Dodaj do ulubionych

Ponad 2 tyg na samym nutramigenie.

14.03.09, 12:39
Proszę Was o pomoc, moje dziecko (8 miesięcy) jest ponad dwa tygodnie na samym
nutramigenie (kompletnie nic więcej tylko woda). Wcześniej jadła około 2
tygodni pepti, ale wysypka nie zchodziła więc zminiłam mleko. Do 8 miesiąca
karmiona cyckiem, a ja nie jadłam nabiału w czystej postaci, ale czasami
skusiłam się na plasterek sera itp. Cały czas ma suche placki na skórze -
maleńkie czerwone krostki zlewające się w plamy. Ma je głównie pomiędzy
piersiami, na plecach, ramionach, w okolicy łokci. Dziś krostki pojawiły się
na szyji i wokół jednego uszka. Nie mam już pomysłów. Dziecko kąpane w
Balneum, smarowane maścią cholesterolową i emolium. Ciuszki prane w płatkach
mydlanych..dodatkowo płukam. Do tej pory myślałam, że to alergia
pokarmowa..ale czy to mozliwe?? Nogi ma w tym momencie czyste, ale też były na
nich plamy. No i prawie cały czas ma i miała krostki pod oczami, nawet gdy ją
karmiłam cyckiem.
Obserwuj wątek
    • mamabuberka Re: Ponad 2 tyg na samym nutramigenie. 14.03.09, 18:54
      Oj, asabia. Mam ten sam problem. Razem z Tobą chętnie poczekam na jakieś mądre
      rady. Karmię synka już prawie miesiąc tylko nutramigenem (7 m-cy). Niestety nie
      ma poprawy, a od wczoraj skóra wygląda fatalnie. Zwłaszcza prawa noga: w suchych
      plamach i małych ropnych krostkach. Siedzę i ryczę, bo za namową lekarza
      odstawiłam synka od piersi, sądząc, że to rozwiąże problem alergii, skoro będąc
      na diecie eliminacyjnej nie było poprawy. A tu d... I jeszcze gryzie mnie
      sumienie, że niepotrzebnie zrezygnowałam z karmienia naturalnego. Pozdrawiam
      serdecznie i życzę powodzenia.
      • oli.nek Re: Ponad 2 tyg na samym nutramigenie. 14.03.09, 19:48
        a moze przestan kapac w balneum i niczym nie smaruj. moze uzyj samej
        parafiny do kapieli by natluscic lub wazelina smaruj po kapieli.
        albo zamiast kapieli sprobuj kapac pod prysznicem i obserwowac czy
        stan skory sie polepsza. to tak ze sprawdzonych sposobow. i
        odwieczne pytanie: odrobaczalas?
        • asabia Re: Ponad 2 tyg na samym nutramigenie. 14.03.09, 20:25
          Matko święta..robale..?? Nie odrobaczałam i pierwsze słyszę.. trafiłm na forum
          dziś piewszy raz i chyba muszę poczytać o co chodzi z tymi robakami. Czy objawy
          są takie jak przy alergii?? Pewnie tak skoro o tym piszesz. Mozesz napisać coś
          więcej lub skierowac mnie tam, gdzie moge o tym poczytać.
          Spróbuję chwilę niczym nie smarować, choć np. w Balneum kąpiemy raptem 2
          tygodnie. Z pomysłu prysznicu również skorzystam. Z góry dziękuję za odpowiedzi
          i pomoc.
          mamabuberka - mnie też gryzie sumienie z powodu cycka..sad
    • mnaimmnia Re: Ponad 2 tyg na samym nutramigenie. 14.03.09, 20:51
      dziewczyny, mój synek nigdy nie wyglądał gorzej jak właśnie po nutramigenie, po
      pepti o niebo lepiej choć nie ma rewelacji. Widzę, że im więcej mleka pije tym
      jest gorzej. Ale każde dziecko jest inne. Nutra to nie jest cudowne lekarstwo
      niestety, nie wszystkim pomaga.
      • asabia Re: Ponad 2 tyg na samym nutramigenie. 14.03.09, 21:06
        Jak długo synek jadł nutramigen??
        Moja lekarka mówiła, aby pić samo mleko 3 tygodnie, a alergolog (dziś i na razie
        tylko telefonicznie) kazała podawać dziecku mleko przez 6 tygodni i dopiero po
        tym okresie, można podjąć decyzję o zmianie mleka - wychodzi na to, że zbyt
        szybko odstawiłam pepti.
        • mnaimmnia Re: Ponad 2 tyg na samym nutramigenie. 14.03.09, 22:03
          lekarz zmienił mleko po 2 tygodniach. Mały strasznie ulewał po nutrze, nawet po
          2 godzinach a na końcu już nie chciał go pić, o skórze nie wspomnę.
          • sisley84 Re: Ponad 2 tyg na samym nutramigenie. 15.03.09, 00:19
            wszystko co piszesz moze wskazywać na to że twoje dziecko ma atopowe
            zapalenie skóry a jak wiadomo ta choroba nie zawsze musi miec
            związek z alergia pokarmowa aczkolwiek przeważnie ma.Dwa tyg to za
            mało żeby stan skóry się poprawił widocznie.poza tym z atopia jest
            tak że ta choroba lubi się nawracać wiec są okresy remisji a potem
            nawrót.Oczywiście uważam że dieta to podstawa.
            Moja córcia jadła nutre przez dwa mieś.zmieniłam potem na pepti bo
            po nutrze zielone kupki i bardzo cięzko jej bylo zrobic kupke.a
            skóra się nie poprawiła.po zmianie było lepiej.I nie martw się, moja
            jadła sam bebilon z kleikiem ryżowym do 8 miesiąca i żyjewink a znam
            dzieci co do 10-11 mies na samym mleku.no coż jak trzeba to
            trzeba.moja mała też wymiotowała po nutrze.za to po pepti ulewała
            hałstami.Dodaj kleiku ryzowego jesli twoje dziecko go toleruje wtedy
            mleczko będzie bardziej sycące.
            Powodzeniasmile
            aha, polecam kosmetyki z serii Bioderma atoderm do kupienia w
            aptekach.jak dla nas rewelacja.super nawilżaja a kostka myjąca
            działa przeciwzapalnie i przeciwswiądowo.z tego co wiem to
            dermatolodzy często polecaja te kosmetyki.
            • asabia Re: Ponad 2 tyg na samym nutramigenie. 15.03.09, 07:17
              Hey dziękuję za odpowiedź ..tylko trochę sprecyzuję. Objawy opisałam ja..a to o
              ulewaniu nie dotyczy mojego dziecka. Moja nigdy nie ulewała. Też myślałam o AZS,
              bo skóra jest sucha. Również mamy zielone kupy..tylko robi je bez większego
              problemu. Dziecko ma już ponad 8 miesięcy i coś mi się wydaje, że długo nie
              dostanie nic innego niż mleko. Nie zagęszczam, bo nie ma takiej potrzeby.
              Przesypia całe noce i swoje waży, więc nie chcę w nią ładować zbędnych kalorii.
              Mamy już zamówioną wizytę u lekarza, więc dowiem się więcej..oczywiście jeśli
              lekarz okaże się konkretny..
              • oli.nek Re: Ponad 2 tyg na samym nutramigenie. 15.03.09, 13:11
                forum 'pasozyty, canida'
                forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=86962
                sprobuj poczytac link powyzej tu na forum 'odpowiedzi poszukaj
                tutaj'.

mam dwie alergiczki i tylko jedna ma azs. skora o niebo sie
                polepszyla po intensywnym odrobaczaniu i diecie ubogiej w cukier i
                calkowicie bezmlecznej, przeszlam na mleko sojowe. moze twoja cora
                ma zniszczone jelita przepuszczajace wszystko.

i jeszcze jeden bardzo dobry link, przeczytaj od poczatku do konca
                www.kocia-stronka.republika.pl/alergia.html
                za duzo chemii tez zle dlatego warto z niej zrezygnowac. u nas
                emolienty nie dzialaja, za to wazelina na zmiane z kremem
                nivea 'sos', jest tlusty i zmniejsza swedzenie. czesto branie
                prysznica nie kapieli pomaga, bo prysznic jest szybki i
                nie 'zdziera' za duzo warstwy ochronnej skory. u nas to sprawdzone
                metody. ale na kazdego dziala co innego, trzeba szukac.
                • asabia Re: Ponad 2 tyg na samym nutramigenie. 15.03.09, 20:34
                  Czy możliwe są pasożyty u tak małego dziecka? Zaqwsze myślałam, że jak ktoś ma
                  robale to mało je, a moja córka ma super apetyt i sporo przybiera..No cóż biorę
                  się za czytanie to pewnie się dowiem.
                  Dziś zaczęłam podejrzewać maść cholesterolową, bo wczoraj wysmarowałam nią plecy
                  i brzuch i dziś nowe krosty..Więc już jej nie tykam, choć mam tą bez witaminy A.
              • sisley84 Re: Ponad 2 tyg na samym nutramigenie. 15.03.09, 14:38
                asabia sorki musiałam coś pomylić z tym ulewaniemwink ja dodawałam do
                nutry kleik ryżowy bo mała nie najadała się tym mlekiem.musiałam
                dawać co półtorej godziny butle.A poza tym z tego co wiem to w wieku
                8 miesięcy zaleca się już zagęszczanie mleczka kleikiem lub kaszką w
                większości poradnków dla mam.Nam kazała pediatra i to sprawiło że
                Ola bardziej się najdała.Ale to co sprawdziło się u nas nie musi u
                Ciebiesmile
                Wiesz napisałaś że sama woda ten nutramigen wie podsunęłam ci pomysł
                z kleikiem ale może też być kaszka ryżowa.
                A gdyby lekarz nie okazał się konkretny i miałabys naprawdę problemy
                to polecam Centrum Pulmonologii i Alergologii w Karpaczu.Jest to
                szpital a także poradnia alergologiczna gdzie naprawdę przyjmuja
                lekarze fachowcy, poza tym prowadzą potrzebną diagnostyke
                laboratoryjna itp.Może to daleko bo nie wiem skąd jesteście ale tam
                sciągaja ludzie z całej Polski.Polecam.
                Pozdrawiamsmile
                • asabia Re: Ponad 2 tyg na samym nutramigenie. 15.03.09, 20:31
                  Widzisz..szybko pisałam i źle się wyraziłam. Córa pije nutramigen i nic więcej
                  nie je, daję jej do picia tylko wodęsmile Nie zagęszczam, bo się najada..je co 4
                  godziny i przesypia nocki.
                  • oli.nek Re: Ponad 2 tyg na samym nutramigenie. 15.03.09, 20:39
                    pasozyty daja objawy ludzaco podobne do alergii. juz 3 m-czne
                    niemowlaki maja lamblioze czy owsice, bo tym najszybciej mozna sie
                    zarazic. moze jednak u ciebie coz z chemia i jelitami. powodzenia!
                    • asabia Re: Ponad 2 tyg na samym nutramigenie. 15.03.09, 21:01
                      Właśnie jestem w trakcie lektury..mam dość eksperymentowania i czekania..musze
                      zacząc działać. Może to rzeczywiście robaki. Mogę Cię trochę pomęczyć??
                      Do kogo trzeba się wybrać prosząc o leki na odrobaczenie...lekarz rodzinny
                      wystarczy? Czy można odrobaczać bez badań..skoro badania kału są nie wiarygodne?
                      • oli.nek Re: Ponad 2 tyg na samym nutramigenie. 15.03.09, 21:33
                        leki sa na recepte i kazdy lekarz moze je przpisac. pytanie czy
                        chce. niektorzy nie widza potrzeby bagatelizujac sprawe pasozytow.
                        no coz. moj pediatra wypisuje bez badan i jest za profilaktycznym
                        odrobaczaniem np. co pol roku.

ja raz odrobaczalam z wynikiem pozytywnym w reku a potem juz tylko
                        po objawach czyli bez badan.

poczytaj artykul dr wartolowskiej
                        zdroworodzinni.blogspot.com/2008/07/irena-wartoowska-metabolity-pasoytw.html
                        byla alergologiem a odrobaczala wszystkich bez wyjatku i pisala, ze
                        pokrycie laboratoryjne jest tylko u polowy badanych.

twoje dziecko jest jeszcze male i ja bym badania robila, powtarzala
                        je. poczytaj jak je zrobic.
                        • sisley84 Re: Ponad 2 tyg na samym nutramigenie. 15.03.09, 22:25
                          Ja mam już skierowanie i kupiłam pojemniczki.jak to jest czy jak
                          zbiorę materiał do kubeczka to moge trzymać w lodówce?ile godzin?
                          muszę zrobic badania na pasożyty bo mała strasznie mało je i wazy
                          zaledwie 9,5 kg a ma 16 miesiecy i mierzy ok 80cm.podówki pod
                          oczkami no i oczywiście azs ale jakos ostatnio remisjasmile
                          • oli.nek Re: Ponad 2 tyg na samym nutramigenie. 17.03.09, 12:47
                            kal w lodowce mozna trzymac pare dni, nie wolno zamrazac. a
                            najlepiej w labie sie dopytac, czy potrzebuja probke swieza czy 'z
                            lodowki' wink zalezy od metody badania. ja trzymalam w lodowce - met.
                            sedymentacji.
        • magdulek27 Re: Ponad 2 tyg na samym nutramigenie. 17.03.09, 14:57
          mój synek też miał takie problemy, ale jest na bebilonie pepti, do
          kąpania używam balsamu oilatum, kremu tej sanej serii, a efekty to
          dopiero zaczęły następować po dwóch miesiącach, więc trochę
          cierpliwości i radziłabym zrobic wszelkie możliwe testy i wymazy i
          spawdzić czy to nie jest przyczyną coś innego
    • w_isienka Re: Ponad 2 tyg na samym nutramigenie. 16.03.09, 16:10
      U nas do kąpieli doskonale sprawdza się kisiel z mączki ziemniaczanej (na duży
      kubek wsypuje łyżkę mączki i zalewam troszkę zimną wodą - jak na kisiel, a potem
      dopełniam wrzątkiem mieszając -> to wlewam do kapieli).
      Emolium lubi podrazniac skórkę - wiem, bo gdy smarowałam małemu miał aż łuski na
      nogach - jak zmianiłam na emulsję ATOPRA była zdecydowana poprawa. Mozna też
      spróbować smarować Pharmaceris AT lub A-dermą.
      • asabia oli.nek dziękuję, w kale znaleziono glistę.. 30.03.09, 16:27
        Za radą oli.nek zbadałam kał dziecka i mamy winowajcę..glista, aleczono nas na
        skazę, azs i generalnie dziecko wg pediatrów alergiczne. Teraz mamy pozwolenie
        przejść nawet na zwykłe mleko, bo dziecko na pewno nie ma skazy..
        Jeszcze raz dziękuję i polecam odrobaczanie.
        • iw80 Re: oli.nek dziękuję, w kale znaleziono glistę.. 31.03.09, 09:23
          asabia u mnie objawy takie same i oczywiście mały też leczony na
          wszystko a wysypka nie znikasad tak więc zamierzam zrobić badanie
          kału ale powiedz mi czy to było zwykłe badanie kału na pasożyty? a
          na lamblię też robiłaś?
          • asabia Re: oli.nek dziękuję, w kale znaleziono glistę.. 31.03.09, 10:49
            Szczerze mówiąc to nie wiem, bo byłam u lekarza i powiedziałam, że słyszałam, iż
            robaki dają czasami podobne objawy jak alergia. Lekarka oczywiście..tak, ale
            skąd u takiego dziecka i w końcu ją namówiłam i dała skierowanie, ale nie wiem
            co tam nabazgrała na tym skierowaniu ! Myślę, że tylko na obłe robaki, ale ręki
            sobie nie dam uciąć. Po odrobaczaniu będę jeszcze raz badać, więc zwrócę na to
            uwagę. Robiłam w zwykłym laboratorium i nawet nie wiem czy robią tu badanie na
            lambie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka