Dodaj do ulubionych

czy pokarmowa czy kontaktowa?

22.12.03, 20:39
Dziewczyny myślałam, że temat alergii mnie nie dotyczy, ale od około dwóch
tygodni na policzkach mojego synka pojawła sie szorstka, zaczerwnieniona
skórka z drobnymi krosteczkami. Dodam, że nie stosowałam żadnej diety, po
prostu jadłam wszystko,a skórka mojego dziecka na całym ciele była, jak
przysłowiowa pupcia niemowlaka. Obecnie mały skończył 3 miesiące, robi żółte
kupki. Mam pytanie: Co to może być? Czy może być to alergia pokarmowa czy
kontaktowa. Dodam jeszcze że rzeczy jego piore w Jelpie. Podzielcie się
swoimi doświadczeniami.
Obserwuj wątek
    • akcept3 Re: czy pokarmowa czy kontaktowa? 22.12.03, 21:51
      Niestety może to być zarówno alergia pokarmowa jak i kontaktowa. Może jednak
      zjadłaś coś co mu zaszkodziło. Zacznij uważać co jesz. Nie piszesz, że coś
      wprowadziłaś do diety maluszka oprócz twojego mleka tak więc może coś mu
      zaszkodziło co zjadłaś. A może byliście u kogoś kto ma zwierzaka? A może okryłaś go
      wełnianym kocem? To może być jakas drobnostka o której nie pamiętasz.
      Niestety ponieważ twój synek jest malutki to możesz stosować do posmarowania tych
      zaczerwień tylko specjalnych maści robionych na zamówienie, ale na przyszłość
      polecam Elocom.
    • agnes.en Sabina! tylko nie elocom! 02.01.04, 02:52
      Wlsnie jestem pod wrazeniem strasznych rzeczy jakie przeczytalam o elocomiei
      cutivate - to sterydy - niew olno nawet u doroslego na twarz (choc niektorzy
      lekarze zalecaja:0(((((!!!, a u niemowlecia to juz w ogole! Przeczytaj
      watek 'dlaczego sterydy (cutivate itd)sa takie grozne' oraz 'Elocom...' na
      forum Niemowle, a takze wrzuc sterydy lub elocom na wyszukiwarke na forum
      KOsmetyki dzieciece. Az wlosy staja deba. Naprwde lepiej o tym wioedziec, zanim
      sie to poda niemowleciu.
      A u mojej corci tez tak bylow jej wieu i nie byla to alergia. Niekoniecznie to
      musi byc to - a jesli nawet, skonsultuj leki u minimum dwoch niezaleznych
      lekarzyu oraz uwaznie cvzytaj ulotki - zanim podasz cokolwiek.....
      Powodzenia!!!
      • isma Re: Sabina! tylko nie elocom! 02.01.04, 09:03
        Dziewczyny, nie straszcie. Wszystko jest dobre, tylko z umiarem. I wszystko
        szkodzi, bez umiaru. Znam takie zupelnie dorosle idiotki, ktore masci ze
        sterydami uzywaly do rozjasniania plamek i piegow na twarzy tudziez dloniach. A
        jednym z zadan ulotek do lekow jest zabezieczyc producenta przed ewentualnymi
        roszczeniami z tytulu powiklan, dlatego jest tam sporo informacji o
        zaobserwowanych dzialanich niepozadanych, ale to nie znaczy, ze lek trzeba od
        razu wyrzucac do kosza.

Sterydy latwo przedawkowac, bo efekt ich stosowania jest natychmiastowy i
        zachecajacy. Wiec smarujesz raz, drugi, piaty - a potem faktycznie skora sie
        przebarwia i wycienia, staje sie bardziej podatna na nadkazenie. Ale rownie
        podatne na nadkazenia bakteryjne czy grzybicze sa dlugotrwale nieleczone zmiany
        alergiczne. Jesli w dodatku dziecko sie drapie i uszkodzi skore - robi sie
        naprawde niefajnie.

U niemowlat stosuje sie jednoprocentowy hydrocortison albo masci robione na
        recepte z podobnymi stezeniami tego sterydu. Bo hydrocortison to tez steryd,
        nie tylko elocom czy cutivate. Ale czasem to nie wystarcza - ja wole mojej
        (fakt, prawie poltorarocznej juz) corce posmarowac RAZ uczulone lapy na noc
        elocomem i nie walczyc z ewentualnymi gronkowcami, drozdzami itp przez wiele
        tygodni.

Wazne, zeby zachowac ostroznosc - smarowac tylko zmiany, cienko, gora trzy
        razy. Nie smarowac uszkodzonej skory i skory pod przykryciem (np. pod pielucha -
        wtedy robi sie tzw. okluzja, w cieple i bez dostepu powietrza steryd wnika
        zbyt intensywnie).
        A przede wszystkim, trzeba znalezc przyczyne uczulenia i ja wyeliminowac. I to
        jest tez jedna z przyczyn, dla ktorej steryd raz na kilka miesiecy stosuje -
        jesli mala uczuli przy okazji jakiejs dietetycznej nowinki, to pozbywam sie
        objawow szybko i moge dalej swobodnie obserwowac, a nie czekac w niepewnosci
        (czy winna jest ta nowosc, czy uczulilo cos jedzonego od dawna), az zmiany
        znikna.

Pozdrawiam i zycze rozsadnych decyzji.
        • chalsia Re: Sabina! tylko nie elocom! 02.01.04, 14:38
          O to to!! Nic dodać, nic ująć do tego co napisała Isma.

Pozdrawiam,
          Chalsia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka