prologica 13.06.08, 13:00 nie wiecie czy duzy wplyw ma akwarium w domu na zdrowie? pewnie sa dwie szkoly, tak samo jak z odkurzaczami wodnymi, ale moze ktos moglby podzielic sie doswiadczeniem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zona_mi Re: akwarium w domu alergika 13.06.08, 14:52 Samo akwarium nie musi stanowić problemu, ale suchy pokarm dla ryb "lubi" uczulać. Odpowiedz Link Zgłoś
prologica Re: akwarium w domu alergika 16.06.08, 09:05 pokarm wiem ze czesto uczula, ale chodzi mi raczej o parowanie wody, itp. akwiarium mialoby stac w pokoju corki (na poczatek malutkie), troche sie obawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monibiel Re: akwarium w domu alergika 17.06.08, 09:00 Zdecydowałam się z jeszcze jedną znajomą mamą alergika na eksperyment z akwarium - małe i w pokoju dziecka. Pragnienie posiadania jakiejkolwiek żywej istoty bylo w naszych dzieciach tak silne, że zaryzykowałyśmy. Ja karmiłam suchym pokarmem, koleżanka od razu żywymi robakami. U mojego synka nie zauważyłam żadnych objawów negatywnych, ale mała koleżanki cały czas pokasływała u siebie w pokoju. Po przestawieniu akwarium do kuchni to się skończyło. Wygląda więc na to, że nie pochodziło to od kontaktu z pokarmem, ale z samym akwarium. W kuchni jednak siedzi mniej, nie śpi i jest wciąż otwarte okno. Ja jednak postanowiłam też przejść na żywy pokarm po wakacjach - tak dla spokoju ducha. Też wolałabym przestawić akwarium w inne miejsce mieszkania - choćby ze względu na hałasujący filtr nie jest to chyba najlepszy pomysł, żeby stało w pokoju dziecka. Jak widzisz reakcje naszych dzieci były zupełnie inne. Musisz spróbować po prostu. Nie żałuję, że zaryzykowalam widząc jak Mały kocha swoje rybki, jak zbiera o nich ionformacje, umie je rozpoznawać i jak coraz więcej wie o wodnych ekosystemach no i uczy się dbania i odpowiedzialności za żywą istotę - powoli, myślę, rodzi się pasja. Pozdrawiam. Monibiel Odpowiedz Link Zgłoś
2barb Re: akwarium w domu alergika 17.06.08, 11:21 U nas po konsultacji z alergologiem stoi bojownik w słoiku w dużym pokoju. Całe szczęście jest to ryba, która nie wymaga luksusów. Syn długo błagał o tę rybkę. Niestety na drugi dzień stracił zainteresowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
prologica Re: akwarium w domu alergika 17.06.08, 14:52 zadna rybka nie powinna stac w sloiku, a to ze bojownik nie potrzebuje duzo miejsca itp to mit... ale to tak poza tematem... sprobujemy wiec z niewielkim akwarium z krewetkami, a potem zobaczymy - jesli nie bedzie zmian na gorsze to postawimy jakas 60- tke. nie wiem czy zaryzykuje postawienia w pokoju corki ze wzgeldu na 'mikroklimat' (filtr bedzie raczej cichy bo malutki, zreszta mieszkamy kolo pogotowia i karetki nas przyzwyczaily do halasu noca ) Odpowiedz Link Zgłoś