Dodaj do ulubionych

Alergia na roztocza

29.05.08, 11:38
W przypadku alergii na roztocza jedyną naprawdę skuteczną obroną
jest odkurzacz z fitrem wodnym, bo zdecydowanie zmniejsza ilość
kurzu w domu. Wiem to po sobie, bo zdecydowaliśmy się na zakup
takiego odkurzacza niemieckiej marki Thomas i moje dziecko przestało
mieć tak okropne ataki alergii.
Obserwuj wątek
    • antrapa Re: Alergia na roztocza 14.06.08, 11:51
      logis7, a jakie właściwości ma ten odkurzacz, że jest taki skuteczny
      przy alergii? Można go gdzieś obejrzeć i jaka jest cena?
    • kruffa Re: Alergia na roztocza 14.06.08, 13:34
      A kto ci takich rzeczy naopowiadał? Roztocza żyją głównie na naszej skórze i na
      naszej pościeli. W tej ostatniej jest najwięcej ich odchodów. Tak więc jedynym
      rozwiązaniem jest dbanie o to aby było ich tam jak najmniej. I filtr wodnym nie
      ma tu nic do rzeczy, tym bardziej że jeśli chodzi o zbieranie kurzu to jest
      trochę lepszym od starych odkurzaczy. Jedynie filtr HEPA zapobiega jako tako (i
      to też nie do końca) "wydmuchiwaniu" kurzu z odkurzacza.

Kruffa
    • fakfak88 Re: Alergia na roztocza 14.06.08, 21:58
      Jakie macie objawy przy alergii na roztocza?
      • meol-a Re: Alergia na roztocza 28.07.08, 22:02
        U mojej 7-mc córeczki alergia na roztocza korzu domowego objawiła
        się paskudną wysypką na całym ciałku z wyjątkiem buzi. Nawet na
        główce były czerwone, liszajowate, swędzące plamy. O dziwo nie miała
        nigdy katarku!?!
    • alfa36 Re: Alergia na roztocza 11.10.08, 23:01
      A pomaga centralny dokurzacz?
    • renatak73 Alergia na roztocza 02.05.09, 09:02
      Polecam do poczytania i przemyśleń:

oczyszczaczepowietrza.blox.pl/2009/04/Roztocza.html
      • farfalina Re: Alergia na roztocza 03.05.09, 16:58
        chcemy zakupic oczyszczacz,coreczka ma wlasnie alergie na
        rotocza,plesnie,grzyby...chcemy juz kupic najlepszy z mozliwych ale
        kazdy poleca inny.zastanawiam sie nad takim:Boneco 2055 Digital.cena
        mnie przeraza ale moze warto.moze ktos z Was ma wlasnie ten model a
        moze inny godny polecenia
    • katarina34 Alergia na roztocza 27.05.09, 22:52
      Najbardziej na roztocza jesteśmy narażenie w łóżku. Tam spędzamy najwięcej
      czasu, więc to właśnie miejsce powinno być szczególnie zadbane. Polecam
      materace wodne, które są wykonane z winylu. Ten materiał nie przepuszcza brudu
      i kurzu, więc nie pozwala się tym roztoczom zagnieździć w moim łóżku. Kupiłam
      taki materac w sklepie morpheo w wersji uno z różnymi stopniami falowaniasmile
      Jestem bardzo zadowolona nie tylko z funkcji relaksacyjnej, zdrowotnej, ale
      też w końcu udało mi się złagodzić te męczące objawy alergii!! Polecam dla
      zrezygnowanych!!!
    • katarina34 Alergia na roztocza 08.06.09, 21:47
      Odkurzacz z filtrem nie jest, jak to wcześniej dosadnie zaznaczyłeś, jedyną
      skuteczną metodą. Nie ma nic lepszego od łóżka wodnego smile Spróbuj a wtedy się
      przekonasz smile
      • farfalina Re: Alergia na roztocza 09.06.09, 17:13
        moge prosic o namiary na ten sklep?dziekuje
        • katarina34 Re: Alergia na roztocza 11.06.09, 16:58
          Hej, sklep ma swoją siedzibę w Olsztynie na ulicy Partyzantów. Wszelkie
          informacje o nich możesz znaleźć na morpheo.pl smile Zapewniają darmowy montaż na
          terenie całej Polski!!!
          • moonika74 Re: Alergia na roztocza 21.09.09, 20:39
            Mój Bartuś przez katar praktycznie nie mógł spać w nocy.Razem z
            mężem przechodzilismy straszne męki. Czytałam opinie, fora i
            znalazłam rozwiązanie..okazało się iż największym zagrożeniem dla
            alergików jest pościel, tam jest pełno odchodów...postanwilismy
            zakupić jedyną bezpieczna pościel-jedwabną..jak ręką odjoł. Bartuś
            spi spoojnie i my razem z Nim. Myślę że jedwabna pościel to
            znakomite rozwiązanie, broń Boże wełna, aha i zwróćcie uwagę na
            Certfikaty jeśli planujecie zakup.
            Pozdrawiam Monika
    • kasia-8222 Re: Alergia na roztocza 22.11.10, 16:18
      na roztocza najlepiej zaopatrzyć się w specjalną pościel antyalergiczną,włacznie z podkładem pod materac. do tego popsikać ja zapobiegawczo np. allergoffem. Dodatkowo oczyszczacz powietrza i odkurzacz np taki:alergia.med.pl/odkurzacz-lozek-mebli-raycop-gratis-roztocza-stop-p-781.html?attr=2336&opt=33&cPath=53_26
      • mmala6 pytanie o allergoff 23.11.10, 17:55
        jak często trzeba tym psikać? i czy psika się całe mieszkanie- jak np odświeżaczem czy tylko miejsca strategiczne?
        • kasia-8222 Re: pytanie o allergoff 25.11.10, 12:54
          ja psikam w miejsca strategiczne raz na ok. pół roku smile
      • krysti.1 Re: Alergia na roztocza 25.02.12, 15:36
        Znalazłam znakomite urządzenie przeciwroztoczowe na www.roztoczomstop.pl Jest po prostu genialne, bo efekty zaskoczyły nas już po kilku tygodniach stosowania. Od bardzo dawna walczę z alergią i przyznam, że stosowałam mnóstwo różnych rzeczy od specjalnych odkurzaczy z filtrem wodnym po nawilżacze no i oczywiści odczulanie i wiele lekarstw, a efekty nie były powalające.
    • czytam_sobie Ekologiczne sprzątanie 24.11.11, 19:11
      Moje dzieci, ja i mąż jesteśmy alergikami. Regularnie zamawiamy usługi ekologicznej firmy sprzątającej, nie używają żadnej chemii, tylko środki ekologiczne. Poza tym stosują też metody sprzątania oparte na naturze np. dezynfekują nam pokoje wysoko stężonym ozonem czy materace łóżkowe suchą parą wodną. Takie usługi to nie żaden luksus, no i cena jest niska. Polecam. Od kiedy zrezygnowałam z chemii, synkowi już nie dolega uporczywy kaszel a córka nie ma uczulenia. W Olsztynie tylko jedna firma oferuje takie usługi (EcoClean), ale produkty takie jak płyny czyszczące na bazie sody, można kupić w sklepach internetowych i nie tylko.
      • edzka31 Re: Ekologiczne sprzątanie 28.02.12, 18:28
        Kluczem do sukcesu jest kupno dobrego odkurzacza. Wyobrażcie sobie że na rynek polski wszedł w tym roku rewelacyjny odkurzacz SEBO felix. Ten odkurzacz nie ma wydmuchu powietrza!!!Cały brud jest zasysany do środka a zgromadzone powietrze uwalnia się całą powierzchnią na zasadzie wyrównywania ciśnień...Rewelacja właśnie dla alergików
        • blackalbatros007 Re: Ekologiczne sprzątanie 02.03.12, 22:22
          Dokładnie tak! Felix to domowy odkurzacz zdecydowanie antypyłkowy. Filtr wodny nie jest rozwiązaniem, bo ile osób tak naprawdę dba o wymianę płynu, czyszczenie i odgrzybianie urządzenia? Felix ma wysokiej klasy filtr wielowarstwowy i zgodnie z powyższą informacją - brak wylotu powietrza, przez co strumieniowanie wychodzące nie jest nasilone punktowo - wniosek - to co zassa pozostaje w środku i nic na zewnątrz. Pierwszy odkurzacz sebo kupiliśmy w Niemczech 2 lata temu i nasze życie zmieniło się z zasmarkanych i zakasłanych.
          • blackalbatros007 Re: Ekologiczne sprzątanie 02.03.12, 22:24
            A! I jeszcze dodam - nie zrażajcie się Państwo tym, że to odkurzacz kolumnowy. W Polsce panuje głupie przekonanie, że to ciężkie, niepraktyczne i przesadne. Ale to nieprawda.
            • ewaporat Re: Ekologiczne sprzątanie 05.03.12, 15:00
              No właśnie zastanawiałam się ostatnio nad zakupem odkurzacza kolumnowego. Nigdy wcześniej takiego nie używałam, więc zastanawiam się czy rzeczywiście jest on tak praktyczny. A czy SEBO produkuje może inne odkurzacze poza kolumnowymi?
              • blackalbatros007 Re: Ekologiczne sprzątanie 05.03.12, 15:08
                Jasne że tak. Przeglądając stronę producenta dowiedziałem się, że mają opatentowane "zderzaki" żeby nie obijać mebli. Ja jednak bardziej skłaniałbym się ku kolumnie, choć co kto woli. Filtry (bo to chyba jest najważniejsze w ich odkurzaczach) są wszędzie wysokiej klasy antyalergiczne.
                • ewaporat Re: Ekologiczne sprzątanie 05.03.12, 17:27
                  A jak jest z wytrzymałością "Felixa"? Czy nie uszkadza się przy obijaniu chociażby o meble i przede wszystkim czy łatwy jest przy przenoszeniu?
                  • blackalbatros007 Re: Ekologiczne sprzątanie 05.03.12, 17:31
                    To bardzo wytrzymały odkurzacz. Nic się nie dzieje z nim przez lata. Nie wiem jak tutaj, bo ogólnie chyba jest trudno dostępny, ale w Niemczech udzielają na niego 5 lat gwarancji z tego co pamiętam. Natomiast nie mam zielonego pojęcia jak jest w Polsce, choć stawiam na to samo. Przenoszenie nie wchodzi w rachube, tym odkurzaczem się jeździ. Stopa ma elektroszczotkę z własnymi napędami, więc jak się spionuje kolumnę to w ogóle nie czuć, że coś się pcha. Z resztą wszystko jest tutaj: www.sebo.de/10.10.ger.html podejrzewam że strona polska też jest w internecie. Z moich prywatnych odczuć to jest najlepszy sprzęt.
                    • ewaporat Re: Ekologiczne sprzątanie 05.03.12, 17:40
                      Z tym przenoszeniem to chodzi mi o to czy jest np. wygodny przy odkurzaniu schodów - wtedy bez noszenia się nie obędzie, a mamy w domu dość pokaźne schody. Właśnie zastanawiam się czy system kolumnowy zdaje egzamin przy tego typu pracach.
                      • blackalbatros007 Re: Ekologiczne sprzątanie 05.03.12, 17:46
                        Rączka jest, wyjmowana rura odkurzacza do zakamarków też jest. Felix jest jakby trochę skonstruowany (owa rączka) żeby nie było problemów z odkurzaniem szafek czy mebli, ale my go tylko do podłogi używamy. Najlepiej byłoby pojechać do sklepu i go pomacać. Znalazłem teraz coś takiego: www.youtube.com/watch?v=MieslBXn-iE
                        • ewaporat Re: Ekologiczne sprzątanie 05.03.12, 17:53
                          O!! Rzeczywiście ma dużo fajnych funkcji. Coraz bardziej zaczynam przekonywać się do tego odkurzacza. Rzeczywiście chyba najlepiej będzie pojechać do sklepu i samemu się przekonać jak to działa. Dzięki za cenne rady.
                          Pozdrawiam!
                          • blackalbatros007 Re: Ekologiczne sprzątanie 05.03.12, 17:55
                            Proszę bardzo smile
                        • krysia.rybicka Re: Ekologiczne sprzątanie 22.06.12, 10:14
                          O....widziałam te odkurzacze Sebo na pokazie mody!!! Były prowadzone przez modelki, ubrane pod kolor i wzór odkurzaczysmile Świetny pokaz, zobaczcie sami:

pudelek.wrzuta.pl/film/4giYDXF5AvJ/odkurzacze_na_wybiegu..._zajebiste
        • tebciak Re: Ekologiczne sprzątanie 05.10.17, 22:03
          Faktycznie mam ten odkurzacz i potwierdzam smile
      • kuznia125 Re: Ekologiczne sprzątanie 21.08.12, 14:19
        Wiem jak wygląda sprzątanie domu kiedy ktoś z domowników jest uczulony na kurz. Mam ten problem u siebie. Mój mąż jest alergikiem, ale przy dzisiejszej technologii i łatwym dostępie do dobrych ścierek i różnych preparatów, nie jest to takie kłopotliwe. Sprawdziłam na własnym mężu smile, że jest dobre, skuteczne i bezpieczne dla niego. Ściany, sufity i podłogi z kurzu omiatam specjalną końcówką do mopa. Ta ściereczka działa na zasadzie elektrostatyki i przyciąga kurz do siebie. Mam podłogę drewnianą i teraz wiem ile kurzu potrafi się zgromadzić w ciągu dnia. Nie muszę wyciągać odkurzacza, który robi trochę hałasu i zjada prąd. Ta żółta ściereczka, bo taki ma kolor bardzo dokładnie wyciąga kurz z pod mebli. Zsawą odkurzacza nie mogłam dostać się pod łóżko czy komodę. Teraz zamiecenie całej podłogi to chwila i mąż nie kichasmile. Szmatkę mogę wytrzepać za oknem lub odkurzyć. Koleżanka mi poleciła i chwała jej za to. Jak ktoś chce poszukać to wystarczy wpisać w necie "włókno żółte".
      • michalek077 Re: Ekologiczne sprzątanie 10.10.16, 09:20
        Warto zmienić również środki których używamy do sprzątania. Dobrą opinią cieszą się płyny YOU marki Spontex. Produkowane są na bazie naturalnych składników i są nawet BEZPIECZNE w kontakcie z żywnością.
    • dorga1 Re: Pościel antyalergiczna 05.03.12, 16:10
      A dlaczegóż to po kilku praniach należy tę kołdrę i poduszkę wyrzucić?
      Jak się czyta ten wątek to nawet mało rozgarnięty może zobaczyć same reklamy. Niestety nawet jak ktoś napisze prawdę ze swoich własnych doświadczeń, to i tak mu się nie wierzy. Tak więc ten rodzaj marketingu daje raczej odwrotny rezultat od zamierzonego. A niektórzy tak produkują się w wychwalaniu pod niebiosa produktów, których często na oczy nie widzieli, że to aż śmieszne.
      • nena22 Re: Pościel antyalergiczna 10.08.12, 21:31
        Dokladnie masakra. Same reklamy. A ja chcialam sie czegos dowiedziec. Porazka.
        • sonka_sonka Re: Pościel antyalergiczna 12.08.12, 20:39
          a stosujecie pokrowce na pościel i na materace? bo sam odkurzacz to chyba nie jest wystarczające zabezpieczenie, przynajmniej tak wygląda z mojego doświadczenia, mam trzech roztoczowych alergików w domu, odkurzacz ważna sprawa, ale samego łóżka chyba nie wyczyści.
    • sonka_sonka Re: Alergia na roztocza - objawy, leczenie, profi 27.08.14, 13:41
      A można gdzieś zobaczyć certyfikat producenta że nie przepuszcza roztoczy? Jaką ma ta tkanina przepuszczalność między włóknami? Skąd wynika, że len nie akumuluje roztoczy? Czy są na to jakieś badania?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka