Dodaj do ulubionych

Drogi prezent na pierwsze urodziny

25.09.09, 14:55
Tak od 400 złotych wzwyż. Macie jakies pomysły?
Obserwuj wątek
    • aloiw1985 Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 25.09.09, 15:10

sadze ze jesli bedziesz chciec wydac taka kwote to kupisz juz nie
      maly drobiazg maluchowi- dlatego wedlug mnie wartaloby zapytac o
      zdanie rodzicow malucha, bo to co tobie wyda sie bombowe moze byc
      zupelnie nietrafione i postawisz rodzicow bąbla w bardzo niezrecznej
      sytuacji, a tak moze sami podsuna Ci pomysl.
    • alabama8 Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 25.09.09, 15:13
      ... a potem i tak się będzie bawić drewnianą łyżką i garnkiem.
      Lokate załóż - w banku gdzie przyjmują lokaty od 400 zł wzwyż smile
      • iki2007 Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 25.09.09, 15:22
        zapytaj sie rodziców, może wybiora jakiś mebelek
    • mondovi Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 25.09.09, 15:25
      sklepy wydają bony prezentowe, czy jak tam się zwie. daj taki bon, niech rodzice
      wybiorą, co kupią. no chyba, że zależy Ci na kupieniu czegoś.
    • semi-dolce Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 25.09.09, 15:26
      Rodzic malucha to ja jestem. I mam kogoś, kto chce kupić drogi prezent. A ja nie
      mam pomysłu. Lokata odpada, to ma byc coś dla młodego na teraz.
      • mondovi Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 25.09.09, 15:42
        www.allegro.pl/item748978600_dla_chlopca_i_dziewczynki_smart_rosnacy.html ?
      • mondovi Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 25.09.09, 15:44
        www.allegro.pl/item740736265_new_8w1_jezdzik_swiatla_dzwieki_gumowe_kola.html
        • semi-dolce Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 26.09.09, 15:53
          Rowerek trójkołowy odpada, bo ja przeciwniczką ich jestem smile Ale dzięki.
      • kociu82 Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 25.09.09, 21:40
        nie napisałaś ile młody ma lat, moja córcia na pierwsze urodziny dostała 600 zł
        na dwie szczepionki na pneumokoki. dostała również kasę, którą wydałam na
        karnety na dodatkowe zajęcia dla brzdąców. Pozdrawiam
        • betty842 pierwsze urodziny-jak w tytule:-) 26.09.09, 05:55
        • semi-dolce Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 26.09.09, 15:54
          A jak myslisz, ile lat może mieć w swoje pierwsze urodziny?
    • przytomna Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 25.09.09, 15:45
      Ciężko wymyślić coś za 400 zł... łatwiej o dwie rzeczy za 200 smile. Może być np
      rowerek. Jeśli mieszkasz w domu lub masz działkę to huśtawka ze zjeżdżalnią,
      albo basenik, piaskownica.
      • semi-dolce Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 26.09.09, 15:55
        No właśnie też zauważyłam, że łatwiej smile
    • beliska Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 25.09.09, 16:25
      Może zjeżdzalnia albo jeszcze lepiej dmuchane centrum zabaw/plac zabaw-np.trampolina lub plac do skakania, zjeżdzalnia, coś tam do wspinania itp. W róznych wersjach, rozmiarach i cenach, mozna dodać basen letni+kulki, gdzies obok zamontowac huśtawkę i zabawa super. Niby te dmuchańce dla dzieci starszych i napisane, że od trzeciego roku, ale młodej to wcale nie przeszkdza-nie mamy na razie swojego dmuchańca, szaleje, wspina się, rzuca sie, zjeżdza u kolegi. Mozna dobrac taki dla mniejszego acz sprawnego ruchowo malucha, a Borys taki jest przecież. Problem z miejscem, ale jak masz gdzie nawet w zimie zainstalowac, to polecam.
      Choruję na dmuchańca byle był na tyle wielki, by i mama mogła choc trochę poszalec z córkąwink Ale na to miejsce tylko w ogrodzie.
      Przykładowy: www.allegro.pl/item743074736_plac_zabaw_little_tikes_dmuchany_trampolina.html
      • semi-dolce Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 26.09.09, 15:56
        Pomysł świetny, więc myslę. Tylko gdzie ja to cholera wstawię? Może
        przemeblowanie jakieś, sama nie wiem smile
      • donkaczka Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 28.09.09, 21:58
        mam to cholerstwo
        dmuchawa halasuje niestety, nie da sie zbyt dlugo tego sluchac, super sie
        sprawdza, gdy jest impreza z wieksza iloscia dzieci, ale na codzien nie wyciagam
        tego
        o dziwo 2latka szaleje, a 3latka nie chce tam wejsc.. na te duze platne wlazi i
        sie nie boi, a na domowy z lekiem spoglada..

ja proponuje krzeslko tripp trapp stokke, super sprawa i bedzie czesciej w uzyciu
    • mammajowa Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 25.09.09, 20:27
      ja bym sobie zażyczyła krzesło typu geuther:
      www.allegro.pl/item747720237_krzeselko_drewniane_geuther_family_braz_2335ko.html
      czy takie:
      www.allegro.pl/item743308467_bebe_confort_krzeselko_drewniane_od_g_7_wys_0zl.html
      • semi-dolce Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 26.09.09, 15:56
        Krzesło ma.
    • lee_a Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 25.09.09, 21:47
      fotelik samochodowy
      • slonko1335 Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 25.09.09, 22:26
        ja też stawiam na fotelik, dobry czterogwiazdkowy i 8 stówek pęka a jakby
        jeszcze miał isofixa to już powyżej tysiączka...
        • beliska Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 26.09.09, 10:08
          Ależ jesteście praktyczne;P
          Pamietając swoje rozczarowania praktycznymi prezentami/w tym ciuchy do około 7roku, ale na szczęscie rodzice rzadko popelniali takie błędy/, wychodzę z założenia, że co dziecko miec musi, to mam mu to kupić, a urodziny, mikołaj itp. są od prezentów, jakie dają radość tu i teraz lub dłużej.
          Wątpię, by dziecko doceniło super fotel, krzesło, czy nawet szczepionki-te to już szczególniewink
          • slonko1335 Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 26.09.09, 10:21
            Beliska ale my tutaj o roczniaku piszemy, więc o rozczarowaniu i pamiętaniu nie
            ma mowy. To dziecko przecież nie kuma w ogóle, że ma urodziny i dostaje prezenty...
            • beliska Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 26.09.09, 11:42
              Owszem, pamiętać nie będzie, nie kuma urodzin, ale fajny prezent i owszemsmile Z krzesła, które uzytkować będzie i może nawet lubić w nim siedzieć większej radości mieć nie będzie. Jak patrzę na młodą, która szaleje dzięki jakieś zabawce, to wiem, że prezent trafiony i sprawiłam jej radośc. A może ze mnie niepoprawna matkawink
              • mama_nikodemka Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 26.09.09, 12:14
                ja za pieniadze z urodzin kupilam malemu fotelik samochodowy, mielismy z
                przedzialu 0-18 ale malemu zle sie w nim siedzialo i kupilismy 9-18,
                stwierdzilam ze zabawek ma juz tyle ze bez sensu ladowac w kolejne, chcialam
                odlozyc pieniazki do chrzcinowych i na wiosne kupic malemu plac zabaw plus
                jakies ogrodowe zabawki, little tikes ma fajne zabawki, mozesz poogladac na
                allegro jesli koniecznie ma to byc zabawka, a moze jakies lozko w ksztalcie
                samochodu? bo jak dobrze pamietam masz synka,tak? smile moze jakis warsztat z
                narzedziami?
              • edit38 Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 28.09.09, 06:40
                beliska napisała:

Jak patrzę na młodą, która szaleje dzięki jakieś zabawce, t
                > o wiem, że prezent trafiony i sprawiłam jej radośc.

Wiesz moja córcia ma wiele zabawek - tańszych i droższych a jej ulubioną jest
                lala za kilkanaście zł. Jest brzydka a teraz do tego jeszcze strasznie brudna a
                ona się bez niej nigdzie nie ruszy (nawet wyprać jej nie mogę) Kupowałam jej
                inne lalki aby mogła wymienić sobie tego "brudasa" na coś ładnego a ona i tak tą
                kocha najbardziej. Ze wszystkich zabawek cieszy się godzinę góra pół dnia.
                Dlatego ja jestem jak najbardziej za praktycznym prezentem tym bardziej jeśli ma
                być drogi.
                • beliska Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 28.09.09, 10:44
                  Ukochaną zabawką młodej jest 'kota' czyli pluszowy pies, którego dostała od mojej koleżanki juz w klinice. Kota jest brudna, nie ma kiedy jej wyprać, ale kota jest tą najsmile
                  Jednak co ma piernik do wiatraka. Za spore pieniądze też mozna kupić ciekawe, interesujące zabawki, które dadzą dziecku wiele frajdy, a do takich na pewno należą ruchowe, ogrodowe-moje dziecko kocha kotę, ale też lubi ksiązki, hustawki, dmuchańce, piłki, figurki zwierząt, grzebień, mój kapelusz, kulki, liście, jeździk itd.
                  Jak ktos ma kasę i chce kupic, to jestem jak najbardziej za.
                  Nie jestem rozrzutna, ale nic mnie nie przekona do praktycznych prezentów dla malego dziecka z okazji urodzin. To ma być cos co jest najczystszą formą zabawy lub o czym wieksze marzy/jak lubi liczyc, to może to być matematyka dla przedszkolaków kolorowo wydana/, a jak kilkuletnia młoda będzie chciała ciuchy czy przekłuc uszy, to tez będzie ok.
                  • edit38 Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 28.09.09, 11:09
                    Nie miałam na myśli że tylko praktyczne prezenty są dobre. Ustosunkowałam się
                    tylko do jednego zdania „Jak patrzę na młodą, która szaleje dzięki jakieś
                    zabawce, to wiem, że prezent trafiony i sprawiłam jej radośc.” Chodziło mi o to
                    że nigdy nie wiadomo czy z tej zabawki dziecko będzie zadowolone i będzie to
                    prezent trafiony.
                    Poza tym zabawka za ponad 400 zł raczej nie będzie małą gabarytowo zabawką a to
                    w moim przypadku bardzo duży problem ponieważ mam maleńkie mieszkanie i ciężko
                    jest pomieścić to wszystko. Moja córcia dostała od teściowej kiedyś (gdy mała
                    miała około pół roku) wielkiego psa na biegunach którym moje dziecko wcale nie
                    chciało się bawić. Na początku bała się gdy próbowałam ją na nim posadzić, potem
                    nie była nim zainteresowana (i tak zostało do teraz) a poza tym jest strasznie
                    niewygodny ponieważ dziecko nie ma się czego trzymać (pies ma tylko wiotkie
                    uszy) Mała za to jest strasznie zainteresowana koniem na biegunach (u bratanicy
                    męża nie chce z niego zejść) ja też sobie kiedyś myślałam o tym aby kupić jej na
                    1-sze urodziny ale babcia nas uprzedziła a ja nie mam gdzie upchnąć oprócz psa
                    jeszcze konia.
                    Ty jesteś w tyj dobrej sytuacji że to Twoje dziecko ma dostać prezent i Ty
                    możesz zdecydować co to może być
                    • beliska Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 28.09.09, 11:46
                      E tam, znasz swoje dziecko i możesz przewidzieć, co go zainteresuje choc zawsze jest szansa, ze strzelisz kulą w płot.
                      Mąz przywiózł w lipcu ogromnego psa młodej i oczywiście jak to facet zamiast skonsultować ze mną, to wybierał tak, by była to największa maskota pod słoncem, bo dzieć lubi takie. Problem w tym, że psisko sztywne i wspiąc się niego nie dało. Podobał się, ale siedział jakis czas w kącie. Teraz psisko w uzyciu, a tata wczesniej zmartwiony moze się cieszyć.
                      Wynies psa na balkon, a kup koniawink Tak robili znajomi z nietrafionymi prezentami /zanim ogłosili, ze dziecko wyrosło i sprzedali, dali komuś/, mający mini mieszkanko.
                      • edit38 Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 28.09.09, 12:21
                        beliska napisała:

> E tam, znasz swoje dziecko i możesz przewidzieć, co go zainteresuje choc zawsze
                        > jest szansa, ze strzelisz kulą w płot.

No właśnie znam swoje dziecko i wiem że dla niej najlepsze są prezenty
                        praktyczne (oczywiście wiem że zabawki też są potrzebne więc nie pozbawiam jej
                        tego- zabawki też czasem dostaje, na mikołaja chcemy jej kupić wielką kuchnię,
                        nie wiem jeszcze gdzie ją postawię)
                        Nawet jeśli sama wybierze sobie lalę w sklepie i zarzeka się że będzie z nią
                        spać a "brudas" pójdzie do prania to i tak wieczorem bez "brudasa" do łóżka nie
                        wejdzie a rano o nowej lalce zapomina. Już 4 takie lale były kupione- więcej
                        lalek nie dostanie smile
        • semi-dolce Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 26.09.09, 15:57
          Tydzień temu kupiłam fotelik smile
    • leneczkaz Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 26.09.09, 15:57
      ja popieram koleżankę wyżek która wkleiła linki do wypasionych jeździdeł.
      kup Borysowi jakiś zmutowany rowerek z full gadżetami jakiego sama byś nie
      kupiła bo to głupie ;p

albo te domki i zjeżdżalnie za dom (wiem, że takowy masz..) ale to już droższa
      sprawa.
      • semi-dolce Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 26.09.09, 16:04
        Tylko że ja mu chce taki rower bez pedałów kupić na początek. Tzn. właściwie nie
        kupić, bo już jest zamówiony na te urodziny u innej osoby.

Chyba będzie zjeżdżalnia z domkiem. Bo huśtawkę już ma. Ma również, jak pisałam
        wyżej krzesło, nowy fotelik i tak dalej, zreszta to nie sa prezenty dla dziecka,
        tylko rzeczy konieczne. To samo szczepionki - nie rozpatruje ich w kategoriach
        prezentu. Tu jest taka dziwna sytuacja z darczyńcą, nie chce mi się na forum
        opisywać, w każdym razie o takie rzeczy moge poprosić zawsze i dostajemy, albo
        sama je kupuje, natomiast teraz chodzi o coś typowo do zabawy.

I powiem wam, że wcale to nie jest takie łatwe znaleźć drogą zabawkę dla
        roczniaka smile
        • beliska Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 26.09.09, 20:56
          No, nie jest łatwo, bo dzieć niby sprawny, mądrzejszy ale co chwilę co innego chce.
          Jeszcze mi przyszedł do głowy tunel np. ikeowski lub składak z kilku domków itp.-młoda uwielbia tunele. Mozesz dokupić do zestawu, bo to niezbyt drogie. Nie wiem jak Borys z piłką działa, ale Miśka kopie piłkę, prowadzi przed sobą przed cały ogród i dla niej fajną sprawą byłyby bramki/bramka. Widziałam na allegro kiedys takie zestawy dla małych dzieci. dziś net mi muli i znalazałam tylko bramkę interaktywną-podoba mi się mimo badziewi grających i młodej tez by pasowała. Dobra do pokoju.
          Tak pod młodą myslę, bo Borysa nie znam na tyle, ale jej pasowałoby też jakieś wypasne centrum muzyczne-perkusja, beben, jakies klawisze. Nie patrzyłam nawet czy sa takowe dla małych dzieci, ale pewnie są.
          Od jakiegoś czasu przerabiamy czas grania, walenia w beben, pianinko, gitara.
          • semi-dolce Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 28.09.09, 21:58
            Trafiłaś w dziesiątkę z ta bramką big_grin

Co prawda trochę tania, ale trudno. Młody piłki kocha. Jego ojciec piłke nozną
            także, więc bardzo się ucieszy, że ma to kupić smile
            • beliska Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 29.09.09, 12:22
              Fajne są takie bramki dla miłosników piłkismile
              Z tego wątku wybrałabym przynajmniej kilka zabawek.
              Misiek fajny i ta hustawka haba, bo dziecko moze samo wchodzic i wyłazić i to i tamto. Za jakies dwa msce tata młodej przyjeżdza i będzie chciał wypasiony prezent zrobić. Mam nadzieję, że do tego czasu zdecyduję, co ma kupićsmile
              Po Michaśce widzę, ze z każdym dniem zainteresowania dziecia poszerzają się, byle nadążyć za tymwink
    • b.bujak Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 26.09.09, 17:08
      zestaw lego duplo w tematyce kolejowej - dość ciekawy jest zestaw nr 5609, do
      tego dokupić więcej torów (wiadukt), zwrotnice i lokomotywę elektryczną -
      zabawki na parę lat...
    • iws Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 27.09.09, 15:30
      może fajny worek sako? tylko nie taki skajowy z grochem za 80 zł ale
      superowski, wygodny i kolorowy... ja upatrzylam taki dla córki na
      gwaizdkę za 650zł i sama juz nie mogę się go doczekacsmile
      Twój synek jest jeszcze mały ale mozna sie na nim swietnie
      gimnastykowac!
    • aaggaak Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 28.09.09, 13:30
      A może taki śpiworek do spania -miś, który może być i zabawką i
      miejscem do odpoczynku?
      Np. taki
      www.bobosklep.pl/iltex-spiwor-spioszek-maly-p-5365.html
      • majenkir Re: 28.09.09, 14:20
        aaggaak napisała:

> A może taki śpiworek do spania -miś,

Mis jest superancki! Psiury beda zachwycone, hehe wink).
        • semi-dolce Re: 28.09.09, 21:48
          Mis mi się podoba. Psiurom to watpię, za nisko. One maja łóżka normalnej
          wysokości. Z ikei takie wink (takie mam małe dwa cudeńka dwutygodniowe teraz
          jeszcze wink).

A mis jest niezły, bo młody nie ma łóżka. Na łóżko jeszcze za wcześnie, ale to
          może byc taki wstęp. Alternatywa dla łóżka matki. I niski jest to sam sobie
          wejdzie. Znaczy miś niski.
          • donkaczka Re: 28.09.09, 22:01
            hustawke haby
            www.babyhop.pl/index.php?products=product&prod_id=345
            ja sie przymierzam, tutaj kosztuje 120 euro okolo
    • ula-mama_zuzi Re: Drogi prezent na pierwsze urodziny 29.09.09, 09:55
      Nie wiem jakie masz nastawienie do wczesnego kontaktu dziecka z
      komputerem ale nasza córeczka od początku póbowął klikać za nmi w
      kalwiaturę. Kupiliśmy jej więc klawiaturę Comfy Easy PC i zestaw
      gier od 1 do 5 rż. Córeczka jest nią zachwycona a od pewnogo czasu
      (ma teraz 19 m-cy) potrafi spędzić przed komputerem do 20 min - i
      chce "siama". Naśladuje postaci z ekranu, klaszcze, komentuje to co