dorisch1 26.11.08, 09:41 Czy zrobienie testow z krwi na alergeny prawie rocznemu dziecku da wynik wiarygodny czy takiem dzieciom robi się raczej testy skórne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kowalikm Re: Pytanie o testy z krwi 26.11.08, 22:09 Tak małemu dziecku niestety nie robi się testów skórnych, bo są mało wiarygodne (dopiero bodajże od 3 roku życia). Możesz natomiast zrobić testy z krwi (IgE ogólne). Jak wyjdzie IgE podwyższone to możesz robić bardziej szczegółowe. Zmartwię Cię, ale (tak jak w naszym przypadku) IgE jest idealne, a dziecko ma wszystkie objawy alergii i na alergię jest leczone. Alergolog powiedziała nam, że to alergia IgE niezależna (może być). Też czekamy żeby zrobić testy skórne... Odpowiedz Link Zgłoś
martinka_pl Re: Pytanie o testy z krwi 26.11.08, 23:30 Ja polecam badanie kropli krwi w ciemnym polu widzenia oraz badanie pod kątem alergii, pasozytów i grzybów (często dają objawy alergii) na aparacie MORA. My jak robilismy testy skórne, nie wyszła nam alergia na mleko, mimo iz syn jest na nie ewidentnie uczulony i usłyszeliśmy, że mimo iż wynik jest negatywny nie oznacza, że ten alergen nie uczula ! - to po co takie testy?! Ponadto badanie MORA wykrywa nie tylko alergie, ale też nietolerancje pokarmowe. Można oczywiście zrobić badanie krwi w tym kierunku (nazywa się to test nietolerancji pokarmowej Alcat, ale kosztuje bagatela ... 1500 - 2000zł!). Odpowiedz Link Zgłoś
dorisch1 Kurde 27.11.08, 08:04 Dzisiaj dzwoniłam do przychodni alergologicznej i pani mi powiedziała, ze mozemy Julce zrobić badania z krwi na rózne alergeny. Chce mnie naciągnąć na kasę czy co.... Jeden marker 25 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalikm Re: Kurde 27.11.08, 08:49 Nie pamiętam ile płaciliśmy, ale IgE ogólne to ok. 30 zł. Ig ogólne świadczy o tym, że dziecko z dużym prawdopodobieństwem jest na coś uczulone i dalej warto brnąć w np. panele lub szczegółowe alergeny. Jednak alergia może być IgE niezależna lub IgE może być podwyższone przez inne procesy w organiźmie. Jednak IgE to podstawa przy diagnozowaniu alergii u maluszków. Jeśli nie jest w normie to można "brnąć" dalej i zrobić panel np. pokarmowy lub wziewny, były chyba jeszcze pyłki osobno, osobno kurze. Wiem, że podejrzewałam coś wziewnego jednak IgE wyszło młodemu w normie (chyba w wyniku jest brak przeciwciał...). Może pofatyguj się do alergologa i niech da Ci skierowanie na testy szczegółowe (np. na podstawie IgE ogólnego które możesz zrobić szybko prywatnie). Ja tak zrobiłam i nic nie płaciliśmy za ok. 20 alergenów z krwi. Słyszałam, że ktoś robił testy skórne małemu dziecku (poniżej 3 roku życia), podobno jak jest bardzo silna alergia to wyjdzie i na skórnych. Jednak każdy lekarz, którego odwiedzałam, podobnie w laboratoriach, odradzają robienie testów do 3 roku życia mówiąc o małej wiarygodności... Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: Pytanie o testy z krwi 27.11.08, 08:04 Takim małym dzieciom robi się testy skórne, ale najczęściej w szpitalu. Można je robić nawet niemowlakom. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś