sara2103 05.06.08, 09:24 jak często uczulają? Czy jak dziecko ma skłonności do alergii(nieduże) mogę spróbować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nancy.boy Re: truskawki 05.06.08, 09:29 Spróbować zawsze możesz. Podaj dziecku kilka truskawek (albo przetwór zawierający truskawki - np. jogurt) i obserwuj reakcje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
betty69 Re: truskawki 05.06.08, 09:41 naleza do grupy czesto uczulajacych, ale sprobowac mozesz. na poczatek daj gotowane. Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: truskawki 05.06.08, 11:42 Wszystko zależy od tego w jakim wieku jest dziecko i ile już je. Truskawki i poziomki są ostatnimi krajowymi owocami które wprowadza się do diety alergika. Są to najsilniej uczulające polskie owoce, co nie znaczy, że nie będzie tak, ze ktoś jest uczulony na jabłko a będzie mógł jeść truskawki. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
mamciulka-nikulka Re: truskawki 05.06.08, 14:06 Ja nie próbuję. Mam znajomych, których dziecko jest zdrowiusieńkie (16 mcy), je dosłownie wszystko i tylko truskawki i orzechy go uczulają. Odpowiedz Link Zgłoś
niezbyt-wysokie-obcasy Re: truskawki 26.06.08, 22:16 Truskawki mają dużą dawkę histaminy, dlatego dla dziecka skłonnego do alergii moga pogarszać stan. Tak było u mnie - ostra reakcja na truskawki spowodowana była ogólnym osłabieniem pyleniem. Odpowiedz Link Zgłoś