Dodaj do ulubionych

Nerwowosc, a alergia

20.11.03, 10:39
Moje dziecko ma AZS. Wszystkie dokladnie wiecie jak to wyglada i z czym sie wiaze. Mateusz jest niespokojny, drapie sie okropnie, czasami mam wrazenie, ze o niczym innym nie mysli tylko o tym, zeby sie podrapac. Kapiel przestala byc przyjemnoscia. Wystarczy go tylko rozebrac, zeby zaczal sie drapac we wszystkie dostepne miejsca. Zabawa tez bardzo ograniczona, bo bardzo czesto ma rekawiczki lub bandaze na rekach. Lub po prostu musze mu trzymac raczki (w nocy czasami nawet wiazac sad(( ). Do tego odruchy - pocieranie nozki o nozke, zaciskanie piastek, oczywiscie wszystko po to, zeby sie podrapac.
Pewnie znacie to doskonale. Strasznie sie boje, ze on robi sie coraz bardziej nerwowy, coraz bardziej niespokojny i placzliwy. Boje sie, ze tak mu juz zostanie i z pogodnego dziecka zmieni sie w klebek nerwow. Plakac mi sie chce jak o tym wszystkim mysle. Jak patrze na niego, jak sie meczy. U nas trwa to juz/dopiero dwa miesiaca, a co bedzie dalej?? Czy Wy tez macie takie obawy? Czy jest szansa, ze jezeli uda nam sie wygrac z alergia lub chociazby zalagodzic jej skutki (to nieszczesne swedzenie!!) o wszystkim zapomni i pozbedzie sie tych odruchow? Napiszcie co o tym wszystkim sadzicie. Pocieszcie mnie prosze, bo juz nie mam sily sad(.
Obserwuj wątek
    • sylviakia Re: Nerwowosc, a alergia 20.11.03, 11:28
      wiesz co pierwsze co musisz zrobić to znaleźć bardzo dobrego doświadczonego
      alergologa... mojej koleżanki synek tez tak miał ale trafił na dobrgeo lekarza
      który mu skórę wyprowadził ztego stanu. z tego co apmiętam pomogło mu: kąpiele
      w krochmalu, specjalna masć robiona na zamówienie (on aż miał rany) po
      posmarowaniu maścia pakowała go całego w bawełnę ( bo ta maść potwornie
      brudziła). obecnie Michaś ma 5 lat i skórę w dobrym stanie (no porównując z
      poprzednim to w super dobrym), dzieki ścisłej diecie ( mały już sam o niej
      pamięta) jest ok. tzn na tyle an ile może być przy takiej alergii. pozdrawiam.
      SLv
    • basia7216 Re: Nerwowosc, a alergia 21.11.03, 09:04
      Znam to doskonale,u mnie jest identycznie,choć ostatnio troszkę lepiej,bo
      stosuję dietę.Śpię razem z dzieckiem,nie wiąże rączek,ubieram rajtuzy,sama
      drapię,tzn pocieram rękami bez paznokci,zabieram rączki,bo mała jak zacznie
      drapać to robi rany.Moja drapie całe plecki mimo że nie ma żadnej
      wysypki,brzuszek, nóżki.To strasznie wpływa na psychikę dziecka i moją,na
      początku płakam z nią nocami i walczyłam.Mam nadzieję,że będzie lepiej,bo mamy
      dobrego alergologa.Marne to pocieszenie,ale nie jesteś sama,choć mnie doskwiera
      brak osobistego kontaktu z podobnymi problemami.Pozdrawiam.
    • urszk Re: Nerwowosc, a alergia 21.11.03, 21:54
      A próbowałaś kremu Elidel? Podobno jest rewelacyjny. U nas działa na małe
      zmiany, ale czytałam na forum że na te swędzące też.
      Pozdrówka
      Ulka
    • 4dorcia Re: Nerwowosc, a alergia 24.11.03, 11:45
      Moja córka ma 9 m-cy i podobne się zachowuje pomimo iż bierze leki
      przeciwhistaminowe. Strasznie mi jej żal, że się tak męczy szczególnie w nocy,
      kiedy powinna słodko spać jak inne dzieci. Do siódmego miesiąca pomimo
      czerwonych nadgarstków rąk i paru liszajków nie drapała się. Dopiero jak
      wprowadziłam indyka, zaczęła się drapać i tak zostało do dziś. Może przyplątało
      się zakażenie bakteryjne i stąd ten świąd. Po posmarowaniu clotrimazolem jej
      nóżek świąd zmalał. Na pocieszenie dodam, że znam dziecko które miało takie
      sambjawy, w wieku 1,5 roku przestało się drapać, a zmiany ustapiły.
      • zosia888 Re: Nerwowosc, a alergia 27.11.03, 17:32
        Nie probowalam Elidelu, bo jest zarejestrowany w Polsce od 2 roku zycia (moj
        synek ma 5 miesiecy) i opinie jakie slyszalam na ten temat sa rozbiezne. Wiem,
        ze w Stanach jest zarejestrowany od 4 miesiaca, ale moj lekarz jest przeciwny.
        Co wiecej, uwaza ze poki co mozna sie wspierac hydrokortizonem (steryd) i
        trzeba czekac na efekty diety. Ale ja na diecie jestem juz XI tygodni i poprawy
        nie ma sad. Chyba odstawie sad. Gdyby on jeszcze tylko chetnie jadl nutramigen
        czy bebilon, ale on tego nie chce sad. Dodatkowo zmienil mi lek z Fenistilu na
        Ketotifen, podobno ma pomoc na swiad (choc na ulotce jest napisane, ze
        najlepsze efekty daje po 4 tygodniach).
        W Wy karmicie nadal piersia?
        Nie wierze juz w to karmienie!!
        Czasami zaluje, ze tak dlugo pozwolilam mu sie meczyc.
        A jak sie okaze, ze przejscie na mleko dla alergikow mu pomoglo nie wybacze
        sobie tego do konca zycia!
        • chalsia Re: Nerwowosc, a alergia 27.11.03, 23:05
          Przykro mi i współczuję.
          No ale mleko dla alergików to właśnie Nutramigen, Bebilon Pepti czy Bebilon
          Amino.
          Poszukaj w wątkach -wiem, że pisałam jak przestawić dziecko na te "smakołyki".
          Mój Nutramigenu w ogóle nie tolerował, Bebilon Pepti dało się wprowadzić a z
          Bebilonu Amino nie musiałam korzystać.

Pozdrawiam,
          Chalsia
    • 4dorcia Re: Nerwowosc, a alergia 29.11.03, 11:22
      Kinga w tej chwili je Bebilon Amino. Profesor kazal mi odstawic od piersi,
      teraz tego zaluje i nie wiem czy nie powinnam wrocic do karmienia piersia.
      Stalych pokarmow je bardzo niewiele, podejrzewam, ze ja uczula kleik ryzowy.
      Ale dostaje w tej chwili clemastin i mam wrazenie, ze on zataja objawy wysypki
      a siad nadgarstkow pozostaje. Na drapanie pomaga Kindze clotrimazol,
      zauwazylam, ze sa efekty po stosowaniu go.
      • chalsia Re: Nerwowosc, a alergia 29.11.03, 12:14
        Ale Clotrimazol to lek przeciwgrzybiczy, stosowany np. w zakazeniach Candida
        (drożdżyca) ??????

Pozdrawiam,
        Chalsia
        • 4dorcia Re: Nerwowosc, a alergia 30.11.03, 16:44
          Tak, to lek na drozdzaki.......... Podejrzewam, ze moja corcia ma zakazona
          skorke, przez ciagle drapanie badz przebywanie w pomieszczeniu gdzie byl kot.
          Jeden lekarz polecil mi bactroban-antybiotyk o silnym dzialaniu, ale go nie
          uzylam po przeczytaniu ulotki.
    • kerstink Re: Nerwowosc, a alergia 01.12.03, 08:58
      Z wlasnego i doswiadczenia z synem wiem, ze taki swiad jest po prostu okropny,
      chce sie plakac, drapac i nic innego nie robic.
      Zauwazylam, ze oprocz tych masci leczniczych bardzo wazne jest, jakie masci
      pielegnacyjne sie uzywa. One sie zdecydowanie roznia w dzialaniu na cere. Masc
      cholesterowa, ktora najpierw uzywalam skreslilam, bo lepsza w przypadku mojego
      syna i moim okazalo sie dermobaza ! Ostatnio wyprobowalam Iwostin - bardzo
      przyjemna dla mnie, u syna dopiero raz stosowalam. Iwostin po wsmarowaniu
      zostawia takie przyjemne uczucie chlodu - idealne dla cery, ktora od tego swiadu
      az sie gotuje. Tu trzeba eksperymentowac, nielatwe zadanie w przypadku
      niemowlaka, ktory potrzebuje natychmiastowa pomoc i dla ktorego ze wzgledu na
      wiek istnieje ograniczony asortyment kosmetykow.
      Jesli lubisz karmic bym nie odstawila od piersi z powodu alergii. Przeciez nawet
      jesli cos przechodzi z mlekiem do syna, to napewno jest to slabsze. I ile
      korzysci z karmienia ! Czy twoj syn sie nie uspokaja, jak go karmisz ? Pamietam,
      jak moja corka byla chora i wszystko wymiotowala, to jedynie moje mleko nie.
      Jaka bylam szczesliwa, ze karmilam.

Odkad przestal mi doskwierac swiad tez ja jestem spokojniejsza. U syna jest tak
      samo, on sie wtedy nie drapie. Ale on jest starszy, ma 4 1/2 lata. Wiec trudno
      powiedziec na ile nerwowosc w takim wieku zostaje w przyszlosci.
      K.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka