19.07.05, 16:50
Jestem na forum po raz pierwszy. I od razu musze przynzac,ze nie za bardzo
orientuje sie w temaciesad
Mam 5 tygodniowego synka. W 37 tc okazalo sie, ze zalega mu mocz w jednej
nerce. Po urodzeniu zrobiono mu usg gdzie wykazano, ze jedna miedniczka ma
wymiary 9x4. Poniewaz lekarze stw, ze taka moze byc jego uroda, nie wykonano
wiecej badan. I teraz bylam z nim na usg i miedniczka ma wymiary 7x7. I znowu
lekarz nie ustosunkowal sie do tego, tylko powiedzial,ze za jakis czas znowu
mamy przyjsc na usg.
Ale ponadto okazalo sie,ze ma bakterie w moczu. A wiec od dzis bierze
antybiotyk. A za miesiac bedzie mial cystografie.
Powiedzcie mi, czy cystografia jest robiona w zwiazku z ta miedniczka czy
bakteriami?
Pewnie nie napisalam tego fachowo, ale staralam siesmile
Myslicie, ze moj synek moze miec jakas wade? Jak wy to widzicie? Pewnie to
glupie pytanie,ale napiszcie na co to dla was wyglada.
Obserwuj wątek
    • grazka8 Re: pytanie 19.07.05, 18:07
      Powiedzcie mi, czy cystografia jest robiona w zwiazku z ta miedniczka czy
      > bakteriami?
      Przypuszczam ,że lakarz chce wykluczyć wade a niestety ,żeby to wykluczyć
      dziecko musi mieć zrobioną cystografię.Po urodzeniu zrobiono mu usg gdzie
      wykazano, ze jedna miedniczka ma
      > wymiary 9x4. Poniewaz lekarze stw, ze taka moze byc jego uroda, nie wykonano
      > wiecej badan. I teraz bylam z nim na usg i miedniczka ma wymiary 7x7 u tak
      małych dzieci miednicza czy nawet inna wada układu moczowego lubi (nie zawsze)
      samoistnie zaniknąć.Czy możesz napisać jakie to bakterie ma maluszek w moczu?
      Podać wyniki moczu i posiewu dokładnie,czy były inne objawy typu:brak
      apetytu,mały przyrost wagi,gorączka.
      • gosiagen Re: pytanie 19.07.05, 18:31
        Ale jesli sa te bakterie i powiekszona miedniczka to myslisz,ze istnieje duza
        szansa wady?
        Niestety nie mam wynikow moczu.Sa w szpitalu wiec nie moge napisac jakie ma
        bakterie.
        A znasz moze normy wielkosci miedniczki?
        Nie mial zadnych objawow - na brak apetytu nie moge narzekacsmile), waga idzie do
        gory, goraczki nie ma. Badanie bylo wykonywane tylko dzieki temu,ze podnczas
        ciazy zanipokoil lekarke zastoj moczu.
        • grazka8 Re: pytanie 19.07.05, 21:38
          Są dwie opcje.Norma miedniczki jest jak pamietam do 11mm.Jest na forum
          dziewczyna u której dziecko miało nie wielkie poszerzenie i dziecko ma
          reflux,natomiast pamietaj ,że Twoje bobo ma zaledwie 5 tygodni i miedniczka
          się zmiejsza,więc idzie ku dobremu.Po skończonym antybiotyku odczekaj 72
          godziny i zrób sama posiew i badanie ogólne moczu,Może być także ,że mocz był
          źle pobrany i stąd te bakterie.My mamy refluxiaków zawsze potarzamy posiew,aby
          mieć 100% pewność.W razie jakich pytań zawsze znajdziesz tutaj pomoc.Narazie
          nie masz czym się martwić,musisz pamiętać zawsze to powtarzamy wszystkim ,że
          każda wada układu moczowego to tylko wada a nie choroba.Maluszkowi szybkiego
          powrotu do zdrowia a Tobie cierpliwości i jak naj mniej złych myśli.
          • maniakow Re: pytanie 19.07.05, 21:46
            Nie martw się Kochanie - Grażynka ma rację - jeśli jest wada, to lepiej jeśli
            będzie szybko wykryta, a wada to nie choroba smile.
            Moja córcia na szczęście wady nie ma - a raczej nie została wykryta,
            borykalismy się z zakazeniami i staramy się aby do nich nie dopuszczać - po
            prostu "pełna kontrola", o ile to możliwe smile. Głowa do góry smile.
            • gosiagen Re: pytanie 20.07.05, 16:23
              Dziekuje Wam sedrecznie za odpowiedzi. Naprawde jestem bardzo zmartwiona ta
              sytuacja.
              Tak sobie wczoraj myslalam, ze jesli te miedniczki wzbudzaly niepokoj, a teraz
              jeszcze te bakterie to pewnie istnieje duza niestety szansa,ze bedzie mial
              wade. I gdy sie to (odpukac) potwierdzi to co sie robi dalej? Jakis zabieg czy
              podaje sie leki? I jak to jest - czy taka wada ma szanse ustapic czy to jest
              juz leczenie na cale zycie?
              Moze to glupie pytania,ale dla mnie to nowy temat, wiec jesli mozecie to
              napiszcie mi. dzieki.pozdrawiam.gosia
              • grazka8 Re: pytanie 20.07.05, 16:37
                jeżeli jest to mała wada(odpukuję w nie malowane) to nie potzrbny jest zabieg
                leczy się dzieci przez jakiś czas lekami i wada ustępuje.Natomiast jeżeli jest
                to reflux wysokiego leczymy wtedy operacyjnie,a więc do trzeciego stopnia
                farmakologicznie wyżej operacyjnie.Chociaż nie zawsze zdarzają się przypadki
                operacyjne w niskich stopniach refluxu.Pamiętaj ,że dzieci również bez wad
                łapią zumy.
                • gosiagen Re: pytanie 20.07.05, 19:00
                  Jeszcze raz dzieki za odpowiedz. A wiec daje mu antybiotyk, potem badanie moczu
                  i jesli bedzie w porzadku to cystografia. A potem sie okaze co i
                  jak..Zmartwilam sie bo on jest taki malutki i glupio, jak bedzie trzeba ciagac
                  go po szpitalach i wykonywac te wszytkie badanie. Ale wiadomo lepeij moze teraz
                  niz pozniej,a poza tym wazne aby wyzdrowialsmile
                  pozr.Gosia
                • gosiagen Re: pytanie 20.07.05, 19:08
                  I jeszcze jedno.Teraz to juz na pewno wyjdzie moja niewiedza, ale czym sie
                  rozni badanie moczu od posiewu? Dostalam taki maly plastikowy woreczek,
                  podklejany i potem mam "zawartosc" przelac do pudeleczka. I z tego robi sie
                  badanie moczu i posiew czy posiew inaczej sie wykonuje?Pewnie wkrotce wprawie
                  sie w temat i juz nie bede zadawala glupich pytansmile
                  • maniakow Re: pytanie 20.07.05, 20:56
                    Gosiagen, nie rób tak. Na posiew najlepiej złapać mocz do jałowego pojemniczka
                    (kupisz w aptece, ale pamiętaj, że sprzedają też niejałowe kubeczki -
                    dowiedziałam sie niedawno i zdębiałam). Jeśli złapiesz do woreczka a potem
                    przelejesz, jest duża szansa, że znieczyścisz próbke i wynik będzie
                    zafałszowany - mogą pojawić się bakterie, których tak na prawdę nie ma i wtedy
                    niepotrzebnie podaje sie dziecku antybiotyk. Wiem, że nie jest to łatwe, ale
                    postaraj się. Środkowy strumień do pojemniczka - wystarczy odrobina na posiew,
                    więc się nie martw jeśli będzie tego moczu niewiele smile.
                    Więcej o badaniu moczu przeczytasz na stronie madziulec (strona o zakażeniach i
                    refluxie dróg moczowych - na głownej stronie forum jest link).
                  • mami7 Re: pytanie 20.07.05, 21:26
                    Jak juz łapiesz od woreczka, to nie przelewa się, tylko od razu do kubeczka,
                    sterylnego kubeczka i do laboratorium.
                    Najpierw umyj okolice siusiaka i jego samego jak się da. Zlej rivanolem, osusz
                    gazikami i na to woreczek. Dobrze by było, żeby maluch sie szybko zsiusiał, to
                    już niestety nie takie łatwe, chociaz przy az takim maluchu, chyba wystarczy
                    nakarmić.
                    Ale faktycznie najbezpieczniejsze są sterylne pojemniczki.
                    • gosiagen Re: pytanie 20.07.05, 22:16
                      Jejku, no to na poczatku spobuje bez woreczka. Moze akurat Mlody zalatwi sprawe
                      jak nalezysmile Czyli jezeli wybralabym opcje woreczka to juz nie musze przelewac,
                      tak? Po prostu woreczek zapakuje do pudelka..Kurcze,dobrze, ze napisalam tutaj
                      bo zupelnie nie widzialam o tym! Bardzo wam dziekuje, naprawde!
                      • maniakow Re: pytanie 20.07.05, 22:24
                        A ja i tak spróbuję Cię Gosiu namówić na kubeczek smile.
                        Przy pierwszym posiewie zaniosłam mocz w woreczku (bez przelewania, po
                        dokładnym umyciu) i wyszło mi 10 do 3 bakterii e.coli, no i pediatra kazała
                        podać antybiotyk - później trafiłam na to forum i przeczytałam, że takiej
                        ilości się nie leczy, tylko powtarza się badanie (faktycznie nie miała żadnych
                        typowych objawów). Tak więc moja córcia niepotrzebnie brała przez 7 dni
                        antybiotyk sad. Teraz zawsze noszę w kubeczku i jest jałowy smile.
                        • gosiagen Re: pytanie 20.07.05, 22:29
                          Nie musisz mnie namawiac, bo ja na pewno bede probowala zrobic tak jak mi
                          radzicie. Tak dlugo bede czekala az Mlody zalatwi sprawesmile Pewnie bedzie to
                          troche trwalo, ale mam nadzieje,ze dam rade!
                          Po prostu zapytalam o ten woreczek tylko 'na wszelki wypadek'.
                          Bardzo dzieki za rade! Przed nami jeszcze 5 dni antybiotyku, a potem
                          zadzialamysmile
                          • maniakow Re: pytanie 20.07.05, 22:31
                            Po antybiotyku trzeba odczekać bodajże 72 godziny - tak zawsze nam kazał
                            nefrolog. Dopiero potem robic badanie.
                            • gosiagen Re: pytanie 20.07.05, 22:36
                              A lekarka kazala brac antybiotyk 7 dni czyli do 25.07 i potem zrobic badanie.
                              Nie ma nic o przerwie..A po tych 7 dniach mam mu nadal dawac, ale 1 raz
                              dziennie na noc..Myslisz,ze ja cos pokrecilam?
                              • maniakow Re: pytanie 20.07.05, 22:39
                                Jeśli tak mówiła to tak ma być smile. A jaki antybiotyk bierzecie? Bo jeszcze się
                                nie spotkałam z tym, żeby dawać antybiotyk dłużej niż 10 dni. A czy to nie jest
                                czasami Bactrim? (bo to taka troszkę inna grupa antybiotyków)
                                • gosiagen Re: pytanie 20.07.05, 22:42
                                  Mialam przepisany urosyn na 7 dni, a potem SIRALIDEN po tych 7 dniach,1 raz na
                                  noc. Ale jak chcialam kupic urosyn to okazalo sie,ze jest wstrzymanysmile wiec
                                  lekarka kazala brac SIRALIDEN 3 razy dziennie.. NIe wiem dlaczego po 7 dniach
                                  nadal mam mu podawac. Niestety nie mam wynikow moczu,sa w szpitalu wiec nawet
                                  nie wiem jakie ma bakteriesadA znasz ten lek?
                                  • maniakow Re: pytanie 20.07.05, 22:45
                                    Nie znam, ale zajrzałam na stronkę Madzi - tam są opisane prawie wszystkie leki
                                    stosowane w chorobach ukł. moczowego. Wygląda na to, że to jest taki lek jak
                                    Furagina - czyli nie jest to antybiotyk smile.
                                    • maniakow Re: pytanie 20.07.05, 22:47
                                      Zawsze po skończonej kuracji antybiotykowej powinno się podawać leki osłonowe
                                      (takie jak Furagina). Leczenie trwa nawet ok. 6 tygodni - tak powinno być
                                      zawsze, niestety pediatrzy niekiedy o tym zapominają.
                                    • gosiagen Re: pytanie 20.07.05, 22:49
                                      Ten unosyn badz urosyn mial byc antybiotykiem.. No nie wiem, w takim razie daje
                                      mu to - a co bedzie to zobaczymy!
                                      Dzieki,ze popisalas ze mna! Musze juz uciekac do MlodegosmilePozdrawiam Cie bardzo
                                      serdecznie!
    • grazka8 Re: pytanie 20.07.05, 22:48
      A powiedz mi jaki lekarz Ci to przepisał pedriatra czy urolog?Coś mi tu do
      końca nie gra a Wam jak się wydaje?Tu chyba był źle pobrany mocz a dziecko nie
      ma bakterii i nie potrzebnie bierze antybiotyk.Cholercia mogli podać zwykły
      baktrim czy urotrim.
      • gosiagen Re: pytanie 20.07.05, 22:50
        Lekarz nefrolog.. Podala ten anybiotyk. Mocz ona sama osobiscie pobierala wiec
        raczej watpie w bladsmile)
      • maniakow Re: pytanie 20.07.05, 22:51
        Też mi się tak wydaje, ale już jest za późno i trzeba brać leki do końca - wiem
        przez co przechodzi Gosia, moja córcia też brała niepotrzebnie antybiotyk.
        Jednak leczenia nie powinno się przerywać.
        • gosiagen Re: pytanie 20.07.05, 22:54
          Nie bede przerywala. Wiecie, dla mnie najwazniejsze jest aby Franek byl zdrowy.
          Nie mam tez tych wynikow i wiem,ze to moj blad. Ale jesli byly podjerzenia, ze
          ta jego miedniczka jest troche inaczej zbudowana wiec moze niestety byc tak, ze
          bakterie wziely sie od tego..
        • maniakow Re: pytanie 20.07.05, 22:54
          No to przepraszam panią nefrolog smile, bo zrozumiałam, że to Ty Gosiu pobierałaś
          do woreczka - teraz doczytałam, że dopiero planujesz pobrać mocz smile.
          • gosiagen Re: pytanie 20.07.05, 22:56
            smile) Sama Pani doktorsmile) Ja bede pobierala dopiero w poniedzialek - ale nie do
            woreczkasmile
            Musze juz leciec, szkoda bo mimo,ze temat raczej malo wesoly - milo mi sie z
            Wami pisze! Wroce tu jutro! Jeszcze raz dzieki,dobrej nocy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka