci ją koło 4. roku życia, z tym, że sa grupy ludzi, którzy utrzymyją
      ją dłużej, nawet i całe życie, kwestia głownie genetyczna. Być może czytałas
      książke o diecie zgodnej z grupą krwi, tam jest właśnie podjęta kwestia mleka:
      potomkowie społęcznosci osiadłych, hodowców, trawią laktozę długo, potomkowie
      myśliwych, nomadów, nie.
      Jest mnóstwo dorosłych osób, które nie mogą wypić szklanki mleka nie okupując
      tego wzdęciem tudzież rozstrojem zołądka, inni do starości rozpoczynają tak
      dzień. Ale, o ile nieprzetworzone mleko ma sporoą zawartośc laktozy, o tyle
      przetwory mleczne już dużo mniej , zatem dorosłym zlaeca się jogurty i kefiry,
      dużo lepiej tolerowane.

Tak więc w temacie "czy dziecko wyrośnie z nietolerancji lakrtktozy" odpowiedź
      brzmi: nie. Jesli jej nie trawiła jako osesek (a powinna, bo pokarmem
      niemowlęcia jest mleko, a każde ssacze mleko zawiera laktozę), to nie ma żadnych
      podstaw, żeby zaczeła trawic później.

Z tym, że jak wspomniałam wyżej, laktoza jest cukrem związanym tylko z mlekiem -
      dieta bez mleka to dieta odpowiednia dla twojej córki. Natomiast szczegóły
      wprowadzania przetworów mlecznych musisz już ustalić z pediatrą prowadzącym -
      kiedy, jakie, ile.
    • martysia78 Re: Nietolerancja laktozy a dieta 03.03.08, 11:19
      Witam,
      w jaki sposób stwierdzono u Twojej córki neitolerancję latozy, czy
      robiłas jakieś badania? U ans lekarz stwierdził na podstawie objawów
      zewnętrznych, ale do końca nie wiem czy to trafna diagnoza?
      • jolantawierzbicka Re: Nietolerancja laktozy a dieta 03.03.08, 11:31
        Jak mała miała miesiąc to leżałam z nią w szpitalu, gdzie przeprowadzono serię
        badań. Nietolerancję laktozy stwierdzono na podstawie Testu Kerrego (jeśli
        dobrze zapamietałam). W każdym bądź razie robiono konkretne badania na
        nietolerancję laktozy. Głównym zewnętrznym podejrzanym były strzelające stolce i
        wysypka na twarzy.
        • agwoj Re: Nietolerancja laktozy a dieta 03.03.08, 12:56
          Witaj! Możesz napisać dlaczego zmieniłaś Nutramigen na Bebilon
          pepti? U nas było odwrotnie, alergolog kazałą odstawić Bebilon pepti
          i dać Nutramigen....
          Synek na alergię na białko mleka krowiego i na nie-wiadomo-co
          jeszcze sad
          • jolantawierzbicka Re: Nietolerancja laktozy a dieta 03.03.08, 13:20
            Nutramigen mała dostała od razu po przestawieniu z piersi na mieszankę. Na
            nutramigenie była do 3 miesiąca, potem prof pediatrii do której jeździmy,
            powiedziała ze trzeba spróbować zmienić na bebilon pepti. Bebilon zawiera
            śladowe ilości laktozy, jeśli się przyjmie to dobrze świadczy. Jest smaczniejszy
            i tak nie śmierdzi smile Z tego co mi się wydaje, to bebilon jest dla mniej
            alergicznych dzieci, niż nutramigen.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka