Dodaj do ulubionych

odkurzacz przy alergiku

13.10.08, 23:17
Witam, wiem że był już taki temat poruszany ale dawno temu i jest już
zarchiwizowany. Moje dziecko jest uczulone na kurz i wszelkie pyłki. Muszę
sprzątać dzień w dzień a i tak trudno jest zachować czystość w domu jak
mieszka się w centrum warszawy. Przez okna dostaje się do mieszkania ciągle
kurz i pył.
Słyszałam że są specjalne odkurzacze, które wyłapują mikroskopijne
zanieczyszczenie a przy tym zabijają bakterie i pleśń. Czy ktoś z was ma taki
odkurzacz i mógłby jakiś polecić?
Obserwuj wątek
    • j.sadman Re: odkurzacz przy alergiku 14.10.08, 09:14
      Witam! Jak najbardziej mogę Ci polecić okurzacz fimry Filter Queen. Ma on w
      sobie filtr medyczny który czyści powietrze aż do 0,1 mikrona( jest to jedna
      tysięczna milimetra) i czyści powietrze w 99,98%. Jeżeli jesteś w temacie to
      jest to lepsze od filtrów HEPA aż 3 krotnie. proponuję Ci wypróbowanie tego
      odkurzacza u siebie- oczywiście bezpłatnie. Napisz do mnie treffic@go2.pl
      • rainbow_men Re: odkurzacz przy alergiku 14.10.08, 19:18
        Ja mogę Ci polecić odkurzacz z firmy Dyson. Ja mam DC34 Allergy Parquet. Jest w
        nim filtr HEPA ze specjalną powłoką Bactisafe która zatrzymuje i niszczy
        bakterie i pleśń, co jest bardzo ważne jeśli ma się w domu małego alergika. Po
        za tym odkurzacz zatrzymuje mikroskopijne zanieczyszczenia, jest zwinny, lekki i
        ma wiele końcówek, które bardzo ułatwiają sprzątanie. Jest dość cichy można
        sprzątać w obecności dziecka nie trzeba wyganiać go do innego pomieszczenia.
        Ogromną zaletą jest też łatwość czyszczenia. Gorąco polecam.
    • freeme Re: odkurzacz przy alergiku 14.10.08, 20:06
      A moglibyście coś napisać więcej na temat tych odkurzaczy Dyson? Widzę że są one
      w dużo bardziej przystępnej cenie niż te drugie. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
      I oczywiście czy na prawdę są takie świetne jak o nich piszą?
      • j.sadman Re: odkurzacz przy alergiku 14.10.08, 21:09
        He He a ja proponuję konfrontacje odkurzacza dysona czy rainbowa z moim filter
        queensmileco wy na to?to byłoby by naprawdę ciekawesmileaż sam jestem
        ciekawsmilenatomiast jeżeli chodzi o cenę to moim zdaniem zdrowie jest bezcenne.
        • nitka2221 Re: odkurzacz przy alergiku 15.10.08, 12:08
          zdrowie bezcenne, ale budżet tez swoje znaczy smile o ile mogłabymdac te 900 pln za
          jakis naprawde dobry odkurzacz, sprawdzonej firmy, chocb i ten Dyson, to już
          więcej byłoby ciężko. a konfrontacji tez bym była ciekawa
          • j.sadman Re: odkurzacz przy alergiku 15.10.08, 12:59
            To prawda z budżetem domowym trzeba się liczyć. Ale jest coś takiego jak spłata
            w ratach. A na dodatek firma filtrów powietrza który polecam daje 10 dni na tzw.
            test domowy. Czyli inaczej móiąc masz 10 dni na to aby sprawdzić czy faktycznie
            ta rzecz Ci pomaga i co ciekawsze jeszcze nie zdażyło się aby ktokolwiek oddał
            spowrotem te urządzenie. Nie zapominajmy jednak że nikt nad nikim nie stoi i
            mówi bierz to!!Tak nie jest.To każdego indywidualna sprawa a żeby się przekonać
            nie trzeba nic więcej tylko chęci i przełamania bariery nieufności.
            • freeme Re: odkurzacz przy alergiku 16.10.08, 17:03
              hmmm ale jednak jest ogromna różnica cenowa między tymi odkurzaczami. Jednak
              bardziej skłaniałbym się do kupna dysona po rozmowie z żoną. Widziałem że tych
              odkurzaczy dla alergików jest kilka rodzai i nie mamy pojęcia na który się
              zdecydować. Prosiłbym o jakieś podpowiedzi np czym różni się DC23 od DC19.
              • jana_mama_misi Re: odkurzacz przy alergiku 20.10.08, 10:31
                Ja tez kupilam dysona, szczerze go polecam, mam córke z astmą, sama
                jestem uczulona na kurz, mąz takze, byl problem kto powinien
                odkurzac. Odkurzac swietnie sprzata, nie mam zadnych problemów ze
                skora po odkurzaniu, moge odkurzac przy dziecku. Ja kupilam
                najlepszy jaki wtedy byl, teraz widze ze bez sensu bo kupilam model
                przeznaczony do odkurzania siersci z wykladzin. Nie korzystam z
                niego, uzywam podstawowej szczotki do parkietu (w wyciaganym z
                krotkim sztywnym wlosiem), malej szczotki bez wlosia do materacy
                oraz malej okraglej szczotki z wlosiem do zakamarków. Tyle wg mnie
                wystarczy do domu bez dywanów. No i zwracalam uwage czy jest ten
                filt czy powloka medyczna, ktora zabija bakterie i plesnie.
                Pozdrawiam J.
              • jana_mama_misi Re: odkurzacz przy alergiku 20.10.08, 11:10
                Jeszcze cos, zerknelam na strone producenta, porównalam modele DC19
                bo jest ich 3 i wg mnie odpowowiedni bedzie DC19 allergy, bo
                dodatkowo posiada filtr z powloka bactisafe ktora niszczy bakterie i
                plesn), turboszczotka nie jest potrzebna jesli nie masz dywanów, bo
                przy parkietach sie nie przydaje. Dlatego ten model wydaje mi sie
                optymalny. Natomiast porównujac DC19 allergy i DC23 allergy parqet
                to znów wydaje mi sie ze wystarczy DC19 allergy. Ja mam DC23 animal
                pro, tam jest wlasnie za duzo tych szczotek do siersci i dywanów,
                niepotrzebnych mi. Jedynie co ja mam fajnego to skladaną rurę
                podstawowa, składa sie do ok 1/3 długosci. W modelach DC19 chyba
                tego nie ma, ale mysle mozna sie obejsc bez tego. Pozdrawiam
    • ola33333 Re: odkurzacz przy alergiku 16.10.08, 22:44
      www.amazon.de/K%C3%A4rcher-Bodenstaubsauger-VC5200-mit-1800W/dp/B000EXR0VU/ref=sr_1_31?ie=UTF8&s=home-
      garden&qid=1224189612&sr=8-31

mam i polecam, choc nie mamy bezposrednio problemu z alergia na
      kurz. Cena przystepna i dosc cichy. Ma Hepa 12, wg. producenta
      pochlania 99.95 % zanieczyszczen.
      • freeme Re: odkurzacz przy alergiku 17.10.08, 18:57
        no to już nie wiemy który wybrać. Ktoś chyba wcześniej wspomniał że dla alergika
        musi być filtr powyżej 13 wie ktoś coś na ten temat?
        • damian_189 Re: odkurzacz przy alergiku 18.10.08, 22:10
          HYYMM. Według lekarzy i każdego rozsądnego człowieka każdy odkurzacz workowy
          jest niestety porażką!! dlaczygo? - Z zasady działania. Z każdego będzie
          śmierdzieć i będzie leciał kurz!! Wielka moc w zestawieniu z filtrami i workiem
          które tak czy siak są SITEM daje opłakane skutki. Każdy to powie kto nabawił się
          alergii.
          Reinbol czy "kłin" dobre, drogie i jedyne dla alergików i astmatyków dzięki
          filtrowi kropelkowemu (tzw deszcz w urządzeniu).

Ewentualnie jest jeszcze urządzenie które sprząta na innej zasadzie
          szczotki + minimalny ciąg powietrza. Takie urządzenia to idealna rzecz dla ludzi
          chorych. Najlepsze jest to ze pracują zupełnie samodzielnie!! He he pewnie sobie
          myślicie że niezły kit - no nie to jest rzeczywistość :
          www.roomba.pl/film.php
          zobaczcie sami!!

mam coś takiego zajefajne!!

• damian_189 Re: odkurzacz przy alergiku 18.10.08, 22:18
            damian_189 napisał:

> Ewentualnie jest jeszcze urządzenie które sprząta na innej zasadzie
            > szczotki + minimalny ciąg powietrza. Takie urządzenia to idealna rzecz dla ludz
            > i
            > chorych. Najlepsze jest to ze pracują zupełnie samodzielnie!! He he pewnie sobi
            > e
            > myślicie że niezły kit - no nie to jest rzeczywistość :
            > www.roomba.pl/film.php
            > zobaczcie sami!!
            >
            >
            > mam coś takiego zajefajne!!
            >
            >
            Acha używam takiego roboto i wiem u kogo to można kupić. polecam bo jest super!!
            no i sprząta za nas kiedy tylko chcemy!!
            • ola33333 Re: odkurzacz przy alergiku 19.10.08, 02:02
              no no, czego to ludzie nie wymysla smile
    • wasa20 Re: odkurzacz przy alergiku 20.10.08, 14:38
      mój brat używa standardowego filtru 12, i jego alergiczny synek jakoś sobie
      radzi smile czyli ma się dobrze. szczegółów nie znam, ma chyba jakiegos dysona
      • freeme Re: odkurzacz przy alergiku 20.10.08, 20:08
        hmmm widzę że sporo z was posiada dysony i je sobie chwali. Rozejrzałem się
        trochę i stwierdziłem że są dobre i za rozsądną cenę. I w sumie będziemy się do
        jakiegoś modelu przymierzać tylko teraz który? czy ten dc19 allergy nie różni
        się niczym od dc22 allergy parquet czy dc23?
        • j.sadman Re: odkurzacz przy alergiku 21.10.08, 09:55
          A nie pomyślał nikt z was też o filtrze powietrza, który by działał przez
          24godziny na dobę?
          • jana_mama_misi Re: odkurzacz przy alergiku 21.10.08, 12:48
            Pewnie kazdy kto ma alergika w domu, uczulonego na kurz pomyslal o
            takim urzadzeniu. Pewnie nawet taki sprzet jest skuteczny, tylko ze
            alergik nie przebywa w domu 24 godziny na dobe, bo chodzi do
            przedszkola, szkoly, sklepów, pracy i rodziny/znajomych. Moje
            przemyslenia dot. tego urzadzenia sa takie, ze gdybym miala dziecko
            z taka astma, ze nie mogloby przespac nocy z powodu kurzu to
            urzadzenie to bym kupila i by dzialalo. A poki ma niewielkie objawy
            w przypadku rozsadnej iloscy kurzu to tak to zostawiam, gdyz i tak
            nie wyeliminuje wszedzie. Ograniczam ilosc kurzu tam gdzie moge i
            ograniczam przebywanie dziecka w miejscu gdzie poziom kurzu moim
            zdaniem jest zbyt duzy (place zabaw typu kulki). Pozdr. J.
        • jana_mama_misi Re: odkurzacz przy alergiku 21.10.08, 12:39
          umiescilam moje osobiste porównanie na temat dc19 i dc23, w tym
          watku tylko troche wyzej, zajrzyj prosze
          • rainbow_men Re: odkurzacz przy alergiku 21.10.08, 23:00
            No ale taki filtr powietrza nie załatwi sprawy. Przynajmniej tak mi się wydaje,
            a poza tym to trzeba przecież i tak sprzątać a przy alergiku używając zwykłego
            odkurzacza, który jak wiadomo wydycha drobnoustroje do pomieszczenia to chyba
            nie jest najlepszy pomysł. Trzeba trochę zainwestować w to zdrowie, a wydanie
            jednorazowo 1000-1800zl to chyba nie jest wygórowana cena.
            • j.sadman Re: odkurzacz przy alergiku 22.10.08, 10:58
              No ja jak najbardziej się zgadzam, że sam filtr powietrza to jest połowa sukcesu
              i trzeba mieć również urządzenie, które posprząta ten cały brud np. z dywanów,
              foteli a nawet ścian czy obrazów. Również mimo że zdrowie jest bezcenne to i
              tak i tak trzeba się liczyć z wydatkiem jednorazowym. No ale spójrzmy prawdzie w
              oczy jak ktoś chce mieć 100% pewność, że zabezpieczył sibie czy zabezpieczył
              swoich bliskich to nie kupi "czegoś" aby tylko było. Filter queen poleca DOMOWY
              SYSTEM HIGIENY i ma on atest zrobiony przez polski SANEPID!!oraz certyfikat
              jakości z unii europejskiej KEMA.
              I zaznaczę to po raz kolejny - to WY macie ostateczne zdanie co do tego jak
              chcecie się zabezpieczyć, a Filter queen stwarza wam tylko jedną z możliwości
              wyboru a lepszego napewno nie znajdziecie.
              Przestestowanie tego w waszym domu, mieszkaniu jest całkowicie bezpłatne więc
              podaję swój adres email: treffic@go2.pl lub www.filterqueen.pl
              • nitka2221 Re: odkurzacz przy alergiku 22.10.08, 12:43
                oki, ale ile on kosztuję? bo jakoś nie chcesz podać ceny - aż tak szokująca smile ?

Filtr to już w przypadkach ekstremalnych, a itak dobry odkurzacz będzie
                potrzebny, dlatego taki dyson z filtrem HEPA za ok. 1000 to wciąż moim zdaniem
                najrozsądniejszy wybór dla rodziny z limitowanym budżetem
                • j.sadman Re: odkurzacz przy alergiku 22.10.08, 14:51
                  A no cena nie jest tajemnicą. Nie trzeba ukrywać że jest to sprzęt drogi. Ja
                  zapłaciłem za komplet niecałe 5tyś i teraz jestem pewien, że robię wszystko aby
                  zapobiec kurzowi i diabelskim roztoczom. Oczywiście pomyślicie sobie, że pływam
                  w kasie - otóż nie jestem przeciętnym Kowalskim! spałacam to na raty- miesięczna
                  rata to około 150zł. Ale jest coś za coś. Mam DOŻYWOTNIĄ gwarancję, co roku
                  serwis przyjeżdża do mnie i sprawdza stan tego urządzenia oraz co jest
                  najważniejsze jest on pod względem filtracji 3 krotnie lepszy od filtrów HEPA.
                  Po podpisaniu umowy miałem 10 dni na to żeby z jakiegokolwiek powodu zrezygnować
                  i oddać go spowrotem i wierzcie lub nie nie zamienie tego na nic innego!!Ja
                  wiem, że to działa i mogę to udowodnić a reszta należy już do was.
                • j.sadman Re: odkurzacz przy alergiku 22.10.08, 14:59
                  A i jeszcze jedno. W najbliższym czsie produkt ten zostanie skierowany do
                  Instytutu badań nad lekami co oznacza iż w niedalekiej przyszłości będzie on na
                  receptę. W USA filtr ten ma drugą klasę medyczną(jest na tej samej półce co np.
                  aparat rentgena)- prawda że szokujące!?
                  • freeme Re: odkurzacz przy alergiku 23.10.08, 03:12
                    No dobrze powiedzmy tak że nie potrzebny nam aż taki dobry filtr bo przecież nie
                    będziemy trzymać dziecka na smyczy w domu. Będzie chodzić do szkoły na podwórko
                    gdzie nie będziemy w stanie sterylizować otoczenia. więc stwierdziliśmy że w
                    domu też nie może być za czysto. A z tego co czytamy to ten dyson musi być na
                    prawdę bardzo dobry to pewnie na niego się zdecydujemy.
                    • freeme Re: odkurzacz przy alergiku 27.10.08, 19:06
                      Witam ponownie, kupiliśmy z żoną dysona dc23 allergy parquet. Jest po piewszym
                      odkurzaniu i jak na razie bardzo miłe zaskoczenie. Jest zwinny w miarę cichy
                      szybko i skutecznie odkurza dociera tam gdzie stary odkurzacz nie dawał rady.
                      Jak na razie jesteśmy bardzo zadowoleni z tego zakupu.
                      • rainbow_men Re: odkurzacz przy alergiku 30.10.08, 09:02
                        i bardzo dobry wybór. Nie pożałujecie tego zakupu. Ja w tym roku mam zamiar
                        sprezentować takiego dysona rodzicom na gwiazdkę. Mają duże mieszkanie +
                        zwierzęta więc na pewno taki sprzęt im się przyda
                      • polek86 Re: odkurzacz przy alergiku 30.10.08, 17:44
                        i prawidlowo tez slyszalem o nich duzo dobrego, takze gratuluje dobrego i
                        sprawdzonego zakupu, dyson specjalizuje sie w odkurzaczach bezworkowych
                        • freeme Re: odkurzacz przy alergiku 03.11.08, 23:57
                          muszę wam powiedzieć że jesteśmy pod wrażeniem tego odkurzacza. polecamy go
                          znajomym chociaż sami mamy go od niedawna. Ale jest na prawdę świetny, mały,
                          zręczny. Każdemu kto stoi przed wyborem nowego odkurzacza gorąco polecam.
                          • rainbow_men Re: odkurzacz przy alergiku 06.11.08, 09:05
                            a ja mam pytanie czy ktoś wie czy można brać dysona na raty? chciałbym go komuś
                            sprezentować a teraz miałem trochę wydatków i nie dysponuję taką gotówką.
                            • kusjana Re: odkurzacz przy alergiku 13.11.08, 19:40
                              a ja mam pytanie co do tych odkurzaczy. czy jest jakoś może udowodnione że one
                              tak oczyszczają powietrze z kurzu i zarazków? czy ten atest jest prawdziwy?
                              • j.sadman Re: odkurzacz przy alergiku 13.11.08, 20:26
                                Odpowiem tak...filtr powietrza naszej firmy ma atest sanepidu i tam jest
                                potwierdzona jego skutecznośc natomiast jeżeli chodzi o odkurzacz to nie były
                                robione badania ale są w nim zastosowane takie same filtry co w tym filtrze
                                powietrza.
                                • katinka Re: odkurzacz przy alergiku 17.02.09, 16:28
                                  A czy ktoś używa odkurzacza firmy THOMAS np. Twin T2 Aquafilter ?
                                  Właśnie znalazłam go w internecie. Wcześniej zastanawiałam się nad
                                  Dysonem, ale ten ma też funkcję prania na mokro. Będę wdzięczna za
                                  opinie czy rzeczywiście wart jest swojej ceny?

www.robert-thomas.com.pl/produkty.html
                                  • katinka Re: odkurzacz przy alergiku 20.02.09, 11:24
                                    Podbijam.
                                    Może ktoś się jednak znajdzie co ma ten odkurzacz?
    • alabama8 Bez odkurzacza 20.02.09, 13:47
      Są dwie szkoły:
      1. kupujemy supernckiego Rainbowa, zatrzymujemy w domu dywany,
      wykładziny, firany, zasłony i tapicerowane meble i udajemy że
      Rainbow wyczyści nam z kurzu te wszystkie przedmioty.

2. Wywalamy tapicerowane kanapy, dywany i firany i dostosowujemy dom
      do alergików (ale kto poświęci swoje wypicowane gniazdko dla zdrowia
      dziecka. Przecież dywan wybierałam 3 dni, a za pasującymi do niego
      zasłonami chodziłam przez 2 miesiące).

Tak więc albo dziecko ma alergię i trzeba dom dostosować do niego,
      albo ma alergię ale będziemy wykonywać kosztowne "ruchy pozorne" -
      zaku super odkurzacza, w celu zabicia sumienia i udowodnienia sobie
      że zrobiliśmy wszystko co się dało.
      Do zastanowienia.

• liliana89 Re: Bez odkurzacza 08.07.16, 16:54
        Polecam - porady od alergika:
        www.idealnyodkurzacz.pl/dla-alergikow/id/276/organizacja-mieszkania-alergika
        • pagaa Re: Bez odkurzacza 13.07.16, 08:31

nie dajmy się zwariować. córka ma dużą alergię na roztocza, ja też mam mniejszą. nasza alergolog stwierdziła, że to i tak walka z wiatrakami, bo co z tego, że w domu wyeliminuję nawet w 100%, jak i tak część dnia jest w przedszkolu, szkole u kolegów itd. powiedzała, że odkurzacz kupić normalny z filtrami najwyższymi (mam zelmera z filtrem hepa13), odkurzam codziennie, kurz oblecę codizennie z grubsza, 2x w tygodniu porządnie, pościel zmieniać co tydzień i prać w 60 stopniach, pluszaki zostawić tylko ukochane, mrozić je i prac w 60 stopniach. jak najmniej kocyków, narzutek, prać dość często w 60 stopniach, firanki jak są, to prać przynajmniej raz w miesiącu, zasłonki cienkie, żeby też częściej prać i szybko schły (moi, mają w pokoju krótkie firanki i zasłonki do tego dłuższe, ale cienkie, szybko się pierze raz dwa na dworze suche i powiesić, w salonie nie mam firanek, tylko zasłony po bokach dla ozdoby - też często piorę, a tak to wszędzie rolety, które przecieram), dywan powiedziała, że ok, ale mniejszy i akrylowy (my mamy u dzieci jeden i w salonie też nieduży), zrezygnować z bibelotów, co jest to przecierać. stosujemy wszystko, zadanie utrudnione, bo córka nie może brać leków doustnych, ma tylko jedno do nosa, słabsze, ale zawsze cośtam działa i póki co ucichły kaszle, katary, chrząkania, pokrzywki. a, spryskałam też dom takim preparatem na roztocza, nie wiem czy to działa, ale stwierdziłam, że spróbuję. więc ten odkurzacz, to naprawdę ułamek walki, nie wydawałabym krocia, on sam nie rozwiąże problemu. mój odkurzacz cicho pracuje, mocno zasysa i jak odkurzam, to nie latają w powietrzu takie drobinki co je zawsze było widać, kosztował w sklepie internetowym 260zł, teraz nie pamiętam modelu, wiem, że kolor szampański (heh, dla mnie to taki jakiś nijaki, ale ok).
    • basiuq Re: odkurzacz przy alergiku 12.08.16, 14:00
      Szczerze mówiąc to przy swoim alergiku używam normalnego odkurzacza i nie ma z tego powodu problemów wink Oczywiście dbam o czystość, o to żeby pościel była często prana, zminimalizowałam ilość maskotek i innych zbieraczy kurzu. Jednak staram się żeby moje dziecko nie cierpiało bardzo z powodu swojej dolegliwości wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka